Giro 2022: Biniam Girmay geeft op met oogblessure na kurkincident

woensdag 18 mei 2022 om 10:03
Giro 2022: Biniam Girmay geeft op met oogblessure na kurkincident

foto: Cor Vos

Breaking

Biniam Girmay gaat niet van start in de elfde etappe van de Ronde van Italië. Dat meldt La Gazzetta dello Sport. De Eritreeër won gisteren nog de tiende rit, maar toen hij tijdens de podiumceremonie een proseccofles opende, schoot de kurk hiervan in zijn gezicht. Hij liep daarbij een oogblessure op.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Girmay lijkt volgens La Gazzetta dello Sport geen grote schade aan zijn oog te hebben overgehouden aan het ongelukkige moment, maar Intermarché-Wanty-Gobert neemt het zekere voor het onzekereVandaag volgen verdere onderzoeken. De Belgische ploeg en Girmay zelf hebben het nieuws nog niet bevestigd.

Direct na het incident werd Girmay ook al onderzocht door zowel ploeg- als wedstrijdartsen, waarna er werd besloten om hem naar het ziekenhuis te brengen. Daar onderging de Eritreeër aanvullende medische controles. Later keerde Girmay terug naar het hotel van Intermarché-Wanty-Gobert. Het WorldTeam besliste volgens La Gazzetta dello Sport vandaag dat Bini zijn eerste deelname aan de Giro d’Italia niet voortzet.

Nummer twee in het puntenklassement
Girmay eindigde deze Giro zes keer bij de eerste vijf. Twee keer werd hij vijfde, twee keer vierde en eenmaal tweede. Gisteren, in de rit naar Jesi, versloeg de 22-jarige renner Mathieu van der Poel in de sprint en boekte hij zijn eerste zege in een grote ronde. Dankzij zijn zege en zijn ereplaatsen, stond Girmay op de tweede plaats in het puntenklassement, slechts drie punten achter leider Arnaud Démare.


Update (10.03 uur)

Intermarché-Wanty-Gobert heeft op de ploegsite bevestigd dat Biniam Girmay uit de Ronde van Italië stapt. Bij de medische onderzoeken in het ziekenhuis in Jesi is er gisteren “letsel aan het linkeroog aangetoond, die grote zorgvuldigheid en rust vereisen”, waardoor in samenspraak met de medische en sportieve staf beslist is dat Biniam Girmay zijn Giro d’Italia niet meer vervolgt. In een videoboodschap komt Girmay zelf aan het woord.

“Na een incident op het podium werd bij onderzoeken in het ziekenhuis een bloeding in de voorste oogkamer van Biniam Girmay vastgesteld”, zegt Piet Daneels, de ploegdokter van Intermarché-Wanty-Gobert. “De evolutie van zijn letsel gaat de goede richting uit en zal de komende dagen door een medisch team nauw opgevolgd worden. Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen.”

Piva: “Zeer spijtig”
Ploegleider Valerio Piva laat weten dat hij het “zeer spijtig” vindt dat Girmay de wedstrijd moet verlaten. “Van bij de openingsrit heeft Biniam Girmay laten zien dat we gelijk hadden om in onze kansen op ritwinst te geloven. Het is opmerkelijk hoe zijn ploeggenoten elke dag opnieuw door het vuur gingen om het best mogelijke resultaat te behalen en hoe gelukkig iedereen is om met hem te werken. De overwinning van Biniam heeft dan ook een intens gevoel van euforie binnen ons team teweeg gebracht. Het nieuws over het incident kwam aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren.”

“Het is zeer spijtig dat we onze jonge debutant in onze hechte groep renners verliezen, maar het advies van het medisch team was duidelijk en de gezondheid van Biniam primeert”, aldus Piva over zijn poulain.

Girmay: “Ik was een beetje verdrietig over wat er gebeurde”
“Ik wil mijn hele team bedanken”, zegt Girmay in de videoboodschap. “Gisteren was ongelooflijk. Ik ben heel blij met wat de ploeg heeft gedaan. Iedereen was heel gemotiveerd. We hebben elkaar geholpen en aangemoedigd. Het is een heel goede sfeer. Ik ben blij om met de ploeg te werken. Deze overwinning is niet alleen voor mij, maar voor de hele ploeg. We staan nog maar aan het begin en ik ben er zeker van dat we in de toekomst blijven winnen. Iedereen bedankt.”

“Toen ik gisteren terugkwam van het ziekenhuis, kon ik het toch een beetje vieren met mijn ploeg. Ik ben nu weer blij. Ik was een beetje verdrietig over wat er gebeurde met de champagne, maar toen ik terugkeerde in het hotel was iedereen blij, ook al waren ze ook wat bezorgd. Het ziet er goed uit. We hebben ervan genoten en ik ben blij. Vandaag ga ik jammer genoeg niet van start, want mijn oog heeft nog rust nodig. Ik kijk uit naar de rest van het seizoen. Iedereen bedankt voor alle steun. Het gaat nu weer goed. Ik zie jullie snel weer.”

Dit artikel delen:

154 Reacties

Kartouche 18 mei 2022 om 08:39

Ontzettend jammer! Ik wens hem beterschap. Hoop dat hij geen blijvende schade aan overhoudt.

0
ThorHushovd 18 mei 2022 om 09:20

100 punten. Uiteraard. De aanleiding is wel te suf voor woorden eigenlijk. Haalt capriolen op hoge snelheid uit, blijft op de been (lees: wielen) en raakt dan bij de overwinningsceremonie uitgeschakeld door de kurk van een champagnefles. Bij Mathieu ging het ook al bijna mis. Dat ziet er toch allemaal niet zo snugger uit, terwijl ook die toch heel wat ‘ploppen’ gewend is.

0
Limal 18 mei 2022 om 08:41

Ik hoop van harte dat de Gazzetta foutief voor haar beurt praat. Het zou toch ongelooflijk zonde zijn om een van de smaakmakers van de Giro te verliezen vanwege een knullig post-race incident… Nu ja, het belangrijkste is natuurlijk dat hij er zonder blijvende schade vanaf komt en wat dat betreft was de ploegdokter gisterenavond positief.

0
FDJ 18 mei 2022 om 10:15

Deze jongen presteert heel knap, maar een smaakmaker heb ik een ander beeld bij. Hij wordt enorm overbelicht in de media omdat het de eerste Afrikaanse ritwinnaar met een donkere huidskleur is. Maar zet in plaats van de naam Girmay een andere naam neer met een blanke huidskleur en zijn manier van koersen zou niet als smaakmaker betiteld worden dan wel blijvend bij ons blijven na een vol seizoen koers.

Voor mij is het ook gewoon een renner net als alle andere en het is niet een renner waar mijn hart sneller van gaat kloppen qua manier van koersen.

0
jimmen 18 mei 2022 om 10:23

Helemaal eens met FDJ

0
Limal 18 mei 2022 om 10:36

Ach kom nou, stel je voor dat David Dekker op 22-jarige leeftijd Gent-Wevelgem en een Giro-rit gewonnen had, dan was die toch ook gewoon gehyped als nieuwe smaakmaker van het Nederlandse wielrennen? Een beetje zoals nu ook met Kooij en De Lie gebeurt, ondanks dat hun overwinningen 'kleiner' zijn. Deze Giro was Girmay onweerlegbaar een van de bepalende renners van het peloton, en dat maakt mij als neutrale wielerliefhebber gewoon blij. MaakTE, spijtig genoeg, want ondertussen is de opgave officieel :-(

0
Monsieur Bendy 18 mei 2022 om 10:38

@FDJ

Helemaal mee eens. Wanneer hij wat ouder is en wellicht wat aanvallender durft te gaan koersen zal ik hem wellicht wat meer gaan waarderen, maar dat overdreven gehype alleen maar omdat hij een andere huidskleur heeft, begint me goed tegen te staan. Maar goed, de linkse deugers zullen ons dadelijk wel weer gaan wegzetten als racisten..

0
Michelangelo 18 mei 2022 om 10:49

De term “linkse deuger” zegt vooral veel over jezelf.

Ik vind het mooi dat iemand van kleur presteert in een blanke sport. Zeker als je weet wat dit voor een land en continent kan betekenen.

Ik vind het mooi wat ie laat zien in zijn eerste giro. Niet qua koerswijze (want dat is vooral volgen), maar wel qua kracht en snelheid. Want veel die op dat moment nog konden volgen waren er niet. Geef hem nog 2 of 3 jaar om ook daar groter en grootser in te worden.

0
FDJ 18 mei 2022 om 11:07

@Limal in eigen land wellicht, maar denk jij dat als Dekker een rit had gewonnen met 22 dat ze daar in Frankrijk, België of Italië ook maar een week wakker van hadden gelegen?

Ik gun die jongen alle succes van de wereld, maar begin mij een beetje te storen aan de hele hype rondom ‘de eerste gekleurde Afrikaan’. Dan denk ik met mijn nuchtere kijk op alles: het is een van de 172 deelnemers aan de Giro die een rit wint. Ik maak daarin geen onderscheid in kleur en afkomst van een renner. Stel je voor dat pak ‘m beet een Albanese gisteren op soortgelijke wijze de rit won dan had over 2 dagen niemand het meer erover gehad omdat het helemaal geen spectaculaire etappe was. Groepje weg, groepje net voor de scherprechter ingehaald, wat renners proberen het en uiteindelijk sprinten. Dan denk ik een etappe waar je er zoveel van ziet.

0
Brabander 18 mei 2022 om 11:34

Hmmzzzz…. wat voor kleur hij heeft en van welk continent hij komt vind ik ook niet zo interessant. Dat wordt inderdaad gehyped ja. Maar om hem nou te vergelijken met een David Dekker vind ik potsierlijk. Hij lijkt juist degene die de Antwerpse wonderboys het vuur na aan de schenen kan leggen. Vandaar dat-ie een stuk interessanter is dan een David Dekker

0
Draadband 18 mei 2022 om 11:56

Helemaal eens met FDJ, tot nu toe is Biniam Girmay geen smaakmaker geweest. Steengoede renner, dat wel, k gun hem zijn overwinningen van harte. Maar de manier waarop hij wint zijn voor mij niet smaakmakend. Hij volgt, doet een beetje werk als het hem nodig lijkt, en sprint als hij zich daarvoor in de juiste positie heeft weten te brengen. Prima, het is mooi dat hij zijn kwaliteiten effectief weet te gebruiken, maar smaakmakers noem ik renners die initiatief nemen en meer werk doen dan je redelijkerwijs kan verwachten, zoals Mattieu van der Poel en Thomas de Gendt.
Als David Dekker of Olaf Kooij in de sprint winnen vind ik ze ook geen smaakmakers.

In een opzicht vond ik Biniam Girmay overigens wel smaakmakend: hij bracht spanning in de strijd om de Ciclamino trui. Jammer dus dat hij door een Ciclamino oog moet opgeven.
Voordeel van zijn vertrek is dan wel weer dat we nu in de media wat minder geconfronteerd zullen worden met racistische en betuttelende uitingen over deze "zwarte Afrikaan". Wat zouden mensen in Vlaanderen en Nederland ervan vinden als bij de overwinningen van Thomas de Gendt of Koen Bouwman steeds zou worden herhaald dat deze mannen "roze Europeanen" zijn ?

Ps: in de politiek heb ik altijd op linkse partijen gestemd en ik vind van mezelf dat ik deug, maakt dat mij een "linkse deuger" ?

0
Brabander 18 mei 2022 om 12:03

Volgens bepaalde lieden wel
Maar ik vind het wel vermoeiend hoor. De ‘deugers’ die over het algemeen zo intolerant als nog wat zijn tegenover mensen die een ander gedachtegoed hebben. En dan heb je aan de andere kant figuren die achter elke boom zo’n ‘deuger’ zien.
Waar is de Flower Power toch gebleven? :(

0
dumoman 18 mei 2022 om 12:47

Racistische discriminatie is geen racisme, maar als je dit negatief doet, dan is in een keer wel racisme, is positieve discriminatie wel oke ?

0
Michiel 18 mei 2022 om 12:55

Make guns not war

0
Michiel 18 mei 2022 om 12:56

Ik geloof niet dat draadband weet wat racisme inhoudt

0
Murcia 18 mei 2022 om 13:19

Girmay is niet verantwoordelijk voor alle Zonneveld's die met uitingen komen over de doorbraak van het Afrikaanse wielrennen en de rest van die over de top statements. Dus hoeven de mensen die zich daaraan storen ook niet op hem los te gaan maar breng je grieven naar die media-mensen die hun nieuwste profetie komen brengen. Hij is een toptalent wiens wieg in Eritrea stond en die wel het bewijs levert dat wielrennen niet tot in de eeuwigheid haar al lang achterhaalde identiteit als boerenzoon sport uit West-Europa als enige weg naar succes kan claimen. Verder is het positief als alle dino's uit het wielrennen die nog steeds over 'zwartjes' praten zich realiseren dat we nu echt in 2022 leven. Beoordeel de sporter op zijn prestaties ipv geloof,huidskleur of het nog grotere taboe dat seksualiteit is.

0
Brabander 18 mei 2022 om 13:38

Hoppa @Murcia. Prima verwoord.
Tenenkrommend dat het constant over zijn huidskleur gaat of over het continent waar zijn wieg stond. Het begint echt sneue vormen aan te nemen

0
Michiel 18 mei 2022 om 13:49

Ik geloof niet dat Martin Simek toen hij liefkozend over zwartjes praatte in dwdd, daar iets kwaads mee in de zin had

0
Bontempi1962 18 mei 2022 om 19:34

@Bendy: linkse deugers? Gaat het goed met je?

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 08:43

De Giro een smaakmaker kwijt. Mission accomplished, zou je kunnen zeggen, maar er zat volgens mij nog veel meer in het vat bij Girmay. Alle spanning voor de puntentrui weg nu, zeker als Démare straks de puntjes op de i zet tegen een verzwakte Ewan zonder lead-out en Morkov-loze Cav.
Zou Intermarché Girmay nu echt ook in de Tour durven opstellen? Lijkt me toch van het goede te veel.
Kijk nu al uit naar het WK in Australië, het parcours lijkt me op zijn lijf geschreven. Na zilver in Leuven op naar goud in Wollongong?

0
Mr. Tornado 18 mei 2022 om 09:25

Ik zou nog niet te hard van stapel lopen. Het heeft Sagan ook enkele jaren geduurd voordat hij aan zijn hattrick begon, om dan nog niet te spreken over Valverde.

0
Kurkinkas 18 mei 2022 om 13:12

Tja, en dan heb je Armstrong, LeMond, Fondriest, Monséré, Freire, Boonen…

0
Barry Batsbak 18 mei 2022 om 08:44

Man man man man, wat een manier om de koers te moeten verlaten. Super sneu dit. Sportieve revanche in de Tour dan maar?

0
djerkson 18 mei 2022 om 09:11

Dat lijkt wat overkill voor een eerstejaars.

0
Barry Batsbak 18 mei 2022 om 09:28

Mwoah, hij heeft nu geen volle drie weken gereden. Misschien juist wel een mooie opstap naar de Tour.

0
djerkson 18 mei 2022 om 11:00

Misschien wel, Wanty heeft niet zoveel troeven voor de Tour. Maar eerst maar eens kijken of dat oog heelt, sowieso zonde.

0
Koers 18 mei 2022 om 08:44

Dat zou toch wel zonde zijn, het mooie aan zo'n grote ronde zijn de onderlinge strijdjes, en ik had graag nog een strijd tussen de vdp en Bini willen zien. En een Eritreeer in het paars heeft ook wel wat. Een land waar het fietsen schijnbaar sport nr 2 is gun je wel paar dagen in een trui. Hopelijk zijn een paar oogdruppels afdoende.

0
Bonorrie 18 mei 2022 om 08:46

Zeer erg jammer dit.
Was een lust Biniam te zien fietsen deze Giro (eigenlijk hele seizoen al). Een van de spraakmakers in het peloton. Hopelijk een snel herstel en geen blijvende schade.
Beterschap Bini, je hebt mijn wielerhart gestolen.

0
Jos Jalapenos 18 mei 2022 om 08:49

edit wf: niet doen

Totaal onnodig en kostbaar, hij was zo lekker aan het koersen. Bini mag zich doodschamen en zijn excuses aanbieden aan zijn ploeggenoten die werkelijk alles voor hem deden. Kan hem niet in bescherming nemen, Batsbak. En dit is niet supersneu, dit is superdom en ontneemt ons van een smaakmaker! Zonde, Bini, nooit meer doen. Eerst denken, dan doen.

0
A.M.M. Jonkers 18 mei 2022 om 08:52

Een reactie die werkelijk nergens op slaat!

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 08:56

@AMM Jonkers
Niet bijten in die pikante peper. Daar houd je op dit forum wel vaker een vieze smaak aan over.

0
Barry Batsbak 18 mei 2022 om 08:56

Ik zit me even af te vragen hoe ik in deze debiele bijdrage terecht ben gekomen…

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 08:57

Wat een reactie.
Een Eritreeër heeft dit voor in Italië. Twee Nederlanders hebben deze week bijna exact hetzelfde voorgehad. Maar Jos zegt ‘only in Belgium’.

Tuurlijk is het een domme manier om de koers te moeten verlaten, maar daarom niet minder sneu. En Van der Poel en Bouwman hadden enkel iets minder ongeluk dat de kurk niet recht in hun oog terechtkwam. Ook twee sukkels die zich moeten doodschamen Jos?

0
Koers 18 mei 2022 om 09:02

Bazinga???

0
Michelangelo 18 mei 2022 om 09:03

Ze bijten weer goed in de pikante peper, jos.

Ik kan wel glimlachen om dit soort bijdragen en vooral wat het los maakt bij anderen die het net wat serieuzer nemen dan ik. Ga zo door…

0
kleomantre 18 mei 2022 om 09:15

Jalapenos zijn dan ook wel te doen er zijn pepers waar je hele andere gevoelens bij krijgt.

0
williams 18 mei 2022 om 09:17

Liever falen na de meet dan voor de meet…Hij presteert ten minste na het opsouperen van zijn ploeg.

0
Michiel 18 mei 2022 om 09:19

Precies Michelangelo. Wat een heikneuters

0
Txirrindularitza 18 mei 2022 om 09:25

Berouwvolle Girmay: ‘WielerFlits-gebruiker Jos Jalapenos is het grootste slachtoffer’

Santarcangelo di Romagna – In zijn beste Vlaams bood smaakmaker Biniam Girmay woensdagochtend vroeg zijn nederige excuses aan WielerFlits-gebruiker Jos Jalapenos aan. Een kurk maakte vroegtijdig een einde aan de eerste grote ronde van de Eritreeër. De pijn aan zijn oog was voor hem slechts bijzaak. ‘Voor WielerFlits-gebruiker Jos Jalapenos vind ik dit het ergst, hij is het grootste slachtoffer hier,’ aldus een aangeslagen Girmay. ‘Ik ontneem hem een smaakmaker.’

Jos Jalapenos, een totaal onbeduidend gebruiker van wielersite WielerFlits, deed schuimbekkend zijn beklag: ‘Wat een sukkel, oliedom, nooit meer doen!’ Alle goede zorgen in het ziekenhuis, van zijn ploegmaats, leiding, familie en fans ten spijt; het feit dat Jos Jalapenos hem een sukkel vindt, hakt er in bij de coureur. ‘Hier doe je het niet voor,’ aldus Girmay. ‘Je wilt smaakmaker zijn. Niet voor mijn ploeg, familie of land, maar voor onbeduidende luiden als Jos Jalapenos. Ik zal mijn hele verdere carrière rijden om Jos Jalapenos te behagen. Dit is een zwarte dag, al kan dat ook door de pleister op mijn oog komen.’
Gevraagd naar waarom Girmay Vlaams sprak in zijn verklaring, zei hij: ‘Omdat Jalapenos ‘only in Belgium’ schreef, om mij onduidelijke redenen. Ik ben hier kapot van.’

0
Barry Batsbak 18 mei 2022 om 09:31

Fraai Txirrindularitza. +1

0
ervee 18 mei 2022 om 09:33

@Txirrindularitza: hahahahaha, dit is echt 'by far' de leukste en beste reactie die ik hier op Wielerflits heb gelezen de laatste jaren! Bedankt! +1

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 09:33
Quote:
anderen die het net wat serieuzer nemen dan ik

Als hier iemand op het forum zichzelf en zijn reacties heel serieus neemt bent jij het wel, Michel.

Verder is de reactie van de Jalapeno toch ook niet bedoeld om een glimlach op te wekken? Mogen we toch zeggen dat die nergens op slaat?

0
Michiel 18 mei 2022 om 09:39

Een Bask die probeert grappig te zijn maar het niet is. Gaaap

Wel zelf vaak schuimbekkend naar anderen hoe racistisch de ander is

0
Limal 18 mei 2022 om 09:40

@Maillot, ik ging een half uur geleden dezelfde opmerking maken, maar dan bedacht ik dat Michelangelo daar waarschijnlijk een pikante peper plantte…

0
Marik 18 mei 2022 om 09:41

@Txirrindularitza, een diepe buiging voor jouw hilarische bijdrage! Heb je er al eens over nagedacht om te solliciteren als tekstschrijver bij de Speld?

0
Michiel 18 mei 2022 om 09:43

Alstjeblieft Marik

0
Beer 18 mei 2022 om 09:44

@Txirrindularitza; lekker! :-)

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 09:50

@Michiel
Ik denk dat je allergie tov politieke correctheid je hier toch enigszins verblindt.
Niemand heeft het hier over racisme, enkel over een debiele reactie.

0
Marik 18 mei 2022 om 09:51

Dank je wel Michiel, wat aardig van je.

0
paul s 18 mei 2022 om 09:57

Haaha geniaal Txirrindul….

0
LB117 18 mei 2022 om 10:00

Ok Boomer!!! in bed blijven liggen als je geen risico wil lopen.

0
Michiel 18 mei 2022 om 10:02

Overdrijf niet zo Marik. Zo duidelijker?

0
Michiel 18 mei 2022 om 10:04

En dan nog eentje die over boomers begint. Ik vraag me hardop af hoe het met jullie op een feestje zal zijn

Neee, toch maar niet

0
Tollpatscher 18 mei 2022 om 10:22

Matje had dus toch gelijk met zijn uitspraak, over het moeten leren winnen van Girmay?

0
djerkson 18 mei 2022 om 10:35

Txirrindularitza, geweldig!

0
Marik 18 mei 2022 om 11:02

Oh jeetje Michiel, wat doe je nu? Zet je de Noord-Atlantische verdragsovereenkomst op het spel? Het is mij om het even hoor, ik geef wel weer gas.

0
Romāns Vainšteins 18 mei 2022 om 11:40

Eenieder van ons heeft wel iets dergelijks achterlijks ooit gedaan in zijn/haar leven. állemáál

0
Brabander 18 mei 2022 om 11:44

Ik weet niet welke mensen ik nu vervelender vind. De ‘deugers’ of de lui die achter elke boom zo’n deuger zien

0
Michiel 18 mei 2022 om 11:57

Maar Marik. Ik dacht dat onze relatie wel tegen een stootje kan? We hoeven het toch niet altijd met elkaar eens te zijn?

0
Marik 18 mei 2022 om 12:02

Zeker niet Michiel, maar overdrijf niet zo.

0
Michiel 18 mei 2022 om 12:14

Marik. Laat ik nou hetzelfde van jou vinden, maar dat had ik al gezegd.

0
Quincy Adams 18 mei 2022 om 08:50

Klote, dit! Had graag gezien hoe hij de 3 weken zou gaan verteren. Vuelta dan maar? Of toch maar de tour? Hij heeft weinig ondersteuning nodig dus waarom niet?

0
Wheely 18 mei 2022 om 08:57

De Tour zou wel gaaf zijn, inderdaad waarom niet eigenlijk?

0
Koers 18 mei 2022 om 09:06

Ik weet niet wie er nu op het programma stonden, maar mocht hij nu uitstappen lijkt me de kans groot dat hij heen gaat. 2 grote rondes op rij (of zelf in een jaar) voor een debutant is wellicht wat veel, maar als ie naar 10 dagen stopt kan het wellicht. Ze zullen hem toch wel graag uitspelen, het zal voor een boel aandacht zorgen. En kan ie daar de doorn in het oog van VDP zijn.

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 08:59

Edit redactie: je hebt gelijk. Bedankt, we hebben het aangevuld!

0
Panache 18 mei 2022 om 09:02

Dan waag je je leven in de massasprints, op afdalingen, met hartslag 190 door nauwe straatje manoeuvreren en dan kost de kurk van een fles Franciacorta (ik neem aan Italiaanse Champagne) verdere deelname aan de Giro. Ontzettend sneue aftocht. Beterschap en kom spoedig volledig hersteld terug.
In de etappe waarin er een eerbetoon aan Il Presidente werd gebracht, bracht Girmay onbedoeld een ode aan Il Pirata.

0
Michelangelo 18 mei 2022 om 09:05

Precies dat panache… maar de rubber stoeptegel generatie begint meteen over stoppen met champagne spuiten en schroefdoppen op flessen. Iets met splinters en balken in ogen….

0
Panache 18 mei 2022 om 09:16

Verbieden (in plaats van informatie verstrekken hoe zo’n kurk functioneert) is inderdaad een vervelende gewaarwording deze tijd. Indien het ontkurken ook na een simpele instructie van 30 seconden gevaarlijk blijft dan stel ik voor dat de renners de mousserende wijn op het podium sabreren.

0
Limal 18 mei 2022 om 09:37

Persoonlijk zou ik het champagne/prosecco/cava-spuiten eerder afschaffen om decadente verspilling niet langer als 'cool' te promoten. (Wat is er mis met de fles de lucht in steken en dan lekker delen met de ploeg in de teambus?) Maar dat imago past natuurlijk bij een luxeproduct.

Dat terzijde ben ik het eens dat persoonlijke verantwoordelijkheid icm 'opleiding' in het algemeen beter is dan zaken simpelweg afschaffen. Wat je in dit geval wel moet meenemen is dat het in deze Giro al enkele keren eerder voorgevallen was, ook bij een ervaren ontkurker als vdP. De organisate lijkt dus wel degelijk een verantwoordelijkheid te dragen vanwege het (schijnbaar) voor-schudden en/of reeds half ontsluiten van de kurken.

0
Panache 18 mei 2022 om 09:45

“Wat is er mis met de fles de lucht in steken en dan lekker delen met de ploeg in de teambus?”

Niets. Maar deze optie hebben de renners nu toch ook? Ze kunnen er voor kiezen de fles in de lucht te steken in plaats van te ontkurken.

0
Limal 18 mei 2022 om 09:57

Bij een van de podiumceremonies eerder deze week zag je de renner in kwestie (weet niet meer wie het was) vragend teken doen "ontkurken?", dus ik denk dat ze actief aangespoord worden om dat toch te doen. Wat hen ook weer niet verplicht, natuurlijk. Benieuwd of er vanaf vandaag zijn die wijselijk de kurk op de fles laten…

0
Wheely 18 mei 2022 om 09:04

Demare weer een stukje paarser. Zie Cav en Ewan hem niet meer bedreigen als ze al uitrijden, enkel VdP als die het op zijn heupen krijgt.

0
Polleke 18 mei 2022 om 09:07

Na de kiss-misses gaan nu ook de champagneflessen verdwijnen, wat voor zin heeft het dan nog een koers te winnen ?

0
Mr. Tornado 18 mei 2022 om 09:32

De champagne weg in ruil voor de misses???

0
hjjanssen1973 18 mei 2022 om 09:08

Ze zouden ook de kruk eraf kunnen halen, voordat de renner hem in ontvangst neemt.

0
makkelijk 18 mei 2022 om 09:11

Dat spuit niet lekker. Ze zouden ook iets minder achterlijk grote flessen kunnen gebruiken…

0
Fietster Fietster 18 mei 2022 om 09:12

Inderdaad, of in ieder geval niet half losmaken zoals ze deze Giro hebben gedaan. Dat zou ik zelf ook niet verwachten als ik die fles had ontvangen. Gevaarlijk en de organisatie was al gewaarschuwd door MvdP.

Excuses van de organisatie lijkt me wel correct.

0
Fietster Fietster 18 mei 2022 om 09:13

@makkelijk die fles hoeft niet uren van te voren worden geopend. Een paar minuten van te voren zou voldoende zijn en doet dan niets af van de bubbels. Dit is al gebruikelijk in andere sporten en evenementen.

0
Wheely 18 mei 2022 om 09:17

Voortaan maar serpentinespray of als dat te lullig is een CO2 kanon.

0
Panache 18 mei 2022 om 09:37

Ik sluit niet uit dat het probleem gewoon was dat Girmay nog nooit in zijn leven een fles mousserende wijn geopend heeft en niemand hem vooraf uitgelegd heeft hoe het functioneert (en wat het gevaar is). Dan sta je daar op het podium en wil je niet overkomen als een onbegaafd persoon en ga je maar wat frunniken aan die fles. Eerste stap lijkt mij dus gewoon een korte instructie vóór de podiumceremonie, dat zal 99% van het gedoe voorkomen zonder noodzakelijke verboden.

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 09:47

@Panache
Bij Gent-Wevelgem ging het anders vlotjes. Daar was het overigens een mysterieuze fles met een gigantisch Lidl logo…

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 09:54

Wat Kopinkas zegt.
Van mij moet er niets verboden worden, maar die opmerkingen over die arme jongen die vast nog nooit een fles schuimwijn heeft geopend zijn tenenkrullend.
Vanderpoel heeft al -tig flessen geopend en verschoten, en heeft deze week gewoon een cm geluk gehad, anders was hem hetzelfde lot beschoren.

0
Panache 18 mei 2022 om 10:32

Van der Poel heeft geen geluk gehad, hij nam een belangrijke voorzorgsmaatregel in acht door niet met zijn oog boven de kurk te hangen.
Maillot à Pois krijgt kromme tenen van mogelijke onwetendheid, maar zijn redenering (snappen waar je mee bezig bent en alsnog met het oog boven de kurk hangen) is richting Girmay zelfs kwalijker, want dan is het geen ongeluk maar domheid.

0
Limal 18 mei 2022 om 10:40

@Panache, dat vdPoel "een belangrijke voorzorgsmaatregel in acht" nam en bewust net naast zijn ogen schoot met de kurk is natuurlijk je reinste onzin.

0
mocca 18 mei 2022 om 10:41

@panache
Ik weet niet of je het filmpje heb gezien, maar ook VDP hing er met z’n oog boven

0
Panache 18 mei 2022 om 11:03

Het is heel simpel een natuurkundige wet: hang je met je oog direct boven de kurk (in de baan van het voorspelbare schot) dan wordt je ook in je oog geraakt. Dat van der Poel niet in zijn oog is geraakt was natuurkundig geen geluk maar logica. Waar het natuurlijk om gaat: positioneerde Mathieu onwetend en was het puur geluk dat hij niet in de baan van het schot zat met zijn oog, of positioneerde hij bewust en was hij slechts verrast dat de kurk al plopte? Het antwoord kennen wij niet, we kunnen slechts gissen.

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 11:11

@Panache
Je kan het ontkurken van een fles zien als een massaspurt voor koolzuurbubbels. Omdat van der Poel nog steeds geen kaas gegeten heeft van het positioneren bij een massaspurt, kunnen we hier stellen dat het puur geluk was dat hij ontsnapte.

0
Panache 18 mei 2022 om 11:15

Indien je jouw naam voor een dag aanpast naar ‘Kurkinkas’ dan ga ik mee in je argumentatie. Deal?

0
Kurkinkas 18 mei 2022 om 11:27

@panache (apache? pistache?)
It’s a deal!

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 11:29

@panache
Zo goed nam hij die belangrijke voorzorgsmaatregel niet in acht, hij kreeg de kurk toch echt in zijn gezicht, wat ook best wel vervelende volgen had kunnen hebben.
Maak me nou niet wijs dat hij de baan van de ploppende kurk exact berekend had en wist dat ie hem niet in zijn oog maar elders op zijn gezicht ging krijgen en dat ie dat wel lekker vond.

En Van der Poel was niet de enige deze week.
https://twitter.com/NairoInGreen/status/1526823641064906753?s=20&t=QT0_BowAuqCY3oGHKDBS6A

Al die jongens zijn gewoon even onachtzaam (of dom, zo jij dat wil) als Girmay.

0
Panache 18 mei 2022 om 12:35

Wat een lang draadje en een hoop meningen, maar ik sluit mij helemaal aan bij de wijze woorden van Kurkinkas.

0
makkelijk 18 mei 2022 om 09:12

Zonde, maar als hij hierdoor toch maar de Tour gaat pakken is het weer niet zonde!

0
meestre 18 mei 2022 om 09:20

Is nog niet bevestigd!!!!

0
Gunther Leonhardt 18 mei 2022 om 09:21

De Tour dan maar? Met een onzekere Alaphilippe lijkt hij me de juiste renner om WVA en VDP het vuur aan de schenen te leggen.

0
Kartouche 18 mei 2022 om 10:39

Een mooi plaatje, maar dan met Julien erbij.

0
Fast Freddy 18 mei 2022 om 09:22

Super sneu natuurlijk. Beetje stom ook. Kan liggen aan het gebrek aan alcohol ervaring bij de renners. Waarschijnlijk zelden een flesje gepopt.
Koers verliest een van de beste renners, maar op nou te zeggen een smaakmaker.. Smaakmakers maken de koers en doen niet alsof.

0
hjjanssen1973 18 mei 2022 om 09:33

Girmay heeft toch echt al heel veel koers gemaakt, en veel gewonnen, en is nog maar 22 jaar. Give the man a break.

0
Dayer Quintana 18 mei 2022 om 09:41

Doodzonde. Ik hoop vooral dat de eventuele klachten over een aantal dagen helemaal voorbij zijn en hij er geen langdurige hinder van gaat ondervinden. Een nieuwe smaakmaker in het peloton die in deze Giro echt helemaal bewezen heeft bij de wereldtop te horen.

Deze gedwongen opgave zal wel even aankomen, maar is op zich ook geen gigantisch probleem. Hij heeft gedaan waarvoor hij gekomen is.

0
josi 18 mei 2022 om 09:46

Dat zou wel erg sneu zijn. Hopelijk in ieder geval geen schade op de langere termijn, da’s uiteraard het allerbelangrijkst. Jammer ook voor de strijd om het paars.

0
fietsvriend 18 mei 2022 om 09:47

Van hoofdvogel naar pechvogel – wat ruk dit, hopelijk geen blijvende schade.

Dit moet toch een van de onfortuinlijkste redenen ooit zijn voor opgeven in een ronde. En nu wielrennen toch een sport is van de verhalen, wie heeft er nog eentje uit de geschiedenisboeken?

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 09:50

Volgens mij kan niets Wim Van Est overtreffen: als eerste Nederlander de gele trui veroveren en er de dag nadien gelijk mee in een 70 meter diep ravijn tuimelen, en daar alsnog fluitend uitkomen, met nog steeds tikkend horloge.

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 09:58

“Zeventig meter viel ik diep. M’n hart stond stil, maar m’n Pontiac liep.”

0
fietsvriend 18 mei 2022 om 10:00

Een klassieker maar dat was in de koers. Ik bedoel meer echte domme ongein – hij werd uitgeschakeld door een kurk.

In het voetbal had je een keer die keeper van Valencia meen ik (weet zijn naam niet meer maar hij was altijd geblondeerd zoals Rutger Hauer in Bladerunner) die in de week voorafgaand aan het WK een fles parfum op zijn voet liet vallen en daardoor niet deel kon nemen.

0
Limal 18 mei 2022 om 10:13

Erik Zabel viel thuis eens van een ladder en brak daarbij zijn hiel. Gelukkig voor hem was dat enkele dagen nadat hij zilver pakte op het WK in Verona en stond er buiten Parijs-Tours niet veel meer op het programma dat jaar. Zo gaan er ongetwijfeld nog heel wat verhalen te vinden zijn.

0
Massimo Bataille 18 mei 2022 om 10:22

Ik herinner me dat Cian Uijtdebroeks een spierscheurtje opliep net voor het WK vorig jaar, omdat ze probeerden in te breken in zijn huis.
Hij kon hun betrappen en bij het lopen om alles te sluiten of het alarm aan te leggen, liep hij dus een spierscheur op.

0
Kopinkas 18 mei 2022 om 11:09

Huis-, tuin- en keukenincidenten…
Je kan je de verhalen zo voorstellen. Jurgen Van den Broeck die bij het ietwat haastig uittrekken van zijn broek in de badkamer tegen de badrand knalt en een teen breekt.
Of Kelderman die van het keldertrapje valt, an accident waiting to happen… (hout vasthouden, Wilco, enfin, een houten leuning dan toch).
Maar genoeg gelachen.
Eén van de meest absurde en dramatische buiten-de-koers ongelukken blijft toch wel de jachtpartij waarbij Greg Lemond voor een kalkoen werd aanzien door zijn schoonbroer, waarna hij twee seizoenen lang in de lappenmand lag.

0
Maillot à Pois 18 mei 2022 om 11:10

Luke Rowe liep een dubbele beenbreuk op op het vrijgezellenfeestje van zijn broer, en miste zo ondermeer de Tour de France in 2017.

0
girardengo 18 mei 2022 om 13:27

@Kopinkas
Nou fluitend, hij moest huilen…

0
Jacco van Stierop 18 mei 2022 om 13:33

Theo de Rooij reed eens met een medevluchter,- ik dacht een Zwitser-, richting de meet. De medevluchter had een rappere sprint, maar het lukte De Rooij niet om hem af te schudden.
De medevluchter was een zeer milieubewust renner, borg de verpakkingen van gelletjes en repen altijd keurig op in de achterzak in plaats van het weg te mieteren in de berm. Het zou hem die dag de zege kosten.
Diep in finale wilde de medevluchter nog wat snelle suikers tot zich nemen. Door onhandig gefrunnik vloog de verpakking echter in zijn versnellingsapparaat met alle mechanische problemen van dien. De Rooij kwam fluitend als eerste over de finish.

0
Murcia 18 mei 2022 om 13:41

Bij Dylan Teuns hadden we het grasmaaier verhaal, nu zat dit iets anders maar die foto waarop hij leek te zijn overreden door zijn eigen trekkertje was wel episch.

0
klootje kriekeljon 18 mei 2022 om 13:43

Frank Vandenbroucke stond midden in zijn prachtcarrière tot zijn hond doping bestelde.

0
Romāns Vainšteins 18 mei 2022 om 09:50

Wellicht een geluk bij een ongeluk: ik zie geen stevige reden om Grimay níet naar de tour af te vaardigen om ook daar op een rit te jagen en af te stappen wanneer het allemaal te veel wordt. Sterker nog is het Wanty's grootste kans aldaar.

En hij, haha, neemt in ieder geval íets paars mee naar huis toe! haha. Nu zijn oog intact lijkt moet zoiets kunnen vind ik.

0
Marik 18 mei 2022 om 09:54

Eens, gewoon meenemen naar de Tour en eventueel afspreken dat hij 2 weken rijdt ipv 3.

0
Groetjesaandevoetjes 18 mei 2022 om 09:55

Voorlopige startlijst staan er al 8: Hermans, Pasqualon, Kristoff, van der Hoorn, Meintjes, Goossens, Zimmermann, Petit.

Maar ben het wel met je eens dat ze eigenlijk gebruik moeten gaan maken van deze situatie.

0
LB117 18 mei 2022 om 10:03

Helaas voor Pasquelon dan…. 5x top 10 sprinten moet de plakker uit eritrea ook lukken.

0
Romāns Vainšteins 18 mei 2022 om 12:20

Pasquelon laten staan sowieso, dat is een ideale man om beulswerk voor Bini op te knappen zie ook GW waar hij een heldenrol vervulde. Dan maar de mij onbekende Goossens of Zimmermann..

0
Pietspeed 18 mei 2022 om 09:54

Uit solidariteit en begrip, aangezien het hem ook bijna overkwam, gaat Mathieu ook niet meer van start.
Statement naar de UCI : er moet een champagne ontkurkingsprotocol komen. Na lappen voor het mondje nu ook voor het oog.

0
rob 18 mei 2022 om 09:54

Beter zo. Het is wel een hele aardige jongen overigens. Hoop niet dat hij naar de tour gaat. Maar ik hoop niet dat het dezelfde kant op gaat als in de atletiek wereld (zoals bij de marathons) waar alleen sporters uit landen (waar nooit sponsors vandaan zullen komen) voor de winst strijden en straks lokale en landelijke sponsoren stoppen omdat hun sporters niet genoeg in de picture meer komen.

0
FW07 18 mei 2022 om 10:03

Of er komen juist meer sponsors bij, omdat de sport nog internationaler wordt.

0
rob 18 mei 2022 om 10:52

Wat je dan gaat krijgen is dat de kijkcijfers dalen omdat er ipv 9 NL ers maar 4 naar de tour gaan bijvoorbeeld en bij ploegen sponsoren afhaken uit hun eigen land, zoals Lotto, Soudal, Deceuninck, AG2R, Groupama, FDG enz. Allemaal bedrijven beheerd door mensen uit dat land die graag mensen uit hun land willen zien winnen.
Als Max stopt met de F1 en er verder geen andere NLer meer mee doet dalen de kijkcijfers en komen er minder sponsors.

0
Teevansee 18 mei 2022 om 09:59

Nu wel officieel. Bini stapt eruit.
https://twitter.com/IntermarcheWG

0
JayJay 18 mei 2022 om 10:06

Dat maakt die zure reacties hier na zijn zege gisteren nog pijnlijker.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone