Goud, zilver en brons voor Nederland op slotdag in Berlijn

zondag 2 december 2018 om 19:02
Goud, zilver en brons voor Nederland op slotdag in Berlijn

foto: Guy Swarbrick

De laatste dag van de Wereldbeker baanwielrennen in Berlijn was een vruchtbare voor de Nederlanders. Drie medailles werden gewonnen, van iedere kleur eentje. Laurine van Riessen sloot de dag af met goud op de Keirin. Kort daarvoor had Matthijs Büchli zilver gepakt op de Sprint. Jan-Willem van Schip kreeg het brons omgehangen na het Omnium.

500 meter tijdrit
Elis Ligtlee plaatste zich met een tijd van 34.078 seconden knap voor de finale. Daarin wist ze 33.828 neer te zetten, maar dat was nipt te weinig voor eremetaal. Ligtlee moest genoegen nemen met de vierde plaats. Het goud was voor Olena Starikova uit Oekraïne, voor de Duitse Miriam Welte en de Russin Daria Shmeleva.

Uitslag
flag-nr1 flag-ua Olena Starikova
flag-nr2 flag-de Miriam Welte
flag-nr3 flag-ru Daria Shmeleva

Keirin – vrouwen
Namens Nederland deden Laurine van Riessen (BEAT) en Shanne Braspennincx (KNWU) mee aan de Keirin. Zij maakten in de eerste en de tweede ronde geen fout, waardoor er twee landgenoten in de finale van zes stonden. Daarin greep Laurine van Riessen het goud door Emma Hinze uit Duitsland en Yuka Kobayashi uit Japan te verslaan. Shanne Braspennincx strandde als vierde en miste daarmee een medaille.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Laurine van Riessen
flag-nr2 flag-de Emma Hinze
flag-nr3 flag-jp Yuka Kobayashi

Koppelkoers – vrouwen
Het Nederlandse koppel Amy Pieters en Mylene de Zoete bleef puntloos in de Ploegkoers op de slotdag. Daarmee eindigden ze op een twaalfde plaats. Voor de Belgische ploeg met Lotte Kopecky en Jolien D’hoore was er een bronzen medaille in Berlijn. Het goud was voor de Britse ploeg, die bestond uit Laura Kenny en Emily Nelson. Zij waren superieur met maar liefst 37 punten. Het Deense koppel Julie Leth en Trine Schmidt wist met 28 punten het zilver te veroveren, mede doordat zij een ronde voorsprong wisten te pakken op de concurrentie.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Groot-Brittannië
flag-nr2 flag-dk Denemarken
flag-nr3 flag-be België

Omnium – mannen
Jan-Willem van Schip heeft het brons veroverd tijdens de vierkamp in Berlijn. De Nederlander wist zich na winst op het eerste onderdeel Scratch te handhaven van voren, met onder meer een tweede plek op de Afvalkoers. Het goud ging naar de Australiër Sam Welsford, die in de afsluitende Puntenkoers het verschil maakte. Hij streefde daar Albert Torres voorbij. De Spanjaard stond na drie van de vier onderdelen namelijk aan de leiding van het klassement, maar stond aan het einde met zilver in zijn handen.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Sam Welsford
flag-nr2 flag-es Albert Torres
flag-nr3 flag-nl Jan-Willem van Schip

Sprint – mannen
Voor Sam Ligtlee (KNWU) viel het doek in de 1/16e finale, toen hij in een directe confrontatie geklopt werd door de Litouwer Vasilijus Lendel. Voor Jeffrey Hoogland (KNWU) viel in de achtste finales het doek na verlies tegen Joseph Truman. De enige Nederlander die het ver schopte was Matthijs Büchli. De Nederlands kampioen van BEAT haalde de finale van het sprinttoernooi. Daarin moest hij zijn meerdere erkennen in de wereldkampioen Matthew Glaetzer. Het brons ging naar Rayan Helal uit Frankrijk.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Matthew Glaetzer
flag-nr2 flag-nl Matthijs Büchli
flag-nr3 flag-fr Rayan Helal

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone