‘Giro Rosa trekt in 2021 naar Prato Nevoso en Cascata del Toce’

donderdag 24 december 2020 om 16:31
‘Giro Rosa trekt in 2021 naar Prato Nevoso en Cascata del Toce’

Anna van der Breggen won dit jaar de Giro Rosa - foto: Cor Vos

Het Italiaanse Cicloweb weet het zeker: de Giro Rosa trekt in 2021 onder meer naar wintersportoord Prato Nevoso en de bekende waterval Cascata del Toce. De Italiaanse rittenkoers, de meest prestigieuze ronde voor vrouwen, staat volgend jaar op de kalender van 2 tot en met 11 juli.

Het is nog even wachten op de bekendmaking van het parcours, maar volgens Cicloweb beginnen de rensters volgend jaar met een ploegentijdrit van ongeveer 25 kilometer van Fossano naar Cuneo in de regio Piëmont. Op dag twee is het al klimmen geblazen met een finish in Prato Nevoso. De finishstreep is getrokken op een beklimming van ruim dertien kilometer aan 7%.

Klimmen geblazen 
In het verleden mocht wintersportoord Prato Nevoso ook al enkele finishes van de Giro d’Italia en Tour de France organiseren. De derde etappe trekt dan weer over relatief vlakke wegen naar Ovada, waar Kirsten Wild twee jaar geleden nog succesvol was. De vierde etappe is een klimtijdrit van slechts zeven kilometer naar Cascate del Toce.

Deze beklimming naar de bekende waterval in de Noord-Italiaanse regio Piëmont kennen we vooral uit de manneneditie van de Giro d’Italia. In 2003 finishte de negentiende etappe bij Cascata del Toce. Rozetruidrager Gilberto Simoni wist er de puntjes op de i te zetten, na een laatste glansprestatie van Marco Pantani.

Zinderende apotheose? 
Na de klimtijdrit is het tijd voor een etappe in de Brianza-streek en een rit aan het Comomeer. De rensters krijgen ook nog een lastige bergetappe voorgeschoteld in de provincie Sondrio. De achtste rit kent zijn besluit in Schio, de voorlaatste etappe speelt zich af in en rond Fregona. De slotetappe is ook nog bijzonder pittig met een finish op Monte Matajur, zeer dicht tegen de Sloveense grens.

De Giro Rosa werd dit jaar gewonnen door Anna van der Breggen. De regerend wereldkampioene, in 2015 en 2017 ook al winnares van de Italiaanse rittenkoers, bleef in het eindklassement Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini voor. Opmerkelijk: de Giro Rosa behoort niet meer tot de Women’s WorldTour en gaat verder als 2.Pro-wedstrijd.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Sagan=hulk 24 december 2020 om 17:04

Mooi parcours hebben ze daar terug uitgestippeld.

0
Cayolle 24 december 2020 om 18:04

Ik begrijp dat er redenen (geen live TV, matige organisatie) voor zijn, maar of je het vrouwenwielrennen nou een grote dienst bewijst door de belangrijkste rittenkoers uit de WWT te halen ??
Ik hoop dan maar dat het gewenste effect van deze maatregel (wel live op TV, betere organisatie) er komt en dat de Giro Rosa volgend jaar wel weer tot de WWT behoort…

0
Murcia 24 december 2020 om 18:15

Mee eens, al is het probleem nog steeds dat de grootste rittenkoers voor de dames wordt verreden tegelijk met de Tour. Je maakt op die manier nooit kans op echte media aandacht.

0
Michelangelo 24 december 2020 om 18:45

Ben ik niet met je eens. Als je ipv het zoveelste tour-item over de cavia van startnummer 136 in de avondetappe of vive me velo gewoon een goede samenvatting van de giro Rosa uitzendt dan heb je ineens een groot publiek te pakken.

Is vooral een kwestie van willen en niet zozeer van kunnen.

0
Brabander 24 december 2020 om 19:02

Eensch met Michelangelo. Ik zou het echt een verrijking vinden in ieder geval. En met mij velen

0
Romāns Vainšteins 24 december 2020 om 19:42

Giro Rosa gaat het denk ik nooit worden als kartrekker voor het vrouwencircuit, ik zou lekker gedurende het pluimverloren tijdvak Dauphiné/TDS in de US een fraaie 10 daagse ronde opzetten met dan avonduitzendingen tengevolge. Ik zou eerder dat aanzetten dan me nog heel vaak inlaten met dat vermoeiende gedoe in de pre tour koersen met vol bijgedachten koersende kerels. Nieuw terrein, om het eggie, onafhankelijk.

Zo doe je dat.

0
graceland 24 december 2020 om 20:46

inderdaad geen live TV van de Giro Rosa maar wel op RAI SPORT HD iedere avond een
samenvatting van een uur en die kan ik hier via de schotel op HOT BIRD ontvangen.

0
Koers 24 december 2020 om 21:11

Ze willen het perse tijdens de tour, vermoedelijk idd omdat je, indien je de tour in het sportnieuws opneemt ook semi verplicht bent de giro op te nemen, als je gelijkheid wilt uitstralen. En daarnaast wordt er in de touretappe en vive le velo over gepraat. Denk dat het zo nog wel aardig wat aandacht krijgt, al is het niet live in veel landen.

0
FDJ 24 december 2020 om 21:12

De Giro Rosa gaat zichzelf denk ik op den duur in de eigen voeten schieten. Als 2022 de Tour voor vrouwen komt en de ASO wel live gaat dan is de Giro Rosa binnen no time naar het tweede plan verwezen als zij niet meegaan.

De aankomst op Cascatta del Toce hoop ik wel al jaren in de Giro eens op. In 2003 de laatste keer dat we een schim zagen van Pantani. Hij viel daar nog eens aan.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone