Grischa Niermann ziet ‘nagenoeg perfect’ Jumbo-Visma: “We zijn er nog lang niet”

zondag 13 september 2020 om 19:19
Grischa Niermann ziet ‘nagenoeg perfect’ Jumbo-Visma: “We zijn er nog lang niet”

foto: Cor Vos

Ploegleider Grischa Niermann vindt dat Jumbo-Visma trots mag zijn op het optreden in de vijftiende etappe. Dat vertelt hij na afloop van de rit naar de Grand Colombier, waarin kopman Primoz Roglic goed ploegwerk net niet kon afronden. “Het voelt als een nederlaag als je tweede wordt en Primoz het niet kan afmaken. In de sprint was er helaas net eentje beter”, doelt Niermann op ritwinnaar Tadej Pogacar.

“We hebben een geweldige dag gehad en een geweldige ploeg gezien”, zegt Niermann tegen de NOS. “Primoz voelde zich heel goed, dus wilden we de kopgroep op een korte afstand houden. Het plan was om met zes man over de eerste beklimmingen te komen en een strak tempo te rijden. Dat is meer dan goed gelukt met Robert Gesink, Wout van Aert, George Bennett en Tom Dumoulin. Het was nagenoeg perfect, maar jammer dat Primoz het niet af kon maken. Toch mogen we trots zijn.”

Jumbo-Visma lijkt vooral rekening te moeten houden met Pogacar, die door zijn ritzege nu op 40 seconden achterstand van Roglic staat. “Dat wisten we van tevoren. Hij was al een van de grootste concurrenten”, geeft Niermann aan. “Uiteraard krijgt Bernal een grote klap – daar hadden we niet op gerekend – maar Pogacar staat op 40 seconden en hij is een taaie. Hij weet dat hij alleen Primoz moet volgen, maar gelukkig staan we er 40 seconden voor. Dat wordt nog heel spannend de komende dagen.”

“Er komen nog twee zware bergetappes en de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Dus we zijn er nog lang niet”, kijkt de Duitse ploegleider van Jumbo-Visma vooruit. “Maar we staan er als ploeg heel goed voor, want we moeten niet aan alle kanten aangevallen worden. Na vandaag mogen we wel stellen dat we de sterkste ploeg in koers zijn.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Murcia 13 september 2020 om 19:23

Ziet Grischa de etappe van dinsdag niet als bergetappe of die van donderdag?
Want bij mijn weten hebben we toch echt drie bergetappes.

Stacey Dijkstra 13 september 2020 om 19:28

De eerste van de drie valt mee..

peterwint 13 september 2020 om 22:41

Iedereen heeft het over de loodzware derde week, maar de etappes van dinsdag en donderdag zijn niet zo heel zwaar, die worden voor de aanvallers.

ChefSpijker 13 september 2020 om 23:26

Donderdag niet zo heel zwaar? Dat is bijna de hele dag bergop en bergaf en een gruwelijke slotklim. Daar kan echt nog met veel tijd gesmeten worden als iemand een wat mindere dag heeft.

Spirit 13 september 2020 om 19:24

Hopelijk kan deze sterke ploeg Roglic naar de zege helpen.
Maar ze zullen nog een lastige klant aan Pogacar krijgen zo lijkt het.
Vond Roglic helemaal niet zo sterk vandaag, nou ja, hij zit erbij, maar er zat ook niets extra meer in zo leek het.
Wordt nog een interressante 3e week

Dikke Vrouw 13 september 2020 om 19:38

Als Roglic min of meer op niveau blijft is het heus binnen

Frits van Jumbo 13 september 2020 om 21:49

Ik zie ook het probleem dat velen zien niet. Taktiek pakt perfect uit, PR doet geen trap teveel, zelfs nog een ‘frisse’ Sepp Kuss over… Pogacar die zoveel sterker is komt ook niet verder dan sprinten voor de overwinning

fietsvriend 13 september 2020 om 19:38

Hmm, afgeweken vh plan. Ze worden gulzig bij TJV. Laat die etappezeges en boni's toch aan vluchters, zoals het oorspronkelijke plan. Heb je dit soort gedoe niet.

Merlinappa 13 september 2020 om 19:41

Zou goed kunnen dat ze dat nu gaan doen. Al is een grotere vlucht wel moeilijker te controleren als het moet en ook weet je niet zo snel wie er allemaal mee zit. Wel meer risico’s qua controle.

fietsvriend 13 september 2020 om 19:52

In het begin vd etappe beetje goed opletten en een goeie groep weg laten rijden. Er zijn genoeg ploegen die nog niks hebben deze tour, geen zin hebben om TJV onnodig uit te dagen en blij zijn als ze een ongevaarlijke renner uit hun ploeg weg mogen laten rijden voor ritwinst.

Rogierke 13 september 2020 om 19:56

En zelf gaan meespringen, waarom niet? Wie gaat het dichtrijden als Tom samen met Kuss wegrijdt op een eerste berg? Zou daar zeker mee gaan spelen.

zomaareens 13 september 2020 om 20:00

Denk dat dinsdag sagan bennett out of time gaat rijden

brambino 13 september 2020 om 20:40

Ok die TJV-trein rijdt iedereen op een hoop, maar niet Pogacar. Dat gaat ook niet gebeuren, want Pogacar is, schat ik, gewoon beter. Ze moeten stoppen met dat geros op kop en alles en iedereen offeren. Waarom niet mannen wegsturen? Kuss kan huishouden in de komende bergetappes en als laatste stuurt TJV Tom op pad, die…, en dat had niemand verwacht, minuten pakt. Iedereen kijkt immers naar Primoz, de gedoodverfde winnaar. En nu komt het: de herrezen Tom vindt zichzelf opnieuw uit, richt het hoofd en wint de tijdrit. Nog sterker HIJ WINT DE TOUR!! Ik weet het ik ben een gedurfd dromer. Heerlijk.

Wildebert 13 september 2020 om 20:45

Kijk, dat zijn nog eens ontknopingen met een happy end.

RodyTur10 13 september 2020 om 21:07

Roglic zal onmiddellijk willen vertrekken als hij (nu nog) gevangen gaat komen te zitten in een ploegentactiek die Dumoulin de Tourwinst kan opleveren ten koste van hem.

Soort van De Gendt scenario denk je aan?

Bovendien was zo’n tactiek om Pogacar onder druk te zetten veel gemakkelijker geweest als Dumoulin niet onnodig energie/tijd was verspild. Als nu een Yates, López of Mas meespringt zit Dumoulin meteen in een onmogelijke situatie om door te rijden.

S.t.B 13 september 2020 om 21:10

Dromen mag zeker, en de reacties op dit item zijn godzijdank een stuk positiever en inhoudelijker mbt TJV. Waarschijnlijk zijn de nu.nl’ers weer uitgevlogen.
TJV zal morgen zeker het scenario van begin Tour uit de lade trekken nu Tom weer de top 10 is binnengeslopen, maar hooguit als plan B.

Wheely 13 september 2020 om 21:11

Klinkt allemaal als een leuke film maar ik vind het het proberen waard! Laat Tom dinsdag maar wat minuten terugpakken en hij is terug in de wedstrijd. Er gaat een moment in de koers komen waarop dit mogelijk is. Roglič heeft genoeg steun aan die andere mannen, zeker nu Ineos niet meer voor het klassement rijdt.

Verweggistan 13 september 2020 om 21:23

Aan dat scenario dacht ik ook al, want UAE is niet sterk genoeg om het gat te kunnen dichten, Poga redt dat ook niet alleen. Maar helaas Astana en Bahrain willen de plaatsjes van hun kopmannen redden en houden de groep Dumoulin binnen schot.

moa 13 september 2020 om 20:57

Ik zie een topploeg. Ik zie ook rare tactische keuzes en een Sloveens combine.

Waarom Dumoulin zo oproken als je Kuss nog hebt? Keer op keer komt Tom eerst aan de beurt en dan verliest ie nog wat extra tijd. Die eerste rit dat hij het mentaal opgaf tot daar aan toe. Zonder het onnodige verdere tijdverlies stond ie lekker dicht in de top tien. Wat is de waarde hier eigenlijk van Kuss? Die rijdt hier als kroonprins rond. Krijg je die nog in het gareel in de toekomst?

Onvermijdelijk om het over WVA te hebben. Die jongen wordt hier uitgeperst, rijdt hele dagen met de neus in de wind, vooraan in het peleton. Kan werkelijk geen andere ploeggenoot dit? Volgens mij was ie rijp om in deze ronde 5 of 6 etappes te winnen. De ploeg is in zijn geheel beresterk, maar Roglic kan maar 1 wiel houden? Als Roglic geel behoudt tot in Parijs, dan was het waarschijnlijk wel de opoffering van deze kampioen waard. Indien niet, doodzonde. En dan wordt er volgend jaar wellicht hard op tafel geklopt bij de rolverdeling.

Zo kom ik tot de man in het geel. Ik vermoed een deal met Pogacar. De een de trui, de ander de zeges. Roglic heeft zijn jonge landgenoot nu al twee keer een rit laten nemen. Hij sprintte werkelijk 2 keer met de handrem op. Daarenboven liet ie hem tijd terugpakken in de Pyreneeën. Waarom? Wat als Pogacar in de tijdrit de betere is? En volgt Roglic hier de ploegrichtlijnen wil ik wel es weten.

brambino 13 september 2020 om 21:14

Zag je die kop v Roglic vandaag..? Hier werd niks gegund, hier besefte Primoz dat hij nog niet klaar was met die klant.

mackie 14 september 2020 om 07:26

de rede waarom Tom eerder dan Kuss rijdt werd gisteren en vrijdag perfect duidelijk.
Tom kan op zijn eigen hoge basis tempo een mindere klimmer als Yates etc terug pakken en daarna door blijven rijden. Terwijl Kuss moet reageren op de uitvallen van Poga. en vaak daarna klaar is.

ProfrondeZevenbergen 13 september 2020 om 21:03

Dat Kuss niet werkt, snap ik ook niet. Het zal het tactische meesterplan wel zijn.
Pogacar is zeker niet de mindere van Roglic. Het kan nog alle kanten op. Leuk!

RodyTur10 13 september 2020 om 21:14

Kuss is nu het geheime wapen. Mocht Pogacar, Porte of Landa een echte aanval lanceren dan kan Kuss even een paar honderd meter doortrekken om deze te neutraliseren voor Roglic.

Maar ik blijf erbij dat Dumoulin zijn eigen glazen heeft ingegooid. Als hij niet had opgegeven in de Pyreneeën dan was hij echt nog een podiumkandidaat geweest.

Het is echt alle ballen op Roglic, die geen trap teveel heeft hoeven doen de afgelopen 2 weken. Nu maar hopen dat hij geen slechte dag kent en het geel in Parijs weet te brengen. Aan de ondersteuning ligt het in elk geval niet, LOL.

S.t.B 13 september 2020 om 21:18

Verbaasde mij ook.
Misschien de man om meteen mee te springen bij een aanval van achteruit. Misschien de man die de meeste reserves moest overhouden mocht Roglic in de problemen komen. Beide scenario’s kwamen niet uit en hou het er dus maar op dat Kuss krachten moet sparen voor week 3.

Gras 13 september 2020 om 21:29

@rody, Dumoulin zou rond de 5e positie hebben gestaan vermoed ik, maar hij voelde dat Roglic sterker was. En dan zou hij dus nog steeds voor hem hebben moeten werken, want zo is Dumoulin. Verwacht hij andersom ook. Als hij zich zou verschuilen achter zijn vrije rol, had Roglic er denk ik anders voorgestaan. Als je ziet hoeveel Dumoulin ook gisteren al aan werk verzette voor Van Aert…Tom’s eigen inschatting van zijn vorm tov anderen is mogelijk zijn grootste tegenstander, was bij Sunweb vaak ook al zo. Nl dat hij wel degelijk goed was, maar dat Tom dat zelf niet vond.

Gras 13 september 2020 om 21:22

Hoe sterk is Pocacar in de tijdrit? Hij staat dichtbij genoeg voor een enkele geslaagde aanval. En dat zonder sterke ploeg om hem heen. Vraag me wel af of hij de ronde inhoud van Roglic heeft.

Murcia 13 september 2020 om 21:38

Hij won de laatste tijdrit op het Sloveens kampioenschap van Roglic met negen seconden. Het was een tijdrit waarbij de keuze gemaakt kon worden voor een fietswissel die Poga wel en Roglic niet deed. Ik heb begrepen dat de renners die voor de wissel kozen allemaal beter reden dan diegenen die met de tijdritfiets bleven rijden. Ook is Tadej een erkend regenrijder en het was behoorlijk slecht weer. Vorig jaar in de Vuelta verloor hij anderhalve minuut op Roglic dacht ik en viel mij vooral op dat hij niet bepaald aerodynamisch en stil op zijn fiets zat maar dat kan hij inmiddels verbeterd hebben.

Bram93 13 september 2020 om 22:07

Zou TJV niet op een andere manier de sterkte van de ploeg moeten gebruiken tegen Pogacar? Want zoals vandaag rijd je net zo goed voor Pogacar als voor Roglic. Zeker met dit huidige tijdsverschil hoeft er maar een klein valpartijtje op het verkeerde moment te zijn en TJV verliest alsnog de tour..

Polleke 13 september 2020 om 23:23

Precies… Pojacar gaan ze echt niet lossen met een strak egaal tempo en ik zie hem nog eerder wegrijden van Roglic dan andersom…

Stacey Dijkstra 13 september 2020 om 23:12

Jumbo Visma moet gewoon de aanvallers vrij spel geven zodat de bonificaties door de vluchters worden opgeslokt. UAE heeft niet het team om de controle te pakken. In een ideaal geval pakt Roglic dan op de laatste klim nog een half minuutje extra, maar anders is consolideren een must. Met 40 seconden pak je Pogacar.

Geurt Harm 14 september 2020 om 10:16

Pogacar is de sterkste man in koers. Jumbo-Visma de sterkste ploeg, maar als men wil dat Roglic de Tour wint, zal men wel de tactiek moeten veranderen en Pogacar op grotere achterstand moeten zetten. Hem verrassen lijkt de enige mogelijkheid en dat betekent met een aanvallend plan komen in plaats van defensief blijven koersen zoals men tot nu toe doet. Benieuwd of de ploegleiders voldoende tactisch vermogen in huis hebben om dat uit te denken.

Geurt Harm 14 september 2020 om 10:42

De zwakke plek van Pogacar is zijn ploeg; voor de rest is hij sterker dan Roglic. Dus ligt daar voor Jumbo-Visma de sleutel richting eindwinst. Men moet zorgen dat Pogacar van zijn zwakke plek afhankelijk wordt.

Headlines

Materiaalzone

Populair