Groenendaal over Pidcock: “Als uittredend wereldkampioen moet je de handschoen oppakken”

Groenendaal over Pidcock: “Als uittredend wereldkampioen moet je de handschoen oppakken”

foto: Cor Vos

vrijdag 6 januari 2023 om 10:45
Interview

Tom Pidcock besloot eerder deze week om het WK in Hoogerheide begin februari definitief af te schieten. De huidige wereldkampioen zei dat die beslissing al langer geleden was genomen, omdat het niet past in zijn opbouw naar de voorjaarsklassiekers. WielerFlits vroeg oud-wereldkampioenen Lars Boom, Richard Groenendaal en Erwin Vervecken om hun mening.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De drie vakmannen vinden er het zijne van. Beide Nederlanders zijn het alvast met elkaar eens. “Het WK gaat hoe dan ook een prachtig evenement zijn, ook zonder Pidcock”, stelt Boom. “Maar het was wel heel erg mooi geweest als hij erbij was geweest. Als je het WK links laat liggen vanwege je voorjaarscampagne op de weg, waarom ben je dan als wegrenner ’s winters aan het crossen? Een crosser als Tom Pidcock hoort thuis op het WK.”

Groenendaal kiest zijn woorden nog iets steviger uit. “Pidcock hoort er als uittredend wereldkampioen bij. Je moet de handschoen dan opnemen, vind ik. Is er een héél omslachtig verhaal waarom hij drie weken later wel of niet op de weg kan rijden, of twijfelt hij omdat hij niet rechtstreeks door die mannen geklopt wil worden en zo zijn titel moet afgeven? Ik vind het heel jammer dat Pidcock het WK niet rijdt. Dat is een aderlating voor die wedstrijd.”

Ook de Belg had Pidcock graag gezien op het WK, maar Vervecken toont eveneens begrip voor Pidcocks keuze. “Om dat WK te winnen… Van de grote drie (Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Pidcock, red.) heeft hij op papier de minste kansen om daar in Hoogerheide te zegevieren. Dat hij als titelverdediger verplicht is om deel te nemen? Dat vind ik niet. Wout is ook titelverdediger op het Belgisch kampioenschap, maar die slaat hij ook over.”

foto: Cor Vos

Grote twee of stilaan grote drie?
De laatste weken trakteerden Van Aert en Van der Poel crossliefhebbers op spectaculaire shows. Pidcock doet ook steeds vaker zijn duit in het zakje. Groenendaal wil echter nog niet van de grote drie spreken. “Tom is een ouderwetse crosser. Een klein, licht mannetje die het van techniek, slimheid en doorzettingsvermogen moet hebben. Natuurlijk met een heel grote motor, maar wel op een andere manier dan Mathieu of Wout.”

Vervecken gaat daar deels mee akkoord. “In Gavere en vooral in Diegem, stond Pidcock op dezelfde trede. Wout en Mathieu zijn de echte costauds die ijzersterk zijn en heel veel power kunnen ontwikkelen. Tom is veel meer een flyer. Op bepaalde crossen zal hij zijn mannetje staan. Het hangt echt van het parcours af, al had ik hem dus in Diegem niet meteen verwacht. Dan is hij de evenknie van die twee, maar Pidcock haalt niet hetzelfde constant hoge niveau.”

In Hoogerheide komt het – als het droog ligt – ook vooral aan op kracht. Gezien Pidcocks optreden in Diegem, had dat de burger moed kunnen geven. “Pidcock hoort stilaan toch bij die andere twee”, vindt Boom. “Olympisch kampioen mountainbiken, een Tour de France-rit op Alpe d’Huez… Hij heeft heel mooie uitschieters. Maar op sommige parcoursen in de cross kan Tom nog niet mee. Soms wel, maar dan maakt hij – zoals in die laatste modderstrook in Diegem – foutjes. Dat is het verschil.”

Pidcock rijdt mogelijk alleen nog in Benidorm, voor hij zijn crosswinter vaarwel zwaait – foto: Cor Vos


Dit artikel delen:

20 Reacties

Cochise 5 januari 2023 om 13:09

Omdat hij vorig jaar als enige wél de oversteek maakte en daarmee misschien wel een beter voorjaar hyptothekeerde is hij nu verplicht om die titel te verdedigen? Beetje kromme redenering.
Wees blij dat dit soort renners nog in alle disciplines opduiken en ga dan niet zeuren omdat ze af en toe keuzes moeten maken. Het alternatief is dat ze de cross helemaal links laten liggen en we elke week naar Iserbyt tegen Sweeck mogen kijken.

4
Wieler-Joke 5 januari 2023 om 12:41

De wegcampagne is gewoon veel belangrijker dus van mij mag hij skippen als dat beter in zijn planning is. Ik vermoed dat Pidcock dit jaar ook kort wil eindigen in de Strade dat past vrij goed bij hem.

3
Maillot à Pois 5 januari 2023 om 13:26

@Youri
De drie vakmannen vinden er het zijne *hunne van.

3
Michiel 5 januari 2023 om 14:21

bed…….

0
platteprijs 6 januari 2023 om 08:50

@Michiel je bedoelt bet…

0
Michiel 6 januari 2023 om 09:20

tis hune besef ik me. Nee, geen bet city

Mss was pisse beter geweest

Waar gaat t eigenlijk over :)

0
Patrick 5 januari 2023 om 12:41

Het is zijn eigen keus maar ik vind het onbegrijpelijk hoe je als topsporter de belangrijkste wedstrijd van het jaar, in sport waar je één van de beste bent, zo gemakkelijk laat schieten. Dat voorbereidingsargument slaat nergens op. Het is een uurtje veldrijden en het wegwielrennen begint pas weken laten.

1
Panache 5 januari 2023 om 12:58

"…ik vind het onbegrijpelijk hoe je als topsporter de belangrijkste wedstrijd van het jaar, in sport waar je één van de beste bent, zo gemakkelijk laat schieten."

Wat zegt het vervolgens wanneer hij dan tóch die keus maakt?

-2
toiletduck 5 januari 2023 om 13:09

Wat een hoop flauwekul in zo weinig woorden.
1) wie zegt dat hij de keuze ‘makkelijk’ maakt?
2) het voorbereidingsargument is super belangrijk. Voor je gaat opbouwen, moet je rust inbouwen. Due fases zijn allemaal op elkaar afgestemd. Als je dan midden in je rust periode een uurtje gaat crossen, help je die rustperiode weer deels om zeep. Dan heb ik het er nog niet eens over dat je opbouw naar dat ene uurtje crossen ook nog anders is. Sowieso gooit zo’n extra piek begin februari roet in het eten voor je seizoensplanning

-1
Maillot à Pois 5 januari 2023 om 13:22

Het gaat natuurlijk niet omdat uurtje, maar de voorbereiding ernaar toe. Nu stop je gewoon 4 weken eerder met veldrijden, gaat ie op stage en laat hij alle crosstrainingen achterwege.
Als de veldritwereld deze toppers aan de start van het WK wil, dan moeten ze maar ijveren om het WK naar voor te brengen. Dat zal het veel makkelijker combineerbaar maken met doelen op de weg.

1
Patrick 5 januari 2023 om 13:42

4 Weken eerder? Hij rijdt sowieso op 22 januari, twee weken voor het WK, nog een veldrit in Benidorm. En dan is het teveel moeite om slecht twee weken later deel te nemen aan de belangrijkste wedstrijd van het seizoen als één van de grote favorieten? Onbegrijpelijk. En Pidcock moet dat zelf weten zoals ik al eerder zei net als dat anderen daar net zo goed ook hun mening over mogen hebben. Zo irritant dat bepaalde mensen vinden dat je daar dan maar niks over mag zeggen.

2
Maillot à Pois 5 januari 2023 om 14:10

@Patrick
Ik wist niet dat hij in Benidorm ging rijden, dat vind ik dan weer bizar, zo'n losse flodder ertussen nog.

0
roeleur 5 januari 2023 om 14:49

Hij voelt de laatste wedstrijden gewoon geen kans te hebben tegen die twee. In de VS had ie de kans wel. Al het andere is apekool.

2
Fast Freddy 5 januari 2023 om 22:39

@maillot, misschien is het ook wel een losse flodder. Vanuit een trainingskamp in de buurt, een uurtje crossen, cashen en weer door. Dat is heel iets anders dan van het WK een specifiek doel maken en met gerichte trainingen pieken. Zonder piek in de prestatie heeft het geen zin om aar het wk te gaan, maar naar Benidorm? Who cares als hij daar 5e wordt…

1
Romāns Vainšteins 5 januari 2023 om 13:35

Wie weet is Pidcock die hele bier&frietgeur, Vlaemsche Kempenbakkesen en onnozele vragen over de grote 2,5 wel helemaal beu? In dat geval begrijp ik zijn beslissing wel.

0
Posterix 5 januari 2023 om 13:36

Dat maakt meneer Pidcock zelf wel uit, denk? Zo irritant, mensen die voor andere mensen, waar ze niks mee te schaften hebben, gaan bepalen wat ze moeten doen. Ik denk dat Pidcock rond een uur of acht ’s morgens op de pot moet zitten en dat hij het daarmee wel zo’n beetje heeft gehad. Al de rest is optioneel.

0
Michiel 5 januari 2023 om 14:09

Ja idd, en zo nu en dan zn neus snuiten als t snot eruit rolt

0
ghostwriter 5 januari 2023 om 13:42

Hij moet doen wat hij denkt dat het beste voor hem is maar ik vind het erg jammer.

0
Herwig Dergent 6 januari 2023 om 01:52

Wat een heisa !
Vorig jaar toen Wout en Matje er niet bij waren heb ik nooit zo veel onzin moeten lezen !

0
koolestijn 6 januari 2023 om 13:53

Ik vind het raar dat er zoveel kritiek is op deze beslissing van Pidcock, vorig jaar gingen van Aert en van der Poel (uittredend wereldkampioen) toch ook niet.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone