Greipel: “Ben mijn instinct op de fiets kwijt”

Greipel: “Ben mijn instinct op de fiets kwijt”

Foto: Marcel Koch

donderdag 10 augustus 2017 om 11:10

André Greipel is sinds 2008 nagenoeg elk seizoen goed voor minimaal tien zeges. Dit jaar staat de teller echter nog altijd maar op vier overwinningen. De laatste twee maanden wist de bonkige Duitser zelfs niet één keer de handen in de lucht te steken. Het leidt tot duidelijke frustratie bij de 35-jarige sprinter.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

In de afgelopen Tour sprintte Greipel al achter de feiten aan, en ook in de BinckBank Tour wil het tot nu toe niet lukken. Volgens de Duitser ligt dit aan een afbrokkelend vertrouwen op de fiets. “Het lijkt wel alsof ik mijn instinct kwijt ben om de juiste keuzes te maken. Vandaag (gisteren red.) zat ik bijvoorbeeld uitstekend geplaatst met nog vierhonderd meter te gaan, maar kom ik uiteindelijk niet eens aan sprinten toe”, aldus de coureur van Lotto Soudal tegenover Het Nieuwsblad.

Greipel weigert het mindere presteren te verbinden aan zijn inmiddels respectabele leeftijd. “Ik ben niet te oud. Ik mis op dit moment gewoon het vertrouwen om de juiste beslissingen te nemen. Ik ga duidelijk niet door mijn beste fase als wielrenner.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

Wheely 10 augustus 2017 om 11:16

Lijkt bizar, maar zo gaat dat dus in het leven. Het kan niet elke dag feest zijn en met de kwaliteiten van renners die zo dicht bij elkaar liggen wordt je letterlijk links en rechts ingehaald door gasten die net dat beetje extra hebben.

Kan er zo maar weer staan en een hele grote koers pakken volgend jaar.

0
walkowiak 10 augustus 2017 om 11:17

misschien de combinatie van leeftijd en instinct

0
Tutu888 10 augustus 2017 om 11:22

Het instinct kan ook zeggen “niet door dat kleine gaatje proberen te gaan”. Automatische reflexen als een renner wat ouder wordt en het roekeloze er af begint te gaan. Daarnaast zal er ook echt wat sleet op de indrukwekkende kuiten van Greipel beginnen te komen.

0
hartstikkebedankt 10 augustus 2017 om 11:25

Deuk in het zelfvertrouwen van een sprinter lijkt me eerlijk gezegd funest, zeker op een dergelijke leeftijd. Snelheid is volgens mij echter nog steeds niet het probleem van de Gorilla.

0
MDKIDW 10 augustus 2017 om 11:26

met andere woorden hij zit tijdens de sprint met angst op de fiets em durft niet meer vol in de sprints te gaan (wat tutu zegt dus)

0
lorenzvdg 10 augustus 2017 om 11:26

Jammer want ik gun het hem echt. Ik hoop dat hij hem een hele winter op het klassieke werk smijt want daar heeft hij volgens mij nog marge. Hij moet met zijn body een PR of Gent Wevelgem aankunnen.

0
illu 10 augustus 2017 om 11:27

Volgens mij is snelheid juist wel het probleem… En dat is het al een aantal seizoenen. Meeste van zijn recente overwinnigen haalde hij toch op lastigere power aankomsten of als de andere topsprinters al naar huis waren ipv in een regelrecht topsnelheid duel.

Denk dat de leeftijd toch parten gaat spelen.

0
Uppsala 10 augustus 2017 om 11:35

hoog tijd voor lotto om de manier van koersen aan te passen. Gister reed De Gendt al weer op kop van het peleton. Die jongen moet in de aanval, voor een klassement gaan of gewoon zijn benen sparen.

0
Wigo 10 augustus 2017 om 11:50

Dat is ook een manier om te zeggen dat je gewoon bang bent.

0
Cyclinglover 10 augustus 2017 om 11:58

Ik denk dat hij vooral baat heeft bij een mental coach die hem terug op de rails moet krijgen. Het is vooral de durf en het lef dat hem ontbreekt. Wanneer hij ideaal gepositioneerd zit kan hij nog steeds sprints winnen tegen de toppers.

0
krypton 10 augustus 2017 om 12:06

Dat heet ouder worden André… De ene wint tot op zijn 40e grote wedstrijden en voor anderen is het bij 35 jaar of eerder gewoon op.

0
Petros 10 augustus 2017 om 12:16

Het viel mij tijdens de Tour ook al op. Hij zat vaak goed geplaatst, zoals hij hier ook al aangeeft, maar werd eruit gesprint door interistiek minder snelle mannen. Het leek alsof hij veel minder risico’s durfde te nemen. Hij liet zich makkelijk opzij zetten, werd zo uit het wiel gereden, hield in als het druk en gevaarlijk werd en kroop niet alle openingen en gaatjes.

Misschien dat het voor hem minder alles of niet is? Dat hij zijn gezondheid niet meer dusdanig op het spel wil zetten? Ik kan het goed begrijpen hoor. Na een lange carrière in het wielrennen, ben je misschien wel klaar om nog steeds alle risico’s te pakken. Ik denk ook niet dat het onbekend fenomeen is bij sprinters op leeftijd (naar wielrenmaatstaven). Had Boonen dat op den duur ook niet? Of een Petacchi?

Het hoeft overigens geen probleem te zijn. Hij kan zich, in zijn nadagen, ook op andere facetten van het wielrennen richten. Zo ging hij de afgelopen jaren aardig mee in sommige kasseiklassiekers en kan zich eventueel ook meer focussen op de lead-out.

0
heuvelcolombia 10 augustus 2017 om 12:25

Niet verrassend dit. Maar misschien kan hij nog bergritten winnen bij W52 FC Porto

0
Romāns Vainšteins 10 augustus 2017 om 12:28

Greipel kan idd nog jaren mee als wegkapitein in het voorjaar en zich ook nog eens richten op een winst onderwijl. Hij is itt de meeste spurters een prima teamplayer.

0
KnightBiker 10 augustus 2017 om 12:40

+1 @illu & @ Petros (moet iets beter lezen voor te posten, Petros heeft exact dezelfde suggestie ;) )
Daarnaast is de focus op het klassieke voorjaar leuk, maar wellicht niet de juiste keuze voor een sprinter.
Ik denk dat de dagen als top sprinter eigenlijk voorbij zijn en hij er goed aan doet zich volledig als klassieker renner te gaan ontwikkelen om daarnaast locomotief te zijn voor een jonge opkomende sprinter. (zou een gedroomde lead out zijn voor iedere opkomende sprinter. (Was Ewan Mcewan Niet vrij? lijkt me ideaal voor Lotto-Belisol)

Denk overigens dat deze man er op zijn vijftigste ook nog zo afgetraind zal uitzien als Cipollini in zijn laatste foto's :)

0
albertooo 10 augustus 2017 om 12:42

@RV
Ik weet niet of een renner als Greipel na al die jaren zich nog wil opwerpen als een pure helper. Hij moet wel kunnen wringen zoals Eisel, Bennati, Ventoso etc. om in die rol te passen.

0
Voorgeborchte 10 augustus 2017 om 12:47

En daar is bijna de hele Lotto ploeg dan rond gebouwd…

0
Dirty Derrick 10 augustus 2017 om 12:52

Versleten!

0
Wielrennertje 10 augustus 2017 om 12:53

Zou een erg grote klap voor Lotto Soudal zijn als Greipel echt wegzakt. In de Tour is vrijwel altijd het hele team om hem gebouwd. Heel die ploeg heeft hardrijders, maar geen winnaars. Ik zie die ploeg nog wel ten onder gaan zo.

0
Spinergy 10 augustus 2017 om 12:57

TLJ zou hem aan moeten trekken als lead-out van Groenewegen.

0
Jungle Man 10 augustus 2017 om 13:21

Greipel zou mi een kandidaat voor Parijs Roubaix kunnen zijn

0
jooprioolpijp 10 augustus 2017 om 13:57

Greipel is nooit te groot om z’n eigen tekortkomingen te benoemen, en zal ook niet te groot zijn om professionele hulp te zoeken om te proberen het gevoel/lef terug te vinden. Wil niet zeggen dat dat lukt, maar hij lijkt me genoeg liefhebber om dan nog een tijd in een bescheidener rol mee te doen. Enne, had Lotto Soudal niet ene Hofland als plan-B?

0
limburgia 10 augustus 2017 om 14:03

Er is een tijd van komen en een …….

0
Prima Facie 10 augustus 2017 om 14:13

Reageerders die negatief reageren op Greipel moeten een lesje in nederigheid krijgen. Greipel is al jaren een topsprinter maar bovenal een supercollegiale renner die regelmatig in koersen als De Panne en andere kleinere Belgische koersen zijn ballen voor zijn ploeggenoten er af heeft gedraaid. Welke andere topsprinter kan dat zeggen?

Boonen, Jalabert en Museeuw zijn drie mooie voorbeelden van renners die ooit een topsprinter waren, maar later hun carrière nog een mooie wending gaven. Voor Greipel aan de late kant, maar hij kan echt nog wel twee jaar meedoen in de (semi-)klassiekers

0
Jean Dumas 10 augustus 2017 om 14:19

Een gentleman sprinter, ook een heer in het verliezen.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone