Giro 2022: Zon maakt in de slotweek deels plaats voor regen, kans op onweer

maandag 23 mei 2022 om 14:51
Giro 2022: Zon maakt in de slotweek deels plaats voor regen, kans op onweer

foto: Cor Vos

In de eerste twee weken van de Giro d’Italia werden de renners getrakteerd op zonnige omstandigheden, maar in de slotweek van de Italiaanse ronde lijkt het weerbeeld te veranderen. De zon zal bij momenten nog altijd schijnen, maar maakt deels plaats voor regen en wellicht ook onweersbuien. Speciaal voor WielerFlits heeft Weeronline de weersverwachting voor de komende ritten bekeken.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Na de derde en laatste rustdag krijgen de renners op dinsdag een bijzonder zware bergrit voorgeschoteld van Salò naar Aprica. Bij de start in Salò is het droog en zonnig en loopt het kwik snel op tot boven de 20 graden. In de dalen is het een graad of 28, maar zodra de renners een berg beklimmen is het enkele graden minder warm. In de middag neemt de kans op buien toe en tegen of in de avond kan het lokaal zelfs onweren. Het is onzeker of de renners daarmee te maken krijgen, want de finish is rond 17.00 uur. In Aprica is het bij de finish een graad of 16.

Woensdag is de zeventiende etappe van Ponte di Legno naar Lavarone. Het weerbeeld ziet er tijdens deze bergrit bewolkt en regenachtig uit en in de middag kan het lokaal gaan onweren. Het is duidelijk kouder dan eerder deze Giro, want het wordt niet warmer dan 15 graden. Donderdag is er een vlakke etappe van Borgo Valsugana naar Treviso. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar er zijn ook stapelwolken en hier en daar valt een bui. Het is weer duidelijk warmer (in vergelijking met woensdag) met maxima tussen 24 en 28 graden. Bij de finish in Treviso is het een graad of 27.

Regen spelbreker in slottijdrit rond Verona? 
De negentiende etappe op vrijdag brengt de renners over bergachtig terrein van Marano Lagunare naar Castelmonte. De zon schijnt flink, maar heel lokaal is een bui niet uitgesloten. Met temperaturen van 26 tot 29 graden is het wel weer zomers warm. Op zaterdag krijgen de renners tussen Belluno en de Passo Fedaia de laatste bergetappe van deze Giro voorgeschoteld. Er trekken weer buien over het noorden van Italië en daarbij is ook onweer mogelijk. In de dalen is het veelal een graad of 21, hogerop is het enkele graden kouder met waarden rond de 15 graden.

Zoals het er nu voorstaat, komt het tijdens de slottijdrit in Verona op zondag tot enkele buien. De verschillen tussen de renners kunnen dan ook flink oplopen en het is afwachten of de klassementsrenners de tijdrit zullen afwerken in droge of natte omstandigheden.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Krakowic 23 mei 2022 om 15:24

Eén goede regenachtige etappe kan de verschillen nog wat groter maken dan ze al zijn in de top van het klassement. Ongelofelijk wat een slagveld is deze Giro nu al.

André Hilgersom 23 mei 2022 om 15:37

Het weer voor een week voorspellen? Het is zoals in de wachtkamer van tandarts of arts. Weet niet waar je het over moet hebben, dus begin je over het weer. Pfffffff.

Kopinkas 23 mei 2022 om 15:47

En dan zijn er ook die zeurders in de wachtkamer die je op zo’n moment kan missen als kiespijn…

Kopinkas 23 mei 2022 om 15:53

Niets extreems dus, en als het regent bij de tijdrit, krijgt de top 10 zo goed als zeker met dezelfde weersomstandigheden te maken.
Zeker als de eerder gestarte tijdritspecialisten als Affini, Sobrero of jong geweld als Tullett, of zelfs een uitgeruste MVDP op drogere wegen kunnen rijden op de slotdag, vergroot de kans dat we naar een Giro gaan waarbij de eindwinnaar geen ritzege heeft kunnen pakken – en dan denk ik in eerste instantie aan Almeida, maar zelfs Carapaz gaat het moeilijk krijgen om bergop een rit mee te pikken.

Koers 23 mei 2022 om 16:25

Maar als ze kort van elkaar staan gaat de een wellicht wel wat meer risico nemen dan de ander. In ‘Wilco’s’ giro stonden de top 2 op 0 sec, dan ga je hard die bochten door. En zelfs als je hoort dat je voorsprong hebt durf je niet op de radio te vertrouwen.

Koers 23 mei 2022 om 16:29

Yates zal het weerbericht wel in de gaten houden voor de tt. Mocht er dan smiddags laat regen voorspeld worden dan zal ie nog wel even flink tijd verliezen om eerder te kunnen starten.

Steven_E 23 mei 2022 om 18:10

Almeida voelt de bui al hangen (pun intended)

Arie den Blanken 23 mei 2022 om 20:58

Zou jammer zijn want slecht weer maakt het voor ons TV kijkers veel slechter om. Geen mooie cultuurhistorische en toeristische beelden aangenaam begeleid door JeroenVanBelleghem en Karsten Kroon. Dat was wat door geen enkele verregende etappe de eerste twee weken Giro het aankijken waard maakte. Welke renners er al dan geen voordeel zouden hebben van de weersomstandigheden boeit niet.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone