Greg Van Avermaet wacht met boosterprik tot na Roubaix: “Geen risico”

Greg Van Avermaet wacht met boosterprik tot na Roubaix: “Geen risico”

foto: Nico Dick

donderdag 13 januari 2022 om 15:40

Voorlopig geen boosterprik voor Greg Van Avermaet. De kopman van AG2R-Citroën heeft beslist te wachten tot na de klassiekers. “De voorbije zomer werd ik gevaccineerd. Dat is me onder meer in de Tour de France slecht bevallen. Die fout wil ik niet meer maken.”

“Ik haalde in de zomer van 2021 mijn niveau niet meer”, vertelde Van Avermaet tijdens de mediadag in Denia. “En dat was niet aan mijn leeftijd te wijten, want vier weken daarvoor reed ik nog finales. Dus was er iets anders aan de hand. Ik denk dat ik het verkeerde moment heb gekozen voor mijn tweede vaccinatie: net voor de Dauphiné, na een zware trainingsperiode en vlak voor een zware koers.”

“Als topsporter moet je je momenten goed kiezen. Bij mij heeft die prik ongetwijfeld een negatieve impact op mijn lichaam gehad, waardoor ik een paar procentjes mankeerde.” Van Avermaet wilde er tijdens de Tour de France op een gegeven moment zelfs een streep onder trekken. “Maar de ploeg wilde niet dat ik de Tour verliet. Dan blijf je natuurlijk wel achter de feiten aanlopen. Dat is wat mij overkomen is. Pas in de periode rond Parijs-Roubaix (oktober, red) haalde ik opnieuw een beter niveau.”

Wat de boosterprik betreft, wil de voormalige olympische kampioen dat risico niet meer nemen. “Ik heb nu beslist om ermee te wachten tot na de klassiekers. Dat lijkt me de beste oplossing.” Van Avermaet wil dit jaar terug aanknopen met zijn oude niveau. “Concreet betekent dat finales rijden. Daar is mijn carrière ook op gebouwd: constant een hoog niveau halen met af en toe een uitschieter. Ik geloof dat ik dat nog kan.”

In de loop van volgende week volgt nog een uitgebreid interview met Greg Van Avermaet over zijn transfer naar AG2R-Citroën, zijn evaluatie van vorig jaar en zijn ambities voor 2022.

foto: AG2R Citroën Team

Dit artikel delen:

33 Reacties

Jaepa 13 januari 2022 om 15:47

In before: DoOr Je NiEt Te BoOsTeReN loOp Je JuIst RiSicO!!1

Turtlehead 13 januari 2022 om 16:41

Ook hier zou ik ervoor pleiten dit type topic niet te plaatsen. Overigens wat mij betreft niet omdat ze niet een helder en toegankelijk geschreven beeld schetsen van rationele afwegingen van een topsporter. Maar wel vanwege het open-deuren gehalte en vanwege reagluurders.

Daren Cole 13 januari 2022 om 17:13

Onder de 40 is er meer ziekte door de booster dan door covid… ik ondervind dat op het werk

horsm 13 januari 2022 om 17:32

Ik kan me niet voorstellen dat je de gevolgen van een booster of vaccinatie lang merkt – terwijl het risico toch echt aanwezig is dat het een tijd duurt voor je na Covid weer helemaal de oude bent qua conditie.

Brabander 13 januari 2022 om 17:45

Dat is natuurlijk ook weer enorm achterhaald. Omikron dringt niet door tot in de longen, dus de langdurige gevolgen zullen ook vast een pak minder zijn

tdola 13 januari 2022 om 15:56

Wordt alweer 37 dit jaar.
Dacht dat zijn resultaten minder waren in 2021 dan ze blijken te zijn, maar imo reed hij ook voorjaar al minder opvallend, minder sterk.
Maar gezien zijn leeftijd is dat ook geen schande lijkt me, gewoon niet meer zo top als aantal jaar geleden.

reusjen 13 januari 2022 om 16:37

Het is te hopen voor hem dat hij zijn kinderen nog mag zien.

LeoR 16 13 januari 2022 om 16:46

Slimme kerel, gun hem zeker nog een uitschieter.

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 17:45

Slim? Eerder sluw, dat gevoel heb ik bij meer Vlamingen. Maar ik zou het ook mooi vinden als hij op spectaculaire wijze alsnog de Ronde weet te winnen, à la Gilbert in 2017.

Romāns Vainšteins 13 januari 2022 om 17:01

Het wel en wee omtrent nu of straks boosteren ligt voor een profwielrenner wellicht iets gecompliceerder maar gevoelswaardig vind ik het apart. Had ie m niet een maand geleden al kunnen nemen?

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 17:20

Tja, klaarblijkelijk heeft hij zich vlak voor de Tour laten vaccineren. In eerste instantie werd een booster aangeraden (of kwam je er pas in aanmerking voor) zes maanden na de laatste vaccinatie, dus dan zit je al ongeveer in januari.

Zack 13 januari 2022 om 23:24

@Franco Ballerini Greg maakte deel uit van de ploeg van de olympische spelen, dus hebben zich dus sneller kunnen laten vaccineren. Zal ergens april al geweest zijn.

In België kon hij dus al Oktober zijn booster laten zetten hebben, maar waren toen eerst de prioritaire mensen, dus normaal had hij dit in December kunnen gekregen hebben.

bellevue 14 januari 2022 om 00:03

Begin december zijn er al trainingsstages en ja kan daar ook niet ongetraind aankomen.

Begrijp het wel. Hij reageert er wellicht slecht op.

Bart 14 januari 2022 om 13:22

Tjah hij heeft last gehad van zijn vaccinatie waardoor hij een tijd minder presteerde. Dan ga je waarschijnlijk ook niet vrijwillig aanschuiven voor om je booster sneller te krijgen als je druk aan het trainen bent voor het nieuwe seizoen.

Het addertje onder het gras is dat zijn kinderen nog vrij jong zijn, en dat is goed om als ouder ook via die omweg besmet te raken. Gevaccineerden hebben zelden last van corona maar je moet maar een week plat gaan als topsporter :-P

Alfons Haavers 13 januari 2022 om 17:04

Jaren aan een stuk heel constant gepresteerd, maar de afgelopen 2 jaar was het wat minder. In 2020 de zware val in LBL net voor zijn geliefde koersen eraan kwamen, in 2021 vanaf de zomer duidelijk niet meer op niveau.

Heel mooie carrière wel, ondanks 41 profoverwinningen niet met het etiket van absolute veelwinnaar. Met o.m. Roubaix, Olympisch goud, Gent-Wevelgem, 2x Omloop, E3, Tirreno en 2 Tour-ritten een dik gevuld palmares, en ook vaak een heel seizoen op zeer hoog niveau.

Ik gun hem zijn zo geliefde Ronde van Vlaanderen nog wel, maar dat lijkt me toch moeilijk te worden. In ieder geval nog onder contract voor de komende 2 seizoenen.

Hopelijk voor AG2R-Citroën, vorig jaar nog aangekondigd als een geduchte concurrent voor Quick-Step als hét voorjaarsteam, wat meer succes met het in 2021 toch vrij teleurstellende trio Van Avermaet-Naesen-Jungels. Al zal het ook daar niet evident zijn om op te boksen tegen de nieuwe generatie toppers.

Dikke Man 13 januari 2022 om 18:18

Je vergeet zelfs nog de belachelijke hoeveelheid gele truien voor een klassieke renner.

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 18:30

@Dikke Man: Wederom een match met Dikke Vrouw, die hier ook bekend staat als een zeer grote van Avermaet fan. Wanneer zien wij jullie samen in First Dates?

Dikke Man 13 januari 2022 om 18:50

Ik ben geen fan van Gregorius, maar ik heb wel respect voor zijn erelijst. Vooral zijn prestaties die normaal gesproken buiten zijn mogelijkheden vielen (deze tourtruien maar vooral OS) zal ik niet snel vergeten. En Franco, zodra jij breedbeeld tv hebt, kan je ons een uitnodiging sturen. Vergeet uw dunne schoonheid niet op het kaartje te zetten.

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 18:52

On second thought: dat is natuurlijk onmogelijk. De barkrukken staan dan wel 1,5m van elkaar vastgeschroefd, dat verhindert de aanraking tussen de twee buiken niet. Maître Sergio wordt al wanhopig: “Dame en Heer, graag afstand houden!”

Scott Sunderland 13 januari 2022 om 17:10

Ik zou de booster dan al inmiddels al genomen hebben, als ik Van Avermaet was. Vlak voor de klassiekers is niet verstandig nee. Fuglsang had achteraf ook spijt dat hij zijn vaccinatie vlak voor de Tour had genomen. Hij had een andere datum moeten kiezen.

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 17:37

Alsof je het overal voor het kiezen hebt…

Brabander 13 januari 2022 om 17:47

@Franco: wel toch?

Franco Ballerini 13 januari 2022 om 18:02

@Brabander: nee hoor. Misschien nu wel, maar de flexibiliteit was vaak ver te zoeken. Een echtpaar met een gering leeftijdsverschil waarvan één partner een oproep tot vaccinatie heeft ontvangen en de iets jongere begeleidende partner op de priklocatie te horen kreeg dat hij/zij pas volgende week aan de beurt is…

Verweggistan 13 januari 2022 om 17:15

Beetje extra Olvarit voor Greg dan maar.

Koers 13 januari 2022 om 17:21

Gewoon een extra ui per dag, dan is er niks aan de hand.

Michiel 13 januari 2022 om 18:11

Fair enough. Ondanks dat ik het nu onder de leden heb zal Omikron een stuk minder erg uitpakken dan de voorgaande varianten. Waarschijnlijk is er vanaf maart een omikron vaccin, kan hij het slappe booster aftreksel links laten liggen.

Als er nu nog aan de quarantaine plicht wordt vastgehouden zal ik politiek Den Haag structureel ongeneselijk ziek verklaren

kleomantre 13 januari 2022 om 19:29

Heel goed te begrijpen, het gaat er voorzichtig naar uit zien dat zelfs boosters grotendeels overbodig worden, uitgezonderd mensen die om begrijpelijke redenen beter voorzichtig kunnen zijn (gekende zwakheden/immuunproblemen) en mensen die tot nu toe slecht tegen Corona konden .

Het zal me overigens wel heel erg benieuwen waar we over een zes maanden staan. Zal het meeste wat tot nu geopperd werd of beleid is nagenoeg weg zijn ivm weinig noodzaak (1G/2G beleid, testen voor toegang en dat soort dingen). Of moeten we ons dan nog semi-verplicht laten injecteren, ook om daarmee volwaardig mee te mogen doen in de samenleving.

Mijn hoop is dat door alle gekkigheid en hectiek van de afgelopen twee jaar de beleidsbepalers zich gedwongen voelden af en toe fors in te grijpen en/of koers te zetten naar wat draconische maatregelen, maar dat ze ook gewoon in staat zijn te relaxen en het los te laten wanneer de tijd daar rijp voor is. Dat er dan alleen een prima digitale infrastructuur overblijft dat ons ''gele boekje'' permanent gaat vervangen.

Laura 13 januari 2022 om 19:44

Vaccineren als het het helpt
En niemand heeft mij nog kunnen overtuigen “dat staat er eigenlijk”

Groot gelijk heeft hij, bij mij heeft het ook niks geholpen net zo min als bij mijn 5 collegas
Of bij Jumbo, topsport Vlaanderen
Beatrix, Sigrid Kaag, wopke hoekstra of Sagan
1 grote grap dit

Michelangelo 13 januari 2022 om 19:55

Laura, heb je ook een mening over wielrennen. Of enkel over vaccinaties?

Wat mij betreft is iedereen welkom, maar de vaccinatie/wappie discussie mag je wat mij betreft ergens anders voeren. Hou het lekker bij de koers….

Michiel 13 januari 2022 om 20:19

Haar naam is Laura

https://m.youtube.com/watch?v=IZIEKUjDubM

vincenzo 13 januari 2022 om 20:56

Waarom wil den Greg zich uberhaupt weer laten "vaccineren"? Hij heeft nota bene onlangs de Coronagriep gehad.

Treenert 14 januari 2022 om 09:33

Omdat als je de helft gelooft, dat al teveel is.

Greg kreeg zijn prik half mei dus niet april zoals hier gesuggereerd. Toen waren er al zo'n 10 klassiekers verreden. Hij was in de Tour des Alpes al 'goed' (maar wellicht niet meer zoals enkele jaren geleden) toen iedereen nog in opbouw was, daarna werd het al snel minder. Zijn jaren beginnen te tellen waar er op ieder vlak sterke jonge specialisten/alleskunners over hem heen komen. Dat 'verval' is al een tijdje zichtbaar en natuurlijk zal hij dat (nog) niet bekennen/willen accepteren maar 'excuses' zoeken zodat ook iedereen nog rekening met hem houdt.
Misschien nog ergens een keer in een etappe van bijv. Alpes, maar waar een v.Aert, vd Poel, Pogacar, Roglic, Alaphilippe etc. starten zijn de kansen voor Greg toch vervlogen?

Zwarte Panter 14 januari 2022 om 09:41

Maar wat geloof je dan een arts of een of andere gek die wat roept haha

Headlines

Materiaalzone

Populair