Giro d’Italia Donne: Van der Breggen eindwinnares, Rivera wint slotrit

zondag 11 juli 2021 om 15:13
Giro d’Italia Donne: Van der Breggen eindwinnares, Rivera wint slotrit

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen mag zich voor een vierde keer eindwinnares noemen van de Giro d’Italia Donne. De Nederlandse van SD Worx kwam in de slotetappe niet meer in de problemen, koos zelfs voor de aanval en kwam als vierde over de streep. De slotrit werd gewonnen door de Amerikaanse Coryn Rivera.

Wie dacht dat de Giro Donne vandaag eindigde met een parade op de slotdag, heeft het mis. Vanuit Capriva del Friuli ging het parcours eerst over een klim van derde categorie bij Sovenza (na 15,7 km) en daarna driemaal over een klim van derde categorie bij Ruttars (na 31,8 km, 67,8 km en 104 km). Vanaf de top van de laatste klim was het nog negen kilometer naar de streep. In Cormons werden vervolgens de prijzen verdeeld in deze Giro d’Italia voor vrouwen.

Van der Breggen kiest voor de aanval 
De hoofdrolspelers in deze Giro Donne lieten zich al meteen zien tijdens de heuvelachtige openingsfase. Rozetruidrager Anna van der Breggen koos al vroeg voor de aanval en kreeg het gezelschap van Lizzie Deignan en Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Elise Chabbey (Canyon-SRAM) en Coryn Rivera (Team DSM). Het verschil met het peloton liep al snel op tot meer dan twee minuten, en dat met nog vijftig kilometer te gaan.

In het vervolg van de wedstrijd bleef de voorsprong van de vijf koploopsters schommelen rond de minuut. In het peloton probeerden de dames van Alé BTC-Ljubljana nog wel de scheve situatie recht te zetten, maar het bleek allemaal verspilde moeite. Op de laatste passage van de klim naar Ruttars trok Rivera nog eens stevig door en dit bleek de doodsteek voor Brand, die na heel wat kopwerk moest lossen uit het voorste elitegroepje.

Rivera en Van der Breggen juichen in Cormons 
Rivera, Deignan, Chabbey en Van der Breggen begonnen gezamenlijk aan de laatste dalende en vlakke kilometers richting de streep in Cormons. De op papier snelle Rivera nam het leeuwendeel van het werk voor haar rekening, maar bleek in een spannende eindsprint alsnog sterk genoeg om Lizzie Deignan te remonteren. Chabbey kwam als derde over de streep, een juichende Van der Breggen werd vierde en volgt zichzelf op als eindwinnares van de ronde.

De ritzege is voor Coryn Rivera – foto: Cor Vos

In het algemeen klassement finisht de regerend wereldkampioene voor ploeggenotes Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering. Van der Breggen kan nu met vertrouwen toewerken naar de aanstaande Olympische Spelen van Tokio.

Dit artikel delen:

4 Reacties

FritsvanHoefelen 11 juli 2021 om 15:23

Met zoveel overmacht winnen. Zonde eigenlijk om dan al te stoppen. Maar ja, de kerk heeft ook wensen

Koers 11 juli 2021 om 19:47

Helemaal als de Tour volgend jaar van start gaat. Maar goed ze moet lekker doen wat ze wil.

Cayolle 11 juli 2021 om 23:04

@Koers: Ja, zeker. Dat blijft wel een beetje jammer. Stoppen als je nog zo goed bent en er sinds lange tijd weer een TdF voor vrouwen komt. Maar ze moet ook zeker doen wat ze zelf wil!

Jacob Lieverse 12 juli 2021 om 04:26

Ik ben benieuwd hoe het vrouwenwielrenner er volgend jaar uit ziet. Met Vollering en Kopecky zal SD Worx dominant blijven maar wie stopt Van Vleuten?

Headlines

Materiaalzone

Populair