Grischa Niermann: “Jumbo-Visma zal in de Tour minder dominant zijn”

Grischa Niermann: “Jumbo-Visma zal in de Tour minder dominant zijn”
zondag 6 juni 2021 om 08:15
Interview

Op de Alpenberg die Michael Boogerd in 2002 oranje kleurde, zette Jumbo-Visma een streep door de ambities in het klassement van het Critérium du Dauphiné. Sepp Kuss toonde zich op La Plagne een van de betere mannen bergop, maar liep tegen een ongekend sterke Mark Padun aan. Terwijl Steven Kruijswijk ietwat te vroeg moest lossen in de elitegroep, maar uiteindelijk niet echt veel tijd verspeelde. Met een respectievelijke dertiende en vijftiende plek in de rangschikking kan de Nederlandse WorldTour-formatie in de slotrit alleen nog voor de ritzege koersen.

Het contrast met de twee laatste voorbereidingswedstrijden op de Tour van vorig jaar is behoorlijk groot. In de Tour de l’Ain won Primoz Roglic destijds twee ritten en het eindklassement. In de Dauphiné wisten vervolgens Wout van Aert, Sepp Kuss en Primoz Roglic ritten te winnen, maar was de balans op het einde toch enigszins negatief omdat in die ronde Steven Kruijswijk wegviel met een breukje in zijn schouder en Primoz Roglic ook een zware blessure aan zijn rug en heup opliep.

De dominantie van Jumbo-Visma van 2020 hebben we dit seizoen tot dusver nog nergens gezien. Natuurlijk werden er schitterende koersen gewonnen en reed de ploeg in de breedte vooral in de Ronde van het Baskenland heel sterk. Ook in deze Dauphiné kleurt de kop van het eerste peloton zelden geel-zwart.

Sepp Kuss in de aanval op La Plagne in Criterium du Dauphiné. Foto: Raymond Kerckhoffs

In de eerste zware bergrit van deze mini-Tour de France ging Sepp Kuss op kilometer van de finish in de aanval met Richie Porte, Mark Padun en Enric Mas. Steven Kruijswijk vroeg zich achteraf af of het niet beter was geweest als de Amerikaanse klimmer van Jumbo-Visma ietwat langer had gewacht. Ploegleider Grischa Niermann vond het echter wel het juiste moment: “Sepp staat na de tijdrit zo ver achter in het klassement dat hij vooral voor de ritzege moest koersen. Het bleek het juiste moment om voor het dagsucces te gaan, dat heeft Padun bewezen. Maar Padun was vandaag een klasse apart en een heel stuk sterker.”

Strak tempo
Niermann had gehoopt dat Kruijswijk op de 2072 meter hoge Alpencol wat hoger in de uitslag kon eindigen dan zijn achttiende plek. “We weten dat ‘Stevie’ het liefst in een strak tempo bergop rijdt. Door de tempoversnellingen van o.a. Alejandro Valverde moest hij er inderdaad al redelijk vroeg af. Daarna heeft hij zich nog knap kunnen terug knokken, maar vervolgens moest hij weer wat terrein prijsgeven. Hier moeten we het voor dit moment mee doen.”

Dat de ploeg in de aanloop naar de Tour de France geenszins eenzelfde indruk maakt als vorig jaar komt volgens Niermann grotendeels doordat de twee kopmannen Primoz Roglic en Wout van Aert nu op de deelnemerslijsten ontbreken. “Kruijswijk komt eraan. Kuss was vorig jaar misschien iets sterker, maar hoorde vandaag ook bij de beste klimmers. En Gesink zit op zijn niveau. Nee, ik ben er zeker niet bang voor dat we in de Tour niet ons mannetje kunnen staan.”

Steven Kruijswijk in de achtervolging in een strak tempo op La Plagne. Foto: Raymond Kerckhoffs

Toch is het verschil hoe er vorig jaar in de Tour de l’Ain en de Dauphiné werd gekoerst in vergelijking met het huidige niveau nogal groot.
Niermann: “Dat klopt. Toen kwamen we als ploeg nog een stuk sterker voor de dag. Wanneer je Primoz Roglic in de ploeg hebt die de ene na de andere rit weet te winnen, dan krijg je een heel ander beeld van de totale ploeg. Ik denk dat we daardoor nu ook een beetje een vertekend beeld hebben.”

Van Primoz Roglic weten we dat hij bewust geen wedstrijden meer tot de Tour rijdt. Wout van Aert lijkt me een groter vraagteken na zijn operatie aan de blindedarm. Op welke niveau hij in de Tour gaat starten blijft vooralsnog een vraagteken.
“De voorbereiding van Wout naar de Tour is zeker niet ideaal. Ik ben er desondanks van overtuigd dat hij op niveau gaat zijn in de Tour.”

Dominantie van Jumbo-Visma in de vorige Tour de France. foto: Cor Vos

Leeft het binnen de ploeg dat het iets minder is in de aanloop naar de Tour dan vorig jaar?
“Nee, dat denk ik niet. We zitten nu in de Dauphiné ook iets verder van de Tour verwijderd dan vorig jaar. We hebben nu nog een extra week. Wij weten hoe onze voorbereiding loopt en daar geloven we nog altijd volledig in. We hebben echter geen invloed hoe goed we straks in de Tour zullen zijn tegenover de concurrentie. Als we in Brest aan de start van de Tour staan gaan wij ervan uit dat iedereen in optimale conditie is. Daar werken we nu naar toe. De Dauphiné is een slechts een onderdeel in die voorbereiding. Het kan zijn dat we vorig jaar door de coronacrisis beter door de eerste lockdown zijn gekomen dan andere ploegen. Misschien waren we daardoor destijds sterker. Als de verhoudingen dit jaar anders zijn, dan is dat zo.”

Als we kijken hoe sterk INEOS–Grenadiers en Movistar nu rijden en er vanuit gaan dat UAE Emirates een veel betere ploeg dan in 2020 kan opstellen, dan lijkt het me sowieso moeilijk voor Jumbo-Visma om eenzelfde overwicht als in de vorig Tour de France te creëren.
“We zullen dit jaar in de Tour waarschijnlijk een stuk minder dominant zijn dan vorig jaar. De verhoudingen tegenover andere ploegen, zoals zeker INEOS, zullen anders zijn. Dat ligt er vooral aan dat die ploegen het afgelopen jaar een stuk minder waren. En niet zo zeer dat wij nu een stuk minder zijn dan in 2020. Anderzijds moet wij ons afvragen of we nog wel zo dominant zouden moeten koersen. Misschien moeten we een heel andere tactiek hanteren…”

Dit artikel delen:

45 Reacties

Turtlehead 5 juni 2021 om 17:30

Hahaha, Nou, die had ik niet zien aankomen. Bedankt voor het diepgaande inzicht. Dat had ik zelf nog niet bedacht.
Wat mij betreft goed nieuws. #nikstreintjebergop #rechtvandesterkste.

peter s 5 juni 2021 om 18:54

Nee.,maar jij bent de slimste ook niet

Turtlehead 6 juni 2021 om 09:30

s staat voor stupide?

FDJ 5 juni 2021 om 17:36

Zoals Niermann terecht zegt zijn Van Aert en Roglic in de Tour pas terug. Vingegaard komt terug van een blessure en Kruijswijk komt er altijd wat later bij qua vorm. Ik zie nog geen punt van zorg ook. Roglic staat er altijd eigenlijk.

Franco Ballerini 5 juni 2021 om 17:42

Wordt een saaie Tour. Pogacar wint met twee vingers in de neus. Carapaz tweede, Roglic derde.

Klaas Foppen 5 juni 2021 om 19:21

Dat is natuurlijk totaal nergens op gebaseerd

Tripodboom 5 juni 2021 om 17:44

Niet een stuk minder dan in 2020 maar een heel stuk minder.

dumoman 6 juni 2021 om 10:03

en toen niet gewonnen, dus is dat nu ws ook zo

S. Morgenstern 5 juni 2021 om 17:46

Duidelijk verhaal van Niermann. Ik vind de ‘onrust’ hier richting de Tour sowieso zwaar overdreven. De dominantie van vorig jaar heeft voor wat overdreven verwachtingen gezorgd, wat samen met een iets mindere Kruijswijk en een Vingegaard met wat achterstand onnodige doomscenario’s oproept.

Gaan er net als de laatste drie (!) jaar gewoon weer staan met een ontzettend sterke ploeg.

Gitan 5 juni 2021 om 17:49

Roglic staat er eigenlijk altijd, dat is het voornaamste. Dan is zelfs een wat minder Jumbo-Visma nog meer dan sterk genoeg ter ondersteuning.

xistnc 5 juni 2021 om 18:25

Misschien is iets minder sterk dan vorig jaar per saldo wel sterker – als ze daardoor ook minder de behoefte hebben om te domineren. Zolang ze op de juiste momenten maar initiatief nemen.

Michael Bianchi 5 juni 2021 om 17:49

Ik krijg al meer de indruk dat de renners bij Jumbo Visma beter op de fiets zijn dan de Ploegleiders achter het ‘stuur’.

Blackcanyon 5 juni 2021 om 20:57

Je bent niet de enige die dat denkt. Engels en Boven gaan plassen tijdens kritische koersmomenten.
Toegegeven ze hebben wel eens een waaiertje laten trekken. Maar voor verassende strategieen moet je toch bij anderen zijn. Zoals Bjarne Riis die als een renner in de chase patate zit de andere ploegleiders belt en zegt ‘ jullie laten mijn renner er nu bij komen, anders zet ik de hele rest van mijn ploeg op kop om t gat naar de kopgroep dicht te rijden’. Maar goed, Engels en Boven kunnen er eigenlijk ook niet veel aan doen. Die waren er toen ze nog koersten niet bij in de finale, dan reden ze vaak al op dikke achterstand en zij zagen de wedstrijden niet op tv. Zijn dus niet zulke experts als wij ;-)

S. Morgenstern 5 juni 2021 om 21:03

Grappig om dan als tegenvoorbeeld een tactiek te noemen die door een renner in koers (Kroon) werd voorgesteld.

Reiger 5 juni 2021 om 22:51

Bij alle ploegen in het heden én verleden wordt de rol van ploegleiders zwaar overtrokken. Ze zijn vaak niet meer dan volgers met een paar fietsen en wielen op het dak. Verder kunnen ze de koerssituatie doorgeven en eventueel een organisatie neerzetten en een ploeg samenstellen in samenspraak met de topcoureurs. Voor de rest zijn het de renners die het moeten doen en dat hangt gewoon af van hun benen icm hun koersintellect. Het zijn allemaal open deuren die ik intrap maar wel de waarheid voor toen, nu en de toekomst.

flybridge 5 juni 2021 om 17:56

Geloof in Kruijswijk krijgt weer maar eens een deuk .En het werk van Gesink is niets voor hem .

molovin 5 juni 2021 om 18:01

Prima analyse, lijkt me idd verder ook niet veel aan de hand. TJV heeft nu eenmaal geen onbeperkt budget zodat als je toppers niet starten het lastig wordt om te strijden voor de overwinning.

Savojor 5 juni 2021 om 18:21

De enige manier waarop Roglic een kans maakt om de Tour de winnen is door precies dezelfde tactiek toe te passen als Pogacar vorig jaar. Dus gewoon aanhaken in het Ineos en UAE treintje en proberen tijd te sprokkelen in de tijdritten en bonificatiesprintjes.

En het is te hopen dat hij niet te vroeg in het geel komt(als ie überhaupt al in het geel komt natuurlijk). Want zijn ploeg is duidelijk te zwak om te koers te dragen en aanvallen te pareren.

S. Morgenstern 5 juni 2021 om 18:43

Vandaag was een knecht van Roglic de vijfde klimmer in koers, maar te zwak om aanvallen te pareren.

Matxin heeft weer een nieuwe naam gevonden zeker.

Savojor 5 juni 2021 om 18:50

Ik denk niet dat Kuss in zijn eentje sterk genoeg is om iedereen terug te halen voor Roglic. Van Kruijswijk en Vingegaard verwacht ik verder ook niet dat ze met de beste mee gaan kunnen bergop.

En wat heeft de manager van UAE hier in godsnaam mee te maken, mis ik iets..?

S. Morgenstern 5 juni 2021 om 19:00

Alsof iedereen teruggehaald moet worden en een spervuur aan aanvallen verwachten reëel is. Wanneer er na het kopwerk van Kruijswijk en Vingegaard nog vijftien man over zou zijn, dan is één aanval van een serieuze concurrent counteren waarschijnlijk al genoeg om nog met een handje vol renners over te zijn en dan is het gewoon aan de kopmannen.

Doen alsof een ploeg met Kuss, Kruijswijk, Van Aert, Vingegaard, Gesink en Martin niet in staat zou zijn om een gele trui te verdedigen is wat mij betreft een aardige diskwalificatie van je realiteitszin. Matxin, of niet..

Michelangelo 5 juni 2021 om 18:24

Als je het mij vraagt is TJV vorig jaar het best omgegaan met het vreemde corona seizoen. Natuurlijk met sterke resultaten van Roglic en Van Aert, maar ook de rest van de ploeg was gewoon op de afspraak. Of eigenlijk denk ik dat sommige andere ploegen vorig jaar de afspraak gemist hebben.

Dit jaar is de voorbereiding allemaal net wat “normaler”. Veel koersen zijn gewoon doorgegaan, iedereen kan zijn geijkte voorbereiding doen, en vervolgens zie je gewoon de traditioneel sterke ploegen ook gewoon terug op de afspraak.

Niks mis mee en niks vreemds aan. En ook niks zorgelijks zolang Van Aert en Roglic hun niveau blijven halen zoals dit voorjaar en vorig jaar. Dan doe je gegarandeerd met 1 renner mee.

rennerske 5 juni 2021 om 18:28

@Michelangelo: wijze woorden. Denk dat je een juiste conclusie trekt.

Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 18:29

Heel even op de top van de apenrots op de borst kloppen maar nu terug in het hunderdog rol.

Kuss vrije rol!

peervaneynthoven 5 juni 2021 om 20:50

“Het hunderdog rol”. Ben benieuwd.

Wildebert 5 juni 2021 om 21:04

Niet te volgen die dassen….

Vincent Lacressonniere 5 juni 2021 om 22:01

The H is silent

Glorious 5 juni 2021 om 18:35

WvA en Roglic zijn gewoon de beste ter wereld en die verbloemen alles. Jumbo gaat wel gewoon de tour winnen. Daar heb je niet perse de dominantie voor nodig…..

molovin 5 juni 2021 om 18:47

Zo zie ik het ook. Een Ineos heeft een team vol kopmannen, DCQS in het voorjaar ook en verder is bijna ieder team zo sterk als zijn kopmannen en die van Jumbo zijn wereldklasse. Als die wegvallen en er andere zaken zoals bij Groenewegen en Dumoulin spelen dan is er niks verbazends aan.

Bayliner 5 juni 2021 om 18:43

Die kruijswijk zeggen hij ging te snel weg…hij gaat tenminste jij volgt en lost keurig hoor ..Meeer koersdagen maken wordt je hard van

molovin 5 juni 2021 om 18:47

Hij moet wel kunnen he, als je benen niet harder willen kun je niet harder.

rennerske 5 juni 2021 om 19:03

Verstandige woorden van Niermann. Valt weinig tegenin te brengen. Vorig jaar zat alles mee, nu weer terug op het pre-Corona-niveau.

Nikolai 5 juni 2021 om 19:10

Voor degenen die menen dat het niks wordt met Kruijswijk in de Tour: kijk even naar zijn uitslagen in de Dauphiné in het jaar dat hij derde werd in de Tour (2019). Toen was hij in de Dauphiné zeker niet beter dan nu. Ik heb er dus nog alle vertrouwen in dat het wel goed komt met hem in de Tour.

FDJ 6 juni 2021 om 09:30

Precies dit!

Verweggistan 5 juni 2021 om 20:23

Dat lukt ze inderdaad al aardig goed de laatste weken.

chasse patat 5 juni 2021 om 21:25

Kruijswijk doet nu in ieder geval zijn mond open over de tactische zwakte van Kuss. Vorig jaar reed hij Tom Dumoulin in gort met zijn felle demarrages en ook Kruijswijk heeft er last van . Hij heeft bergop een prima versnelling in huis maar het blijkt wel gelimiteerd. Hij treft zijn ploeggenoten en zichzelf met deze zelfoverschatting.

Jean Dumas 6 juni 2021 om 08:33

Gelimiteerd als kopman that is. Ze moeten Kuss niet langer voor eigen kans laten rijden, net als Bennett.

nickdt 5 juni 2021 om 21:25

Kruijswijk liet zich expres lossen. Iets met Psychologische oorlogsvoering, dus die gaat ze allemaal naar huis rijden in de Tour.

Aerosolo 5 juni 2021 om 23:52

Vorig jaar had Jumbo goed op de herschikking van de kalender ingespeeld, maar toen viel Kruijswijk wel uit en in het begin van de Tour viel Bennett hard, waar hij de rest van de Tour last van had. Dus er is zelfs nog ruimte om sterker te zijn, ook zonder Dumoulin die vorig jaar in de laatste week goed bezig was.

Groetjesaandevoetjes 6 juni 2021 om 01:51

Rare opmerking van Kruijswijk: ‘Steven Kruijswijk vroeg zich achteraf af of het niet beter was geweest als de Amerikaanse klimmer van Jumbo-Visma ietwat langer had gewacht.’

Wil hij niet dat Kuss wint?

harryjohan71 6 juni 2021 om 07:29

Kuss won toch niet. Als hij langer in het wiel van anderen had gezeten had hij misschien een beter resultaat neergezet. Dit is goed mogelijk, omdat er in de laatste km’s nog veel tijd door de andere klimmers is goedgemaakt.

peterwinnen 6 juni 2021 om 10:08

De miljoenen kijkers, en de sponsor, zijn maar wat blij met de vroege demarrage van Kuss. Dat duffe achter elkaar aanrijden tot 2 km voor het einde ken ik nu wel. Profwielrennen doe je ook voor het publiek.

notriple 6 juni 2021 om 10:47

Helemaal eens winnen.

Tony 6 juni 2021 om 10:41

Doordat Jumbo Visma zo dominant waren hebben ze bijna de tour gewonnen. Ik zou niet weten hoe je de tour kan winnen zonder dominant te zijn.

Marco 6 juni 2021 om 12:00

Dat moet je aan Pogacar vragen

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone