Haakt Jumbo-Visma af in strijd om handtekening toptalent Albert Philipsen? “Nog vier teams over”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 21 november 2023 om 13:17

Haakt Jumbo-Visma af in strijd om handtekening toptalent Albert Philipsen? “Nog vier teams over”

Albert Withen Philipsen is nog maar (net) 17 jaar oud geworden, maar de topteams staan in de rij het Deense toptalent. Zijn manager Alex Carera laat in gesprek met Ekstra Bladet weten dat nog vier ploegen kans maken om Philipsen binnen te hengelen. Jumbo-Visma, dat aanvankelijk ook genoemd werd, wordt niet langer genoemd in dat rijtje.

“De situatie is duidelijk”, vertelt Carera. “Er zijn nog vier ploegen over en zij hebben één kans om Albert Philipsen vast te leggen voor de toekomst. Het gaat om INEOS Grenadiers, Lidl-Trek, BORA-hansgrohe en UAE Emirates.” In september waren er volgens Carera nog zes teams in de running. Naast de genoemde ploegen waren dat Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma.

Carera denkt dat er voor het einde van het jaar meer duidelijk is, maar stelt dat er nu nog nog geen keuze gemaakt kan worden. Dat heeft onder meer te maken met het vertrek van teambaas Rod Ellingworth bij INEOS Grenadiers, klinkt het.

Voorwaarden
Bovendien heeft Carera een lijstje voorwaarden. “Er moet een sponsor voor de lange termijn zijn. We hebben zekerheid nodig. Ten tweede moet Alberts coach, Barry Augustyn, mee. Hij is niet zomaar een coach, hij is ook belangrijk voor het mentale aspect. Het derde punt is de rol in het team en de vierde is de mountainbikeploeg. Want hij moet niet alleen op de weg rijden, maar ook op de mountainbike.”

In 2025 wordt Philipsen eerstejaarsbelofte. Hij zou dan in principe direct de stap naar een WorldTeam maken, maar Carera ziet ook nog een andere mogelijkheid. “Voor 2025 is het idee dat hij zes maanden bij een opleidingsploeg rijdt en dan zes maanden bij het WorldTeam.” Dit is echter geen zekerheid, want INEOS Grenadiers heeft momenteel bijvoorbeeld geen opleidingsploeg.

Prestaties 2023
Philipsen heeft een bijzonder succesvol seizoen achter de rug. De eerstejaars junior werd onder meer wereldkampioen op weg, Europees kampioen op de weg en Europees- én wereldkampioen op de mountainbike. Ook is hij weg- en tijdritkampioen van Denemarken.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
21 november 2023 13:26
Dat zijn toch flink wat eisen voor een net 17-jarige renner. Coach mee, halverwege 2025 al naar de WT, blijven mountainbiken. En dan ook nog een heel vervelend figuur als Carera als manager. Kan me goed voorstellen dat Jumbo niet zo'n zin heeft om volledig naar de pijpen te gaan dansen van een 17-jarig ventje, hoe goed hij ook is.
  21 november 2023 14:12
  Waarom vind je Carera een vervelend figuur? In mijn ogen niet de manager die om de haverklap met z'n renners bij andere ploegen gaat leuren om er een procentje aan te verdienen en treedt ook niet te vaak ostentatief op de voorgrond (lange contracten toch bij bv Pogacar, Ghirmay en Bilbao). Ook wat ervaring met renners die heel jong top zijn/waren (Pogacar/ Bini en nu heeft hij oa Christen, Lecerf en Sentjens in z'n portefeuille)
  21 november 2023 14:22
  Je hebt er twee trouwens, deze Alex Carera, en zijn broer, Johnny, die dat zware ongeval heeft gehad.
  21 november 2023 14:59
  Net als Jappe666 vind ik het wel meevallen met dat eisenpakket, zeker omdat het allemaal sportieve en planmatige wensen zijn en wat hij zelf gaat verdienen niet eens vernoemd wordt.
  Verder zou je wel gek zijn om géén eisen te stellen als die 4 ploegen strijden om je binnen te halen.
  21 november 2023 18:37
  Wel handig om een oprechte en geïnteresseerde vraag (naar de vermeende vuile was van Carera) dan te beantwoorden met... een duimpje omlaag. Daar word ik wijzer van!
21 november 2023 13:48
Heerlijk toch die managers altijd! Net een eerste seizoen als junior achter de rug en al een eisenlijst van iemand die een grote ronde heeft gewonnen. Hier krijg je echt het idee dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdiend moet worden. Hoeveel renners die de beloften categorie compleet overslaan groeien er nu echt uit tot toppers?

De hele strategie van "er zijn nog zoveel teams in de race" lijkt ook puur te zijn om de prijs nog wat verder op te drijven, want als ik dit artikel zo eens lees is de keuze voor INEOS eigenlijk al gemaakt.
21 november 2023 14:15
Ligt het aan mij, of valt die 'eisenlijst' best goed mee?
Het klinkt als heel wat, maar is het toch eigenlijk niet?

Elke profrenner is op zoek naar zekerheid voor meerdere jaren. Als neo, die je dus al voor minstens 2 jaar moet vastleggen, lijkt het me logisch dat die langetermijnvisie nog belangrijker wordt. Niemand zit te wachten op een ploeg waar het niet eens zeker is dat hij halverwege het jaar z'n loon nog krijgt.

Je bent Europees en Wereldkampioen in het mountainbiken. Lijkt me evenzeer een evidentie dat je de garantie vraagt (en krijgt) dat je dat mag blijven doen. Er zijn veel mindere goden die hetzelfde eisen voor bv veldrijden, baanwielrennen of mountainbiken, zonder de adelbrieven die deze jongen heeft.

Rol in het team lijkt me ook vrij evident, dat is ook voor elke renner in het peloton belangrijk. Er staat nergens dat hij het kopmanschap eist ofzo, gewoon dat hij wil weten waar hij aan toe is, dus lijkt me evenzeer logisch. Gwn even op papier hebben dat je af en toe voor eigen kans mag gaan, of dat je niet in elke koers eerste waterdrager moet zijn, bepaald programma mag rijden, ...

De enige échte eis die ik dus zie, is dat zijn coach mee moet kunnen. Minder gebruikelijk, maar gezien zijn successen ook niet onredelijk. Die coach heeft zich toch ook al wel bewezen met diverse titels in zowel het mountainbiken, wegwielrennen als tijdrijden. Is dus ook niet dat het gewoon het broertje van is ofzo.

Lijkt me dat zijn 'eisenpakket' dus enkel een struikelblok zou kunnen vormen voor ploegen die hun omkadering al rond hadden en geen budget/plaats/programma meer hebben voor een extra coach.
21 november 2023 15:15
"Dit is echter geen zekerheid, want INEOS Grenadiers heeft momenteel bijvoorbeeld geen opleidingsploeg."

Dan brengen ze hem toch gewoon bij een Hagens Berman onder? Dat deden een UAE en Bora dit jaar ook nog met Christen, Herzog en Machado. Bora heeft zelf ook geen opleidingsploeg voor de categorie beloften, alleen een ploeg voor junioren.
  21 november 2023 15:47
  Lijkt er op dat de Junioren cat. de nieuwe Beloften cat. geworden is. Als je serieus genomen wil worden sla je die laatste over..
21 november 2023 13:49
De duur van het contract, daar lees ik niks over. Mogelijk is dat ook een struikelblok. Als je een renner op deze leeftijd wil laten tekenen, dan moet het toch wel een contract van zes jaar zijn wil het voor de ploeg ergens een lonende zaak kunnen worden.
  21 november 2023 17:22
  Waarbij je je natuurlijk als ploeg ook moet afvragen of het inderdaad zoals gesteld een lonende zaak is om hem voor 6 jaar vast te leggen of dat het juist een enorm risico is. Hij zal niet voor een trui en een broek komen en die trainer zal het ook niet alleen voor de waardering doen. Dus het is best een gok om iemand op basis van 1 jaar bij de junioren voor 6 jaar als WT prof vast te leggen. Als hij toch niet het geplande niveau haalt zit je er als ploeg wel aan vast.
21 november 2023 13:53
Kan best weleens de grootste van zijn generatie worden. Een eerlijk en zwaar wk gewonnen en in de europese itt nordhagen er flink opgelegd, en een tijd die goed zou zijn voor een podiumplek bij de u23 achter Segaert en Bevort. En dat alles als eerste jaars junior..
  21 november 2023 13:58
  Het kan, maar de weg naar de top is geplaveid met 17-jarigen die zomaar de beste van hun generatie hadden kunnen zijn.
  Te zien, dan geloven, maar eerst die jongen genoeg ruimte geven om zich rustig te ontwikkelen.
  21 november 2023 21:48
  Precies dat Leukefans! Hoeveel nieuwe Cruyffs hebben ook hun carriere niet volgemaakt met een strooptocht langs Tsjechische, Oostenrijkse en Bulgaarse 2e klassers? Al zo jong met zulke hoge verwachtingen te maken krijgen is doorgaans geen recept voor lange termijn succes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.