Greipel blijft Degenkolb en Groenewegen nipt voor in de Algarve

zaterdag 18 februari 2017 om 18:09

Foto: Sirotti (archief)

André Greipel heeft de vierde etappe in de Volta ao Algarve gewonnen. Het scheelde weinig, maar de Duitser wist John Degenkolb en de snel opkomende Dylan Groenewegen net voor te blijven. De leiderstrui van Primoz Roglic kwam vandaag niet in gevaar.


Van der Hoorn in vroege vlucht
De vlucht van de dag bevatte vandaag opnieuw een renner van Roompot-Nederlandse Loterij. Deze keer was het niet Brian van Goethem die voorop reed, zoals in de eerste twee etappes, maar Taco van der Hoorn. De 23-jarige neoprof had gezelschap van Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en João Matias (LA Alumínios-Metalusa).

De vier leiders kregen maximaal zes minuten voorsprong van het peloton, waar LottoNL-Jumbo lange tijd op kop reed vanwege de leidende positie van Primoz Roglic. In de finale namen enkele sprintersploegen het werk over. De kopgroep leek daardoor weinig kans te hebben, maar de leiders hielden toch goed stand. Op vijftien kilometer van het einde hadden Van der Hoorn, Smith en Mullen nog een voorsprong van anderhalve minuut. Matias was toen al gelost.

Groenewegen dichtbij zege
Wat volgde was een spannende finale, maar de koplopers kwamen net tekort. Op minder dan drie kilometer voor het einde werden ze voorbijgereden door de sprinttreintjes. Die van Trek-Segafredo maakte vandaag de beste indruk. LottoNL-Jumbo was daarentegen niet in staat om een trein op de rails te zetten. Dylan Groenewegen moest het in de slotkilometer grotendeels alleen opknappen.

Dat lukte desondanks aardig. De Nederlander leek in eerste instantie te ver te zitten, maar hij kon in het wiel van André Greipel toch ver naar voren schuiven. Wat leek te volgen was een strijd tussen Greipel en Degenkolb, maar ook Groenewegen kwam ondanks een kleine achterstand nog erg sterk opzetten. Uiteindelijk bleef Greipel de tegenstand nipt voor.

Dit artikel delen:

24 Reacties

mus van de maasstad 18 februari 2017 om 18:11

pfff. als hij zich niet laat wegdrukken uit t wiel van degenkolb wint dylan hier met 2 vingers in zn neus

chavanelfan 18 februari 2017 om 18:12

De drie meest volslanke renners van het peloton naast elkaar aan de finish :) (Betancur en Cavendish in de winterperiode niet meegerekend)

xistnc 18 februari 2017 om 18:12

Mooie sprint, er moesten flink wat gaten gedicht worden. Alleen Degenkolb had nog een mannetje, maar Greipel was te sterk.

Trein van TLJ leek weer nergens op, maar één mannetje was genoeg om Groenewegen een soort van af te zetten en in ieder geval een kans te bieden. Roglic mocht het zelf uitzoeken in de finale, bizar.

MrSjaakBraak 18 februari 2017 om 18:12

Straffe prestatie van Groenewegen! Maar waar was Cavendish (alweer)?

Raafje 18 februari 2017 om 18:15

@MrSjaakBraak

Die is alleen goed als het er op aan komt.

mus van de maasstad 18 februari 2017 om 18:15

@xistnc

Dylan is gewoon perfect afgezet in het wiel van degenkolb. dat hij zich vervolgens uit t wiel laat drukken door die fdj renner is zn eigen schuld

al is het zeuren op de trein natuurlijk wel leuker.

vlek 18 februari 2017 om 18:17

Mooie sprint! Mooie strijd ook daarvoor van de kopgroep. Cavendish weer niet zien sprinten, vreemde week voor hem op deze manier.

xistnc 18 februari 2017 om 18:22

@mus
Of gewoon zowel de goede punten als de mindere punten benoemen?

kelderfan 18 februari 2017 om 18:23

Die jongens hebben hun best gedaan en ja de trein staat nog niet helemaal op de rails. Maar 1 mannetje had toch bij Groenewegen moeten zijn dat Roglic alleen zit is ook niet goed te praten.
Maar Roglic staat nog steeds op 1 met 22s. voorsprong.

luckyloek 18 februari 2017 om 18:25

Waar het de bedoeling was om vol voor Groenewegen te gaan hebben ze nu de leider in de ploeg. Er moet dan gewoon harder gewerkt worden door de ploeg en dan moeten de krachten verdeeld worden. Daarnaast was de finale gewoon hard. Ik had eigenlijk tijdens de etappe al niet meer verwacht dat er op 3km nog 2 man bij Groenewegen zouden zitten, laat staan een trein. Het parcours was dan ook nog eens minder vlak dan het op papier was. Boom had ik wellicht iets langer erbij verwacht, maar opzich werd hij goed afgezet. Daarna is het wel lastig in je eentje. Uiteindelijk rijdt hij een hele sterke sprint en scheelt het maar heel weinig of hij had gewonnen. Niet heel veel reden om TLJ te bekritiseren hier. Het is nou eenmaal geen Quick Step.

tete de la course 18 februari 2017 om 18:25

Prachtige sprint! Iemand een linkje naar de finishfoto?

James Highsand 18 februari 2017 om 18:40

Het ligt aan Groenewegen zelf. Hij wordt goed gebracht door twee ploeggenoten, maar hij laat te veel ruimte waardoor hij van te ver moet sprinten. Wel jammer, want hij was duidelijk de sterkste.

Covadonga 18 februari 2017 om 18:44

Dit was idd een fraaie sprint. Gaviria dubbel en dwars verslagen. Die staat ook weer met beide benen op de grond.

Chaba 18 februari 2017 om 19:01

Toch blijkt wel weer hoe sterk en snel Groenewegen is. Dat slaat een keer om en dan wint hij dit soort sprinten wel.

LyndaLid 18 februari 2017 om 19:07

Wordt Gaviria hier nou gewoon verslagen?

Kansloos voor Sanremo.

Jowinho 18 februari 2017 om 19:16

@mus: Daarom dat Demare een snellere sprint reed

polke 18 februari 2017 om 19:28

Groenewegen gaat dit jaar veel koersen winnen . Had hier moeten winnen

Sephiroth 18 februari 2017 om 19:44

Hij laat wederom zien dat hij niet echt onderdoet voor de toppers. Veel belovend, nu nog de puntjes op de i en dan gaat hij ver komen.

Voor de rest leuk om te zien dat degenkolb echt weer helemaal terug is.

Kobe 18 februari 2017 om 19:49

Ik vond de strafste sprint dan toch die van Greipel als je ziet vanwaar die komt.
Groenewegen start in het wiel van Greipel bij het uitdraaien van de bocht.

Hoe dan ook een straffe sprint van Groenewegen, Demare en Greipel

Frits des Jeux 18 februari 2017 om 19:55

Mooi te zien dat Degenkolb weer echt terug lijkt te zijn. Won onlangs al in Dubai en ook hier weer echt bij de beste renners mee. Op naar t echte werk: De Omloop!

luckyloek 18 februari 2017 om 20:05

@fdj, Degenkolb slaat de Omloop over dit jaar. Als je het niet specifiek over Degenkolb hebt, negeer mijn opmerking dan maar.

mus van de maasstad 18 februari 2017 om 21:06

@jowihno

het gaat mij erom dat dylan in het best mogelijke wiel is afgezet maar niet vanuit dat wiel de sprint aan gaat, maar echt een meter of 10 erachter. Gaat hij de sprint aan vanuit het wiel van degenkolb dan had hij imo makkelijk gewonnen.

maar als telt natuurlijk niet.

Frits des Jeux 18 februari 2017 om 21:35

@luckyvloek de opmerking over de Omloop stond idd los er van. Meer dat k wel klaar ben met al die voorbereidingskoersen.

Overigens als k Roglic zo zie in het geel, dan zal TLJ wel met ander tenue naar de Tour moeten.

storm-biker 19 februari 2017 om 07:51

https://www.youtube.com/watch?v=Mm030UFZh5g
Greipel en Groenwegen komen van ver zeg.
Wippert wordt echt voorbij geblazen, die heeft het helaas niet sinds hij bij Cannondale zit.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.