Giro 2021: Simon Yates en BikeExchange openen jacht op roze trui

maandag 3 mei 2021 om 09:39
Giro 2021: Simon Yates en BikeExchange openen jacht op roze trui

foto: Cor Vos

Team BikeExchange heeft de ploeg rond Simon Yates bekendgemaakt voor de Giro d’Italia. Het Australische team en zijn kopman hebben hoge ambities en reizen voor de eindoverwinning naar de Corsa Rosa af.

Yates wordt in het bergetappes door de ervaren Mikel Nieve en Tanel Kangert ondersteund. Ook de veelzijdige helpers Chris Juul-Jensen, de Australische kampioen Cameron Meyer en Michael Hepburn moeten de Britse klassementsrenner, die onlangs de Tour of the Alps won, bijstaan. De Giro-debutanten Callum Scotson en Nick Schultz maken de selectie compleet.

“De Giro d’Italia is een koers waar ik echt van hou. Ik hoop dat ik dit jaar uit de problemen blijf en mee kan doen om de overwinning. We hebben een erg sterke ploeg om daarvoor te gaan. Ik vind zo veel dingen leuk aan de Giro; het parcours, het eten, de fans. Ik hou ervan om in Italië te rijden. Het is voor wielrenners een geweldige plek om te zijn”, laat Yates via zijn ploeg weten.

‘In de tijdritten proberen ons verlies te beperken’
Volgens de Brit, die opgaat voor zijn vierde deelname aan de Giro, ziet het parcours er heel zwaar uit. “Natuurlijk zijn er een paar verschillen met de andere jaren toen ik de Giro deed. Er staan twee ritten tegen de klok op het programma en tijdrijden is niet mijn specialiteit, dus daar moeten we proberen ons verlies te beperken. Ook gaan een paar etappes over gravelwegen”

“Een etappe heeft een lang stuk over gravel en de andere ongeveer anderhalve kilometer gravel op een klim naar de finish, dus zoals altijd wordt het een veeleisende wedstrijd. De Giro is nooit makkelijk. Onze ploeg is vrijwel dezelfde als in de Tour of the Alps en daar hebben we echt goed samengewerkt. Iedereen kijkt uit naar het begin van de wedstrijd”, aldus Yates.

Selectie flag-au BikeExchange voor Giro d’Italia 2021 (8-30 mei)
flag-au Michael Hepburn
flag-dk Chris Juul-Jensen
flag-ee Tanel Kangert
flag-au Cameron Meyer
flag-es Mikel Nieve
flag-au Nick Schultz
flag-au Callum Scotson
flag-gb Simon Yates

Dit artikel delen:

12 Reacties

WernerFranke 3 mei 2021 om 09:41

Ze zagen er als ploeg inderdaad sterk uit in de alpenronde, voor mij start hij als topfavoriet.

Ab Normaal 3 mei 2021 om 09:49

Wat mag Schultz?
Volledig in dienst of in de lastige sprints voor eigen kans?

rosencrantz 3 mei 2021 om 10:31

@AB Yates zijn steun in de bergen is niet geweldig, dus Schulz zal vaak in steun zijn, lijkt mij .

josi 3 mei 2021 om 10:07

Voor mij is Yates een van de topfavorieten, samen met Bernal. In de Tour of the Alps zag hij er in ieder geval erg sterk uit. Maar ja, twee jaar terug was hij ook een van de gedoodverfde favorieten en zakte hij er in die regenachtige tijdrit ineens finaal doorheen.

Marik 3 mei 2021 om 10:10

Dat heeft Simon erg vaak. Ook dit jaar verwacht ik een inzinking van hem.

KimJungPoels 3 mei 2021 om 10:19

In 2018 was Yates in de Giro buitenaards goed tot een inzinking ervoor zorgde dat hij zelfs nog uit de top-10 viel. In de daaropvolgende Vuelta pakte hij het wat slimmer aan en won hij uiteindelijk met vrij veel gemak.

In 2019 viel zijn niveau dan weer erg tegen in de Giro, maar toen maakte hij ook in de aanloop daar naartoe erg weinig indruk.

In 2020 was hij in de aanloop naar de Giro erg goed, maar hebben we hem in de Giro zelf niet kunnen zien op niveau doordat hij corona kreeg.

Voor mijn gevoel is Yates, ondanks al zijn onzekerheden, toch de grootste zekerheid op Giro winst. Ik denk dat hij bergop gewoon de sterkste gaat zijn. Echter kan hij inderdaad wel weer zijn bekende inzinking hebben, en aangezien zijn ploeg ook niet de allersterkste is liggen er ook daar veel kansen voor de andere teams.

hartstikkebedankt 3 mei 2021 om 10:26

Chaves in de ondersteuning had niet misstaan, toch wel een zwakke ploeg die Yates hier mee krijgt. Hepburn, Juul-Jensen, Meyer en Scotson zijn 4 man waar je bergop niet veel aan gaat hebben. Schultz laat zich goed zien de laatste tijd maar in het hooggebergte komt hij ook te kort, Kangert is wel degelijk als hij zijn niveau haalt (wat hij vorig jaar in de Giro in de bergen niet haalde) en Nieve idem al heeft die ook nog geen teken van leven gegeven dit jaar (wordt ook alweer 37 jaar in de Giro).

KimJungPoels 3 mei 2021 om 10:42

Klopt, ben ik met je eens, dat zou een probleem kunnen worden, al zijn er met Ineos en Deceuninck denk ik maar twee ploegen die Yates echt vrij makkelijk kunnen isoleren. Misschien een Bahrain nog, maar dat zal al liggen aan de kracht van Kangert, Nieve en Schultz.

Daarbij zijn er ook wel maar enkele etappes waar iemand vroeg isoleren zou kunnen werken:
– Etappe 9, maar dat gaat altijd veel te vroeg zijn in deze ronde
– Etappe 12, maar voornamelijk middengebergte waar ik de ploeg van Yates juist wel sterk vind
– Etappe 16, op de Pordoi, dat is denk ik de kans bij uitstek, met een mooi stuk tussen de Pordoi en de Giau. Als het gaat gebeuren dan denk ik dat het hier zal zijn.
– Etappe 17, maar dat gaat al moeilijk zijn om echt uit te buiten, tussenstuk is erg kort
– Etappe 19, maar ik denk persoonlijk dat de klimmen voor de slotklim niet zwaar genoeg zijn voor een échte forcing.
– Etappe 20, maar eigenlijk is alles tussen de cols in in dalende lijn, dus ook niet per se veel stukken waar je veel tijdwinst pakt door knechten bij je te hebben.

Een niet onbelangrijk detail in deze is denk ik ook dat Yates van de topfavorieten toch écht wel een van de betere dalers is wanneer hij risico wil nemen. Bilbao zou hem onder druk kunnen zetten wellicht, maar bij Ineos zul je toch moeten kijken naar een Sivakov die bijvoorbeeld echt veel slechter is in dalen dan Yates.

Dus het zou uiteindelijk wel kunnen dat de Giro beslist wordt doordat Yates zijn ploeg niet sterk genoeg is, maar dan moet het allemaal wel erg lekker vallen voor zijn concurrenten. Ik denk uiteindelijk dat het toch een Giro gaat worden waar de sterkste renner gewoon gaat winnen.

Monsieur vdS 3 mei 2021 om 10:25

Als Yates het sterkste is bergop zou INEOS hem wel kunnen isoleren. Die hebben een veel sterker team en zouden met Bernal en Sivakov twee man om de beurt aan kunnen laten vallen.

Jean Dumas 3 mei 2021 om 11:11

Hij is voor mij de favoriet, al is Bernal wanneer in topvorm misschien de beste in week 3. Geen uitgemaakte zaak.

lo squalo dello Stretto 3 mei 2021 om 12:06

S. Yates lijkt me misschien wel de topfavoriet maar de ploeg valt me toch wat tegen. Zeker bergop.

Limal 3 mei 2021 om 12:21

Ik heb er eigenlijk meer vertrouwen in dat Nieve de hele Giro op superknechtniveau zal rondrijden dan dat Yates zonder inzinking het einde haalt :-) Maar inderdaad, het team in zijn geheel zou wel eens te licht kunnen uitvallen.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair