Grote drie van Rabobank klaar voor 2012
maandag 13 februari 2012 om 10:49

Grote drie van Rabobank klaar voor 2012

Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zijn klaar voor het wielerseizoen 2012. ‘De Grote drie’ van Rabobank spraken tijdens een trainingskamp in het Spaanse Mojacar met De Telegraaf over de klassiekers, de Tour en natuurlijk het WK in eigen land.

Waar veel kenners denken dat er bij Rabobank te veel kopmannen rondlopen. Daar denken de drie Nederlanders anders over. Dit seizoen zullen ze als één blok strijden en rijden grotendeels het zelfde programma. In de Ruta del Sol, Ronde van het Baskenland, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, hoogtestages, Ronde van Zwitserland, Tour de France, het WK tot aan de Ronde van Lombardije zullen ze waarschijnlijk alle drie aan de start staan. Een voordeel, zo oordelen ze zelf.

Gesink: ”Ik besef heel goed dat deze twee mannen er voor kunnen zorgen dat ik meer uit mijn vermogen haal. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat de onderlinge verstandhouding goed is. In de grote wedstrijden zullen beslissingen genomen moeten worden, waarbij de een voor de ander ook wel eens zijn kansen moet opofferen. Het is de bedoeling om elkaar beter te maken en niet naast en los van elkaar een klassement te rijden. Daarom was het ook een bewuste keuze om met z’n drieën zoveel mogelijk koersen samen te rijden.”

Mollema: ”We zitten op een lijn. Het is alleen maar goed dat we nu drie renners voor het rondewerk hebben. Je kunt elkaar versterken. In de Tour moeten we van elkaar zien te profiteren wanneer we met z´n drieën voorin rijdt. Wanneer je samen sterk staat, heb je meer mogelijkheden.”

Kruijswijk: “Het gaat mijn eerste Tour de France worden. Wanneer ik hetzelfde niveau als in de afgelopen Giro d’Italia haal, kun je kijken wat je met z’n drieën kunt. Natuurlijk wil ik ook iets laten zien. Ik start niet alleen om te leren. Wanneer we alle drie goed zijn, dan moeten we niet afwachtend koersen, maar tactisch iets ondernemen. Cadel Evans en de gebroeders Schleck zullen de koers dragen. Wij moeten kijken hoe we daar van kunnen profiteren. Zelf moet ik nog een stap zetten om op een hoger niveau te kunnen presteren. Robert zit al zo´n vier jaar tussen de wereldtop, terwijl Bauke ook met zijn vierde plek in de Vuelta a España meer heeft bewezen. Het is niet reëel om van mij dezelfde verwachtingen te hebben als van hen. Ik moet het eigenlijk allemaal nog ervaren. Maar ik trek me wel op aan hun niveau.”

Mollema: ”Door mijn goede prestaties in de Vuelta heb ik een knop omgezet. Ik weet nu dat ik in het grote rondewerk met de besten kan wedijveren. Verder zag ik in de Vuelta dat ik goed kan finishen op de steile aankomsten. Dat werd bevestigd met een hoofdrol in de GP Emilia, iets dat extra motivatie heeft gegeven om me ook meer op de klassiekers te richten.”

Gesink: ”Zoals ieder jaar staat mijn seizoen niet geheel in het teken van de Tour. Al moet ik in eerste instantie terugkomen op mijn oude niveau na die gecompliceerde bovenbeenbreuk. Hoewel het nu goed gaat, moet ik afwachten hoe het straks in de wedstrijden verloopt. Je moet duidelijk zien dat er een verschil is tussen de Robert Gesink vóór en ná de beenbreuk. Ik hoop dat die tweede minimaal zo goed wordt als de eerste. Ik begin mijn seizoen daarom iets later, al heb ik wel het volste vertrouwen dat ik er in de klassiekers sta.”

Kruijswijk: ”Ik rijd ook de klassiekers voor het eerst. Ik wil daar zeker iets laten zien. Ik heb nu een keer in een grote ronde top-10 gereden. Dan is het niet logisch dat je de rest van het jaar laat zitten.”

Gesink: ”En dan heb je natuurlijk nog het WK in Valkenburg. Het parcours op de Olympische Spelen is niet op ons lijf geschreven, maar op en rondom de Cauberg mag er zeker iets van ons verwacht worden. Voor eigen publiek zo’n grote wedstrijd rijden, geeft altijd iets extra’s. Ik heb dat al ervaren met de Tour die in Rotterdam vertrok en de Vuelta in Assen.”

Mollema: ”Natuurlijk spookt dat WK door mijn hoofd. Ik zie de Vuelta niet als een must ter voorbereiding op Valkenburg. Het hangt af van in welke vorm je uit de Tour komt. De Ronde van Engeland is ook een perfect rondje in de aanloop.”

Kruijswijk: ”Ik denk dat de Vuelta wèl een must is, omdat je voor het parcours in Valkenburg inhoud nodig hebt. Drie weken op dat niveau koersen ga je niet nabootsen in trainingen of andere koersen.”

Gesink: ”Zeker voor een ronderenner is de Vuelta de beste aanloop. Ik wil die ronde graag rijden. Ook omdat ik nu denk dat ik twee grote rondes goed aankan. En het schema met veel aankomsten bergop spreekt me aan. Kortom, het belooft een heel mooi jaar te worden. We zijn alle drie goed uit de winter gekomen en beginnen super gemotiveerd aan het seizoen. Het is een mooie uitdaging om er samen iets van te maken. In alle koersen waar we starten hebben we drie dikke kansen op succes. Dat is wel een geruststellende gedachte.”

Mollema: ”En dat mag je wel namens ons alle drie zeggen.”

De eerste afspraak van de drie staat voor aankomende zondag op het programma, waar ze de Ruta del Sol zullen rijden.

RIDE Magazine