Hackers openbaren medische gegevens Froome en Wiggins
Froome hoeft zich geen zorgen te maken - foto: Sirotti
donderdag 15 september 2016 om 11:45

Hackers openbaren medische gegevens Froome en Wiggins

Het Wereld Anti-Doping Agenschap WADA heeft de voorbije week te maken gehad met een cyberaanval. Hackers maakten de gegevens van 25 atleten buit, uit Europa en de Verenigde Staten. Onder hen onder meer Chris Froome en Sir Bradley Wiggins. Er is volgens Sporza bij de wielrenners niets schokkends naar buiten gekomen.

Prednisolone
Sporza meldt dat er bij Froome te zien is dat hij in het voorjaar van 2013 en 2014 prednisolone mocht gebruiken, een corticosteroïde die normaal gesproken op de dopinglijst staat. Datzelfde middel kwam van de week naar buiten toen hetzelfde Russische hackerscollectief lekte over de tenniszusjes Venus en Serena Williams. Het gaat hier om zogenoemde TUE’s (Therapeutic Use Exceptions, red.) en is dus toegestaan.

“Aan de betrokken atleten willen we zeggen dat we het betreuren dat criminelen op deze manier jullie reputatie willen besmeuren. We verzekeren jullie dat we hulp krijgen van de besten in IT-beveiliging om dit aan te pakken. We twijfelen er niet aan dat de aanvallen zijn uitgevoerd als wraakacties voor onze onderzoeken die het dopingsysteem in Rusland aan het licht hebben gebracht”, stelt WADA-directeur Olivier Niggli.

Update, 11.45: Statement Froome
Tegenover de BBC heeft Froome gereageerd op de gelekte medische informatie. “Ik heb openlijk over mijn TUE’s gediscussieerd met de media en heb geen problemen met het lek, dat alleen maar mijn eerdere statements bevestigt. In negen jaar tijd als een professioneel wielrenner heb ik twee keer een TUE aangevraagd voor een verergerde vorm van astma. De laatste keer was in 2014.” Het WADA bevestigde in 2014 dat verhaal al.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
15 september 2016 09:54
Hmm
15 september 2016 10:01
Allebei doping. Goh, wat een verrassing.
15 september 2016 10:03
@Sammysosa
Wat is er mis met dit artikel?
15 september 2016 10:07
Niks aan de hand, dus. Mooi dat zo'n Rus dat even bewijst.
15 september 2016 10:07
Gewoon Rusland even een jaartje van elke sport bannen op internationaal niveau. In plaats van het oplossen van eigen problemen gaan ze vingertje wijzen naar anderen en nog meer crimineel gedrag vertonen. Voor dit soort praktijken moeten we in de internationale sportwereld geen plaats willen hebben.
15 september 2016 10:11
@Romans die hard? In het voorjaar twee keer een kuurtje voorgeschreven krijgen. Laten we wel wezen dat gebeurd iedereen wel. Dat is namelijk de tijd dat je weerstand het minste is na een winter. Kortom volstrekt logisch verhaal.
15 september 2016 10:12
Het had opzich geen kwaad gekund om er even bij te zetten waarom hij toestemming kreeg en duidelijk te vermelden dat dat vrij standaard is binnen topsport om een attest te krijgen voor bepaalde middelen. Zo komt het nogal over alsof hij toestemming kreeg om "doping" te gebruiken.
15 september 2016 10:13
Topsport zit vol met doping en dat zal altijd zo blijven, als je er anders over denkt ben je een naïeveling. Ik heb die lijst van Wiggins TUE's net gezien, dat is geen boodschappenlijsten ofzo, als je daar een fysieke kopie van wil moet je eerst de halve Veluwe omkappen.
15 september 2016 10:14
@FdJ: dit is een Rus, maar waarschijnlijk niet de overheid. Dan kun je het land er moeilijk voor straffen. Stel dat een NL hacker zoiets doet en dan ook het hele land wordt gestraft.
15 september 2016 10:26
@Youri: nu deze zinsnede is toegevoegd
Quote van Youri:
Het gaat hier om zogenoemde TUE’s (Therapeutic Use Exeptions, red.) en is dus toegestaan.
is er niets meer mis mee. Maar zonder die zinsnede is het tendentieus.
15 september 2016 10:30
@Hakkie2 het zou mij niet verbazen mocht de Russische overheid hier daadwerkelijk meer van weten. Er is daar zoveel misgegaan, dat deze of gene wel ingehuurd zal zijn. Daarnaast had het land in Rio al geweigerd moeten worden. Alleen durfde Bach van het IOC (Nauwe banden met Putin) dit niet. Bij de Paralympics durfden ze het wel. De helden.
15 september 2016 10:33
Wat een amateuristisch stelletje kinderen deze hackers. Als je dan toch mensen wilt besmeuren, doe dat tenminste met dingen die illegaal zijn. Jammer dat het duidelijk enorme amateurs zijn, want anders zou dit toch bijna bewijs van een legaal rijdende Froome zijn.
15 september 2016 10:33
@FdJ: tja, dat kun jij denken maar daar is voorlopig geen aanleiding toe. Ik denk ook dat de Russische overheid wel wat beters zou kunnen verzinnen. Dit lijken meer gefrustreerde fans (en dat het Russen zijn is trouwens nog niet zeker, het is een vermoeden van het WADA).
15 september 2016 10:34
Halve peleton rijdt toch rond met een attest voor het een of ander?
15 september 2016 10:41
Het is ook wel oliedom van het WADA om dit in de schoenen van de Russen te schuiven als daar geen oorverdovend bewijs voor is, dat zal er dan weldra komen... Ik begin steeds meer te hopen dat Za-Za-Zakarin, lover of the Russian Queen volgend jaar ineens in het wiel van Froome blijft hangen. Misschien nog wel degene met de meeste potentie om zich tussen het monster en de Indiaan in te schurken.

En ja, het halve peloton rijdt wel met attest en daarnaast wordt er natuurlijk naar hartelust marginaal gedopeerd van net onder tot boven het lijntje uit, no big deal.
15 september 2016 10:50
Middelen die vooral in Oost-Europa verkrijgbaar zijn (meldonium) die verklaren we illegaal, maar stoffen die ook op de dopinglijst staan, maar vooral in het Westen gebruikt worden daar kun je een attest voor krijgen.

Ik ga mee met RV. Hopelijk rijdt Zakarin volgend jaar iedereen het wit uit de ogen. Ik kan me nu al verheugen op de zure reacties (kom er maar in Poeksel) die dat hier op zal leveren.
15 september 2016 10:59
Eigenlijk maakt Rusland zich hier alleen maar meer corrupt en ongeloofwaardig door.
15 september 2016 11:04
Interessant artikel over TUEs en gebruik daarvan binnen bij Amerikaanse lange afstandslopers. https://www.propublica.org/article/former-team-members-accuse-coach-alberto-salazar-of-breaking-drug-rules

Tis zoals gezegd net onder en of net boven het lijntje, alles pakken waar je mee weg kan komen. Stel me voor dat dit bij Sky ook zo gaat. In feite is er dus niks veranderd sinds Armstrong; degene die het slimst is in dat lijntje op te zoeken wint het meest.

Wat mij betreft mogen de regels nog veel verder aangescherpt worden. Anders doen we maar een aparte categorie op de paralympische spelen voor wielrenners met astma.
15 september 2016 11:07
Huh? Van mij mag Zakarin winnen hoor Kingstown. Ik vond het jammer dat hij viel in de Giro.
15 september 2016 11:20
@Kingstown

Ik ben ook van oordeel dat je de gepakte sporters op meldonium dit jaar niet kunt schorsen (Sharapova e.d.). Het kan zijn dat dit middel lang in je bloed blijft en het kan ook zijn dat een arts niet wist dat het middel sinds 1 januari op de verboden lijst stond. Begin dus vanaf 2017 op meldonium te pakken, na een jaar zijn er geen excuses meer als je er betrapt op wordt.

Verder is het voor mij niet moeilijk. Iedereen is onschuldig tot hij betrapt is en dat is gewoon een middel van op de lijst. Voor de stoffen uit het Westen is het inderdaad makkelijker om een attest te krijgen, maar als dat volgens de regels mag, is er toch geen probleem?
15 september 2016 11:21
Niks bijzonders dit. Iedereen weet dat heel het peleton verboden middelen gebruikt via een attest zo lijkt het toch nog een schone sport.
15 september 2016 11:27
Ik werk in een ziekenhuis en wij geven echt niet zomaar aan jonge mensen een kuurtje prednisolon. Dan moeten ze echt heel ziek zijn. En dat zijn zij echt niet.
15 september 2016 11:29
Ik kan me herinneren dat Gilbert een paar jaar geleden met die hoeveelheid attesten z'n hele huis kon mee laten behangen (dat jaar won Gilbert bijna alles)
15 september 2016 11:41
Weet je, als ik bij elke verkoudheid iets ga gebruiken dan kan ik inderdaad mijn keuken volhangen met recepten. Ik heb twee kleine kinderen die op de kinderopvang alles oplopen wat er op te lopen valt. Nu is sporten niet mijn beroep dus ga ik niet bij elk kuchje bij de huisarts langs, maar als je topsporter bent dus wel.

Ik bedoel, het is wel heel makkelijk om meteen met een opgeheven vingertje te staan. Bah, wat Hollands wat veel mensen hier doen.
15 september 2016 11:45
Ach, 2013 en 2014 is al een paar jaar terug en de afgelopen jaren laat hij de zelfde resultaten zien. Verder ben ik er met 5 minuten googelen er achter gekomen dat prednisolone vaker wordt voorgeschreven bij die parasiet die Froome had. Niet zo raar dus allemaal.

Reacties zijn gesloten.