Goss pakt zege in de Giro

maandag 17 mei 2010 om 16:53

Matthew Goss heeft gewonnen in de negende etappe van de Giro d’Italia. De rit eindigde in een massasprint, waarin de Australiër van HTC-Columbia Filippo Pozzato en Tyler Farrar achter zich liet. Alexander Vinokourov blijft leider in het klassement.

De dag werd lang gekleurd door een aanval van vier man. Tom Stamsnijder (Rabobank) was op pad gegaan met Giampaolo Cheula (Footon-Servetto), Michael Barry (Team Sky) en Mikhail Ignatiev (Katusha). Dit viertal kreeg nooit een erg grote voorsprong in de etappe, die gekend werd door veel regen.

Met minder dan 20 kilometer te rijden ontstond er een breuk in het peloton. HTC maakte van de gelegenheid gebruik om vooraan de kop te nemen, wat ervoor zorgde dat even later ook het voorste peloton in stukken uiteen viel. Die delen wisten echter even later weer aan te pikken. Het achterste pelotonnetje echter niet. Carlos Sastre deed zijn best, maar verloor ook vandaag tijd. Pieter Weening zat bij de Spanjaard in de groep.

Toen de koplopers bijna werden ingehaald, ging Mikhail Ignatiev nog eens aan. Hij reed in zijn eentje een korte beklimming op, maar werd daarna weer bijgehaald door Michael Barry. Toen een renner van Footon naar de overgebleven vluchters op weg ging, haalden HTC en vooral Astana alledrie weer in.

Dit vormde de opmaat voor een zeer hectische massasprint. Rubens Bertogliati, tijdrijder van beroep, probeerde allen te verrassen. Hij werd echter weer bijgehaald door Sky, die toen ook hun knechten hadden opgesoupeerd. Cadel Evans zag zijn kans schoon en ging over de rechterkant.

Hij werd gecounterd door Alexander Vinokourov, die echter niet over hem heen kwam. Dat lukte Matthew Goss wel. Hij hield alle concurrentie achter zich en pakte zo verrassend de ritzege.

Giro d’Italia 2010 (2.HIS)
Etappe 9: Frosinone – Cava de’Tirreni (187 km)

1. Matthew Goss (Australië/HTC-Columbia)
2. Filippo Pozzato (Italië/Team Katusha) z.t.
3. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin Transitions)
4. Robert Forster (Duitsland/Team Milram)
5. Federico Canuti (Italië/Colnago-CSF)
6. Sebastien Hinault (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale)
7. Wouter Weylandt (België/Quick-Step)
8. Gregory Henderson (Nieuw-Zeeland/Team Sky)
9. Jos Van Emden (Nederland/Rabobank)
10. Markus Eibegger (Oostenrijk/Footon-Servetto)

Algemeen klassement na etappe 9
1. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana)
2. Cadel Evans (Australië/BMC) +1m12s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) +1m33s
4. Ivan Basso (Italië/Liquigas) +1m51s
5. Marco Pinotti (Italië/Columbia) +2m17s
6. Richie Porte (Australië/Saxo Bank) +2m26s
7. Vladimir Karpets (Rusland/Katusha) +2m34s
8. Stefano Garzelli (Italië/Acqua & Sapone) +2m47s
9. Damiano Cunego (Italië/Lampre) +3m08s
10. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) +3m09s

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair