Gonzalo Serrano jumpt naar verrassende zege in Ruta del Sol

donderdag 20 februari 2020 om 16:19
Gonzalo Serrano jumpt naar verrassende zege in Ruta del Sol

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Ruta del Sol is verrassend gewonnen door Gonzalo Serrano. De Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA versnelde in de laatste oplopende kilometer naar finishplaats Iznajar en wist de opkomende puncheurs vervolgens ruim voor te blijven. De leiderstrui blijft in het bezit van Jakob Fuglsang.

Titelverdediger Jakob Fuglsang liet er in de openingsetappe met aankomst in Grazalema geen gras over groeien: de Deen is in Andalusië om voor een tweede opeenvolgende keer de Ruta del Sol te winnen. In de tweede etappe reden de renners van Sevilla naar Iznajar, met onderweg de nodige klimmetjes én een pittige laatste kilometer. Het was dus vooral uitkijken naar de mannen met een flinke punch in de benen.

Van der Hoorn in de aanval 
Maar eerst ging de aandacht uit naar vijf vroege vluchters die een maximale voorsprong wisten te vergaren van bijna zeven minuten. Alexis Gougeard en Juan Felipe Osorio trokken net als gisteren ten aanval en kregen al snel het gezelschap van Taco van der Hoorn, Jérôme Cousin en Matthew Holmes. Die laatste won eind januari al de koninginnenrit van de Tour Down Under met aankomst op Willunga Hill en had ook vandaag snode plannen.

In het peloton zagen we de mannen van Astana op kop rijden voor leider Fuglsang, die niks te vrezen had van de vijf avonturiers. Juan Felipe Osorio was op de 46e plaats de best geklasseerde renner vooraan, maar de coureur van Burgos-BH keek na één dag al tegen een achterstand aan van meer dan zeven minuten. Osorio zou de leiderstrui dus niet veroveren, maar ook de ritzege bleek te hoog gegrepen voor de Colombiaanse rasaanvaller.

Taco van der Hoorn in actie – foto: Cor Vos

Vroege vluchters redden het niet, Vervaeke toont zich 
De vijf vluchters begonnen slechts met één minuut voorsprong aan de Puerto de la Parrilla (6,4 km aan 2,4%), een beklimming op iets minder dan twintig kilometer van de finish in Iznajar. Vooraan leken Van der Hoorn en Gougeard over de beste benen te beschikken, maar Osorio en Holmes wisten met enige vertraging weer aan te sluiten. In het peloton werd het tempo intussen verhoogd door de mannen van Astana en Bahrain McLaren.

Van der Hoorn was de laatste vroege vluchter die werd opgeslokt door het peloton, het sein voor Louis Vervaeke en Tomasz Marczynski om op ruim tien kilometer van de finish een duo-aanval op poten te zetten. Deze Belgisch-Poolse aanval strandde niet veel later echter in schoonheid. Het was wachten op een nieuwe versnelling, dit keer van Brandon McNulty en Stefano Oldani. Deze renners kregen al iets meer ruimte van het peloton.

Serrano verrast de concurrentie met snedige aanval 
McNulty en Oldani reden de longen uit hun lijf, in de hoop om uit de greep te blijven van de sprintersploegen. De Amerikaan en Italiaan werden echter op vier kilometer van de meet voorbijgesneld door de mannen van Movistar. De laatste kilometer in Iznajar liep nog vervelend bergop, het ideale terrein voor Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) om op de pedalen te staan en als een komeet weg te schieten.

De Spanjaard versnelde met nog 800 meter te gaan, wist een mooie voorsprong uit te bouwen en had in de laatste honderden meters nog voldoende energie in de tank om de ‘opkomende’ puncheurs achter zich te houden. Juan José Lobato kwam als tweede over de streep, terwijl Dylan Teuns voor de tweede dag op rij als derde finishte. Met Edward Planckaert (7e) eindigde er nog een Belg in de top-10.

Jakob Fuglsang heeft nog altijd de leiderstrui in bezit – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

17 Reacties

koos verrek 20 februari 2020 om 16:23

Wie??

hartstikkebedankt 20 februari 2020 om 16:24

Gonzalo Serrano, die van de ham

Wheely 20 februari 2020 om 16:27

Zat behoorlijk wat power in die hammetjes van hem!

skylimit 20 februari 2020 om 17:26

In het volgtopic van eerder op de dag hem onder kanshebbers geschaard voor vandaag.;)

hartstikkebedankt 20 februari 2020 om 16:26

Lobato lijkt ook weer aardig terug richting niveau, die fietste vorig jaar achteruit maar in deze finale voor Teuns en Fuglsang sprinten is toch weer oke

Thoin 20 februari 2020 om 16:27

Edward Planckaert heeft toch ook echt een stap gezet.
Sterk begin van het seizoen

Marik 20 februari 2020 om 16:46

De rest laat het natuurlijk gewoon liggen vandaag. Die dachten dat die Serrano vanzelf terug zou wapperen. Nou dat deed ie niet hehe.

Deo 20 februari 2020 om 16:53

Serrano deed dit ook in Valencia.

Kan zijn inspanning / punch vrij lang volhouden. In Valencia ook ongeveer 1km in de aanval geweest en hier nu ook.
In Valencia was de klim nog iets langer en waren er meer geïnteresseerden voor de dagwinst.

Vandaag wachtte het peloton tot de laatste 400 meter.

Verweggistan 20 februari 2020 om 17:11

Een beetje laat van mijn Vuelta-tip. Maar mooi dat hij het nu alsnog waarmaakt :)

Franco Ballerini 20 februari 2020 om 17:24

Knappe prestatie van deze voor mij grote onbekende.

Maar Traksel kwam nog even terug op het feit dat ze gisteren pas na 10 minuten doorhadden dat Landa in de aanval was. Ongeveer zo: "Gisteren had ik Landa helemaal niet herkend aangezien hij veel houteriger reed dan normaal. Maar dat kan komen door ander materiaal, zoals een andere fiets of andere schoenen(!!!)"
Ongelooflijk.

Marik 20 februari 2020 om 17:30

Ze zijn 10x beter dan dat slaapliedje wat we nu aanhoren in de Ronde van de Algarve. Wat een slappe hap is dat commentaar zeg.

Franco Ballerini 20 februari 2020 om 17:47

Dit commentaar is inderdaad ook allerbelabberdst. Doe dan maar liever zonder.

john 21 februari 2020 om 09:46

Je wilt zeggen dat die top commentator van de geweldige Sportzender L1 slecht is ,en daar moeten wij het hele jaar naar luisteren,Of zo als ik gewoon een andere zender op zetten

Ligthning 20 februari 2020 om 19:07

Teuns kreeg niet de steun die hij als puncher verdiende. Geen enkele ploegmaat die de kloof op Serrano verkleinde. Zelf vertrok hij iets te laat in de tegenaanval, eenmaal hij zag dat de kloof ononverbrugbaar was, liet hij het wat lopen.

john 21 februari 2020 om 09:48

Ik heb het idee (maar kan me vergissen ) dat het momenteel ieder voor zich is bij die ploeg (te veel hanen in de stal)

VerstandOpNul 20 februari 2020 om 20:56

Is het niet stiekem LL Sanchez in een oud shirtje?

Wheely 20 februari 2020 om 21:09

Haha dat dacht ik ook!

Headlines

Materiaalzone

Populair