Groenewegen wint Tourrit na moeilijke periode: “Het betekent heel veel voor me”

zondag 3 juli 2022 om 17:44
Groenewegen wint Tourrit na moeilijke periode: “Het betekent heel veel voor me”

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft voor het eerst sinds 2019 een etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlander was de snelste in de tweede etappe naar Sønderborg. “Het betekent heel veel voor me”, zei de Nederlander in het flashinterview na afloop.

“Ik wil bedankt zeggen tegen mijn team, tegen mijn familie en mijn vrienden, om me terug te brengen naar de Tour de France – in een goede vorm. Het is prachtig”, begint Groenewegen, die een moeilijke periode achter de rug heeft. In augustus 2020 was er het beruchte voorval in de Ronde van Polen met Fabio Jakobsen en in maart 2021 werd zijn twee maanden oude zoontje Mayson in met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Ook verloor hij zijn grootvader.

“Fysiek was het geen strijd om terug te komen, maar mentaal was het een moeilijke periode natuurlijk. Na alles wat er is gebeurd, ook met mijn familie. Dit is voor mijn vrouw en zoon. Het betekent heel veel voor me.”

Betrokken bij late valpartij
In de eerste sprintetappe van de Tour kwam Groenewegen er niet aan te pas, hij werd toen achtste. “Gisteren was ik een beetje boos op mezelf. Vandaag zaten we lange tijd wat ingesloten, ik was ook nog betrokken bij een valpartij negen kilometer voor de streep. Maar ze brachten me terug in positie en we bleven kalm. Aan het einde zat ik aan de goede kant, ik werd in goede positie naar de bocht naar links gebracht. In die bocht had ik wat problemen, maar op de streep was het genoeg. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Groenewegen won uiteindelijk met nipt verschil van zijn voormalig ploeggenoot bij Jumbo-Visma, Wout van Aert. “Ik kwam met veel meer snelheid, maar het was nipt. Wout vroeg me: ‘Ben je zeker?’ In de Tour van 2019 maakten we altijd de grap dat je gewoon de overwinning moet claimen als je wint met één centimeter verschil, zoals Mike (Teunissen, red.), ikzelf en Wout deden.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Blackcanyon 3 juli 2022 om 17:49

Vandaag terechte winnaar. En Van Aert moet beter op zijn eigen lijn blijven.

John Bidon 3 juli 2022 om 18:00

Wat zit je hier nu over Van Aert te zeveren? Deze post gaat over Groenewegen.

Blackcanyon 3 juli 2022 om 19:22

Wout staat 3 keer in het artikel. En als je niet tegen zever kunt moet je geen bidon worden.

Renaissance 3 juli 2022 om 17:51

Hartelijk gegund! Sympathieke gast.
Rel kan nu ook definitief achter worden gelaten, mocht Jakobsen eindelijk zo’n gentleman zijn om dat te doen.

Van Aert moet worden teruggezet. Gevaarlijke sprints zoals dat moeten we niet meer willen.

Ronellenfitsch 3 juli 2022 om 17:58

Jakobsen mag gewoon z’n mening blijven geven en hoeft niets achter te laten. Groenewegen is z’n zege gegund, maar een sneer naar Jakobsen die je maakt is dan totaal misplaatst.

Oblomov 3 juli 2022 om 18:03

Jakobsen is gewoon terecht boos dat er nooit persoonlijke excuses zijn gekomen. Al zal dat wellicht verhinderd zijn geweest door de combo van een angstig juridisch team van Jumbo Visma dat bang was voor aansprakelijkheid aan de ene kant en het hoog inzetten wat betreft compensatiebetalingen door Lefevre aan de andere kant.

Wel mooi dat ze het beiden sportief gezien achter zich hebben kunnen laten door weer op het hoogste niveau te winnen.

Marik 3 juli 2022 om 18:10

Jakobsen is natuurlijk onterecht boos, Quick Step heeft het zelf helemaal fout aangepakt met de aanmatigende tweets van Lefevre. En als je dan de juridische weg neemt, dan moet je niet zeuren als excuses wegblijven. Jakobsen was het slachtoffer van een verschrikkelijk lot. Het gevolg was een uitzondering van sprintpraktijken die in bijna elke sprint plaatsvinden. Helaas was het lot Fabio verschrikkelijk gezind. Dylan kreeg natuurlijk geheel ten onrechte een schorsing.

Maenhout 3 juli 2022 om 18:25

Wat Marik zegt. Volgens mij wilden Lefevre c.s. juist niet dat Dylan en Fabio gewoon met elkaar een koffie of een biertje gingen drinken om het uit te praten, maar werd er meteen en voortdurend met aansprakelijkheid, schadevergoeding en advocaten gesmeten.

KJP 3 juli 2022 om 18:35

Als je vindt dat iemand die in de situatie van Jakobsen zat onterecht boos kan zijn dan heb je een gebrek aan inlevingsvermogen.

Desalniettemin vind ik Groenewegen een stuk sympathieker geworden en ook nederiger sinds die val, wellicht ook door zijn vaderschap. De zege gun ik hem dan ook absoluut heel erg. Sowieso fantastisch dat beide mannen nu een sprint winnen bij de eerste twee kansen in de Tour.

Maar al blijft Jakobsen tot het einde van zijn leven boos op Groenewegen dan is dat nog steeds geen onterechte emotie.

paul s 3 juli 2022 om 18:38

Precies Marik!!!! Zo denk ik er ook over

Oblomov 3 juli 2022 om 18:43

@Maenhout

Dat Lefevre een storende factor was, schreef ik al. Maar toen ze eindelijk aan tafel met elkaar zaten, was het Jumbo Visma dat juristen het woord liet doen, terwijl Groenewegen er maar een beetje bijzat.

Een beter juridisch team dan dat van Jumbo Visma had echt wel een manier gevonden om Groenewegen spijt te laten betuigen zonder dat daar volledige juridische aansprakelijkheid uit zou voortvloeien.

Merlinappa 3 juli 2022 om 19:39

@Oblomov

Die juristen zaten daar omdat PatLef er een rechtszaak van had gemaakt natuurlijk.

Panache 3 juli 2022 om 19:48

Sportief is het helemaal goed gekomen met Jakobsen, maar waar wij slechts de sporter zien is er ook de mens. Reken er maar op dat Jakobsen 24/7 (een leven lang) dagelijks de gevolgen ondervindt. Ik geloof niet dat hij pijn en klachtenvrij op de fiets zit, vandaar dat ik ook alle respect heb over de manier waarop Fabio zich uit en de prestaties die hij behaalt. Hoe hij tegen Groenewegen aan kijkt is ook volledig aan hem. Wij zien graag verbroedering, maar ik steun ook iedere andere keuze die Fabio in deze situatie maakt, het morele gelijk staat sowieso aan zijn kant.

Comments 3 juli 2022 om 17:59

Bloem van mokum. Klasse sprint.

Marik 3 juli 2022 om 18:07

Koning Dylan wint, meer dan terecht.
Deze man is intrinsiek de snelste wielrenner die er rondrijdt.
Hij is verguisd om de gevolgen en niet om zijn actie. Het viel natuurlijk erg mee wat hij deed. Het was niet netjes, maar ik heb de afgelopen 2 jaar genoeg sprintacties gezien die 10x erger waren dan wat Groenewegen deed. Kijk gisteren er nog maar op na.
Groenewegen neemt op een fantastische manier revanche op een wielerwereld die hem onterecht afschuwelijk heeft behandeld.

Ronellenfitsch 3 juli 2022 om 18:23

Actie en gevolgen hebben nogal eens met elkaar te maken. Groenewegen mag toch en verdiend gewonnen hebben, maar ook volkomen verdiend gestraft zijn.

Marik 3 juli 2022 om 18:29

Laten we het daar dan oneens over zijn. Om nog maar te zwijgen over het ontbreken van enige jurisprudentie in de wielrennerij.

Limal 3 juli 2022 om 18:36

"Hij is verguisd om de gevolgen en niet om zijn actie."

Dat klopt voor een deel.

"Het viel natuurlijk erg mee wat hij deed."

Neen, het viel "natuurlijk" helemaal níét mee wat hij deed. Iemand in twee tijden de hekken inrijden, daar zijn geen excuses voor. Nooit.

"ik heb de afgelopen 2 jaar genoeg sprintacties gezien die 10x erger waren dan wat Groenewegen deed"

Neen, er zijn geen acties geweest die "10x erger waren". Hoogstens van hetzelfde niveau, want er zit een plafond aan acties waarbij je lijf en leden van anderen hypothekeert. Groenewegen zat daar mijlenver boven.

"Kijk gisteren er nog maar op na."

Spijtig genoeg zaten Sagan (actie) en Jakobsen (reactie) gisteren inderdaad over de grens van wat kan zonder anderen in gevaar te brengen. Dat ze gelukkig genoeg rechtbleven en niet het halve peloton meenamen in een zware val was bijna een wonder. Het hallucinante is dat de specialisten (wedstrijdjury, Engelstalige Eurosport met o.a. Sean Kelly, Robbie McEwen, Sporza…) dat een heerlijk duel vonden waarbij Sagan eens op zijn plaats gezet werd. Dat beiden rechtstaand tegen elkaar leunden en veelvuldig ellebogen gebruikten aan 65 km/h wordt dus nog altijd als deel van het sprintersvak gezien. Walgelijk vind ik dat.

Om af te sluiten: ik vind het mooi dat na twee jaar van miserie eerst de één en dan de ander een rit wint in de Tour. Het is hoog tijd om dat spijtige gebeuren los te laten, en daar lijken Jakobsen en nu ook Groenewegen verder in gevorderd dan vele van de fans…

paul s 3 juli 2022 om 18:40

Andermaal helemaal eens…

Gebruikersnaam 3 juli 2022 om 18:44

Uiteraard wordt hij verguisd voor de gevolgen en niet voor de actie. Zo werkt het nu eenmaal. Iedereen wordt veel harder bestraft voor overtredingen als er zware gevolgen zijn. Ben je niet bekend met hoe onze maatschappij werkt?

En intrinsiek is Ewan gewoon sneller.

r525 3 juli 2022 om 19:15

Grappig hoe mensen zonder enige nuance gaan zitten afgeven dat andere mensen geen nuance hebben.
Echte klasse hoor

Julien Van der Aert 3 juli 2022 om 18:12

Beide heren al een etappe op zak deze Tour. Het is ze gegund!

Het ultieme slot van dit verhaal is toch wel een sprintduel in Parijs?!

Mystery Rider 4 juli 2022 om 08:53

Met Van Aert in de groen trui op 3 :)

ben_pronk 3 juli 2022 om 18:17

Heel mooi voor Dylan dit!!

MarcoPantani 3 juli 2022 om 18:28

Mooi voor Dylan en Fabio gisteren. Hopelijk een dikke streep onder Polen, hopelijk gaan we ze elkaar nog oprecht zien feliciteren deze Tour

josemanuelfuente 3 juli 2022 om 19:41

Gaat niet gebeuren als ik pagina 860 van Teletekst lees ……

uitdewaaier 3 juli 2022 om 20:29

Heb het ook gelezen. Komt niet meer goed.

Zwarte Panter 3 juli 2022 om 18:32

Ik wil er dit nog over zeggen als ze vallen in de sprint kan het altijd verkeerd uitvallen al ging het daar toen verschrikkelijk mis. Maar gun het Dylan echt can harte een bevrijding na gister

Oblomov 3 juli 2022 om 18:47

Ook een mooie beloning van het vertrouwen van BikeExchange overigens. Die hebben hem, afgaande op zijn interview, ook emotioneel goed opgevangen nadat hij door Jumbo bij het oud vuil gezet was…

Murcia 3 juli 2022 om 18:54

Hij werd door TJV alles behalve bij het oud vuil gezet, maar laat de feiten gerust er buiten als het in je straatje past.

Oblomov 3 juli 2022 om 20:02

Hooguit kun je erover discussiëren wanneer Jumbo hem bij het oud vuil gezet heeft. Er valt wat voor te zeggen dat dat al voor Polen was. In ieder geval was hij toen al op een zijspoor gerangeerd. Stank voor dank, nadat hij met de eerste Champs-Élysées sinds Van Poppel in de jaren '80 voor een iconisch moment in de Nederlandse wielergeschiedenis had gezorgd. Had je als ploeg moeten koesteren.

Eind van het verhaal is dat er twee Nederlandse topsprinters rondrijden en de twee ploegen die miljoenen aan Nederlands sponsorgeld incasseren staan er bij en kijken er naar.

Mystery Rider 4 juli 2022 om 08:56

@Oblomov – gelukkig mag je wel concluderen dat TJV met Kooij in de toekomst investeert!

Deel Koeper 3 juli 2022 om 18:51

Heb niet veel zin om die hele Polen-historie nog eens op te rakelen.

Hoe dan ook, de Groenewegen 2.0 is in alle aspecten van de koers in ieder geval veel sympathieker en bedachtzamer dan versie 1.0 met zijn infantiele slogans.

Olly 3 juli 2022 om 19:42

Op naar de champs elysees met een fotofinish tussen DG en FJ waar de jury na een uur beraadslagen uiteindelijk met de conclusie komt dat ze tegelijkertijd over de lijn zijn gegaan.

OT: prachtige zege voor Dylan. Duidelijk de snelste in deze sprint. En afsluiten die afgelopen vervelende periode nu.

jv88 3 juli 2022 om 21:37

Als Dylan dan maar wint. Op Sympathie iig wel!

Mooie overwinning voor Dylan. Van harte gegund. Dikke vinger naar alle haters!

JdeWal 3 juli 2022 om 19:43

Hij heeft die moeilijke periode zelf veroorzaakt. Excuses naar Jakobsen kunnen er nog steeds niet af. Deze tranen zeggen mij dan ook niks en ik gun het hem dus ook niet.

Aart van Woud 4 juli 2022 om 07:08

Fijn dat we dat even weten!

LeDouche 4 juli 2022 om 01:15

Sympathieke gast. Op naar meer!

Headlines

Populair

Materiaalzone