Giro 2023: Thomas vindt het ‘een beetje raar’ dat Evenepoel opgaf vóór de rustdag

dinsdag 16 mei 2023 om 08:40
Giro 2023: Thomas vindt het ‘een beetje raar’ dat Evenepoel opgaf vóór de rustdag

foto: Cor Vos

Geraint Thomas is de nieuwe leider in de Ronde van Italië, nadat Remco Evenepoel zondagavond opgaf na een positieve coronatest. Op de persconferentie van maandag reageerde Thomas al op het verdwijnen van Evenepoel uit de ronde. Nadien sprak hij er ook nog over tijdens Watts Occuring, een podcast van hemzelf en Luke Rowe.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

In de podcast zei Thomas dat hij het ‘een beetje raar’ vindt dat Evenepoel zondagavond uit de ronde stapte. “Het nu een rustdag is, dus je zou kunnen denken dat ze nog een dag wachten en hopen op beterschap”, aldus G. “Ze hadden niets kunnen zeggen om dan te kijken hoe hij dinsdagochtend wakker zou worden. Hij moet écht wel ziek zijn.”

Ook had Thomas het nog over een eventuele Tourdeelname van Evenepoel. “In zijn entourage wordt nu blijkbaar gezegd dat hij de Tour niet zal rijden. Ik vind dat hij wel naar de Tour moet”, aldus de 36-jarige renner.

Op de persconferentie zei de Brit dat het afstappen van Evenepoel niet maakt dat INEOS Grenadiers anders zal gaan koersen, maar in de podcast erkent hij dat er weldegelijk iets gaat veranderen. “We zullen het vanaf nu iets anders aanpakken. We hebben vijf man bij de eerste veertien. Toen het nieuws over Evenepoel binnenkwam, hadden we allemaal een zoomcall. Het sloeg in als een bom.”

Lees ook:
Thomas was ‘in shock’ na bericht van Evenepoel: “Ik dacht eerst aan een grap”
Dit artikel delen:

28 Reacties

Panache 16 mei 2023 om 08:53

Misschien stapt hij vanmiddag ‘gewoon’ op G. en heeft hij jullie allemaal mentaal in z’n greep.
Maar even serieus: de entourage zal weten dat strijden om Girowinst niet langer realistisch is. Het riekt naar een gecombineerde reden waarin de valpartij, de vormcurve en de Covid alledrie een rol spelen met elk een voor ons onbekende weegfactor.

11
Oude indianentruc 16 mei 2023 om 09:39

Oude indianentrucalarm!

4
SoloSlim 16 mei 2023 om 09:49

Voor mij gaat het niet over realistisch of niet, maar blijft het puur onverantwoord. Een renner die zich ziek voelt moet zijn lichaam laten rusten en geen risico nemen voor zijn verdere cariere.
Hoe sneller hij thuis is, en in zijn vertrouwde omgeving kan uitzieken, hoe beter! En natuurlijk te hopen dat het bij een kopvalling blijft zodat hij na een dikke week nieuwe doelen kan stellen en de tour een mogelijkheid wordt.

8
S.t.B 16 mei 2023 om 10:15

@panache

Dat er meer achter zit dan uitsluitend Covid zal nog wel een tijdje voer voor speculaties blijven. Nog veel puzzelstukjes die op hun plaats moeten vallen. In België zal eerst het besef moeten landen dat tussen het zwart wit van de opgave flink wat grijsgebied zit.
Benieuwd welke Belgische journalist als eerste van Nonkel Patricks schoot af durft te stappen en voorbij de nationale Remco adoratie kijkt.

-2
zacht 16 mei 2023 om 09:28

Ik neem aan dat de ct-waarde bij Evenepoel laag was bij zijn pcr-test. Als je verder kijkt naar zijn klachten, de waardes die hij trapte tijdens de tijdrit, zijn leeftijd, en de inspanningen die nodig zijn om de Giro te winnen, dan snap ik prima dat ze hem terugtrekken uit de Giro.
En het is natuurlijk veel te vroeg om te praten over een eventuele Tour-deelname, het zal er van af hangen hoe hij hersteld. Als dat snel en goed is, lijkt het me logisch dat hij naar de Tour gaat, al is het naar voor etappewinst en de ervaring.

Bij Thomas verbaas ik me over het drukke social media en podcast-programma dat hij in zijn vrije tijd draait tijdens het meedoen in de top van een grote ronde.

3
Reusjen 16 mei 2023 om 09:58

Een half uurtje kletsen met je fietsmaat terwijl je op de massagebank ligt valt toch wel mee qua drukte?

1
go Ineos 16 mei 2023 om 10:01

Dat is toch een stuk fijner voor de liefhebber dan interviews met bijvoorbeeld Roglic en Hart

0
Raul Alcala 16 mei 2023 om 10:13

Hij mijdt juist sociale media tijdens de Giro en leest een boek, las ik op IDL

-1
meqadon 16 mei 2023 om 10:24

De waarden waren hoog, heb ik juist gehoord op een podcast. Dus mss daarmee dat ze onmiddelijk een beslissing genomen hebben (met colbrelli en declerq in het achterhoofd).

2
zacht 16 mei 2023 om 10:27

@Raul Alcala
Zijn Insta en Twitter zeggen wat anders.

0
AnderJ 16 mei 2023 om 10:34

De conclusie van Thomas: “Hij moet écht wel ziek zijn.” is overduidelijk. Zoals ook al door bijvoorbeeld TJV en nu ook Intermarché aangegeven, is voor een renner die positief test (en die al deelneemt aan de Giro) het positief testen niet het enige criterium. Ik geloof dat Plugge gisteren nog zei: als een renner positief test en zich gewoon goed voelt, kijken we verder.

2
Tom-Patrick 16 mei 2023 om 09:04

Naar de Tour zou voor ons natuurlijk fantastisch zijn

1
Davbam 16 mei 2023 om 09:13

Het uitvallen is wel op een moment dat de afslag naar de Tour nog genomen kan worden. Na week 2 of zelfs in week 3 zou dit min of meer onmogelijk zijn. Meer vermoeidheid en minder tijd richting tourstart.

De druk is groot vanuit alles en iedereen, maar of het ook de meest verstandige keuze is mbt de rest van zijn loopbaan vraag ik me af. De laatste keer dat hij half voorbereid aan de start van een grote ronde stond was het niet zo’n groot succes; dat zullen zowel Remco als de ploeg denk ik mee nemen in hun overwegingen.

0
ken dcq 16 mei 2023 om 15:50

@Davbam, je hebt een punt als je kijkt naar een klassement rijden in de tdf, maar sowieso heeft hij de basis om hem degelijk uit te rijden. Als hij in die optiek start en hier en daar probeert uit te pakken voor ritwinst, halve voorbereiding geeft ook een pak minder druk omdat hij toch niet voor het eindklassement kan gaan.

0
Mooie Sjors 16 mei 2023 om 16:10

Ik vind het moeilijk in te schatten. Giro 2021 was geen onverdeeld succes, maar eigenlijk had Evenepoel het dat hele seizoen moeilijker. Niet zo verwonderlijk na er lang te zijn uit geweest. Zie je nu ook bij Bernal.

Dit jaar rijdt hij op hoger niveau rond dan toen. Maar is het een ideale voorbereiding op de Tour? Wellicht niet. Anderzijds kan je volgend jaar alles op de Tour zetten en ook uitvallen. Daar is nog veel meer kans op valpartijen of de slag missen.

Pogacar zal wellicht ook niet de beste voorbereiding hebben en Vingegaard alleen is wellicht ook een makkelijkere tegenstander dan Vingegaard + Roglic. Het hooggebergte is ook niet superzwaar dit jaar.

Als ze zien in juni dat hij nog in goede conditie is en fris genoeg, kan je het gewoon eens proberen lijkt mij. Misschien niet om te winnen, maar mikken op top-5 of podium zou ook al mooi zijn, zeker als je ook een rit kan winnen.

Vooral mentaal denk ik dat Evenepoel wel te prikkelen is voor de Tour. Meer dan voor een Vuelta vermoed ik. En om je weer een paar weken te gaan afzonderen op hoogte, speelt het mentale aspect toch ook zeker een rol.

Voorafgaand aan dit seizoen werd ook uitgegaan van Alaphilippe en Jakobsen als kopmannen voor de Tour, maar beiden wisten dit jaar nog niet enorm te overtuigen.

0
Romāns Vainšteins 16 mei 2023 om 16:24

Juist deze tour zou wel eens een uitgelezen kans kunnen zijn voor Evenepoel. Hij stapt nu af waar hij gebutst en ziek nog de tijdrit wint. Het is niet zo dat ze vanaf een nulpunt beginnen of zo. Even pas op de plaats, relatief en vaag (à la MvdP) voorbereiden en zo laat mogelijk het definitieve aantreden bekend maken.

0
josi 16 mei 2023 om 09:10

Een beetje moeilijk om je mening te geven over zaken waar je het fijne niet van weet, maar G doet toch een poging, net als heel veel anderen. Ze hadden moeten wachten, Remco moet de Tour rijden… ik neem aan dat ze bij SQS prima zelf beslissingen kunnen nemen.

1
martini151 16 mei 2023 om 09:55

Zijn doel was uiteraard om mee te doen voor de overwinning deze Giro. De etappes dit weekend hebben laten zien dat een coronabesmetting zorgt dat de benen een paar procent minder zijn. Zonder die paar procent gaat zelfs Evenepoel niet winnen.

Had hij met een coronabesmetting nog steeds de grootste kans om te winnen, hadden ze hem er niet uitgehaald denk ik. En ja, dit is een aanname. Staat hij vlak voor de laatste zondag 10 minuten voor op de nummer 2 en test hij dan positief, gaan ze hem echt niet naar huis sturen bijvoorbeeld.

Het lijkt mij dus wel degelijk een samenkomst van meerdere argumenten om Evenepoel nu uit koers te halen

2
Reusjen 16 mei 2023 om 09:57

Nee daar zijn ze niet zo goed in, blijkt uit dat ze 0 eigen verantwoordelijkheid nemen en het allemaal had moeten worden opgelost door de organisatie etcetera.

-2
advocaat van de duivel 16 mei 2023 om 13:33

Nee nee, het was omdat het om covid ging dat ze niet gewacht hebben. Covid wordt nog altijd als de ziekte der ziektes behandelen, met alle paniek die er bijhoort ;)

1
Davbam 16 mei 2023 om 10:47

Overigens zou Swift ook het covid-bokkie zijn hoorde ik in de wandelgangen… maar zou wel gewoon starten vandaag.

Het skilift-effect bij INEOS?

0
fransestinkkaas 16 mei 2023 om 09:37

Ik denk dus eigenlijk dat Evenepoel al langer wist dat hij corona had, maar dat ze hebben gezegd, we rijden door tot hij symptomatisch wordt of in gaat leveren. Wat dus gebeurde. Quick-Step was ook de enige ploeg met mondkapjes elke keer.

-1
Richard van Hoof 16 mei 2023 om 10:01

Thomas en Bystrom verwoorden wat er breed leeft in het peleton.

Remco had ook tot vanmorgen kunnen wachten, wellicht was zijn snotneus wel voorbij geweest na wat rust.

-1
sus 16 mei 2023 om 10:23

Jazeker doctor van hoof

1
horsm 16 mei 2023 om 10:29

Maar Thomas nuanceert het ook door eraan toe te voegen dat hij denkt dat hij dus wel echt ziek is.

Ik had precies dezelfde gedachte: als het a-symptomatisch was, dan lijkt me de verleiding groot om het nog even een nachtje af te wachten. Dus hij zal zich wel niet goed genoeg gevoeld hebben.

En ik denk dat Remco in de vorm van de afgelopen week (exclusief het weekend) sowieso podiumkandidaat in de tour is. Mocht Pogey niet helemaal in topvorm zijn, dan is hij zelfs kandidaat eindwinnaar. Zou in mijn ogen een beetje mal zijn om dan niet te starten.

3
paul koudijs 16 mei 2023 om 11:40

Dat RE kandidaat eindwinnaar van de Tour is staat buiten kijf – maar niet dit jaar. De Tour is niet een wedstrijd waarvan je half mei besluit om er aan mee te gaan doen. En als hij al meedoet zullen ze er alles aan moeten doen om de verwachtingen zo laag mogelijk te houden.

-1
Romāns Vainšteins 16 mei 2023 om 11:49

Even goed komt Pogi niet fris aan de start en loopt Vingegaard daar corona op. Wanneer dat gebeurt is REVKET meteen topfavoriet. Het is ruimschoots het proberen waard.

0
meestre 16 mei 2023 om 10:34

Blijven is andere besmetten

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone