Grace Brown soleert naar zege in Brugge-De Panne

donderdag 25 maart 2021 om 17:07
Grace Brown soleert naar zege in Brugge-De Panne

foto: Cor Vos (archief)

De Oxyclean Classic Brugge-De Panne voor vrouwen 2021 is gewonnen door Grace Brown. De Australische renster van Team BikeExchange reed in de finale weg uit een elitegroepje en wist vervolgens vakkundig naar de zege te soleren. Emma Norsgaard werd tweede, voor Jolien D’hoore.

Daags na de mannenuitgave stond ook de Oxyclean Classic Brugge-De Panne voor vrouwen op het programma. De Vlaamse eendagskoers, deel uitmakend van de Women’s WorldTour, zocht vandaag naar een opvolgster van Lorena Wiebes. De rappe renster van Team DSM was ook dit jaar weer van de partij in West-Vlaanderen, maar moest vandaag wel opboksen tegen rappe concurrentes als Lotte Kopecky, Jolien D’hoore en Emma Norsgaard.

Gesloten koers, stilte voor De Moeren 
Verschillende vrouwen probeerden na de start een vroege vlucht op poten te zetten, maar het peloton had duidelijk geen zin om een hele middag achter een paar vluchters aan te rijden. Na een gezapige openingsfase was het vooral uitkijken naar de eerste passage van De Moeren, waar de wind vaak vrij spel heeft en waaiergevaar constant op de loer ligt. Het peloton werd ook meteen op een lint getrokken en dus was het alle hens aan dek voor de vrouwen met winstambities.

De topfavorieten draaiden netjes mee aan kop van het peloton, maar achteraan stond de deur wel op een behoorlijke kier. Zo zagen we in een tweede groepje Amalie Dideriksen, de wereldkampioene van Doha en zeker niet te onderschatten in een sprint, naar adem happen. De snelle Deense profiteerde echter optimaal van een moment van windstilte in het peloton na het verlaten van De Moeren. Een compact peloton reed vervolgens in gestrekte draf naar de tweede passage van De Moeren.

foto: Cor Vos

Nieuwe passage door de Moeren zorgt voor spektakel 
Eenmaal weer op de plaatselijke ronde werd het tempo in het peloton opgevoerd en nam de nervositeit, met het oog op een nieuwe passage door de open vlakte, weer toe. Na een nieuwe passage door De Panne was het de kilometers aftellen tot de laatste strook door De Moeren. Toen het peloton de polder weer indook, werd het pak weer op een lint getrokken. En dit keer stond de wind wél ideaal om het peloton uiteen te ranselen.

Een eerste groep van een vijftiental rensters kwam als eerste uit De Moeren, gevolgd door een grotere groep van een vrouw of veertig. Lotte Kopecky had zich aanvankelijk in slaap laten sussen, maar wist met een indrukwekkende inspanning nog naar het eerste groepje te springen. Twee andere rappe dames, Lorena Wiebes en Marta Bastianelli, zaten nog wat verder en waren in de finale op achtervolgen aangewezen.

Elitegroepje blijft voorop, Brown soleert naar zege 
De voorste elitegroep bestond uit Elisa Balsamo, Aude Biannic, Emma Norsgaard, Julie Leth, Kirsten Wild, Lisa Brennauer, Lauretta Hanson, Chloe Hosking, Alice Barnes, Grace Brown, Amy Pieters, Jolien D’hoore en Kopecky. Met nog negentien kilometer te gaan viel Brennauer weg uit de voorste groep: de sterke Duitse kreeg op een slecht moment af te rekenen met een lekke band en kon een eventuele zege vergeten.

Met Balsamo, Norsgaard, Wild, Hosking, D’hoore en Kopecky zaten meerdere rappe vrouwen vooraan en dus moest Grace Brown wel aanvallen om een sprint te ontlopen. De Australische, vorig jaar al een revelatie in de klassiekers met winst in de Brabantse Pijl en een tweede stek in Luik-Bastenaken-Luik, kreeg niemand mee en wist al snel een voorgift van twintig seconden bijeen te trappen. In de achtervolgende groep bleek de samenwerking niet optimaal.

foto: Cor Vos

In de daaropvolgende kilometers naar de streep bleef de voorsprong schommelen rond de twintig seconden en Brown slaagde er uiteindelijk in om uit de greep te blijven van de achtervolgsters. Het is voor de winnares ook meteen de eerste overwinning op WorldTour-niveau. De sprint voor de tweede plaats ging naar Norsgaard, voor D’hoore en Kopecky. Kirsten Wild (6e) en Amy Pieters (9e) finishten namens Nederland in de top-10.

Dit artikel delen:

16 Reacties

boehoe 25 maart 2021 om 17:13

ook weleens leuk dat de Nederlandse vrouwen niet alle prijzen oppeuzelen

Dolfy 25 maart 2021 om 17:15

Mooie finale, toch waaiers bij de vrouwen. Mooie aanval van Brown, Kopecky gokte dat het gaatje gedicht zouden toen ze wel wilde reageren. De andere keken iets teveel naar Pieters om het gat te dichten, en Brown reed sterk door. Knap hoe ze het volhield toen ze toch beter gingen achtervolgen.

Sagan=hulk 25 maart 2021 om 17:17

Norsgaard opnieuw tweede. Wat gun ik haar zo hard die grote overwinning. Wel heel knap dat ze zo een stap heeft gezet, deze dame is klaar om voor een lange periode mee te spelen in de Vlaamse klassiekers.

Barend Boudewijn 25 maart 2021 om 17:25

De dames van DSM hebben het (tot nu toe) niet dit seizoen, ook Wiebes is tot dusver alles behalve overtuigend dit jaar.

Oblomov 25 maart 2021 om 18:49

Dat team is veel te zwak. Probeerden vandaag dat gat dicht te rijden met twee twintigjarigen en een tweeëntwintigjarige.

Die hele overstap is een drama tot nu toe. Is er qua ondersteuning niets op vooruit gegaan.

007 25 maart 2021 om 20:36

Met een Floortje Mackaij en Julia Soek heb je wel 2 hele sterke rensters, maar die rijden blijkbaar andere koersen. Daarnaast is het ook wel een beetje aan Wiebes zelf om zich te plaatsen in de waaiers. Voorheen kon ze het ook met minimale ondersteuning

Ton van Wieringen 25 maart 2021 om 22:38

Ik verwacht Lorena binnenkort weer op het podium. Klasse verloochent zich niet.

Barend Boudewijn 25 maart 2021 om 23:41

Ik vrees dat ze zichzelf vooral aan het ‘grijstrainen’ is bij DSM. Veel hoogtemeters enzo. Plus ik weet niet of het ‘DSMregime’ nu echt een match is.

Wim 25 maart 2021 om 17:33

Denk dat vandaag is gebleken dat ook andere dan Nederlandse rensters het podium kunnen halen.

skylimit 25 maart 2021 om 19:02

Zeker als de Nederlandse top niet aanwezig is.

Wheely 25 maart 2021 om 17:51

Mooie dag voor Team BikeExchange.

CyclesGoff 25 maart 2021 om 18:38

Ben nu al -ongezien- fan van de nr. 60 uit de uitslag.

lepel 25 maart 2021 om 20:11

Ik kon het niet laten om toch even te kijken en ik ben het er wel mee eens!

Quintenri 25 maart 2021 om 18:54

Op 500m van de streep nog 12 seconden voorsprong en het commentaarduo was nog steeds niet zeker of ze het zou halen… Dat was al duidelijk op 5km van de streep.

Romāns Vainšteins 25 maart 2021 om 19:05

Dat wordt boze brieven!

Staf V 26 maart 2021 om 01:38

De beste duidelijk gewonnen, maar waar zat Kopecky in de Moeren? zoals dikwijls zit ze in de momenten van de waarheid veel te ver, zit ze dan te slapen of wat? en wie zit daar aan de radio in de auto? enkele km voor de Moeren zag je al dat ze veel te ver zat, waarom corrigeren ze dan vanuit de auto niet, of is er niks aan te zeggen?

Headlines

Materiaalzone

Populair