Guillaume Martin slaat dubbelslag op tweede dag Tour de l’Ain

woensdag 10 augustus 2022 om 15:55
Guillaume Martin slaat dubbelslag op tweede dag Tour de l’Ain

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Tour de l’Ain is gewonnen door Guillaume Martin. Na een lastige rit van 144 kilometer was de Franse kopman van Cofidis de beste in Lagnieu, door in de laatste anderhalve kilometer weg te rijden uit een elitegroep van zeven. Martin, die Mattias Skjelmose en Rudy Molard voorbleef, is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Na de sprint van dinsdag was de tweede rit in het departement van de Ain gemaakt voor de klimmers. Onderweg lagen de Col de Portes (8,2 km aan 5,8%), de Col des Fossés (6,1 km aan 5,4%), de Côte de Seillonnaz (5,9 km aan 5,5%) en nog eens de Col de Portes (8,2 km aan 6,7%), maar dit keer van de andere kant. Na de top wachtte nog een afdaling van twintig kilometer, onderbroken door een klimmetje van twee kilometer, richting de finish.

Vier koplopers
Een kopgroep van vier kleurde de etappe: Louis Richard (U Nantes Atlantique), Tony Hurel (St Michel-Auber 93), Jacob Eriksson (Riwal) en Hannes Wilksch (Duitse selectie). Zij kregen een voorsprong die lange tijd schommelde tussen de twee en drie minuten. In de achtergrond waren het EF Education-Easy Post, Groupama-FDJ en UAE Emirates die het tempo bepaalden in het peloton.

Op de Col des Fossés loste Hurel als eerste van de vluchters en niet lang daarna haakte ook Eriksson af. Wilksch en Richard hielden knap stand en begonnen met een voorsprong van twee minuten aan de Côte de Seillonnaz. Daar was op de top nog 45 seconden van over en op de tweede keer Col de Portes, op 27 kilometer van de finish, was het snel gedaan met de twee vroege aanvallers.

Favorietengroep met Vansevenant
Cofidis maakte de koers hard en dunde daarbij het peloton flink uit, waarna ook Trek-Segafredo mee ging rijden. Gele trui Jake Stewart kon lang mee, maar loste ruim zes kilometer onder de top bij de favorietengroep. Daar waren het Rémy Rochas, Guillaume Martin, Iván Ramiro Sosa, George Bennett, Mattias Skjelmose, Mauri Vansevenant, wereldkampioen Julian Alaphilippe, Sébastien Reichenbach en Jaakko Hänninen die de finale kleurden.

Net voor de top werd Alaphilippe gelost na een versnelling van Skjelmose, die wegreed van de rest. In de smalle en technische afdaling pakte de Deen van Trek-Segafredo een lichte voorsprong. Met een gat van 18 seconden begon Skjelmose aan het laatste klimmetje van twee kilometer. Vanuit de achtergrond kwamen Martin, Sosa, Reichenbach, Molard, Vansevenant en Hänninen aansluiten, waarna het nog tien kilometer dalen was naar de meet.

foto: Cor Vos

Guillaume Martin slaat toe
Groupama-FDJ probeerde het overtal met Reichenbach en Molard uit te spelen en ook Martin waagde nog een poging om weg te rijden. Hij trok op anderhalve kilometer ten aanval en sloeg direct een gat. Vanuit de achtergrond kwamen ze te laat, waardoor Martin solo de zege kon vieren. Daarnaast is de Cofidis-kopman de nieuwe leider in het klassement. Kort achter hem won Skjelmose de sprint om de tweede plaats, voor Molard en Vansevenant.

Donderdag is de slotetappe van de Tour de l’Ain. In een rit van 131 kilometer tussen Plateau d’Hauteville en Lélex, die gekleurd wordt door vier gecategoriseerde beklimmingen, is het geen moment vlak.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Cyclejo Schwanen 10 augustus 2022 om 15:58

Mooi, aanvaller Martin is wel eens een overwinning gegund

0
Lalsacien 10 augustus 2022 om 17:29

Precies mijn gedachte!

0
Maarten_85 10 augustus 2022 om 16:10

Ik besef dat ik het de laatste tijd vaak heb over de intelligentie (of het gebrek eraan) van de ploeg Lotto Soudal (een ploeg uit mijn land, vandaar de extra aandacht) en de wonderlijke jacht op de UCI-punten. Maar dat ga ik nu toch opnieuw moeten doen. Kan iemand mij uitleggen waarom die ploeg het zo'n goed idee vond om met deze renners aan de Tour de l'Ain deel te nemen? Als ik het goed begrijp, maakten ze enkel in de eerste rit kans om in de buurt van de overwinning te komen. Dat zou dus in het beste geval 17 UCI-puntjes opgeleverd hebben, en anders 5 of 3 voor de andere podiumplaatsen. Misschien zie ik het helemaal verkeerd hoor, maar ik zou dan toch eerder opteren voor andere wedstrijden, als ik in hun plaats was.

Of de Moniquets en Vanhouckes zijn er gewoon niet klaar voor, natuurlijk. Wat een sof is dat daar ook alweer.

0
Thoin 10 augustus 2022 om 16:18

1. Vanhoucke werd hier vorig jaar gewoon tweede in de eindstand.
2. De eerste rit was een rit voor (sterke) spurters (Conca, Vanhoucke, Moniquet, Sweeny, Verschaeve en Wellens) zijn geen spurters. Dus ze konden niet enkel winnen in rit 1, eigenlijk zelfs enkel niet in rit 1.
3. Moniquet werd 11de in Polen en reed een sterke klimtijdrit waardoor ze dachten dat hij hier mee kon doen voor eindwinst.
4. Wellens heeft al vaker een rondje als dit gewonnen.
5. De eindwinnaar hier krijgt gewoon 125p, de tweede (Vanhoucke vorig jaar) 85p…65.
6. Met een beetje overdrijven en geluk kon je hier met Wellens, Vanhoucke en Moniquet, 3 man in de top 15 hebben en dus punt(jes) scoren.
7.Het enige dat in jouw verhaal klopt is dat ze weer van een kale reis thuiskomen zonder (waarschijnlijk noemenswaardige) punten.

Maar eigenlijk heel logisch dat ze hier starten en niet in Artic, want daar hebben ze helemaal niemand voor aangezien De Lie, Campenaerts en Vermeersch alle Belgische koersen doen.

0
A.M.M. Jonkers 10 augustus 2022 om 16:21

Beste Maarten,
Denk dat het management van Lotto-Soudal (volgend jaar Lotto-Dstny) allang de hoop hebben opgegeven om degradatie naar ProTeam te voorkomen.
Ben ook benieuwd of zeer talentvolle Arnaud de Lie te behouden is voor deze ploeg. Jawel, hij heeft zijn contract verlengd maar daar zijn wegen genoeg voor om dat ongedaan te maken.

Al jaren zit Lotto-Soudal in een neerwaartse spiraal, misschien kan John Lelangue beter zijn conclusies trekken……..

0
Maarten_85 10 augustus 2022 om 16:23

2. Vandaar "kans om in de buurt van de overwinning". Een late uitval van Wellens zoals Cavagna gisteren, je weet maar nooit. Hier komen ze zelfs niet in de buurt.

Je vergeet er trouwens nog eentje: voorbereiding op de Vuelta. Die elfde plek in Polen is inderdaad iets waar ze konden op af gaan (meer dan het resultaat in een ander seizoen, ook al halen renners daar vaak motivatie uit). Maar wat is het vreemd dat hij hier dan zo ver wegzakt. Ik moet ook zeggen dat ik niet onder de indruk ben van het deelnemersveld.

0
Thoin 10 augustus 2022 om 16:26

Daar heb je helemaal gelijk in Maarten. Normaal rijden enkel Vanhoucke en Sweeny van deze selectie de Vuelta. Ik had Moniquet ook top 5 verwacht. Martin-Skjelmose-Sosa waren de verwachte sterke klimmers.

0
Cochise 10 augustus 2022 om 16:31

Als je Campenaerts hoort zijn er blijkbaar weinig in de ploeg die het zich zouden aantrekken moesten ze degraderen. Minder verplichte nummers en terugwerken naar de top (mits een broodnodige professionalisering op performance-vlak)

0
Maarten_85 10 augustus 2022 om 16:32

De conclusie moet dan andermaal zijn: de ploeg is in de breedte te beperkt. Die mindere resultaten van een Moniquet vallen daardoor des te meer op. Zoals A.M.M. Jonckers het verwoordt: "misschien kan John Lelangue beter zijn conclusies trekken…….." En dat wisten we eigenlijk al een tijdje. Excuses aan die ploeg dat ik dat hier met dit draadje nog eens erin heb gewreven. :)

0
wielerlover 10 augustus 2022 om 18:05

Voor aanvang van dit rondje had ik gewoon verwacht dat Lotto met drie (Wellens, Moniquet, Vanhoucke) zou proberen top 10 te rijden en als dat met twee lukte, het een succes was. Dan gaat Wellens in de 1e rit meteen in de ontsnapping en bakken ze er vandaag ook allemaal niks van. Ik ben gewoon benieuwd wat hun doelen nu waren want dit kan het niet geweest zijn.

0
castroviejo 10 augustus 2022 om 16:19

Langzaam begint Hänninen zich ook wat meer te tonen. Leuk. Eindelijk weer een Fin die die mee kan in het profpeloton nadat Veikkanen gestopt is.

0
Cochise 10 augustus 2022 om 16:29

Veel heeft hij inderdaad nog niet laten zien na dat beloften-WK waar hij als enige Hirschi en de betreurde Lambrecht kon volgen.
Als je die top 30 van dat WK er bij neemt zijn er zelfs geen 5 te vinden die minder adelbrieven kunnen voorleggen bij de profs. Moet je voor de grap maar eens doen, heerlijke top 30 op dat parcours, wel wat anders dan bij eerdere (semi-)vlakke WK’s.
Maar ik had er sinds die wedstrijd een zekere sympathie voor en hoop dat hij toch ooit nog volledig doorbreekt.

0
thorsen 10 augustus 2022 om 17:01

Jaime Castrillo, Patrick Muller, Alessandro Fedeli, Marcel Neuhauser en als 5e dan maar James Shaw? Voor de rest vrijwel uitsluitend (succesvolle) WT renners in die top30 inderdaad. Mooi lijstje.

0
Poeksel 10 augustus 2022 om 17:04

Nummer 64 en 78 zijn ook wel aardige renners geworden ;)

0
Timster 10 augustus 2022 om 17:08

@cochise: doe’s een linkje aub, te lui om op te zoeken

0
RLM 10 augustus 2022 om 17:36

https://www.procyclingstats.com/race/world-championships-u23/2018/result

Overigens James Shaw eens bekeken. Die jongen reed vrij goed vorig jaar, alleen slechts 6 koersen. Fedeli heeft nu zijn beste jaar, dus wie weet komt die er ook uit.

0
NiM 10 augustus 2022 om 17:45

Patrick Muller is gestopt door blessures en James Shaw komt nu wat aan de oppervlakte bij EF

0
Maarten_85 10 augustus 2022 om 20:26

@Poeksel Nr. 37, 43, 52, 61, 63, 65, 74, ……. en een aantal DNF's anders ook niet. Fantastische lichting.

Het blijft ook sportief zo jammer van Bjorg Lambrecht. Die was daar intrinsiek gewoon de sterkste maar liet zich in al zijn onervarenheid helemaal opnaaien door Hirschi.

0
castroviejo 10 augustus 2022 om 18:01

Een mooi lijstje inderdaad! Hopelijk komt Jaakko er ook nog door. :-)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone