Giro 2021: Giacomo Nizzolo boekt felbegeerde eerste etappezege

vrijdag 21 mei 2021 om 17:24
Giro 2021: Giacomo Nizzolo boekt felbegeerde eerste etappezege

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo won al twee keer het puntenklassement in de Giro d’Italia, maar ritwinst ontbrak nog op zijn palmares. Daar bracht de Europese kampioen in Verona verandering in door de ontsnapte Edoardo Affini bij te halen en naar de zege te sprinten. Egan Bernal behield het roze.

Vandaag was de laatste grote kans voor de sprinters op etappewinst in de Giro d’Italia 2021. Het 198 kilometer lange parcours van Ravenna naar Verona was namelijk zo vlak als een biljartlaken, met onderweg de tussensprints in Ferrara en Bagnolo San Vito als enige momenten die nog voor wat actie konden zorgen. Tim Merlier en Caleb Ewan, de winnaars van de massasprints in Novara, Cattolica en Termoli waren al naar huis, waardoor mannen als Dylan Groenewegen en Giacomo Nizzolo op voorhand als de belangrijkste kanshebbers voor de zege werden gezien.

Vertrouwde gezichten in de vroege vlucht
Even voor half een werd onder zonnige omstandigheden het startsein gegeven voor de dertiende etappe. Het duurde niet lang vooraleer de vlucht van de dag tot stand kwam. Samuele Rivi van EOLO-Kometa was de eerste die wegsprong met Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè) in het wiel. Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) maakte de kopgroep compleet. Dat dit drietal niet voor het eerst in de aanval was, bleek wel uit de tussenstand van de Fuga Bianchi. Daar ging Pellaud aan de leiding, vóór Marengo. Rivi was de nummer zes in het nevenklassement.

foto: Cor Vos

Pellaud, Marengo en Rivi kregen in de eerste veertig kilometer de ruimte en pakten zeven minuten voorsprong. Toen vond het peloton het welletjes en versnelde, onder aanvoering van een van de oudste renners van allemaal, Paul Martens van Jumbo-Visma. De 37-jarige Oost-Duitser is aan zijn laatste maanden als wielerprof bezig. Ook de ploegen van zowel Elia Viviani, Giacomo Nizzolo als Fernando Gaviria stuurden een mannetje naar de kop van de grote groep. Daardoor begon het verschil langzaamaan terug te lopen.

Na 67,5 kilometer lag de eerste tussensprint. Pellaud wilde er een lange sprint van maken, maar de Zwitser werd bijgehaald door zijn medevluchters. Marengo drukte vervolgens zijn wiel net iets eerder dan Rivi over de streep en streek twaalf punten voor de paarse puntentrui op. Rivi pakte acht punten en Pellaud zes. Ook door het peloton werd gesprint in Ferrara. Fernando Gaviria was de snelste van het stel, voor Davide Cimolai, zijn ploegmaat Juan Sebastián Molano, Peter Sagan en Simone Consonni.

Gaviria met een bloedneus
Na de tussensprint ging Pellaud alleen door. De samenwerking van de drie vluchters vooraan was niet optimaal, waarna de Zwitser enige tijd solo vooruitreed. Maar vijftien kilometer verder haakten Marengo en Rivi hun wagonnetje opnieuw aan. Hun voorsprong liep daarna steeds verder terug. In het peloton meldde Gaviria zich met een bloedneus bij de dokterswagen. De ronde-arts kon vanuit de auto eerste hulp verlenen en met een propje watten kon de Colombiaan zijn plek in het peloton weer innemen.

foto: Cor Vos

In aanloop naar de bonificatiesprint, met nog 53 kilometer te gaan, was het deze keer Rivi, die bij zijn medevluchters wegreed. De Italiaan passeerde als eerste de boog, maar liet zich vervolgens weer inlopen door Marengo en Pellaud. Met nog een minuut voorsprong begonnen de aanvallers aan de laatste veertig kilometer. Daarachter hadden Jumbo-Visma, Cofidis en Qhubeka ASSOS de koers nog altijd volledig onder controle. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de groep aanvallers was bijgehaald.

Op zeven kilometer van de streep werd het laatste gaatje naar de vluchters dichtgereden en werd rechttoe rechtaan naar de finish gereden. Qhubeka ASSOS nam de kop voor kopman Nizzolo en ook BORA-hansgrohe (voor Sagan) en Team DSM (voor Max Kanter) kwamen naar voren. In de laatste twee kilometer kwam ook Jumbo-Visma opzetten. De geel-zwarte ploeg zette zich bij de mannen van BORA-hansgrohe in het wiel. In de laatste kilometer pakte Edoardo Affini een gaatje en de Italiaanse hardrijder van Jumbo-Visma trok hard door.

foto: Cor Vos

Even leek Affini het te gaan redden tot aan de streep, maar Giacomo Nizzolo wist met een mooie sprint zijn landgenoot bij te halen en de overwinning te pakken. Affini werd nog wel tweede, vóór Sagan, Cimolai en Gaviria. Dylan Groenewegen kwam als tiende over de streep. Voor Nizzolo was het een speciale zege, want in acht deelnames aan de Giro d’Italia was dit zijn eerste dagsucces. De sprintkopman van Qhubeka ASSOS was al elf keer tweede geworden en ook won hij al twee maal het puntenklassement, maar nu heeft hij ook zijn felbegeerde etappezege beet.

Dit artikel delen:

46 Reacties

nasibal 21 mei 2021 om 17:25

Mooi, het is hem gegund!

0
Verweggistan 21 mei 2021 om 17:26

Het is Nizzolo gegund. Jammer voor Affini

0
Groetjesaandevoetjes 21 mei 2021 om 17:35

Ik zag Nizzolo alweer 2e worden haha. Mooi dat het hem nu eens is gelukt.

0
Gitan 21 mei 2021 om 17:27

Verwoestend zeg, zat daar die frustratie in van al die tweede plekken?

0
Krakowic 21 mei 2021 om 17:28

Eindelijk!! Meer dan gegund natuurlijk.

0
Romāns Vainšteins 21 mei 2021 om 17:28

Prachtig gedaan door Nizzolo, ook geen klassieke spurt natuurlijk. Het toont ook aan hoe zot de lijnafwijkregel is want in deze spurt kan je dit nooit beboeten natuurlijk ondanks dat hij met een Z naar de bloemen spurt.

0
ronddraaien 21 mei 2021 om 17:31

De lijnafwijkregel heeft 2 voorwaarden: afwijken van de lijn en een ander in gevaar brengen. Werkt prima, niemand had last van Nizzolo dus geen probleem in dit geval.

0
Romāns Vainšteins 21 mei 2021 om 17:36

Dus als Sagan iets sneller had gespurt was het wel DSQ geweest?

0
nickdt 21 mei 2021 om 18:27

Nou ja, Affini had last van Nizzolo, want door zijn lijnafwijking kon die de slipstream pakken, anders was die weer 2de geworden.

0
Wheely 21 mei 2021 om 17:28

Fantastisch, eindelijk! Heerlijk voor hem.

0
thorsen 21 mei 2021 om 17:28

Héél fijn voor deze man! Ik denk dat iedereen hem dit wel gunt.

Tegelijkertijd vind ik het bijna sneu om Groenewegen zo bezig te zien. Dat is nu het omgekeerde van “podium of jodium” en dus volslagen kansloos.

0
Krakowic 21 mei 2021 om 17:40

Jodium of podium?

0
Rhohan 21 mei 2021 om 17:44

Geef het ff tijd. Een grote ronde is niet ideaal om je rentree te maken, maar zodra hij weer een overwinning te pakken heeft, kan ie daar weer verder op bouwen

0
Pizzi 21 mei 2021 om 17:45

“muidoj fo muidop”?

0
Monsieur Bendy 21 mei 2021 om 17:28

De conclusie kan nu toch wel getrokken worden dat ze Groenewegen beter in een koers met een wat minder deelnemersveld, die tevens een stuk minder zwaar is, hadden kunnen laten beginnen. Wat laat die zich keer op keer kinderlijk eenvoudig weg zetten zeg. Spijtig dat ze Dekker niet een kans hebben gegund.

0
Maenhout 21 mei 2021 om 17:34

Dekker zal ook niet goed genoeg zijn, op het moment.

0
platteprijs 21 mei 2021 om 17:34

Het is de vraag of Dekker beter had gedaan. Zoals hij in de sprinttrein reed, lijkt het daar niet op. Groenewegen slaagt gewoonweg niet in om het wiel van zijn ploeggenoten te houden. Ook vandaag verliest hij dat wiel weer. Op die manier verliest hij ook van een Greipel in de Ruta del Sol.

0
S. Morgenstern 21 mei 2021 om 17:42

Dekker mag achteraf blij zijn dat hij hier in de schaduw van Groenewegen mag rijden. Komt duidelijk tekort om op dit niveau iets voor elkaar te krijgen en kan de ronde nu zonder enige druk gebruiken om beter te worden.

0
kelderfan 21 mei 2021 om 17:48

Ja, het is jammer dat zij die twee hebben meegenomen.

0
Baukema Tomoulin 21 mei 2021 om 18:06

Suggestieve conclusie die vooral je eigen mening bevat. Groenewegen moest eerst terug ín het peloton voor acceptatie en zoveel mogelijk koers kilometers maken voordat hij weer wat kan gaan winnen. Dit is waarschijnlijk de beste opstart om vanaf pakweg de ZLM tour (of wat er wel doorgaat in juni/juli) weer iets te gaan winnen. Hopen mag, maar ik denk dat weinig mensen Groenewegen echt een rit hadden zien winnen. Anderen die pas net hun eerste koersdagen van dit jaar maken hebben ook nog niet gewonnen bv (Teunissen, Jakobsen, Evenepoel).

0
Michelangelo 21 mei 2021 om 18:15

sluit me aan bij Baukema.

Natuurlijk is er de hoop op een overwinning, maar koershardheid opdoen en terug de weg vinden in het peloton is net zo waardevol voor alles wat nog komt.

Wat me wel opvalt is dat Groenewegen bijna altijd in de verkeerde positie aan de sprint begint. Ligt het aan Groenewegen zelf? Ligt het aan de trein? Zijn ze te veel met elkaar bezig, en te weinig met het in de juiste positie komen?

Het gaat in ieder geval nog niet zoals het zou moeten…

0
Monsieur Bendy 21 mei 2021 om 19:06

@Baukema

Op zich zou het inderdaad geen probleem zijn om je eerste koerskilometers op te doen in de Giro. Het probleem is, in het geval van Groenewegen, dat de halve ploeg een aantal dagen aan hem werd opgeofferd en dat een jonge sprinter, Dekker, geen sprintervaring heeft op kunnen doen op het allerhoogste niveau. Dit is vrij zonde, aangezien het toch vrij duidelijk was, dat Groenewegen nog niet goed genoeg is. Volgens mij is dit niet mijn mening, maar vrij duidelijk op te merken voor eenieder die de koers volgt…

0
Murcia 21 mei 2021 om 17:29

Nizzolo verdient hem echt, zo vaak net niet en nu slaat hij toe. Dylan is niet goed genoeg en dan moet je van de nood een deugd maken zullen ze bij TJV gedacht hebben. Affini is een renner die hoewel de stunt vandaag net niet lukt zijn naam in deze Giro aan het vestigen is wat een explosie van snelheid weer. Verder saai, saaier, saaist vandaag.

0
Drossard Kudus 21 mei 2021 om 17:36

Mooie locatie ook voor de verlossing. Machtige sprint hoor, die etappezege is hem zeker gegund

0
Pietspeed 21 mei 2021 om 17:39

Gegund en verdiend

0
El Matador 21 mei 2021 om 17:40

Mooie winnaar. Het was wel weer typisch geweest als Nizzolo tweede was geworden terwijl hij de eerste sprinter is die over de meet komt.

0
Romāns Vainšteins 21 mei 2021 om 17:44

Nizzolo ‘ongelofelijk, ik kan het niet geloven!’

0
williams 21 mei 2021 om 17:45

Viviani en Gaviria zijn het toch ook ergens kwijt geraakt…Staat wel vast waar ze het wel nog hadden…

0
dingetjep 21 mei 2021 om 17:50

Laatste 10km gekeken en zelfs die duurden bijna nog te lang. Vandaag was ik vrij en ik ben echt een totale wielergek die bijna niets mist, maar dit soort ritten kan ik echt niet (meer) aan. Daar mogen de organisatoren toch eens over nadenken, want als mensen zoals ik al afhaken blijft er hoogstwaarschijnlijk maar een handjevol kijkers over.

Ik ken alle redenen om dit soort etappes toch in het routeschema op te nemen, maar waarom dan niet 2x 100km ipv. 1x 200? Dan heb je 2x een finale, 2 etappewinnaars en 2 (betalende) finishplaatsen. Beide ritten hoeven ook niet precies hetzelfde profiel te hebben, zolang ze samen maar niet veel langer of zwaarder zijn dan een gemiddelde sprintrit.

0
Mark 21 mei 2021 om 18:01

Iedere 40km een sprint in een etappe van 200km. Dubbele punten op de streep, enkele punten bij 40, 80, 120 en 160 km, de renner met de meeste punten wint de etappe, dus eigenlijk gewoon een puntenkoers op de weg, niet de finish, die alleen telt. Mogen best een paar puntenkoers dagen op de weg zijn in een grote ronde.

0
dingetjep 21 mei 2021 om 18:11

Ook een leuk idee!

0
lander luypaert 21 mei 2021 om 17:53

Affini ontregelde de sprint mooi. Nizzolo met een perfecte timing. Gaviria lijkt de puntentrui te kunnen vergeten.

0
horsm 21 mei 2021 om 18:02

Sterk staaltje van Affini. Lijkt me echt de ideale lead-out.

0
Turtlehead 21 mei 2021 om 18:02

Affini deed toch bijna een Nijdammetje zeg, dat zou lang geleden zijn dat dat nog eens lukte…
Groenewegen zeer vreemd hoe die het wiel verliest. Zit toch helemaal goed? En dan opeens weg…

0
xistnc 21 mei 2021 om 18:05

Hij zat prima idd, maar de inspanning om zijn ploegmaats te volgen was te groot. En in plaats van 2 of 3 plekken verliest hij er dan meteen 12 of 13.

Ik ben benieuwd wat nu het plan is. Naar huis omdat er niets meer te winnen valt, of uitrijden zolang dat lukt als investering in hardheid?

0
Romāns Vainšteins 21 mei 2021 om 18:23

Groenewegen op de Zoncolan, go Cor!

0
bartp25 21 mei 2021 om 18:06

Het is hem gegund. Dit was de kans voor Groenewegen, zijn treintje zat perfect alleen zonder hem. Ik gun hem de tijd zal uiteraard weer moeten wennen aan het wringen.

0
Wheely 21 mei 2021 om 18:06

Zeker mooi van Affini. Zijn tweede tweede plek alweer. De opvolger van Nizzolo?

De bijtjes zijn welliswaar allesbehalve dominant maar zitten er gelukkig nog wel vaak dichtbij deze Giro.

0
Aart van Woud 21 mei 2021 om 18:10

Ik ben letterlijk in slaap gevallen bij deze etappe, maar leuk voor Nizollo dat hij een keer wint.

0
Davide Lappartiente 21 mei 2021 om 18:26

Met dank aan Gaviria om zich op te offeren door een kansloze sprint te rijden. Het ware Affini gegund.

0
lander luypaert 21 mei 2021 om 18:48

Gaviria moest wel beginnen sprinten want hij was zijn zadel verloren zie ik net. Je kan moeilijk op je buis gaan zitten he ;)

0
Pascal Mortier 21 mei 2021 om 18:34

Wie heeft gewonnen? :-)

0
dumoman 21 mei 2021 om 18:47

Vanuit Nederlands oogpunt echt geen reet aan de Giro muv het lichtpuntje van Taco vd Hoorn

0
Aart van Woud 21 mei 2021 om 20:33

Het is niet anders. Komen wel weer betere tijden.

0
Wheely 21 mei 2021 om 20:41

Ja daar sta je dan met je juichcape.

0
IlPirata 21 mei 2021 om 20:16

Heeft even geduurd, maar erg leuk voor hem en zijn ploeg.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone