Giro 2022: Mathieu van der Poel verkozen tot strijdlustigste renner
foto: Cor Vos
maandag 30 mei 2022 om 11:48

Giro 2022: Mathieu van der Poel verkozen tot strijdlustigste renner

Mathieu van der Poel is verkozen tot strijdlustigste renner van de voorbije Giro d’Italia. Na afloop van de afsluitende tijdrit door Verona kreeg de kopman van Alpecin-Fenix, winnaar van de eerste etappe en drie dagen de drager van de roze trui, de Premio Combattività 2022 uitgereikt.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van der Poel maakte dit jaar zijn debuut in de Giro d’Italia en dat ging niet onopgemerkt voorbij. In de aangepaste trui van zijn ploeg, olijfgroen in plaats van blauw, won hij in Visegrád de eerste etappe en reed hij zich meteen in het roze. Een dag later verdedigde hij in Boedapest zijn trui met succes door de tweede tijd neer te zetten in de individuele tijdrit. In de rit naar de Etna besloot hij om in zijn eigen tempo de vulkaan omhoog te rijden en stond zo de leiding in het klassement af aan Juan Pedro López.

Na de sprintetappes vijf en zes probeerde Van der Poel het in de zevende rit naar Potenza via de ontsnapping, maar die aanval was geen lang leven beschoren. In de achtste rit naar Napels was hij opnieuw betrokken bij de lange vlucht, maar uiteindelijk kon hij niet voorkomen dat Davide Gabburo, Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke en Jorge Arcas om de zege gingen strijden – ook al kwam hij samen met Biniam Girmay en Mauro Schmid in de slotfase nog heel dichtbij: het was de rit van de veelbesproken emoji van de Nederlander op social media.

Na de bergetappe naar Blockhaus en de rustdag, speelde Van der Poel weer een hoofdrol. In Jesi sprintte hij met Girmay weg van de rest en moest hij zijn meerdere erkennen in de Eritreeër. Na de sprintersrit naar Reggio Emilia, maakte hij op weg naar Genua weer deel uit van de ontsnapping. Maar op de laatste klim van de dag, moest hij de betere klimmers laten gaan. Ook in het weekend aan het eind van de tweede week, in de etappes naar Turijn en naar Cogne, was het boegbeeld van Alpecin-Fenix bedrijvig.

Dat ging in de derde week zo door. Door zijn aanvalslust, ging het mediateam van de Giro zelfs een weddenschap met Van der Poel aan: als de renner nog een etappe won, at het mediateam een pizza Hawaii – een gruwel voor Italianen. Winnen lukte niet meer, maar de Nederlander liet zich iedere dag wel zien: was het niet via een aanval, dan reed hij wel op zijn achterwiel een berg omhoog. Uiteindelijk haalde hij in de afsluitende tijdrit nog een podiumplaats, achter Matteo Sobrero en Thymen Arensman realiseerde hij de derde tijd.

Omdat MVDP dus toch nog de Prijs voor de Superstrijdlust won, hield het media-team van de Giro overigens wel woord: met tegenzin aten ze een pizza met ananas:


Lees ook: Giro 2022: De ronde van Mathieu van der Poel in 10 foto’s

 
22 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2022
Nou nou dat zal hem weinig interesseren, en mij ook niet.
30 mei 2022
Mooi erkenning voor hoe hij deze Giro kleur heeft gegeven. Als je ziet hoeveel plezier hij geeft en beleeft tijdens zo'n Giro, en hoe makkelijk hij herstelt, kan ik me moeilijk voorstellen dat hij volgend jaar mei weer voor 50 toeschouwers MTB World Cups gaat rijden.
Heeft de Giro kleur gegeven.
30 mei 2022
Begrijpelijk met zo n b-team
30 mei 2022
Misschien een niet zo populaire mening, maar ik vond de giro van Matje niet zo fantastisch als overal geschetst wordt. Met een etappezege en 4 dagen roze is het natuurlijk wel een goede giro geweest, maar met een parkoers dat hem de eerste 2 weken op het lijf was geschreven had hij er meer uit moeten halen vind ik. Tuurlijk heeft hij te maken met het sagan-effect dat iedereen naar hem kijkt waardoor het dubbel zo lastig is voor hem om te winnen, maar 1 of 2 ritzeges extra had er wel ingezeten. Ook snap ik niet dat hij niet voor de puntentrui is gegaan. Hij had die makkelijk kunnen behalen en juist ook met de frisse koersinstelling waarin hij meespringt in de vlucht en dan punten sprokkelt en tegelijk plezier maakt. Een goede giro ja, een geweldige giro zeker niet.
  30 mei 2022
  Had er zeker in gezeten, want ook 2x 2e. Misschien niet alleen kijken naar 1e plaatsen en de rest afschrijven als niet bestaand?
  30 mei 2022
  Beide keren werd hij met zijn 2e plaatsen op waarde geklopt, de zege zat er daar niet echt in want een ander was gewoon beter. Daarom vind ik dat hij hier niet top was, want als hij wel top was had hij zeker 2 extra ritzeges gepakt.
  30 mei 2022
  Ik volg je volledig. Ook compleet onbegrijpelijk dat hij de strijdlust krijgt.
  30 mei 2022
  Het is maar hoe je het wil framen. Met alleen al zijn punches, vroege demarrages, razende afdalingen, gesleur op kop en zijn wheelies heeft MvdP deze Giro veel meer gegeven dan Hindley en Carapaz. Maar stel dat we puur resultaattechnisch oordelen, en een grote ronde reduceren tot UCI punten. Inderdaad: dan is de buit niet ontzettend indrukwekkend voor een renner van zijn kaliber. Een gewonnen en verloren sprint bergop en twee podiumplaatsen bij matig bezette tijdritjes. Inderdaad kwam hij in het eindspel te vaak te kort. Hij bleek meermaals niet in staat zijn energievretende rijstijl/tactische onvolkomenheden te compenseren met een surplus aan wattages. De etappes met De Gendt en Girmay (waar hij vitale energie verspilde met die aanval 4 km voor het eind) zijn echt wel gemiste kansen, CV-technisch bekeken. Maar bedenkt waar hij vandaan komt. Een paar maanden terug waren er nog gerede twijfels of hij überhaupt wedstrijden op niveau zou kunnen rijden dit seizoen. Laat staan een Grote Ronde. Na zijn sensationele comeback werd bovendien in de Amstel en Roubaix zichtbaar dat hij toch wel een angstvallig smalle basis had. Toch knalt hij twee weken later overtuigend naar roze. Om uiteindelijk na drie weken weken zelfs op het podium te staan als de meest strijdlustige en vooral pleziergevende renner van de hele Giro. Voor iemand die hiervoor nooit meer dan 8 etappes op rij gereden had, is dat een geweldige mijlpaal. Zeker als je bedenkt dat praktisch al zijn concurrenten uit het voorjaar deze maand ergens op hoogte hebben zitten rusten en trainen. Dus vanuit dat perspectief is dit juist een geweldige Giro voor MvdP. En ik denk eigenlijk dat hij er zelf ook zo naar kijkt.
  Nou Ja. Die Italianen geven hun prijs van de strijdlust ten minste niet aan een Italiaan i.t.t. de Tour. Daar gaat de prijs van de strijdlust nogal snel naar de 'couleur locale.‍♂️
  30 mei 2022
  Ik denk dat ''parcours op zijn lijf geschreven'' schromelijk overdreven is. Er zaten flink wat etappes tussen die gewoon in een massaspurt eindigden, waaraan VdP sowieso nooit echt meedoet. Verder wat klassementsritten te zwaar voor hem (Etna, Blockhaus, Turijn, 1e van Bouwman) en dan hou je al snel weinig over. Zeker als het gros daarvan naar vluchters gaat, waarbij je A) geluk moet hebben dat je überhaupt meezit en B ) niet altijd de beste wint, maar vaak de gelukkigste/slimste. Ik heb Giro's gezien met meer ritten voor zijn type dan dit jaar.
  30 mei 2022
  Alleen de eerste rit was op zijn lijf geschreven. Achteraf gezien had hij de Girmay rit kunnen winnen als hij het anders had aangepakt, maar laten we wel wezen, dat was ook een geweldige sprint van Girmay dus zelfs dat is twijfelachtig. De rit die De Gendt won was ook een goede kans, maar daar had hij last van het Sagan syndroom, dat moet je ook accepteren als wereldtopper in de ontsnapping, zo makkelijk is het allemaal niet. Voor de rest geen enkele rit die ook maar enigzins op een zekerheidje leek en dat bleek ook. Maar goed. Ik kijk wielrennen om vermaakt te worden. Cavendish heeft 34 Tour ritten gewonnen, maar kan me er bar weinig van herinneren, terwijl ik nog heel goed kan herinneren hoe Tom Leezer een gooi naar de regenboogtrui deed...om maar iets te noemen. Ik vind wielrennen echt véél meer dan scorebordjournalistiek.
  31 mei 2022
  Voor mij heeft hij de perfecte Giro gereden. - Ritoverwinning en roze trui - Twee maal podium in de tijdrit (niet zijn geliefkoosde discipline - getuigde ook wel over de kwaliteit van het tijdrijders deelnemersveld in de Giro) - Vaak mee in de ontsnapping om zich te 'testen' - Het laten lopen in de sprint om geen risico te nemen mbt TDF - uiteindelijk was het speerpunt voor de sprint Merlier die helaas niet aan de start stond omwille van zijn verwondingen uit PR Als ploeg hebben ze bovendien boven de verwachting en objectieven gepresteerd en dat zonder topsprinters Merlier of Philipsen die hier makkelijk hadden kunnen strijden voor een overwinning tegen Demare, Cav, Ewan en oh wacht Dainese !
30 mei 2022
Vraag me af of dit ook geen hoofdreden is dat hij bij Alpecin blijft. Zal sowieso wel een mooi loon krijgen, maar Alpecin lijkt het ook wel prima te vinden dat hij "maar wat doet" en vrij onbevangen rondrijdt, waardoor hij dit soort prijzen kan pakken. Heb het idee dat een groter team, met meerdere toppers, minder boodschap heeft aan veel in beeld rijden (dat doen ze sowieso wel) en meer efficiëntie in de afwerking zou verwachten. Denk niet dat die 1 zege voldoende zouden vinden als je ziet hoe vaak hij uiteindelijk in de buurt kwam.
  30 mei 2022
  Een profteam bestaat bij de gratie van sponsors en een sponsor wil uiteindelijk maar 1 ding; zichtbaarheid. Met een aandachtsmagneet als Van der Poel is zichtbaarheid gegarandeerd. Deceuninck komt niet bij de broertjes aankloppen met een smak geld omdat ze Philip Roodhooft zo'n ontzettend leuke vent vinden. Het palmares van de rijders gaat voor de geldschieters echt niet voor hun eigen commerciële belang. En die clown die gierend van de lach op zijn achterwiel te zien is op god weet hoeveel insta- en twitterfilmpjes met miljoenen views, is een return on investment die zijn gelijke niet kent. Alpecin, Fenix, Deceunink, Canyon, ze zien het allemaal met het grootst mogelijke plezier gebeuren. De broertjes hebben dit dondersgoed begrepen.
  30 mei 2022
  Bij pakweg Trek en vooral EF (waar ze bij monde van Jonathan Vaughters ook meer belang hechten aan positief in beeld komen dan aan punten pakken in kleinere wedstrijden) had hij tijdens deze Giro zeker ook zijn ding kunnen doen.
31 mei 2022
Filmpje van het Giro socials team is wel leuk gedaan. Denk dat MvdP de Giro zeker extra kleur heeft gegeven.

Reacties zijn gesloten.