Giro-baas Vegni: “Dat Caruso er straks niet bij is in de Giro, begrijp ik echt niet”

maandag 3 januari 2022 om 14:55
Giro-baas Vegni: “Dat Caruso er straks niet bij is in de Giro, begrijp ik echt niet”

Caruso was de revelatie van de voorbije Giro - foto: Cor Vos

Damiano Caruso was afgelopen seizoen dé revelatie in de Giro d’Italia. De ervaren klimmer begon als meesterknecht aan de ronde, maar finishte na drie weken koers als tweede in het eindklassement. De Italiaan zal dit jaar echter niet deelnemen aan La Corsa Rosa: zijn werkgever Bahrain Victorious trekt volledig de kaart van Mikel Landa en stuurt Caruso naar de Tour. Giro-baas Mauro Vegni snapt er niks van.

De formatie uit het Midden-Oosten wil dit jaar graag een gooi doen naar eindwinst in de Italiaanse ronde. Mikel Landa zal als absolute kopman worden uitgespeeld en dit heeft gevolgen voor Caruso. De 34-jarige renner had zelf wel oren naar een nieuwe Girodeelname, maar zal zich nu moeten verzoenen met een plek in de Tourselectie. “De logica ontbreekt om Caruso buiten de Giroselectie te houden”, laat Vegni weten in gesprek met Corriere della Sera.

Volgens de grote man achter de Giro d’Italia is het zelfs een gebrek aan respect richting Caruso en de Italiaanse ronde. “Het is bovenal een belediging. We hebben het hier over een renner die zichzelf in onze ronde heeft ontdekt als kopman, als iemand met leiderschapskwaliteiten. Dat had hij dit jaar opnieuw kunnen laten zien. Ik begrijp het niet”, is Vegni van mening.

Over Colbrelli en Ganna 
Caruso is overigens niet de enige Italiaan van Bahrain Victorious die niet zal deelnemen aan de Giro. Sonny Colbrelli droomde zelf hardop van de roze trui, maar Bahrain Victorious heeft andere plannen met de Europese kampioen. Vegni kan het maar moeilijk plaatsen. “Als je niet mikt op de eindzege, is het perfect mogelijk om de Giro en Tour te combineren.”

Filippo Ganna droeg vorig jaar nog enkele dagen de roze trui – foto: Cor Vos

Vegni zal het dit jaar ook moeten doen zonder Filippo Ganna, de man die in de voorbije Giro nog twee tijdritten wist te winnen. “Ik begrijp echter wel de keuze van INEOS Grenadiers om Ganna niet mee te nemen naar de Giro. Hij heeft onze wedstrijd al voldoende geëerd en het is goed dat ze nu andere wegen bewandelen”, besluit Vegni.

De 105e editie van de Giro d’Italia begint op vrijdag 6 mei in Boedepast en eindigt op zondag 29 mei met een tijdrit van en naar Verona.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Yeez 3 januari 2022 om 14:58

Nieuws van Dumoulin wordt bewust weggelaten?

Shinzawai 3 januari 2022 om 16:04

Dumoulin is geen Italiaan, dit gaat over Italiaanse renners.

AWestie 3 januari 2022 om 16:07

@shinzawai Dan moet je even het oorspronkelijke artikel (vertalen) en lezen, staat ook iets over Dumoulin in https://www.corriere.it/sport/22_gennaio_03/ganna-colbrelli-caruso-tenuti-fuori-giro-d-italia-loro-squadre-una-scelta-senza-logica-1f5e1c2e-6c06-11ec-90a1-25dee422c29e.shtml

I Langof 3 januari 2022 om 16:34

Laat maar staan.

Ik zei al dat Tom een protegé van Zeeman is en hij mag aannemelijk van Marijn naar de Giro.
Over Merijn zegt men: iemand heft bijna oneindig krediet bij hem. Maar soms moet je doorpakken en je richten op de mensen die doorgaan.

Alfons Haavers 3 januari 2022 om 15:05

Straks wil Vegni zelf nog de selecties maken voor de Giro.

Verweggistan 3 januari 2022 om 15:10

Alleen maar Italianen aan de start

Massimo Bataille 3 januari 2022 om 15:23

Logisch dat de baas vd Giro de beste Italiaanse renners aan de start wil zien staan.
Dat Caruso nogmaals voor zo’n prestatie zal zorgen lijkt me sterk, maar geef hem dan ook de beste kans in de Giro dan terug id achtergrond te finishen in de TdF.
Dat ze klassiekers-TdF-WK willen najagen met Colbrelli kan ik wel begrijpen, maar zie hem ook wel de beste kans hebben om id Giro etappe te winnen.

Caruso zorgde voor de enige klassementsrenner voor Italie, want Nibali, Pozzovivo en Aru zijn niet meer het topniveau. En Ciccone, Masnada en Cattaneo lijken me ook hoogstens mannen voor plek 7 tot 10 (al was Caruso dat eigenlijk ook).
Dus Vegni moet maar hopen dat Formolo, Ulissi en oude rot Nibali starten.
En natuurlijk met Bonifazio, Cimolai, Nizzolo en wie heb je nog om te sprinten voor plek 2 =D

Shinzawai 3 januari 2022 om 16:09

Ik ben het eigenlijk wel eens met Vegni dat het niet selecteren van Caruso nogal vreemd is. Zelfs als Bahrain de kaart Landa trekt, missen ze daarmee een zeer sterke luitenant, die in de Giro waardevoller kan zijn voor zijn ploeg dan in de Tour.

Dat Colbrelli niet start, is natuurlijk wel logisch: die wil in topvorm zijn van Sanremo tot en met Roubaix en daarna heeft hij wat rust nodig. De Giro rijden zou dan behoorlijk dramatisch kunnen uitpakken voor de rest van zijn seizoen.

Deel Koeper 3 januari 2022 om 16:53

Jammer dat dit aanstormend talent, dat jaarlijks progressie maakt, niet aan zijn thuisronde deelneemt terwijl hij vermoedelijk op piek-leeftijd zit.

Mystieke_Monnik 3 januari 2022 om 16:56

Met zijn tweede plek in de Giro vurig jaar heeft Caruso direct betere prestaties dan Landa in een GT klassement. En zou eigenlijk hoger in de pikorde moeten staan.

RLM 3 januari 2022 om 17:03

Dat zal Landa leuk vinden om te horen. Een koersbaas die hem niet wil. Al zou Caruso inderdaad een zeer grote rol kunnen spelen hier op typische wijze (luitenant van Landa die uiteindelijk 10de eindigt). Ik vraag me af wie ze nog gaan sturen, Mäder? Of mag die enkel de Vuelta doen?

jappe666 3 januari 2022 om 17:12

Die staat voorlopig als luxeknecht geprogrammeerd voor de Tour. Had daardoor exact dezelfde bedenking als jij, want Landa lijkt niet op veel sterke pionnen om zich heen te moeten rekenen.

jappe666 3 januari 2022 om 17:09

Als Bahrain al zijn grote namen wil opsparen voor de Tour ben ik wel benieuwd wie Landa mee zal krijgen in steun. Caruso, Mäder, Haig, Colbrelli, Mohoric en Poels vallen dan af.

Voor het laatste plaatsje zal het wellicht gaan tussen LL Sanchez, Teuns en Bilbao.
Twee van die 3 zouden dan naar de Giro kunnen als knecht, maar die eerste verkiest waarschijnlijk de Vuelta en kleinere Spaanse rondjes, de tweede mikt ook al vol op de klassiekers.

Iets als Landa, Pernsteiner, Tratnik, Milan, Buitrago, Zambanini, Osorio en Bilbao dan maar? Arashiro of Novak zou eventueel ook nog kunnen, maar of dat nou de mannen zijn die je naar het podium kunnen rijden…

Mystery Rider 4 januari 2022 om 07:41

Ja – toch wel enigszins bizar, als je de namen voor de Tour op een rijtje zet bij Bahrain dan heb je in de breedte wel een hele sterke ploeg, maar uiteindelijk toch niet iemand voor een podium in de sterkst bezette wedstrijd van het jaar.

Dan gaat Bahrain toch wel voor het ritten kapen in de Tour lijkt mij en podium in de Giro met Landa en volgens mij heeft die daar geen sterke ploeg voor nodig, hij dient alleen maar te volgen net zoals Caruso voor het overgrote deel van zijn carrière heeft gedaan.

Verweggistan 3 januari 2022 om 17:33

Caruso reed overigens vaker de Tour dan de Giro in zijn carrière.

Arie den Blanken 3 januari 2022 om 20:45

Komt er niemand van de kenners hier op het idee dat het hier zou kunnen gaan om extra startgeld dat Bahrain wil bedingen voor deelname aan de Giro. Want het is een publiek geheim dat indertijd Sunweb extra kon vangen onder voorwaarde dat ze met Dumoulin zouden aantreden en met Sagan heeft hetzelfde zich voorgedaan. Dus is de mogelijkheid dat Bahrain achter de schermen ook iets dergelijks voor elkaar wil krijgen. Zo niet dan geen voor Vegni interessante namen naar d Giro.

Romāns Vainšteins 3 januari 2022 om 20:52

Vegni is wat mij betreft een dikke pussy met zijn focus op de poppetjes ipv het decor. Maak gewoon een topronde en zie wie er aantreedt en wie niet.

ThorHushovd 4 januari 2022 om 10:22

Jemig wat een non-liefhebber reactie. Als je nu nog niet snapt dat grote namen de marketing vormen bij de organisaties, dan heb je onder een steen geleefd.

fietsvriend 3 januari 2022 om 21:20

Landismo die ontluikt in de lente is mijn favoriete Landismo

SonnySide 4 januari 2022 om 09:27

Dus je moet de Giro eerst voldoende geëerd hebben om te mogen kiezen voor een andere grote ronde? Oh Vegni, wat heerlijk Italiaans. Gelukkig zijn er een hoop buitenlanders die ook een klassement rijden in Italie, anders waren de bergritten behoorlijk saai geweest.

Pascal De Kooning 4 januari 2022 om 11:57

Ik snap wel dat ze Landa met al die bergritten in de Giro laten starten dit jaar. Die zou die evt kunnen winnen en dat zie ik in de Tour niet gebeuren met Roglic en Pogacar. Daarom zal Caruso dit jaar de kans krijgen om als kopman in de TDF te mogen starten.

Headlines

Materiaalzone

Populair