Goud en zilver voor Nederland op dag drie WK Baanwielrennen

vrijdag 2 maart 2018 om 21:53
Goud en zilver voor Nederland op dag drie WK Baanwielrennen

foto: Tim van Hengel

Nederland heeft op de derde dag van het WK Baanwielrennen in Apeldoorn twee medailles gewonnen. Jan-Willem van Schip veroverde aan het begin van de avond zilver op de puntenkoers en Kirsten Wild maakte van de avond een feestje door tot wereldkampioene op het omnium te kronen.

Hoogland en Lavreysen al vroeg uit sprinttoernooi
De dag begon voortvarend voor de Nederlandse sprinters. Jeffrey Hoogland zette de snelste kwalificatietijd (9,674 seconden) neer op de 200 meter, Harrie Lavreysen zette de vierde tijd op de borden. Daardoor plaatsten zij zich automatisch voor de achtste finales. Daarin volgde domper op domper. Hoogland verloor zijn heat tegen de Duitser Maximilian Levy en Lavreysen moest zijn meerdere erkennen in Edward Dawkins uit Nieuw-Zeeland.

Wild verovert wereldtitel omnium
Het eerste onderdeel van de omnium, de scratch, werd gewonnen door Kirsten Wild, maar het verhaal was toen al geschreven. Een wedstrijdcommissaris werd tijdens het verwijderen van rommel op de baan vol aangereden door een renster uit Hong Kong. Het programma werd meer dan een half uur stilgelegd, waarna Wild na de verkorte herstart de winst pakte. In de temporace ging de overwinning naar Elinor Barker, Wild werd vijfde. Op de afsluitende, ietwat tamme puntenkoers was niemand in staat om Wild te bedreigen. De 35-jarige Nederlandse veroverde na de scratch (woensdag) haar tweede wereldtitel op dit toernooi.

Beukeboom twaalfde op individuele achtervolging
Het avontuur van Dion Beukeboom op de individuele achtervolging strandde in de kwalificaties. Onze landgenoot, die dit jaar een werelduurrecordpoging gaat ondernemen, haalde concurrent Ryo Chikatani in, maar zijn tijd van 4.23 minuten was niet genoeg voor een plek bij de beste vier. De finale om het goud ging tussen Ivo Oliveira en Filippo Ganna. Charlie Tanford en Alexander Evtushenko streden om het brons. In de finale stond er geen maat op de pas 21-jarige Ganna. De Italiaan reed met een tijd van 4:13.607 overtuigend naar de zege.

Vijfde wereldtitel Meyer, Van Schip verrast met zilver
Cameron Meyer wist op indrukwekkende wijze de wereldtitel op de puntenkoers te behalen. De Australiër won in 2009, 2010, 2012 en 2017 ook al de regenboogtrui op dit onderdeel. Het zilver ging enigszins verrassend naar Jan-Willem van Schip, die na een strijdvaardige koers zilver op mocht halen. De bronzen plak ging naar Mark Stewart.

Vogel vliegt naar nieuwe wereldtitel sprint
De Duitse Kristina Vogel won vandaag haar elfde wereldtitel op de baan. In de finale van de sprint moest er wel een derde heat aan te pas komen. In het eerste duel met de Australische Stephanie Morton was ze een klasse apart, maar in de tweede heat liet ze zich foppen door haar tegenstandster. In het derde en beslissende duel toonde ze opnieuw aan de allerbeste te zijn door met fietslengtes verschil Morton te verslaan. Haar landgenote Pauline Grabosch werd derde. De Nederlandse vrouwen strandden gisteren in de kwartfinale.

Dit artikel delen:

4 Reacties

sooike 2 maart 2018 om 23:09

Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast.

0
CJJelle 3 maart 2018 om 00:12

Ik zit in Zwitserland en heb alleen BVN. Wordt dit uitgezonden door de NOS? Of is gerald sibon op zandvoort echt belangrijker dan een WK in eigen land?

0
Charlie33 3 maart 2018 om 08:00

Neem een vpn als je dit wilt zien. Bvn zend vrijwel alleen npo1 uit.

0
Poeksel 3 maart 2018 om 11:39

Gisteren werd het op Nederland 3 uitgezonden CJJelle, samen met het WK atletiek. Op BVN alleen een samenvatting waarschijnlijk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone