Giro 2023: Magnus Cort verslaat medevluchters na loodzware regenrit naar Viareggio
foto: Cor Vos
dinsdag 16 mei 2023 om 17:15

Giro 2023: Magnus Cort verslaat medevluchters na loodzware regenrit naar Viareggio

Magnus Cort heeft de tiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Deen van EF Education-EasyPost bleef na een loodzware regenrit over met medevluchters Derek Gee en Alessandro De Marchi en versloeg zijn twee vluchtkompanen in de sprint. Geraint Thomas gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

Na een welverdiende rustdag ging de Giro d’Italia vandaag, zonder Remco Evenepoel, verder met de tiende etappe van Scandiano naar Viareggio. Op voorhand het koersverloop voorspellen, was geen sinecure. In de openingsuren was het namelijk klimmen geblazen richting de Passo delle Radici (4,2 km aan 6,3%) en de Monteperpoli (2,4 km aan 8,4%), maar daarna volgde een vlakke finale van ruim zeventig kilometer naar de Tyrreense kust. Vluchters zagen hun kans schoon om iets te proberen, maar de (sterke) sprinters waren ook verre van kansloos.

Doldwaze openingsfase, zieke Vlasov haakt al vroeg af
Voor de start was het nog niet duidelijk of de tiende etappe in zijn volledigheid verreden kon worden. Vanwege de regen, wind en koude werd overwogen om de rit in te korten, maar na lang overleg werd de etappe toch verreden zoals gepland. Ondanks de slechte weersomstandigheden, hadden veel renners wel animo voor de vroege vlucht. Het bleek het begin van een doldrieste openingsfase. In de spits van de koers regende het aanvallen en achteraan het peloton stond de deur dan weer wagenwijd open. Zo moest Mads Pedersen al erg vroeg lossen en ook voor een zieke Aleksandr Vlasov – de nummer zes in het klassement – ging het te snel.

foto: La Presse

Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Louis Vervaeke, Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) en Derek Gee (Israel-Premier Tech) wisten zich inmiddels af te scheiden van het peloton. Deze vijf renners vormden een eerste serieuze vlucht, maar bleven niet lang bij elkaar. Voor Ghebreigzabhier ging het op een gegeven moment te snel en ook Cattaneo en Vervaeke bleken niet in staat om het tempo van De Marchi en Gee te volgen bergop. De Italiaan en Canadees gingen met z’n tweeën verder en wisten een maximale voorsprong van goed vier minuten bij elkaar te fietsen.

Vier koplopers, Movistar controleert
De vlucht van de dag leek vertrokken en in het peloton keerde de rust weer langzaam terug. Dit was voor Movistar het sein om de koers in handen te nemen. De Spaanse formatie zette zich vol overgave op kop van de groep. De telecombrigade mikte overduidelijk op een een sprint met Fernando Gaviria, die nog op zoek was naar zijn eerste ritzege in deze Ronde van Italië. Inmiddels kregen De Marchi en Gee nog het gezelschap van twee renners, die eerder in de rit in de tegenaanval waren gegaan. De namen? Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en bergkoning Davide Bais namens EOLO-Kometa.

De voorsprong van De Marchi, Gee, Cort en Bais bleef in de daaropvolgende kilometers naar de top van de Passo delle Radici schommelen rond die vier minuten. Het was op dat moment echter nog meer dan 120 kilometer tot de finish, en de renners moesten de resterende kilometers ook nog een afleggen in beestenweer. De regen viel nog altijd met bakken uit de hemel en bovendien werd het ook steeds kouder richting de top van de klim op goed 1.500 meter hoogte. Het was kortom flink afzien voor de renners. Simone Petilli en Vlasov konden het niet meer aan en besloten uit de wedstrijd te stappen.

Davide Bais deed goede zaken voor het bergklassement – foto: Cor Vos

Bahrain Victorious met een putsch
De vier koplopers zagen inmiddels de top van de Passo delle Radici. Op deze klim kwam Bais in zijn blauwe trui als eerste boven en zo mocht de Italiaan 18 punten bijschrijven in zijn strijd voor het bergklassement. Goed vier minuten rondde het peloton de top van de klim, en begonnen de doorweekte renners aan een dertig kilometer lange, natte en daardoor verraderlijke afdaling. Aan kop van het peloton waren de mannen van Movistar inmiddels afgelost door INEOS Grenadiers, de ploeg van leider Thomas. De Britse formatie nam duidelijk geen risico’s in de afdaling. Veilig naar beneden rijden, was het devies.

Bahrain Victorious had echter andere plannen en besloot een putsch te plegen in de afdaling. Andrea Pasqualon stortte zich met ware doodsverachting naar beneden en nam met sprinter Jonathan en klassementsman Damiano Caruso twee ploegmaats mee in zijn spoor. Pavel Sivakov volgde de mannen van Bahrain Victorious, maar kwam ten val en liet zich vervolgens weer inrekenen door het peloton. De drie renners van Bahrain Victorious reden vol door, maar deze gedurfde coup ging uiteindelijk niet door. Het inmiddels flink uitgedunde peloton was inmiddels wel weer wakker, en brak in de afzink in verschillende stukken.

Toch een sprint? 
Het werk van Bahrain Victorious wierp niet meteen zijn vruchten af voor klassementskopman Caruso, maar het werk was niet voor niets geweest. Door het hoge tempo waren enkele rappen mannen gelost – Gaviria was toch het voornaamste slachtoffer – terwijl Milan nog wel goed van voren zat. Die laatste liet zijn ploeg dan ook vol op kop rijden. De mannen van Bahrain Victorious kregen steun van Soudal Quick-Step. De Belgische ploeg had met Davide Ballerini nog een kandidaat-ritwinnaar in de gelederen. Ook Mads Pedersen, Michael Matthews en een verrassend sterke Mark Cavendish zaten er nog bij.

foto: Cor Vos

Met nog goed vijftig kilometer te gaan was de situatie (eindelijk) weer overzichtelijk. De Marchi, Gee en Cort reden nog altijd voorop – bergkoning Bais werd gelost in de afdaling – maar de voorsprong was inmiddels wel geslonken tot goed tweeënhalve minuut. De chaos was in deze rit echter nooit ver weg. De koers werd al snel weer opgeschrikt door een aanrijding tussen een mecanicien van Jayco AlUla en Alberto Bettiol, maar dit liep gelukkig met een sisser af. Minder goed verging het Warren Barguil. De Franse klimmer van Arkéa-Samsic kwam eveneens ten val, kon wel weer verder, maar had erg veel pijn.

De sprintersteams hadden zich inmiddels verenigd en wisten steeds meer van de voorsprong af te knabbelen. Met nog vijftien kilometer te gaan, bedroeg het verschil nog maar vijftig seconden. Het laatste gaatje dichtrijden, bleek alleen nog niet zo evident. In de achtervolgende groep werden de laatste helpers inmiddels opgerookt, terwijl de drie renners vooraan nog altijd een zeer strak tempo reden. De Marchi, Gee en Cort bleken bijzonder taai en verloren in de laatste tien kilometer amper terrein. Op drie kilometer van de finish werd de achtervolgende groep geklokt op veertig seconden. Boeken toe?

Trilogie van Cort is een feit 
Met nog twee kilometer te gaan was het duidelijk: de winnaar zat vooraan. De meeste ogen waren gericht op Cort. De Deen was op papier de snelste van het drietal, en dus kregen we in de voorlaatste kilometer een verrassingsaanval van Gee. Heel even leek de Canadees ribbedebie, nadat De Marchi moest passen, maar Cort reed op een groot mes weer naar het achterwiel van Gee. Een sprint moest vervolgens de beslissing en daarin bleek Cort veruit de sterkste. Gee eindigde voor de tweede keer in deze Giro als tweede, De Marchi moest genoegen nemen met de derde plaats.

foto: Cor Vos

Voort Cort is het alweer zijn negende ritoverwinning in een grote ronde, maar pas zijn eerste zege in de Giro d’Italia. De Deen heeft zo een knappe trilogie – winst in alle drie de grote rondes – voltooid. Na de binnenkomst van de eerste drie renners was er nog een sprint voor de vierde plaats, die werd gewonnen door Pedersen, voor Ackermann. Ook nog het vermelden waard: het tijdverslies van Jay Vine. De Australische klimmer van UAE Emirates, toch een van de outsiders voor een podiumplek, kwam onderweg ten val en verloor meer dan tien(!) minuten op de overige klassementsrenners.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2023 17:30
Toch vond ik het oliedom van De Marchi. Waarom houdt hij niet de benen stil als Derek Gee aangaat en laat hij Cort het dichtrijden?
16 mei 2023 17:32
Het was koud maar de temperatuur lag nog steeds boven het race IQ van De Marchi
16 mei 2023 17:26
Klasse dat de kopgroep heeft weten stand te houden, en met Cort heb je natuurlijk een prima winnaar. Hoop van harte dat De Marchi nog eens raak schiet deze Giro, maar dan moet hij wel een solo-act opzetten, hele fijne vent. Beetje rare etappe, maar prima dat-ie is verreden zoals uitgedacht.
    16 mei 2023 17:29
    Ik gun het de Marchi van harte maar dan gaat hij toch echt wat slimmer moeten zijn, maakt in de anderhalve kilometer 2 enorme fouten. Eerst had hij direct Cort Nielsen moeten dwingen Gee terug te halen en vervolgens als hij uit de achtergrond komt moet hij alles of niets spelen door erop en erover te gaan.
16 mei 2023 17:40
En toen had Ineos zelfs vijf man bij de eerste elf. Nog even en ze bezetten de halve top 10.
16 mei 2023 18:11
Tja, nu hebben we het allemaal dat De Marchi dom reed omdat hij meer had moeten pokeren, en dan in etappe 4 (toch?) was het dom van De Marchi dat hij wel ging pokeren. Het is een kerel die altijd rijdt, wat hem een leuke coureur maakt. Mag absoluut wel eens een rit winnen, maar gaat dan wel solo moeten aankomen.

Bahrain met een sprintvoorbereiding die afloopt op 600m van de meet waardoor Milan eerder de sprint aantrekt voor Pedersen. Uiteindelijk knap dat hij 7de wordt op de manier. De aankomst vandaag was wel een goede, nauwelijks bochten en brede wegen. Met hoeveel we klagen over slechte aankomsten moeten we de positieve kant soms ook eens bekijken, toch?
    16 mei 2023 18:34
    De Marchi was helemaal niet dom. Die weet dat hij voor zijn stiel, uit de vlucht winnen, het behoorlijk mee moet hebben vanwege een gebrek aan aankomst. Vandaag mistte hij nog een stukje parcours er voor. Even hoopte ik dat hij het met een 70K solo zou proberen maar de toegift was daar niet toereikend voor, voor zover hij de andere 2 er daar überhaupt er af gekeregen had.
    Er zat wel nogal een verschil in ritten he.
    E4 hebben ze met nog 800m te gaan nog maar 11 seconden tegen een volledig vliegend peloton. Vandaag hebben ze 40 seconden tegen sprinters met een paar afgepierde knechten. Als je dan een van de twee ritten kiest om te linkeballen dan was dit de meest logische keus geweest.
16 mei 2023 18:16
Ik ben toch echt fan aan het worden van Gee deze Giro.
16 mei 2023 17:24
Sterk baaske… zijn medevluchters ook niet gierig met de inspanningen, Bahrein met een kamikaze actie op een paar uur van de finish hun sprinter vakkundig de nek afgedraaid (bijna letterlijk)
16 mei 2023 17:24
Blijft een speciale, die Cort Nielsen. Mooie overwinning weer.
16 mei 2023 17:24
Prachtige overwinning van Cort, en wat een slagveld vandaag!
16 mei 2023 17:38
Weet iemand op hoeveel minuten Vine uiteindelijk binnenkwam?
    16 mei 2023 17:41
    www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-10
    16 mei 2023 17:53
    11 minutes ach me pooltje was toch al hopeloos
16 mei 2023 17:40
Schlemiel van de dag: Davide Bais, die hier toch een dikke kans op een tweede ritzege liet liggen.
    16 mei 2023 18:12
    Dat geldt net zo goed voor de SQS renners die niet sterk genoeg waren om de nummer 2 en 3 van de daguitslag bergop te volgen. Als je niet goed kunt dalen heb je gewoon een 'probleem' in dit weer. Bais heeft in iedergeval weer bergpunten gehaald. Oftewel zijn doel aan het begin van de dag is vast gehaald.
    16 mei 2023 19:01
    Bij SQS was het vooral bizar hoe ze kilometerslang een mannetje op kop van het peloton hadden, aan het werk voor... wie of wat in godsnaam? Hadden ze de briefing dat Evenepoel eruit was gestapt niet gekregen?
    16 mei 2023 20:10
    Ik sprak Vervaeke even kort na afloop van de etappe. Te veel energie verbruikt om uberhaupt weg te komen. En gewoon een flinke jas uitgedaan vanwege kou en stress van het eerste deel vd Giro.

    Hopelijk herpakken die mannen zichzelf, maar ik denk dat het nog niet mee zal vallen op basis van hetgeen ik tot nu toe heb gezien.

    Blijven proberen, de aanhouder wint (wie weet geldt dat zelfs voor De Marchi)
    16 mei 2023 20:27
    Dat was voor balero
16 mei 2023 17:51
Deze rit hakt er zwaar in .. :( morgen hopelijk droog voor de jongens
16 mei 2023 17:52
Ik vond het wel een leuke etappe, beetje rumoerig maar ook die horen er bij.

Die Cort kan zo veel zolang het maar rond de 200K blijft joh. Kan ie dat echt niet in het voorjaar of zo?
    16 mei 2023 17:58
    Blijft inderdaad gek. Als ik zo heel snel even kijk kom ik voor hem op 1x top10 in San Remo en verder nooit top10 in de 'voorjaarsklassiekers'.
    16 mei 2023 19:00
    Checkte vandaag toevallig eens de credentials van Voigt: ook maar één klassieke uitschieter met een 2de plek in LBL, maar verder vele prachtige koersen gewonnen...
    Cort zie ik uiteindelijk ook wel boven de 50 overwinningen uitkomen.
    16 mei 2023 20:59
    Cort zegt zelf niet van wringen te houden en daarom de nerveuze voorjaarskoersen niet graag te rijden.
16 mei 2023 17:57
gelukkig bleef de voorspelde regen uit.
16 mei 2023 18:17
Waarom komt Leknessund op achterstand binnen!? Hij zat volgens mij gewoon de hele tijd in de roze-truigroep.
    16 mei 2023 18:40
    Nu bekend is dat hij weggaat is het spelletje begonnen. De eerste ronde is elektronisch aangestuurde schijfremmen vanuit de ploegleiderswagen beetje bij beetje afknijpen.
    16 mei 2023 18:50
    Hij wil nog een etappe en daarvoor moet je tijd verliezen omdat je anders te goed in het AK staat.
    16 mei 2023 19:52
    Inderdaad, nu hij dertien seconden extra verloren heeft staat hij net ver genoeg om hem een vrijgeleide te geven
16 mei 2023 18:37
En zo rolt Arensman de top tien in.
    16 mei 2023 19:15
    Ineos nu met zijn vijven bij de eerste 11.
16 mei 2023 19:13
Dat ritten winnen in alle grote rondes is wel echt een doel op zich geworden geloof ik
16 mei 2023 17:25
Heerlijk. Alsnog een normale voortzetting van de Giro. Sfeerbepalend; Babbelbelg is z'n praatjes kwijt. (even los van de eindeloze afhandeling van Evenepoel)

Sporza, van bij ons, in paniek, in rouw en de weg he-le-maal kwijt door RRRRRemco. Renaat die Roglic aan het beademen is in het tweegesprek. De ploegarts van Soudal die z'n baan aan het redden is door anderen de schuld te geven;
Er is hoop dat motorwielzuiger Roglic niet wint.
Althans; cf de commentaren op/en rond de Belgische fora/pers. Jammer hoor.
    16 mei 2023 17:29
    Je verwart de ene ploegarts met de andere…de rest van je betoog zal ook geen Nobelprijs krijgen…
16 mei 2023 17:32
Na het wegvallen van ubergod, herrgott, fuhrer, leider, revket, eddie, heeft Magnus Cort de toon voor een mooie 2 weken giro gezet met een overwinning waarbij hij ook z'n trilogie voltooit.

knap gedaan,

Reacties zijn gesloten.