Giro 2021: Taco van der Hoorn stunt in Canale met ritwinst uit vroege vlucht
foto: Cor Vos
maandag 10 mei 2021 om 16:53

Giro 2021: Taco van der Hoorn stunt in Canale met ritwinst uit vroege vlucht

Taco van der Hoorn heeft verrassend de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een rit van 190 kilometer tussen Biella en Canale was de Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert vanuit de vroege vlucht de beste. Hij maakte onderdeel uit van een kopgroep van acht, waarna hij de laatste negen kilometer solo afwerkte. Davide Cimolai sprintte op vier seconden naar de tweede plek, voor Peter Sagan.

Twee Nederlanders in de vlucht
Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) was de aanstichter van de ontsnapping van de dag. De Nederlander kreeg in eerste instantie zes renners met zich mee, waaronder landgenoot Lars van den Berg (Groupama-FDJ). Ook bergtruidrager Vincenzo Albanese, Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) en Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) sprongen mee. Zij kregen al snel een vrijgeleide.

Androni Giocattoli-Sidermec stuurde ook Andrii Ponomar in de vlucht, maar de 18-jarige coureur uit Oekraïne zat niet meteen op het wiel. De jongste deelnemer van deze Giro moest in regenachtige omstandigheden alle zeilen bijzetten, en kreeg nog wat hulp van Pellaud, om een chasse patate te voorkomen. De kopgroep werd daardoor acht man sterk en kreeg van het peloton een maximale voorsprong van ruim zes minuten.

Lars van den Berg aan kop, links Taco van der Hoorn – foto: Cor Vos

Van den Berg virtueel in het roze
Omdat Lars van den Berg de best geplaatste renner was in de kopgroep, was de Giro-debutant uit De Meern lange tijd de virtuele drager van de roze trui. In het peloton werkten dan weer BORA-hansgrohe en Alpecin-Fenix om de voorsprong juist terug te brengen. Op de eerste klim van de dag naar Piancanelli, waar Albanese zijn voorsprong uitbreidde door een sprint te winnen van Van den Berg en Pellaud, was het verschil ruim drie minuten. In het peloton kwam Caleb Ewan, toch een van de outsiders, al in de problemen door het tempo van BORA-hansgrohe.

Pure sprinters haken af
In de technische afdaling van Piancanelli nam de nervositeit al wat toe, met een enkele valpartij tot gevolg. Ook moesten de eerste sprinters lossen op de Castino-klim, onder wie Ewan, Dylan Groenewegen, Tim Merlier en David Dekker. Op de klim van vierde categorie gingen de meeste bergpunten opnieuw naar Albanese na een sprint met Van den Berg, al was het peloton de overgebleven vluchters op 40 kilometer van de meet wel genaderd tot op twee minuten.

Op de Manera-klim moest ook Giacomo Nizzolo het peloton laten gaan, in tegenstelling tot Fernando Gaviria. De Colombiaan zat in het wiel van Sagan en doorstond de heuvelzone ogenschijnlijk goed. In de kopgroep gingen de bergpunten op Manera naar Pellaud, voor Zoccarato en Albanese. Zij waren samen met Van den Berg en Van der Hoorn de enige overgebleven vroege aanvallers die standhielden tot in de laatste twintig kilometer.

BORA-hansgrohe leidt het peloton – foto: Cor Vos

Van der Hoorn en Pellaud houden lang stand
De belangrijkste hindernis in de finale was niet een gecategoriseerd. In Guarene lag de laatste tussensprint van de dag op een heuvel van 2,6 km aan ongeveer 7%. Van de vijf vluchters, die aan de voet een minuut voorsprong hadden, waren Pellaud en Van der Hoorn de sterksten. Zij kwamen samen over de top en pakten de bonificatieseconden weg voor het peloton. Daaruit kwam vlak onder de top een aanval van Tony Gallopin en Giulio Ciccone. De twee reden 10 seconden weg van het pak, maar kwamen niet direct bij Pellaud en Van der Hoorn.

De twee vluchters hadden tien kilometer voor de finish 25 seconden voorsprong op Gallopin en Ciccone, en 37 seconden voorsprong op het uitgedunde peloton met daarin sprinters als Sagan, Gaviria en ook Elia Viviani. Vooraan reed Van der Hoorn op 8,8 kilometer van de meet een moegestreden Pellaud straf uit het wiel. De hardrijder pur sang van Intermarché-Wanty-Gobert liep solo als maar verder uit op de achtervolgers en het peloton.

Nagelbijter: Taco van der Hoorn flikt het
Van der Hoorn breidde zijn voorsprong uit naar één minuut ten opzichte van het peloton, waar ook Cofidis mannetjes op kop zette in dienst van Viviani. De huisgenoot van Jan-Willem van Schip moest op vijf kilometer nog wel een klein pukkeltje overleven. In de achtergrond probeerden Ciccone en Gallopin daar nog de oversteek te maken. Zij kwamen tot op 20 seconden en het op stoom geraakte peloton haalde hen ruim twee kilometer voor de finish bij, terwijl Van der Hoorn er altijd nog voor bleef.

foto: Cor Vos

In een razendspannende slotfase was het UAE Emirates dat op kop reed. Met 18 seconden voorsprong ging Van der Hoorn, die tot december geen WorldTour-contract had, de laatste kilometer in en hij hield wonderwel stand. Vier seconden na hem werd de sprint van het peloton gewonnen door Davide Cimolai, voor Sagan, Viviani en Patrick Bevin. Gianni Vermeersch eindigde als zesde.

De overwinning van Van der Hoorn betekent ook de eerste seizoenszege van Intermarché-Wanty-Gobert, de ploeg die hem pas in december een contract aanbood toen Van der Hoorn na zijn vertrek bij Jumbo-Visma net getekend had bij het kleine BEAT Cycling.

Ganna behoudt het roze
De leiderstrui blijft in handen van Filippo Ganna, die in het peloton over de finish kwam. Daar ontbrak Edoardo Affini, waardoor Tobias Foss nu de nieuwe nummer twee is in het klassement op 16 seconden. Remco Evenepoel is derde op 20 seconden.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2021 17:32
Zooooo lekker. Lui peloton wel, maar dat doet niets af aan prestatie Taco
    10 mei 2021 17:39
    De ploegen wouden profiteren van het werk van Bora. EF krijgt de deksel op de neus. Als ze ( EF) mee hadden gereden had Sagan nog knechten gehad en misschien wel gewonnen.
    10 mei 2021 19:38
    Waarom EF precies?
10 mei 2021 17:34
Wow! Wat gun ik het die gast.
10 mei 2021 17:45
Schitterende zege. Echt enorm sterk hoe hij de laatste kilometers bijna net zo snel kon rijden als het peloton. Als Van der Hoor een grote zege pakt is dat altijd mega sterk met kleine voorsprong voor het peloton blijven rijden.
Het commentaar van Kroon erbij maakte het helemaal mooi.
10 mei 2021 17:47
Voor dit soort aankomsten kijk je wielrennen. David tegen Goliath. Allen tegen één. Pijn, verbazing, ongeloof, intense vreugde: alles in 1 gezichtsuitdrukking.

Dan nog eens het persoonlijke verhaal achter deze renner, en de gunfactor die je ook ziet van zijn oude ploegmaats. Prachtige zege, het komt hem toe!

(en hopelijk krijgen we meer van dattum)
10 mei 2021 17:55
Mooiste Nederlandse overwinning van 2021 tot nu toe! Wat een winnaar! Winner Taco...dat is toch een ijsje?
    10 mei 2021 17:56
    Doe mij maar de Strade van 't Matje op 1 voorlopig.
    10 mei 2021 21:03
    En Matje in de Tirreno mocht er ook zijn
10 mei 2021 17:58
Hij kan al geen kwaad meer bij mij doen sinds hij de Schaal Sels won door Van Aert te kloppen - wat een prachtige koers was dat ook. En dan nu dit: helemaal geweldig.
10 mei 2021 18:03
Taco top! Lijkt erop dat velen hoorndol geworden zijn van de spanning. Mooi!!
10 mei 2021 18:12
Fantastische prestatie. Maakte al een goede indruk in het klassieke voorjaar en zet nu een prachtige kroon op zijn werk. Voor hem en Wanty kan deze Giro nu eigenlijk al niet meer stuk.
10 mei 2021 18:23
Wat een eindbaas.
10 mei 2021 18:40
Kippenvel, pure emotie!! Wat een fantastische prestatie levert Taco vandaag!!
10 mei 2021 18:41
Waar deze site vaak een overdaad aan PatLef kent, is er zeker een chronisch tekort aan Hilaire. (Vanaf) Nu een goede kans om dat goed te maken :-)
Grootse prestatie Taco; van harte gefeliciteerd!!
    10 mei 2021 18:57
    Hij is alleen wat onverstaanbaar
10 mei 2021 18:42
Wow! Heb ik dit helaas moeten missen! Is er ergens een link of website waar ik de finale terug kan zien?
    10 mei 2021 19:10
    Als je eurosport player hebt kun je het gewoon terug kijken:)
    10 mei 2021 19:38
    Op dit moment is de koers terug te kijken op de tv. ES zendt de koers nu uit.
10 mei 2021 18:47
Echt helemaal tot het gaatje op dat laatste oplopende stukje op een paar km voor de finish. Prachtige beelden.
10 mei 2021 19:09
heel knap van van der hoorn,prachtig hoe die pellaud al een paar km zit te sterven in zijn wiel en dat hij die gewoon met een versnelling op de grote plaat uit zijn wiel rijdt, en dat die ciccone en gallopin [frissere jongens en geen koekebakkers]hem niet te pakken krijgen ! dit was echt schitterend,een beetje zoals de gendt in zijn beste dagen!
10 mei 2021 19:33
Prachtige etappe! Wat een klasbak.
10 mei 2021 20:34
Zojuist de etappe gekeken, genieten was dit zeg en dik verdiend. Mooie overwinning
10 mei 2021 21:37
Prachtige overwinning! Mooie strijd, mooi commentaar en top gozer. Iedereen was ook blij voor hem!
10 mei 2021 23:10
Prachtig, zeer jammer dat ik niet live heb kunnen kijken. Enkele maanden terug nog zo goed als prof af, nu boekt hij veruit de grootste zege van zijn carriere. Het is Taco gegund!
10 mei 2021 23:40
Op dagen als deze vind ik het extra jammer dat er geen Nederlands uci pro team meer is. Roompot was misschien een bende maar wel een ploeg waar Nederlandse mannen de kans kregen ervaring op te doen in het aanvallend rijden. Ook elk jaar in enkele world tour wedstrijden. We missen echt een skil, roompot of vacansoleil (in hun eerste jaren). Wat een contrast met de Belgen.
11 mei 2021 01:49
Geweldige overwinning voor Taco. Enuh, heeft Israel ook kopwerk gedaan? Heb dat namelijk nauwelijks gezien. Cimolai en Bevin sprinten mooie ere plekken, maar die hadden de etappe kunnen pakken als ze eerder wat mannetjes op kop hadden gezet.
    11 mei 2021 13:27
    En dan Valerio Piva in de auto helemaal uit zijn dak gaan, Andiamo Taco, ce la puoi fare, vincerai

Reacties zijn gesloten.