Giro 2023: Davide Bais wint op Gran Sasso d’Italia vanuit vroege vlucht, favorieten sparen elkaar
foto: Cor Vos
vrijdag 12 mei 2023 om 17:34

Giro 2023: Davide Bais wint op Gran Sasso d’Italia vanuit vroege vlucht, favorieten sparen elkaar

Davide Bais heeft de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van EOLO-Kometa bleef Karel Vacek en Simone Petilli, zijn medevluchters, voor op de slotklim Gran Sasso d’Italia. De klassementsrenners ondernamen geen actie, waardoor Andreas Leknessund zonder enige problemen leider bleef.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De wielerliefhebbers keken zeer hard uit naar de etappe van vrijdag in de Ronde van Italië. Dat had alles te maken met het feit dat er voor de eerste keer een echte bergetappe op het menu stond. De renners moesten in totaal 218 kilometer afleggen. Alles stond in teken van de lange slotklim Gran Sasso d’Italia (26,5 km aan 3,4%). Vooral de laatste kilometers waren zwaar met stroken die dicht tegen de 10% stijgingspercentage kwamen.

Ver voordat die beklimming op het menu stond, reed er een kopgroep weg. Op voorhand was het de verwachting dat een aantal grote namen vanuit de vroege vlucht een gooi zouden gaan doen naar ritzege, maar dat was niet het geval. Het waren Davide Bais (EOLO-Kometa), Simone Petilli (Intermarché-Circus-Wanty), Karel Vacek (Team Corratec) en Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) die het hazenpad kazen.

De aanvallers met Bais op kop – foto: Cor Vos

Gigantische voorsprong voor vluchters
Het viertal kreeg meteen zeer veel ruimte van het peloton. De voorsprong ging al snel richting de tien minuten. Team DSM had zich ondertussen rustig op kop gezet om de roze leiderstrui van Andreas Leknessund te verdedigen. Verder was er niet veel actie te zien in de openingsfase van de lastige zevende etappe.

Op de eerste gecategoriseerde beklimming, de Roccaraso (7,3 km aan 6,1%), moest Mulubrhan vooraan de rol lossen. De Eritreeër gaf zich echter niet gewonnen en probeerde in de lange afdaling terug de aansluiting te vinden, maar daar slaagde hij niet in. Mulubrhan werd onverbiddelijk gegrepen door het peloton, dat ondertussen – op een tachtigtal kilometer van de streep – al op meer dan twaalf minuten volgde van de drie leiders.

Leknessund liet zijn mannen niet hard op kop rijden – foto: Cor Vos

Zit de winnaar vooraan?
Team DSM was duidelijk niet van plan om het gat naar de vroege vluchters dicht te rijden. Op 50 kilometer van de streep reden de aanvallers namelijk nog meer dan tien minuten voor het peloton uit. Pas tien kilometer later, op slechts 40 kilometer voor de finish, zagen we andere ploegen op de voorgrond in het peloton. Onder meer UAE Emirates en Bahrain Victorious bepaalden mee het tempo. Dat verhaal duurde echter niet lang, want al snel waren het weer de mannen van DSM die op kop reden.

Ondertussen waren zowel de vluchters als de renners in het peloton bezig aan de slotklim Gran Sasso d’Italia (26,5 km aan 3,4%). Het peloton kwam geleidelijk aan – eindelijk – wat dichter, maar de voorsprong van de koplopers bedroeg nog steeds een zevental minuten op vijftien kilometer van de streep. Het werd daardoor meer en meer duidelijk dat de winnaar wel eens vooraan zou kunnen zitten. Petilli, Bais en Vacek  – die nog geen profzege hadden – kregen zonder twijfel de grootste kans van hun profcarrière.

De spanning was te snijden bij de vroege vluchters  – foto: Cor Vos

Sprinten met drie
De 30-jarige Petilli besloot – op een zestal kilometer van de streep – dat het tijd was voor de eerste aanval, de Italiaan versnelde bij aanvang van de eerste steilere stroken. Bais en Vacek konden redelijk gemakkelijk volgen. Petilli voelde zich klaarblijkelijk goed. Enkele kilometers later probeerde de renner van Intermarché-Circus-Wanty het nog een keer. Vacek hing deze keer aan de rekker, maar kon toch weer aansluiten.

Vacek kreeg even zelfs een aantal lengtes cadeau omdat de twee Italianen naar elkaar keken, maar dat duurde niet lang. Petilli ging uiteindelijk de sprint als eerste aan, maar kreeg al snel Bais over zich. De 25-jarige Italiaan sprintte makkelijk naar zijn eerste zege uit zijn carrière. Vacek werd nog tweede, Petilli moest vrede nemen met plaats drie.

Klein sprintje tussen Evenepoel en Roglic 
De klassementsrenners hielden ook in de laatste kilometers de benen stil. Pas in de allerlaatste honderden meters zagen we de kopmannen opschuiven. Aanvallen deden ze niet, maar ze maakten zich wel op voor een klein sprintje. Remco Evenepoel won die voor Primoz Roglic, al waren er geen verschillen. Op die manier bleef Leknessund de leider in het algemeen klassement.

Evenepoel finisht net voor Roglic – foto: Cor Vos

 
102 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2023
De meest geestdodende etappe in een grote ronde ever? Doe dan maar een vlakke touretappe door Picardië. Stelt minder teleur. Vraag ook wat pakweg een carthy nou hier aan heeft... Totale antireclame voor de sport.
  12 mei 2023
  Pinot heeft er iets aan, hij heeft nu een paar puntjes voor de bergtrui. Deze Giro wordt dankzij de slotweek sparen, sparen, sparen.
  12 mei 2023
  Je zag toch even aan Evenepoel zijn gezicht dat hij wel nog veel last ondervond vandaag van die 2 valpartijen. Eind goed, al goed
  Na thuiskomst van fietsrit TV opgezet . Laatste 30 km meegekregen. Mooie beelden en dit koersverloop juist een voordeel waardoor Jeroen extra aandacht kon besteden aan de geschiedkundige en aardrijkskundige aspecten. Hier hebben we heel wat meer aan dan aan die trieste beelden en incident rijke rit van eergisteren..
Laten de organisaties van grote rondes vandaag als grote voorbeeld zien en hier lessen uit trekken. Stop met het veel te zwaar maken van die derde week! We hebben al meerdere keren gezien, vorige Giro als meeste recente voorbeeld, dat dit leidt tot een vreselijk saai koersverloop. Vandaag was echt een dieptepunt.
  12 mei 2023
  Een Derde Week voegt echt niks toe, de renners gaan er altijd van dit soort grappen inlassen om die te compenseren, is al jarenlang zo. 15 dagen max, dan moeten ze wel… De enigen die hier beter van worden zijn de organisatoren die een extra week cashen van de TV rechten en start/aankomst factures…
12 mei 2023
Evenepoel is hier wel blij mee! Drie onschadelijke jongens nemen de boni's weg. DSM houdt het roze en mag morgen weer aan de bak. Niemand valt hem aan en overmorgen geeft hij ze allemaal billenkoek in de tijdrit. Al de anderen moeten zich schamen. Misschien had Evenepoel nog last. Dat zullen we nu nooit weten!
  12 mei 2023
  zelfs als evenepoel geen last had, hoop ik dat hij op 't einde van de giro gaat vertellen dat hij op gran sasso echt minuten had kunnen verliezen
  12 mei 2023
  Zou fantastisch zijn!
  Niemand hoeft zich te schamen. Eergisteren had het hele peloton zich kunnen schamen omdat ze niet collectief afgestapt zijn aan het begin van de rit.
Ze hebben Remco gewoon verkeerd begrepen, over Jumbo zei hij niet nerveus, maar comateus.
Dit was echt genant. 3 absolute nobodies die naar de aankomst kruipen (je weet nu al dat dit de enige prof-overwinning van Bais zal blijven) en een peloton dat er een uitstapje van maakt. De gedeukte favoriet wordt niet getest en mag straks volledig hersteld naar de 2de week met vermoedelijk 2 minuutjes op de rest. De dommekrachten van Ineos, die altijd rijden op de raarste momenten, doen nu uiteraard helemaal niets.
  12 mei 2023
  Kijk er op PCS eens op na hoeveel kilometer Bais in niet eens drie profseizoenen al in de aanval was: 1849km. Aanvallen loont. Dat is de Wet van Degendt. En ik kan me volstrekt niet voorstellen dat hij het daarbij gaat houden in zijn carrière. Deze statistiek wordt op PCS sinds 2020 bijgehouden. Voor Roglic staat de teller sindsdien op 325 km, voor Evenepoel op 865km, voor MVDP op ... 2264km, voor WVA ...op 2251km. Cijfers zeggen niet alles, maar wel veel.
  12 mei 2023
  dit was geen bekroning van de hardnekkige aanvaller, dit was de bekroning van een ongeziene vorm van apathie uiteraard zal hij nog aanvallen, maar die jongen is gewoon niet goed genoeg om het nog eens af te maken, dan heeft hij nog weer zo'n collectieve non-dag nodig en de kans dat dat nog eens gebeurt, is bijzonder klein
  12 mei 2023
  Tja, soms heb je dagen als dit nodig vanuit het peloton. Als aanvallen nooit loont gaat niemand het meer doen en rijdt het peloton in complete groep naar de meet. Ze hadden die laatste 4 km toch iets kunnen doen, daarmee ben ik het eens.
  Bijzonder terechte opmerking!
  12 mei 2023
  Wat had Ineos moeten doen? De tegenwind maakte het onmogelijk om aan te vallen en er werd te rustig gekoerst om het hem echt lastig te maken door tempo te rijden. Wat wel had gekund is dat Sivakov, Arensman of De Plus mee gingen in de aanval. Jumbo, Bora en UAE is dit evengoed aan te rekenen
12 mei 2023
6 uur lang me tv aangehad, weet je wel hoeveel dat kost..
  12 mei 2023
  Gokje: heel veel ergernis.
  Nee. Dat is wat het opleverde
  12 mei 2023
  Je taalniveau is er in ieder geval niet beter op geworden.
  12 mei 2023
  Je weet nu tenminste voor de rest van je leven waar je was toen Davide Bais z'n eerste profzege binnenhaalde.
12 mei 2023
Tja, dit krijg je bij een dergelijk parcours. Door het accent zo nadrukkelijk op de 3e week te leggen is er niemand voor in om nu al koers te maken, tenzij je er echt een lange, steile HC klim in stopt. Deze klim is daarentegen slechts 4 kilometer lang steil, dat is gewoon te weinig bij een dergelijke 3e week.
  12 mei 2023
  iedereen zegt dit maar die derde week is toch helemaal niet zo monsterlijk als gezegd wordt? ritten 14, 17 en 21 zijn allemaal vlak. Een ICTT is ook niet monsterlijk. En etappe 15 is ook maar 1 col van 1e categorie.
12 mei 2023
Wat een aanfluiting dit, mijn hemel, missen hier toch MvdP en WvA
  12 mei 2023
  Die hadden hier zomaar de sprint voor de vierde plaats kunnen winnen.
Schandalige vertoning. Echt zowat elke ploeg moet zich schamen zo gekoerst te hebben.
12 mei 2023
Ik kijk meestal vanuit een (wellicht te) kritische invalshoek naar wielrennen, maar ik heb oprecht spijt dat ik hier mijn vrije middag aan heb gespendeerd.
12 mei 2023
Verwachten de concurrenten van Evenepoel en Roglic nou echt dat ze die twee wel even op een hoopje gaan rijden in de komende twee tijdritten? Ik zie verder geen verklaring voor de extreme apathie van de andere klassementsploegen in de Giro tot nu toe.
12 mei 2023
Wegens de saaiheid ben ik gestopt met kijken. Dit was geen reclame voor het wielrennen.
  Dat klopt maar ik vond de verregende etappe van woensdag een veel grotere anti- reclame voor het wielrennen. En ook bijna iedere etappe die in een massale aankomst eindigt.
Dat 'sparen voor de derde week' is toch een beetje gelul? Ik snap dat ze vanwege die derde week niet gelijk aan de voet van de slotklim (veertig kilometer voor de finish) gaan. Maar die laatste vier kilometer is toch niet teveel gevraagd? Dat is een inspanning van tien minuten.
12 mei 2023
Wat een saaie bedoeling vandaag, ongeloofelijk
  12 mei 2023
  De hele dag zitten kijken naar....NIKS!!!!Wat een laffe koers van de klassements renners. Niet om aan te zien!
12 mei 2023
Op het puntje van mn stoel
12 mei 2023
Er zullen vandaag toch een aantal renners gefrustreerd in het peloton gereden hebben. Hadden ze maar meegezeten in deze kopgroep....
12 mei 2023
Zo. Hoe kan je zo weinig ambities hebben. Liever allemaal verliezen dan een poging doen om te winnen. Zonde van mijn tijd geweest vandaag. Benieuwd maar morgen. Matthews zal wel willen. Jayco de hele dag weer op kop.
12 mei 2023
Het leek wel een protest rit! Man man man, wat een vertoning.
Wat een wanvertoning van de klassementrenners. Ze moeten zich kapot schamen.
12 mei 2023
Wat een hopeloze etappe...
12 mei 2023
Campo Imperatore? De nieuwe kleren van de keizer. Deze bergrit had niets om het lijf.
12 mei 2023
Dit was echt het toppunt van anti-reclame voor het wielrennen. En dat in de giro. Het peloton doet een ritoverwinning cadeau aan een paar namen waar zelfs de meest doorgewinterde kenner nog nooit van heeft gehoord. Bizar dat er amper iemand in de vlucht meegaat en ook bizar dat er in het klassement helemaal niks gebeurd.
  12 mei 2023
  Ik had van alle drie al gehoord, for the record. Niet dat dat er wat toe doet, wat het spektakel betreft.
  12 mei 2023
  Bais zit regelmatig in een kopgroep hoor. Soms ook samen met zijn broer. Dus niet zo overdramatiseren
12 mei 2023
Derde week heeft het peloton in zijn greep. Komt er nog eens bij dat de meest aanvallende klassementsrenner al op voorsprong staat. Roglic is meer een type sluipschutter, wachten op een zwakheid en dan proberen toeslaan. Geen figuur die zomaar eventjes met zijn krachten gaat woekeren. Sterke ploegen in de breedte vinden het blijkbaar ook nog te vroeg om wat te proberen.
Suffe etappe, de hype van de Giro (uit tijdperk Dumoulin en Kruiswijk) is er wel een beetje af. De tour is laatste jaren toch een stuk leuker om te volgen.
  12 mei 2023
  Lol “tijdperk Kruijswijk & Dumoulin”… Simoni, Garzelli, Savoldelli, Frigo, dát waren de hoogdagen van de Giro met aanvallen over meerdere cols.
  12 mei 2023
  Rujano en Di Luca <3
  Simoni, Garzelli, Savoldelli, Frigo, Rujano en Di Luca..... Allemaal spuitjes in de arm.... Is alweer vergeten. Alleen Armstrong wordt nog verguisd. "Jeeh, Pantani heeft hier gewonnen." Ja, ook met flink veel extra middelen.... (overigens waren ze allemaal absolute toppers, enige wat ik wil zeggen is dat Armstrong nog steeds wordt aangevallen maar andere dopingzondaars niet)
  Allemaal spuiters, ja, zoals Armstrong ook. Het verschil is dat Armstrong ook nog een superjerk was. Spuiter plus moron is een fatale combinatie.
12 mei 2023
Het snertweer en de valpartijen van de voorbije dagen hebben natuurlijk ook niet geholpen.

Reacties zijn gesloten.