Giro 2023: Evenepoel door opgave in rijtje met Merckx en Pantani

maandag 15 mei 2023 om 08:07
Giro 2023: Evenepoel door opgave in rijtje met Merckx en Pantani

foto: Cor Vos

Het komt slechts zelden voor dat de leider van het algemeen klassement een grote ronde moet verlaten. Toch overkwam het Remco Evenepoel deze Giro. In die rittenkoers gingen twee grote namen hem voor: Eddy Merckx (1969) en Marco Pantani (1999). Een belangrijk verschil: terwijl Evenepoel positief testte op corona, leverden zijn beide voorgangers een positieve dopingtest af.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Merckx stond in 1969 stevig aan de leiding van de Giro d’Italia en leek na zestien ritten op weg naar zijn tweede opeenvolgende eindzege in de Italiaanse ronde. Voorafgaande aan etappe 17 werd de Belg echter uit de wedstrijd gehaald vanwege een positieve dopingtest. Merckx ontkende tegenover de pers – huilend op zijn hotelkamer – ooit een dopingproduct te hebben genomen. Hij kreeg één maand schorsing. Later die zomer zou hij zijn eerste Tour de France winnen.

Pantani was nog dichter bij de eindzege dan Merckx. Hij mocht niet van start in de voorlaatste etappe van de Giro, omdat de hematocrietwaarde twee procenten boven het maximum van 50 lag. De twintigste etappe, naar Madonna di Campiglio, had Il Pirata nog op zijn naam geschreven, net als de ritten naar Gran Sasso d’Italia, Oropa en Alpe di Pampeago. Hij stond derhalve fier aan de leiding en de eindwinst leek hem niet meer te kunnen ontgaan. Het liep anders.

Het luidde het begin van het einde in voor Pantani. Hoewel hij het jaar nadien nog twee ritten zou winnen in de Tour de France, zou hij nooit meer de oude worden. In 2004 overleed Pantani.

Lees ook:
Remco Evenepoel stapt uit Giro d’Italia

Dit artikel delen:

17 Reacties

Viktrodriguez 15 mei 2023 om 08:35

Bizarre vergelijking. Renner die uitvalt door ziekte of blessures is niet te vergelijken met regelovertreders.

Dit is eerder zoals Hinault in 1980.

6
Sjaak P 15 mei 2023 om 11:57

Hinault 1980, dat was een “knieblessure” toch? Net als die “lichaamseigen testosteron” van Theunisse, en de “slaapproblemen” van Indurain.

0
Polleke 15 mei 2023 om 08:20

In zo’n rijtje wil je toch niet terecht komen…

5
bartp25 15 mei 2023 om 08:19

Niet een lijstje om trots op te zijn en eerlijk gezegd ook geen eerlijk lijstje.
Een renner die ziek is en daarom een ronde moet verlaten tegenover 2 renners betrapt op doping.

4
Handige Harry 15 mei 2023 om 08:29

Allemaal een positieve test.

9
bartp25 15 mei 2023 om 08:35

Moest er toch even om glimlachen Harry

0
Steven_E 15 mei 2023 om 09:45

In 1969 had Merckx voor z’n opgave ook LBL gewonnen. En enkele maanden ná z’n positieve test won ie de Tour. Voorteken?

-2
Richard van Hoof 15 mei 2023 om 10:01

Merckx, Hinault, Armstrong, Froome, die hebben geen talloze grote rondes gewonnen door iedere keer dat ze op de grond lagen of een verkoudheidje (want dat is Corona inmiddels) eindeloos te dwepen met hun tegenslagen of uit een ronde te stappen, zeker niet als ze eerste stonden op dat moment.

Dat hele project Evenepoel waarbij hij zo lang hij bij de profs rijdt bij iedere wedstrijd waar hij aan deelneemt had horen winnen en als dat niet lukt er altijd een stroom aan excuses is vanuit hem, zijn vader, Petje, de Belgische sportpers en zijn zijn fans. Alsof hij in de basis bij iedere wedstrijd waar hij start de beste is en alleen door tegenslag van winst afgehouden kan worden. Dat project is gedoemd tot een dramatisch einde a la Vandenbroucke.
Als je alle drama in de media rond Remco vergelijkt met Pogacar die al veel meer op zijn conto heeft staan, maar die ook zo nu en dan verliest en dat dan zonder drama neemt en weer doorgaat naar de toekomst. Er hangt een ongezonde ambiance rond Remco en dat kan haast niet anders dan eindigen in een drama ergens in de toekomst.

Deze Giro had hij nog prima kunnen winnen, maar waarschijnlijk heeft de rit van zaterdag een enorme hap uit zijn zelfvertrouwen genomen, net als de beperkte winst in de tijdrit gisteren. Nu zou een renner met zijn talent zich prima moeten kunnen richten op de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour, maar ondanks alle bravoure waarmee hij en zijn entourage zichzelf continue op de borst slaan durft ie denk ik pas naar de Tour als er een editie is met veel meer tijdrit kilometers of als hij om een andere reden denkt met zeker te kunnen winnen. Hij had dit jaar namelijk al makkelijk maar de Tour kunnen gaan, maar aangezien Remco “niet mag verliezen” is er voor de Giro gekozen. Het zal nu wel weer de Vuelta worden, de minste van de 3 grote rondes.

We gaan nog jaren “plezier” beleven aan deze over gedramatiseerde musical, al zie ik die jongen ook zo maar ineens opgebrand veel eerder stoppen met wielrennen dan menig fan van hem zou willen, met een excuus rond een blessure die terugkeert of iets anders waardoor hij buiten zijn schuld om niet kon winnen wat hem eigenlijk toekwam, omdat ie eigenlijk de beste ooit was.

3
Navardauskas 15 mei 2023 om 12:01

Mee een. Het is te hopen dat hij en Soudal niet als een soort Lance Armstrong hun motivatie alleen maar uit externe factoren en gezamenlijk vijanden gaan halen. Wraak en afgunst heeft Remco niet nodig, gewoon lekker bouwen en sterker worden.
En inderdaad wat is er mis met een keer 3-5e in de tour worden, om het gewoon te proberen? Als Pogy en Vingegaard mee doen, plus een rits goeie mannen daar achter, is het geen schande om niet te winnen. Dan rij je voor ervaring en een goed klassement.
Als ze niet hoog van de toren blazen, maar gewoon als een goeie deelnemer inschrijven. Belgische pers is ook wel erg chauvisitisch, al hoor je daar soms ook wel wat kalmerende woorden. Ik snap de hoop, maar geef het de tijd, hij komt al bijzonder snel.
Ineos, Jumbo en UEA hebben sterkere blokken in de breedte, Bora, Bahrein en types Yates en Bardet doen mee, Zet je daar netjes tussen en kijk hoeveel je er kan verslaan en wat je waard bent in de bergen.

Edit: alleen dat corona verhaal, dat is geen grapje. Alle renners stappen af met corona, en dat is voorlopig nog zeer terecht. Ook met een 'klein griepje' moet je niet doorfietsen, zeker niet met nog 2 weken te gaan.

-1
chasse patat 15 mei 2023 om 12:51

Dit is precies waarom Wout van Aert de wijze keuze maakt om niet voor een Belgische ploeg te rijden.

-1
Wheely 15 mei 2023 om 08:33

Positief verhaal dit.

1
stalle 15 mei 2023 om 08:41

Zijn er nog dwazere lijstjes te vinden?

1
Whyze Katje 15 mei 2023 om 12:32

Persoonlijk zou ik dit lijstje niet gemaakt hebben. Twee uitvallers in roze trui door doping, eentje door ziekte. Dat zijn wel twee totaal verschillende zaken. Het wordt in het artikel wel benadrukt maar toch…. Soms moet je de statistieken even laten rusten omdat het rapporteren niets zinnigs toevoegt.

1
Theo H 15 mei 2023 om 09:41

PCS heeft zijn archief niet op orde dus laten we het maar bij deze namen en negeren we een Girardengo. Database-journalistiek. Als het niet in de query zit, bestaat het niet.

0
Steven_E 15 mei 2023 om 11:37

Er staat “Last leaders”, en aangezien Girardengo vóór 1969 was is die statistiek perfect in orde.

0
Theo H 15 mei 2023 om 13:13

Dat is mijn punt niet Steven. De reeks stopt waar de informatie van PCS stopt. Als je een lijst opstelt van renners die ooit als leider afstapten in de Giro, waarom zou je dan alleen de eerste weglaten? Dat dus.

0
Piet Lut 15 mei 2023 om 17:55

@Theo H

Dus het twitteraccount @StatsonCycling tweet die drie namen die ze gejat hebben uit de volledige lijst op de live statistieken van die website en ke geeft Procyclingstats daarvan de schuld?

Lijkt Me niet erg terecht

0

Headlines

Populair

Materiaalzone