Giro 2022: Simon Yates wint spectaculaire etappe naar Turijn, Carapaz nieuwe roze trui
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 21 mei 2022 om 16:58

Giro 2022: Simon Yates wint spectaculaire etappe naar Turijn, Carapaz nieuwe roze trui

Simon Yates heeft de veertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De 29-jarige renner van BikeExchange-Jayco reed solo weg op de laatste heuvel van de dag. Eerder op de dag, op ruime afstand van de finish, was er een grote favorietengroep weggereden, onder leiding van BORA-hansgrohe. Richard Carapaz is de nieuwe leider in het algemeen klassement, Juan Pedro López moest de rol lossen in de finale.

Vanuit het vertrek in Santena kreeg het peloton in de eerste zeventig kilometer twee beklimmingen op het menu. Nadat de renners voor het eerst de aankomst in Turijn passeerden, volgde gelijk de eerste tussensprint en de eerste gecategoriseerde beklimming op het plaatselijke circuit. De Superga (5 km aan 8,1%) moest net als de Colle della Maddalena (5,5 km aan 5,6%) twee keer beklommen worden. Op vijf kilometer van de finish wachtte de laatste zware opgave; de venijnige Parco del Nobile (1,6 km aan 8,1%). De finish, na een korte afdaling, lag nabij de kathedraal van Turijn, de Gran Madre di Dio.

Rond een uur in de middag begon het peloton dan officieel aan de veertiende etappe. De eerste aanval van de dag kwam van, jawel, Mathieu van der Poel. De Nederlandse ritwinnaar kreeg geen medevluchters in zijn zog, waardoor zijn ontsnappingspoging een quasi onmogelijke opgave werd. Na een goede tien kilometer voor het peloton uit te rijden werd de winnaar van de Ronde van Vlaanderen dan ook ingelopen. Vervolgens werd er tientallen kilometers om de beurt en door verschillende renners aangevallen, zonder succes weliswaar.

foto: Cor Vos

Kilometers lang strijd
Onder meer Simon Yates, Lennard Kämna, Mauri Vansevenant, Harm Vanhoucke, Magnus Cort en Diego Rosa toonden zich zeer bedrijvig in de openingsfase. Laatstgenoemde graaide op de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag negen punten mee voor het bergklassement. Daarna volgde er, zoals al heel de etappe aan de gang was, een helse strijd om in de vlucht van de dag te geraken. Op 95 kilometer van de streep, na ongeveer 50 kilometer koers, konden we met Nans Peters (AG2R Citroën), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan), Filippo Zana (Bardiani-CSF-Faizanè),Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe), Diego Camargo (EF Education-EasyPost), Diego Rosa (EOLO-Kometa), Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Iván Sosa (Movistar), James Knox (Quick-Step-Alpha Vinyl) en Alessandro Covi (UAE Emirates) eindelijk spreken van een definitieve kopgroep

Aanvankelijk was het INEOS Grenadiers die in het peloton het tempo bepaalde, maar de renners van BORA-hansgrohe namen al snel het initiatief over. Na de intense strijd voor de ontsnapping van de dag, moest Tom Dumoulin zijn eigen strijd staken in deze Giro d’Italia. De Nederlander van Jumbo-Visma gaf al snel op tijdens de veertiende etappe. Het twaalftal kreeg door het strakke tempo van de Duitse ploeg geen grote voorsprong. Op een kleine 80 kilometer van de streep, op het lokale parcours rond Turijn, bedroeg de voorsprong nog maar een minuut. Het parcours in de veertiende etappe werd vooraf een ‘mini-WK’ genoemd. De combinatie van dat lastige parcours en het stevige tempo van BORA-hansgrohe zorgde ervoor dat het peloton steeds kleiner en kleiner werd.

foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe maakt brokstukken
Bij het doorkomen aan de finish was het peloton helemaal uit elkaar geslagen door het snoeiharde tempo van de Duitse ploeg, enkel Richard Carapaz, Pavel Sivakov en Simon Yates zaten in het wiel. Een aantal klassementsmannen konden redelijk snel terug aansluiten, maar dat was zeker niet bij iedereen het geval. Zo moest João Almeida op eigen houtje het gat dichtrijden naar de groep met de favorieten, waar rozetruidrager Juan Pedro López in de wielen zat. Andere grote namen als Alejandro Valverde en Thymen Arensman hadden de slag helemaal gemist.

Zodoende kregen we een nieuwe kopgroep met daarin Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Mikel Landa, Pello Bilbao (beiden Bahrain Victorious), Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann, Jai Hindley (allen BORA-hansgrohe), Jan Hirt, Domenico Pozzovivo (beiden Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Yates (BikeExchange-Jayco), Juan Pedro López (Trek-Segafredo) en João Almeida (UAE Emirates). De tweede groep met onder anderen Arensman en Guillaume Martin volgde aan de tweede doorkomst aan de finish, op 36,5 kilometer voor het einde van de etappe, op drie minuten.

foto: Cor Vos

Carapaz met sterke aanval
Het tempo in de kopgroep werd tientallen kilometers verzorgd door Nederlander Kelderman. Op 32 kilometer van de streep, op de Superga, kwam er echter een eerste versnelling van zijn ploegmaat Hindley, die won op Blockhaus. Alleen Carapaz, Nibali en López kondende Australiër volgen. De leiders reden niet door, waardoor de rest van de kopgroep, zonder Hirt weliswaar, terug kon aansluiten. Tegen het einde van de Superga besloot Carapaz dat zijn moment daar was, de Ecuadoriaan van INEOS Grenadiers sprong verschroeiend weg uit de kopgroep. Die versnelling was meteen ook het moment waarop rozetruidrager López moest lossen. 

Carapaz reed al snel een voorsprong van 30 seconden bij elkaar. In de tweede groep werd het tempo verzorgd door de mannen van BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious, beide ploegen hadden namelijk nog twee renners in de eerste groep. Aan de voet van de Colle Della Madalena, op 15 kilometer van de streep, bedroeg de voorsprong van de Giro-winnaar van 2019 nog twintig seconden. Die voorsprong werd meteen kleiner op die beklimming door een demarrage van Nibali. De Haai van Messina sloop samen met Hindley dichter en dichter bij leider Carapaz. 

Carapaz leek even de dubbelslag binnen te halen – foto: Cor Vos

Met vier de absolute finale in 
Niet veel later kwamen om de beurt Hindley, Nibali en Yates vooraan aansluiten. Het viertal dook samen de afdaling in richting de laatste heuvel van de dag, de Parco del Nobile. Ondertussen reed Pozzovivo in de achtergrond op een kleine vijftien seconden van de leiders. Op die venijnige heuvel was Nibali de eerste die een versnelling plaatste. De volgende aanval was er eentje van Yates, die meteen meters voorsprong nam. De Brit van BikeExchange-Jayco beschikte duidelijk nog over de meest frisse benen, hij had al snel een mooie voorsprong. 

Yates kon die voorsprong behouden en reed zodoende naar de overwinning in de straten van Turijn. Hindley sprintte in de tweede groep naar de de tweede plaats, voor Carapaz. Laatstgenoemde is door die prestatie de nieuwe leider in het algemeen klassement. Rozetruidrager López finishte namelijk, nog net in de top-10, op meer dan vier minuten.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2022 17:01
Mooie rit. Indrukwekkend optreden van Kelderman. Yates had de meeste zuurstof over op het einde.
    21 mei 2022 18:07
    Zuurstof heeft iedereen in dezelfde mate ter beschikking ;-)
21 mei 2022 17:02
De Slag om Turijn is er een voor de geschiedenisboeken. Wat een heerlijke etappe. Bizar slagveld voor een niet bergetappe, ongekend.
21 mei 2022 17:05
Geweldige etappe, een waar slagveld.

Ik was echt onder de indruk van hoe hard Lopez vandaag vocht. Het mocht niet zijn maar toch zeer indrukwekkend.
21 mei 2022 17:06
Wat een etappe. Heeft die Lopez nog aardig verdedigd.
21 mei 2022 17:06
Schitterende etappe! Prachtig parcours en dito koersverloop. Yates de hele dag attent en op het juiste moment het gat geslagen; Bora knap de boel op scherp gezet, en Carapaz toonde zijn lef. Heerlijk om Nibali en Pozzovivo zo vooraan te zien. Almeida niet erg overtuigend vandaag.
21 mei 2022 17:07
Dit zijn de dagen waarop je met plezier enkele uren van een zonnige zaterdag naar een scherm zit te staren. Heerlijke strijd, powered by Bora!
21 mei 2022 17:08
Halve peloton OTL? Nog maar 15 man binnen na 10 minuten...
    21 mei 2022 17:10
    Denk dat je een paar sprinters kan afschrijven
    21 mei 2022 17:23
    Of te veel buiten tijd en wordt de tijdsgrens opgetrokken
    21 mei 2022 17:32
    Is vdp al binnen?
    21 mei 2022 18:32
    @meqadon als je op volledige uitslag klikt dan kun je zelf bekijken...
21 mei 2022 17:09
Kelderman was vandaag beresterk. Almeida had hier de rit kunnen winnen als hij attenter had gereden.
    21 mei 2022 17:21
    Almeida kwam steeds op gaten te zitten in de afdalingen, zelfs bij Pozzovivo in (uit) het wiel.

    Dat herinnert mij aan de R. v. Emilia waar hij ook eens moest lossen van het kopgroepje wanneer Evenepoel op kop een afdaling nam om de boel te controleren. Hopelijk voor hem was het gewoon een dag waar hij moeite had met concentratie vanwege de hitte, en geen structureel daal-probleem...
    21 mei 2022 17:31
    @Limal
    Ik denk dat Almeida een structureel daalprobleem heeft. Jij noemt al Emilia waar zelfs een Woods kon volgen. Maar ook bijvoorbeeld de afdaling voor de Alpe di Motta in de giro 2020, de afdaling waar Ayuso doortrok in de Ronde van Catalonië waarin hij ook Quintana en Poels moest laten gaan. Vandaag ook weer in elke afdaling. Teveel om toeval te zijn.
21 mei 2022 17:09
Arensman zakt er behoorlijk doorheen
    21 mei 2022 17:15
    Zegt dat hij op een verkeerd moment ging plassen en last had van de hitte. Vind dat hij er nog aardig bijstond aan de finish.
21 mei 2022 17:16
Geweldige etappe. Man tegen man met een slagveld daarachter.
21 mei 2022 17:17
Verduiveld mooie etappe. Pure reclame voor de wielersport.
Petje af voor Kelderman die vandaag beulswerk heeft verricht!
21 mei 2022 17:17
Dan zijn er nog maar 4 over voor de eindoverwinning. Hindley en Carapaz zagen er sterk uit, waarbij Bora vandaag liet zien het sterkste team te hebben.
21 mei 2022 17:17
Zo sukkelt Simon met een knieblessure en verliest een heleboel tijd en zou hij bijna opgeven om een week later even te knallen als de beste.
    21 mei 2022 17:22
    Ik ken hem niet anders, gewoon een mafkees maar schrijf hem maar op voor nog een zege!
21 mei 2022 17:21
En weer blijkt dat de grootste klappen niet altijd worden geslagen op de hoogste bergen.
Jammer dat er geen Nederlander meer meedoet in de bovenste regionen, maar verder heb ik genoten.
    21 mei 2022 18:10
    Eens, meer in dit geval de relatief korte afstand en het selectieve zware klimparcours.
21 mei 2022 17:22
Favorieten Kämna en Bouwman ook binnen op amper 22 minuten.
21 mei 2022 17:24
Leve de Giro, heerlijk slagveld!
21 mei 2022 17:25
Verder benieuwd of Ineos (Sky) na de Tour nu ook de Giro 3 jaar op rij kan winnen met 3 verschillende renners.

En daardoor ook op een periode van 5 jaar met 5 verschillende renners een grote ronde kunnen winnen.
21 mei 2022 17:27
Na twee dagen kopgroep komt Eenkhoorn als 36e binnen in deze bergrit. Knap werk.
21 mei 2022 17:29
De kopmannen van Jumbo-Visma komen er nog niet doorheen. Teleurstellende resultaten van Oomen en Foss. Je verwacht ze niet bij de eerste 5-8, maar een kwartier verliezen en niet bij de eerste 20 eindigen is wel heel mager.
    21 mei 2022 17:32
    Snap vooral niet dat Oomen nog aan klampt. Kan toch beter energie sparen voor een rit..
21 mei 2022 17:30
Kelderman is op zijn best als knecht. Hindley is gewoon veel beter en wél in staat ritten te winnen naast klassement rijden.
21 mei 2022 17:31
Ik hoop dat de grote rondes in de toekomst vaker dergelijke ritten gaan uittekenen. Je zag het vorig jaar al in de 'Strade' rit en in de Vuelta in de rit waar Lopez gefrustreerd opgaf, grote bergen zijn zeker niet nodig om vuurwerk te krijgen.
Sterker nog, de bergritten steller steeds vaker teleur omdat ze wachten tot de laatste 5 a 6 km. Het zou bovendien fijn zijn als ze zouden stoppen alles in de 3e week te proppen. We zijn 2 weken bezig en dit was de 2e keer dat we de AK-mannen hebben zien strijden, dat is toch wel heel erg weing.
    21 mei 2022 17:35
    Eens, maar wel lastig...je zult wel van bergketen naar bergketen moeten rijden. Dus verspreiden van lastige etappes is euhm lastig.
    21 mei 2022 19:40
    Ja tof. Het zijn feitelijk gewoon klassieker parcoursen he, dit ging over het traject van Milaan-Turijn. In Italië kun je je lol op voor ritten als dit. Daarom is de Giro ook de mooiste ronde.
21 mei 2022 17:34
De top 8 lijkt de podiumplekken te gaan verdelen. Leuk dat niballi toch nog 1x meedoet voor het klassement, verrast mij wel. Hindley weer terug van weggeweest. Gaat nog spannend worden. Ik kijk uit naar de laatste week.
21 mei 2022 17:35
Heerlijke etappe.. Vooral met dank aan Bora.. gewoon de lont aansteken en kijken wat er gebeurt.. Of ze er de Giro mee winnen betwijfel ik, maar wat een spektakel kregen we te zien!!
21 mei 2022 17:47
Schitterende etappe, mooi om Nibali weer vooraan te zien strijden. Hindley gewoon heel sterk en prachtig optreden van Kelderman. Morgen mooi weer maar ik zit voor de TV!
21 mei 2022 17:48
Bora heeft echt iets moois gedaan, los van het resultaat… op een moment van het allemaal niet verwachten de boel in de fik gestoken met een lekker lontje…. Hulde, evenals voor LopEz , lekker op karakter volhouden en Almeida is ook geen opgevertje… en dan nog de haai , prima als die er de komende dagen nog een paar een loer draait!
    21 mei 2022 21:05
    Ja, dank aan Bora. Indrukwekkend hoe 2,5 minuut op de kopgroep werd dichtgereden en daarna de Wilconator.

Reacties zijn gesloten.