Giro 2022: Thomas De Gendt beste vluchter in klassiekerrit rond Napels

zaterdag 14 mei 2022 om 17:16
Giro 2022: Thomas De Gendt beste vluchter in klassiekerrit rond Napels

foto: Cor Vos

Thomas De Gendt heeft de achtste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. In Napels was de Belg de beste in de eindsprint van een kleine kopgroep. Hij versloeg Davide Gabburo, Jorge Arcas en Harm Vanhoucke met wie hij deel uitmaakte van een omvangrijke lange vlucht. Ook Mathieu van der Poel maakte deel uit van de ontsnapping en was de beste Nederlander op de zevende plek.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Daags na de zege van Koen Bouwman in Potenza, ging de Giro d’Italia verder in het historische Napels. Ook in deze achtste etappe lagen mogelijkheden voor vluchters. Na de start ging het parcours in westelijke richting. Na een aanloop van 51 kilometer werd het circuit van Monte di Procida bereikt. Deze technische ronde van negentien kilometer met daarin steeds de Monte di Procida, moest in totaal vier keer worden afgelegd. Daarna keerde de route terug naar Napels, waar na 153 kilometer de finish lag. Vanwege de vele hellingen had deze rit het karakter van een Ardense klassieker.

Actieve Mathieu van der Poel in de openingsfase
De ronde ging verder zonder Simon Carr. De ploeg- en landgenoot van Hugh Carthy stond niet meer aan het vertrek. De overige 167 renners werden na een neutralisatie en een staande start even na half twee op gang gebracht. De strijd om de vlucht van de dag barstte meteen los. Het regende meteen aanvallen en een groepje reed weg. Andere renners trachtten de oversteek te maken, onder wie Mathieu van der Poel. Deze eerste ontsnappingspoging was geen lang leven beschoren, waarna Van der Poel het nog een keer probeerde. Een groep tegenaanvallers reed weg uit het peloton en voegde zich bij de Nederlander.

Samenstelling kopgroep

foto: Cor Vos

flag-it Andrea Vendrame, flag-fr Lilian Calmejane (AG2R), flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), flag-it Fabio Felline, flag-co Harold Tejada (Astana), flag-nl Wout Poels, flag-de Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), flag-it Davide Gabburo (Bardiani-CSF Faizanè), flag-fr Guillaume Martin (Cofidis), flag-it Simone Ravanelli, flag-it Edoardo Zardini (Drone Hopper), flag-it Mirco Maestri, flag-it Samuele Rivi (EOLO-Kometa), flag-er Biniam Girmay (Wanty), flag-be Thomas De Gendt, flag-be Sylvain Moniquet, flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), flag-es Jorge Arcas (Movistar), flag-ch Mauro Schmid (Quick-Step), flag-dk Mattias Skjelmose Jensen (Trek-Segafredo), flag-it Diego Ulissi (UAE Emirates)


Daarmee ontstond een kopgroep met 21 renners, uit veertien verschillende ploegen. Acht teams zaten niet van voren, waaronder Jumbo-Visma dat aanvankelijk met Edoardo Affini en Pascal Eenkhoorn wel probeerde mee te zitten. Ook INEOS Grenadiers, BORA-hansgrohe, EF-EasyPost, Groupama-FDJ, Israel-Premier Tech, BikeExchange-Jayco en Team DSM bleven in het peloton. Guillaume Martin was de gevaarlijkste renner van voren op ruim vier minuten van de roze trui, dus werd de ontsnapping binnen een veilige afstand gehouden door Trek-Segafredo, de ploeg van leider Juan Pedro López.

Andere ploegen gingen Trek-Segafredo helpen, vooral Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe. Sütterlin liet zich zelfs terugzakken tot voor in het peloton in dienst van zijn kopmannen Mikel Landa en Pello Bilbao. Eenmaal op het circuit over de Monte di Procida, bleek deze omloop al snel te zwaar voor pure sprinters als Caleb Ewan en Mark Cavendish, die mogelijk ook nog de vorige rit in de benen voelden. Ondertussen reden de vluchters lange tijd tussen de twee en drie minuten voor het peloton uit. Zo tikten de kilometers van deze etappe op de plaatselijke rondes langzaam maar zeker weg.

Van der Poel schudt het koersverloop op
Op 46 kilometer van de finish werd het koersverloop plots opgeschud door een demarrage van Van der Poel op de klim van Lago Lucrino. Diverse renners in de kopgroep werden verrast door deze move. Poels, Girmay en Schmid waren de eersten die reageerden, waarna ook de anderen konden terugkeren. Calmejane, Tejada, Zardini en Maestri moesten eraf. Vervolgens gingen vier renners in de tegenaanval. Gabburo, De Gendt, Vanhoucke en Arcas reden weg en pakten een gaatje op de rest, waarbij onder anderen Van der Poel en Girmay plots op achtervolgen waren aangewezen.

foto: Cor Vos

Van der Poel en Girmay hadden met Schmid echter een sterke lotgenoot in de buurt. Zij waren samen met Poels en Martin de eerste achtervolgers achter de vier koplopers, die met een halve minuut voorsprong aan de laatste twintig kilometer begonnen. De Gendt was van voren degene met het grootste palmares. De 35-jarige rasaanvaller had al overwinningen op zak in alle drie de Grote Rondes; Gabburo, Vanhoucke en Arcas wachtten nog op hun eerste profzege. Het viertal wist een voorsprong van dertig seconden vast te houden, terwijl bij de eerste achtervolgers de samenwerking niet optimaal was.

De koplopers begonnen in de slotfase naar elkaar te kijken, waardoor de achtervolgers dichterbij konden komen. In de laatste twee kilometer kregen Van der Poel en Girmay hen weer in het vizier en kon de koers zich opmaken voor een spannende ontknoping. Van der Poel en Girmay kwamen echter te laat en de winnaar zat vooraan. Vanhoucke trok de sprint voor ploegmaat De Gendt aan, die het werk perfect afmaakte. De ervaren renner beschikte nog over een sterk eindschot en trok de overwinning naar zich toe. Gabburo was tweede, Arcas derde. Vanhoucke deelde op de vierde plaats in de feestvreugde.

Het peloton kwam drie minuten na De Gendt over de meet. In de finale probeerde Lennard Kämna Juan Pedro López nog uit het roze te rijden daags voor de zware etappe naar de Blockhaus, maar de Spanjaard was alert. Beide renners kwamen uiteindelijk in de grote groep over de streep.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Gebruikersnaam 14 mei 2022 om 17:19

In b4 karaktermoord op Girmay.

0
Dion 14 mei 2022 om 17:21

Dat heeft ie dan ook dik verdiend. Wat een zwak staaltje koersen zeg. Die maakt geen vrienden. Het is net colbrelli in Roubaix vorig jaar.

0
CJJelle 14 mei 2022 om 17:26

Naja, hij wilde niet met mvdp. Hij heeft maar 1 persoon hiermee en dat is girmay zelf. Hij had kunnen winnen. Karaktermoord verder niet nodig toch

0
Wheely 14 mei 2022 om 17:31

Zo gaat dat als je tegen VdP koerst. Bini is nog een jonkie en VdP heeft een palmares van hier tot Tokyo. Dan kan je dat echt wel flikken, of je er zelf mee geholpen bent is een tweede…

0
Dion 14 mei 2022 om 17:31

Op Twitter krijgt ie er in alle talen van langs dus dat is al aan de gang.

0
Deel Koeper 14 mei 2022 om 17:33

Girmay kreeg wat hij verdiende met zijn matige tactiek. Maar denk dat hij nog even veel vrienden in het peloton heeft als voor deze rit.

0
Turtlehead 14 mei 2022 om 18:25

Hij had beter volle bak meegereden en was desnoods tweede geworden. Als je dan toch voor de puntentrui gaat… En Matje had er al eentje en de roze trui drie dagen, dus wat dat betreft was ’t niet slim.

0
John Bidon 14 mei 2022 om 18:59

Wat is b4?

0
Kopinkas 14 mei 2022 om 19:40

Bordje naast de Vesuvius: ‘Bij uitbarsting, beef hier’

0
bellevue 14 mei 2022 om 20:58

palmares van hier tot op het plankje bedoel je?

Dion
Colbrelli was gaan aanvallen voor poelie en rookte hem daarna vakkundig op. Een hijgerig veulen moet ge zich moe laten trippelen.

0
Zwarte Panter 14 mei 2022 om 17:20

Gekoerst als kiep zonder kop…

0
Monsieur Bendy 14 mei 2022 om 17:20

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om Girmay van harte te feliciteren met het feit dat van der Poel niet gewonnen heeft. Goed gedaan.
De Gendt is wel een mooie winnaar, pracht renner.

0
djerkson 14 mei 2022 om 17:20

Wat een spanning zeg! De Gendt de motor van het gebeuren met nog een ferme machtsprint aan het einde. Schmid, Girmay en Poel iets te veel naar elkaar geloerd onderweg.

0
harryjohan71 14 mei 2022 om 18:54

Schmid en Grmay hebben vooral naar Van der Poel gekeken. Van der Poel heeft bijna elke klim op kop gereden met hun in het wiel. Zeer terecht dat Schmid en Grmay niet winnen.

0
dumoman 14 mei 2022 om 17:21

Wat een onzettende laffe wielrenners die bij VdP zitten, alleen als hij op kop is gaat het hard en zodra hij van kop afgaat zakt het weer in. VDP heeft nu al het Sagansyndroon, niemand wil met hem rijden

0
Gebruikersnaam 14 mei 2022 om 17:22

Alsof van der Poel het meeste werk heeft verzet bij die 5.

0
Dion 14 mei 2022 om 17:24

Alleen maar ruimschoots bedoel je?

0
dumoman 14 mei 2022 om 17:26

Lang daarvoor al, VDP op kop en 15 renners achter hem aan, waarvan er geen een overnam, behalve als hij zelf het tempo eruit haalde en op zij stuurde

0
Deel Koeper 14 mei 2022 om 17:28

Zonder Giejoom hadden ze op een minuut gezeten.

0
Mr. Tornado 14 mei 2022 om 17:58

Guillaume Martin idd het meeste op kop in de finale.

0
Kopinkas 14 mei 2022 om 18:05

Klinkt logisch van Martin, die rijdt hier voor een klassement, en pakt meer terug dan Dumoulin gisteren. Ook al zakt hij er morgen weer doorheen, volgende week wint hij wel weer eens tijd terug. Jojo Martin

0
11 na 11 14 mei 2022 om 18:08

Ik denk dat De Gendt in verhouding vooraan veel meer werk heeft opgeknapt dan Van der Poel in de achtervolgende groep.

Dat is nu eenmaal zo als je de sterkste bent. De Gendt had 17 prof overwinningen en zijn 3 gezellen samen geteld 0.

0
Monsieur Bendy 14 mei 2022 om 18:17

Ondanks dat het waar is wat je zegt, kun je dit vooraf wel weten natuurlijk. Ik was dan ook stomverbaasd dat vdP de enige Alpecin renner in de kopgroep was. Die ploeg hun enige reden dat ze hier zijn, is letterlijk om vdP aan ritten te helpen en dan laat je hem alleen zitten in deze rit. Echt heel slecht.

0
djerkson 14 mei 2022 om 18:21

Schmid laf noemen is een totaal gebrek aan koersinzicht. Golden boy Vdp geraakte ook niet van de anderen af. En een 21-jarige neoprof zo afkraken is ook totaal belachelijk.

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 18:47

Daar zit wel iets in, wat Wout, Pogacar en een paar anderen ook had kunnen overkomen, a la Sagan idd. Maar laf is niet de juiste beschrijving. Zeker voor Schmid en Poels niet.
Van der Poel moet het eerder bij zichzelf zoeken. Leermomentje.

0
Wheely 14 mei 2022 om 17:21

Mooi, 10 jaar na de Stelvio hoorde ik. ;)

0
CJJelle 14 mei 2022 om 17:24

Ik word oud

0
Kopinkas 14 mei 2022 om 18:34

Ach, wat is oud worden…die Stelvio erodeert ooit ook helemaal weg…

0
karper 14 mei 2022 om 17:21

VDP heeft huiswerk

0
Tuubke 14 mei 2022 om 17:56

En Girmay strafwerk. Benieuwd of hij (of zijn ploegleider) de conclusie trekt dat dit niet echt de manier is om een koers te winnen.

0
Mr. Tornado 14 mei 2022 om 17:23

Mooi voor De Gendt, verdient nog eens een etappezege na al dat werken voor Ewan.

0
Lalsacien 14 mei 2022 om 17:24

Dat is wielrennen, het juiste moment kiezen en met een paar mindere renners wegrijden. En de rest kijkt naar elkaar en vooral naar de sterkste renners.

0
Marik 14 mei 2022 om 17:24

Dik verdiend voor De Gendt. Vandaag is een soort oeuvreprijs.

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 18:49

Klopt, had al een tijdje niet meer iets ‘groots’ gewonnen. En doet dat vandaag wel weer op een fraaie wijze.

0
WernerFranke 14 mei 2022 om 17:25

De Gendt en Gilbert die Lotto redden van de ondergang, Tchmil kan misschien straks nog wat punten pakken.

0
djerkson 14 mei 2022 om 19:28

Peter De Clerq voor de bollen!

0
Baard 14 mei 2022 om 21:13

Mario Aerts komt vast in de derde week wel bovendrijven

0
Etika 14 mei 2022 om 17:26

Was ik gisteren nog kritisch over de Belgen, dan wil ik ze vandaag feliciteren. Deugddoende overwinning voor Lotto-Soudal.

0
JensVdB 14 mei 2022 om 17:26

Mooie overwinning voor Thomas en Lotto

0
Ward 14 mei 2022 om 17:29

Vintage De Gendt. Wat een palmares ook alweer!

0
Panache 14 mei 2022 om 17:30

De teleurstelling lijkt hier te overheersen. Helemaal niet nodig, hoort er gewoon bij als topfavoriet. Je krijgt het niet cadeau. Bovendien heeft Nederland niets te klagen de eerste week Giro met roze, blauw en twee ritten. Daarnaast is er iemand die het Thomas De Gendt niet gunt?

0
Wheely 14 mei 2022 om 17:33

De Gendt is een legend.

0
dumoman 14 mei 2022 om 17:39

Heeft niks met gunnen te maken

0
Sjonge Jonge 14 mei 2022 om 17:58

Mooie winnaar, denk dat er niemand is die de Gendt niets gunt!

0
Lennimator 14 mei 2022 om 18:18

Wat een held!

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 18:50

Nee hoor, zeer gegund.

0
Baukema Tomoulin 14 mei 2022 om 17:31

Dries de Bondt was in de eerste kilometers nog in de aanval toch? Waarom was hij er uiteindelijk niet bij en alle andere vluchters wel? Mathieu misste 1 ploeggenoot

0
Mr. Tornado 14 mei 2022 om 18:00

Zelfs al zat De Bondt mee in de vlucht, in de finale was hij er wellicht afgereden.

0
Jooop 14 mei 2022 om 17:33

Sterk van Lotto.

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 18:51

Met zn 3en gegokt en gewonnen!

0
Scott Sunderland 14 mei 2022 om 17:33

Goed gereden door de vier koplopers en vooral goed samengewerkt. In tegenstelling tot de achtervolgers, die qua namen het gat makkelijk hadden moeten kunnen dichten. Ik heb persoonlijk nooit gehoord van Gabburo en Arcas. Girmay plakte wel héél irritant in het wiel van MvdP en rijdt uiteindelijk zichzelf ook figuurlijk in de wielen.

0
Deel Koeper 14 mei 2022 om 17:35

Girmay wordt voor Mathieu wat Pozzato voor Boonen was.

0
Kopinkas 14 mei 2022 om 18:06

Dus: Girmay wint ooit San Remo, en MVDP niet? ;-)

0
Westland95 14 mei 2022 om 17:42

Wat koers Mathieu frustrerend. Elke keer als ik keek reed hij op kop. Vervolgens breekt hij veel te vroeg de finale open waardoor chaos in de kopgroep ontstaat en deze groep dus wegrijdt en niemand meer vol met je mee wil draaien.

0
assen 14 mei 2022 om 17:44

Misschien. Maar je weet niet wat er gebeurd zou zijn als hij de aanval niet plaatste.

0
Quincy Adams 14 mei 2022 om 17:47

Vroeg openen doet hij altijd. Altijd is er dan chaos. Altijd plukt hij daar de vruchten van. Vandaag helaas (voor hem) niet.

0
Apemantus 14 mei 2022 om 17:59

Als het lukt vinden we het met z’n allen prachtig, maar het blijft dom koersen.

Al vanaf het begin op de meest vreemde momenten met z’n krachten gesmeten. Af en toe lijkt er echt totaal geen gedachte achter te zitten.

0
bilthoven 14 mei 2022 om 18:44

@Apemantus
Helemaal mee eens. Hij smijt te vaak met zijn krachten. Als hij dat blijft doen is hij al op gebrand, voordat de Tour begint. Niet erg slim…..

0
assen 14 mei 2022 om 17:45

Sowieso mooie overwinning van De Gendt.
Thijs Z zei nog in zijn podcast dat De Gendt niet meer goed genoeg is, zeker niet in vergelijking met MvdP. :-)

0
Mr. Tornado 14 mei 2022 om 18:03

Hij behaalt zeker niet meer het niveau van enkele jaren geleden, maar hij kan het wel nog afmaken, zo blijkt.

0
Jacco van Stierop 14 mei 2022 om 17:46

Mooie, verdiende zege; een ijzervreter noemden we zo’n iemand bij ons thuis.

0
Rawolf 14 mei 2022 om 17:50

Alpecin en Wanty beide een sterke ploeg voor dit werk. En dan laat je MvdP en Girmay het alleen opknappen in de vroege vlucht??

Daar zijn de 2 teams vd topfavorieten de mist in gegaan naar mijn mening.

0
Deel Koeper 14 mei 2022 om 17:53

Vraag is of de rest van de ploeg op de hoogte was van de intenties van MvdP om daar al aan te vallen of dat het weer een impulsieve ingeving van het moment was. Ze zijn allebei tactisch niet altijd even scherp.

0
Polleke 14 mei 2022 om 18:10

MVDP had idd een ploegmaat mee moeten krijgen, niet alleen om mee rond te draaien maar ook als joker want dat VDP geviseerd zou worden was wel duidelijk na dat spierballen-gerol in het begin…

0
Anton van Valouwe 14 mei 2022 om 17:59

Mooie winnaar, zeer gegund.
v.d. Poel niet vanzelfsprekend de beste in koers en dat er vooral naar hem gekeken wordt is niet zo gek. Een ploegmaat in zijn groep zou geen overbodige luxe zijn geweest…

0
Jean Dumas 14 mei 2022 om 17:59

‘The Tour de Gendt finished today but it’s ok, the Giro starts tomorrow’.

Tweet van Orla.

0
Wheely 14 mei 2022 om 18:23

Ja wat moet we daar nou weer mee…

0
Murcia 14 mei 2022 om 18:01

Perfect gedaan door De Gendt en LTS als ploeg, meerdere mannetjes in de kopgroep en het juiste moment gekozen om aan te vallen en weer met overtal. Matthieu en ook Biniam trouwens zonder ploegmaats een hele dag in de kopgroep, en dan ben je kwetsbaar. Ik had helemaal geen problemen met de koerswijze van de laatste, Matthieu is de topfavoriet en dan krijgt die te maken met iets wat deze vaker overkomt namelijk het aan je wiel plakken van de anderen. Om daar van te winnen moet je of veel sterker dan ze zijn en ze er af knallen of meer ploeggenoten bij je hebben om niet alles zelf te hoeven doen.

0
kleomantre 14 mei 2022 om 18:20

Maar ik snap er soms geen snars van waarom je niet meer mee rijdt als je zelf wel iets kan. Van Aert rijdt wel door met Vd Poel en andersom en die gaan niet zitten linkeballen, das voor bij de finish. Dat is ook klasse, inschatten dat je kansen zijn toegenomen door een inspanning dan afgenomen door dezelfde inspanning.

Je kunt toch beter vaker zelf meedoen om de zege, er wat verliezen door wat meer gebruikte krachten onderweg, dan om de zege (vaak) cadeau te doen aan om het even welke medevluchter die je laat wegrijden. Of begrijp ik het als recreant totaal niet.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone