Giro 2021: Dombrowski wint in Sestola en De Marchi pakt het roze, slagveld bij favorieten

Giro 2021: Dombrowski wint in Sestola en De Marchi pakt het roze, slagveld bij favorieten

foto: Cor Vos

dinsdag 11 mei 2021 om 17:21

De eerste serieuze klimetappe van de Giro d’Italia is gewonnen door Joe Dombrowski. Na een verregende rit van 187 kilometer naar Sestola was de Amerikaan van UAE Emirates de beste van een grote vluchtersgroep. Alessandro De Marchi werd tweede en nam de roze trui over van Filippo Ganna. De favorieten streden in de achtergrond: Egan Bernal, Mikel Landa, Aleksandr Vlasov, Hugh Carthy en Giulio Ciccone wonnen tijd.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Vlucht komt niet weg
In druilerige weersomstandigheden was de eerste aanval van twee Belgen. Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS) en Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) vonden elkaar, maar kregen nauwelijks een vrijgeleide. Vanuit het peloton wilden meerdere renners de oversteek maken, maar die geraakten niet weg. Daardoor bleef het gat lang rond de 25 seconden. Na dertig kilometer ontstond er toch een achtervolgend groepje dat wél de ruimte kreeg. Even leek het peloton dat goed te vinden, maar er schoof toch nog een twaalftal en een drietal weg. Dat stond het peloton toe.

Quinten Hermans vooraan in de kopgroep – foto: Cor Vos

Een kopgroep van 25 man smolt vervolgens na vijftig kilometer samen, met daarbij onder meer Koen de Kort (Trek-Segafredo), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS). De best geplaatste renner vooraan was Movistar-renner Nelson Oliveira, op 32 seconden van de roze trui . Zes ploegen hadden geen renner mee van voren, om precies te zijn Lotto Soudal, Astana-Premier Tech, INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma, EF Education-Nippo en BORA-hansgrohe.

De samenstelling van de kopgroep:

Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Filippo Tagliani, Nicola Venchiarutti (Androni Giocattoli-Sidermec), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Filippo Fiorelli, Filippo Zana, Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Nicolas Edet (Cofidis), Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step), Márton Dina, Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa), Attila Valter (Groupama-FDJ, Quinten Hermans, Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), Nelson Oliveira (Movistar), Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS), Koen de Kort, Amanuel Ghebreigzabier, Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), Valerio Conti, Joe Dombrowski (UAE Emirates)

De kopgroep kreeg zes minuten voorsprong, waarna Astana-Premier Tech en INEOS Grenadiers zich op kop van het peloton zetten. Klassementsleider Filippo Ganna was de man die het kopwerk verrichtte en het verschil rond de vijf minuten hield. Op de eerste klim van de dag, de Castello di Carpineti, pakte Francesco Gavazzi de bergpunten, maar in de afdaling reed een drietal weg uit de kopgroep. Juul-Jensen, Hermans en Taaramäe reden in de stromende regen weg en pakten snel een minuut op hun achtervolgers.

Filippo Ganna werkt op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Taaramäe en Juul-Jensen rijden weg
Met een voorsprong van ruim een minuut op de achtervolgers en 6.30 minuut op het peloton begonnen de drie koplopers aan de Montemolino, waar zij de voorsprong alsmaar verder uitbreidden. Door deze move was Hermans (op 53s van Ganna) de virtuele drager van de roze trui, gevolgd door Taaramäe (op 57s). Juul-Jensen (op 10m20s) speelde geen rol van betekenis voor die eventuele leiderstrui en liet het werk aan de ploegmaats van Intermarché-Wanty-Gobert.

Vlak onder de top, op het steilste deel van de Montemolino, moest Hermans afhaken vooraan. Taaramäe pakte vervolgens bovenop de bergpunten, voor Juul-Jensen. De eerste achtervolgers wisten op de klim echter een stuk van hun achterstand goed te maken. Het peloton deed het rustig aan en kwam onder aanvoering van Deceuninck-Quick-Step op bijna acht minuten achterstand boven. Vervolgens stak ook Bahrain Victorious een handje bij en die ploeg zorgde in de natte afdaling voor scheuren in het pak.

Taaramäe en Juul-Jensen – foto: Cor Vos

Strijd om de ritzege en de roze trui
Twintig kilometer voor de meet lag de ongecategoriseerde Montecreto-klim op de renners te wachten. Het kopduo behield daar een voorsprong van ruim een minuut op de tweede groep, met daarbij onder meer Vervaeke, Oliveira, De Marchi, Dombrowski en Mosca. Met een voorgift van 1.05 minuut begonnen Taaramäe en Juul-Jensen aan de slotklim naar Colle Passerino (4,3 km aan 9,9%) die begon op 6,7 kilometer van de meet. De twee zagen de achtervolgers steeds dichterbij komen.

De Marchi bleek de sterkste achtervolger en reed zijn metgezellen een voor een uit het wiel. Alleen Dombrowski kon met moeite de Italiaan volgen, waarna zij op vier kilometer van de finish aansloten bij Taaramäe en Juul-Jensen. Dombrowski reed vervolgens op de steile stroken solo weg. De Marchi moest alle zeilen bijzetten, maar brak met nog 3,5 kilometer te gaan. De Italiaan stond er echter beter voor in de strijd om de roze trui, dus hij had nog iets om voor te vechten.

Dombrowski kwam met een voorsprong over de top, veroverde daardoor ook de bergtrui, en ging solo de laatste golvende 2,5 kilometer in richting Sestola. Hij behield zijn voorsprong op De Marchi en kon de ritzege vieren. De Marchi volgde op korte achterstand en veroverde daardoor de roze trui. Filippo Fiorelli werd nog knap derde, voor Louis Vervaeke.

Alessandro De Marchi is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Strijd der favorieten
Het peloton der favorieten kwam te laat op gang voor de ritzege, maar kwam door werk van Bahrain Victorious en Deceuninck-Quick-Step wel alsmaar dichterbij. Nummer twee Tobias Foss was een van de eerste gelosten aan de voet van de Colle Passerino en ook João Almeida, de nummer vier uit het klassement, kende een slechte dag. De Portugees haakte vroeg af, evenals Fausto Masnada en George Bennett later op de slotklim.

Van voren kwam er een snedige demarrage van Giulio Ciccone, die gevolgd werd door een versnelling van Mikel Landa. Dat zorgde dan weer voor een reactie van Vlasov en Bernal. De Colombiaan vlamde naar Landa en Ciccone, waarna ook Hugh Carthy en Vlasov nog aansloten. Zij bleven aan de finish in Sestola uit handen van een groepje met Evenepoel en Yates, dat op elf seconden achterstand over de finish kwam.

De grote verliezers onder de klassementsrenners: George Bennett en João Almeida. Laatstgenoemde verloor meer dan vier minuten op de rest van de concurrenten.

Remco Evenepoel verliest tijd, maar is wel enige kopman nu – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

87 Reacties

vevie 11 mei 2021 om 17:23

Remco dus duidelijk de kopman. Almeida is gefileerd vandaag en het was nog niet eens zo ‘zwaar’. Die is done.

S'mon 11 mei 2021 om 17:30

Met het weer erbij was dit toch wel een uitputtingsslag hoor.

CechRepublic 11 mei 2021 om 17:33

Almeida reed heel lang in het roze in de zwakst bezette GT die ik me kan herinneren. Laten we die prestatie van vorig jaar wel in het juiste perspectief zien.

Dzjof 11 mei 2021 om 20:16

Almeida gelijk van de tap gehaald nu hij uit de gratie is gevallen.

Bergje over 11 mei 2021 om 23:42

Ja had dit ook wel verwacht van Almeida. Vorig jaar was hij goed ik een onderbezette giro. Nog een jaartje doorgroeien

thorsen 11 mei 2021 om 17:25

Als de super tuck wordt verboden vanwege voorbeeldfunctie enzo, moet Hugh Carthy dan ook niet verboden worden?

Fortuin 11 mei 2021 om 18:38

Enorm grappig.

Daan Knijnenburg 11 mei 2021 om 17:25

Wat een afgang die bennett, pff. En als foss zich niet laat verassen aan de voet dan kan hij nog wel een stuk langer mee. Laat hem maar de redding zijn voor jumbo.

Veloburto 11 mei 2021 om 17:27

Bennett is zelfs voor een AK-man bizar dun, ik denk dat zijn lichaampje niet met regen om kan gaan

Daan Knijnenburg 11 mei 2021 om 17:29

Dan zullen we het nog wel zien in de komende week, maar dit is verre van een goed begin, hoop dat bouwman en foss de vrijheid gaan krijgen.

Michelangelo 11 mei 2021 om 17:34

Denk inderdaad dat de factor “weer” een grote rol speelt. Zeker bij de hele hele magere renners…

Aart van Woud 11 mei 2021 om 17:35

Bennett en Foss kunnen zich op etappes gaan richten, dat is einde AK.

Lendilonus 11 mei 2021 om 17:54

In alle eerlijkheid, deze rit was natuurlijk ook op elke manier verschrikkelijk voor Bennett. Slecht weer en een korte steile beklimming(waar Bennett het toch meer van de regelmaat moet hebben met zijn gebrek aan explosiviteit) op het eind zijn voor zo’n smal mannetje gewoon een recept voor problemen. Foss zeiden ze zelf ook al van dat die het vandaag niet ging doen dus dat is geen verassing of teleurstelling voor mij. Voor Bennett is dit ook geen man overboord want met 2 minuten achterstand kan je nog prima een top 10 rijden, maar ik zou idd zoals jij ook zegt niet de ploeg voor hem laten rijden en jongens als Bouwman nu gewoon in bergritten voor eigen kans laten gaan.

Deel Koeper 11 mei 2021 om 17:25

De toppers van vorige Giro dus allemaal terug naar hun figurantenrol.

WernerFranke 11 mei 2021 om 17:27

Geen verrassing

Etio 11 mei 2021 om 18:19

@Deel Koeper Laten we eerst de volle drie weken afwachten. In de laatste week kunnen de verhoudingen totaal anders zijn.

Krakowic 11 mei 2021 om 17:28

En weer een Italiaan tweede.

S'mon 11 mei 2021 om 17:28

Voor mij na deze rit nog maar 3 favorieten na deze rit: Bernal, Vlasov, Landa en Carthy.
Slim gereden van Dombrowski hoor!

Daan Knijnenburg 11 mei 2021 om 17:29

3 favorieten maar er vier noemen ;) maar ik ben het wel met je eens

S'mon 11 mei 2021 om 17:30

Haha, ik bedoel 4 natuurlijk.

SoloSlim 11 mei 2021 om 17:40

Ik zou Evenepoel toch nog niet helemaal afschrijven.
De punch ontbreekt nog maar hij hield het tempo wel hoog in de achtervolging.
En als hij piekt naar de 3e week, weet je nooit.

vevie 11 mei 2021 om 17:43

@soloslim: ik denk dat Evenepoel ook nog wat laat zien straks, maar bergop kan hij de 4 genoemde namen niet pijn doen. Althans, hij heeft het nog nooit laten zien in een wedstrijd waar de ‘grote’ mannen dit aan de start staan. Tuurlijk is dit ook z’n eerste GT, maar ik denk dat ze hem donderdag en zondag bergop pijn gaan doen.

SoloSlim 11 mei 2021 om 17:55

Begin vorig jaar, in Burgos, reed hij Landa er bergop wel gewoon af hoor.
Maar een Bernal in vorm blijft normaal een andere categorie.

thorsen 11 mei 2021 om 17:55

Op de slotdag nog 30km tijdrijden, zolang Evenepoel niet op meer dan 3 minuten staat schrijf ik hem nog niet af :P

vevie 11 mei 2021 om 17:58

Je zegt het zelf: Burgos. Ik heb het over de grote wedstrijden. Waar de echte toppers dus echt een doel van hebben gemaakt. Dan moet ik het nog eens zien. Maar goed, met de tt voor de boeg is er nog veel mogelijk. Laatste tt kan hij nog anderhalf minuut terugpakken op z’n concurrenten. Maar Landa en Bernal gezien gaan die mannen het niet op dat laten aankomen. Die gaan zeker los in de bergen

Veloburto 11 mei 2021 om 18:04

Na het eerste bergritje met veel regen je conclusies trekken. Gaat nog heel veel gebeuren maat!

Gebruikersnaam 11 mei 2021 om 18:13

@vevie

Het repertoire van een goede Evenepoel is wel iets ruimer dan enkel de tijdrit. Die durft overal los gaan. Daar ben je niet mee klaar als de voorsprong te groot is om nog goed te maken in de tijdrit, dan durft die gewoon heel gek te gaan doen in overgangsritten. En dan moet ik nog zien wat de anderen gaan doen als ze geen ploegmaats hebben om achter te gaan hangen.

Maenhout 11 mei 2021 om 18:19

Landa stelt altijd teleur.

De klassementsrenners uit de tweede favorietengroep kunnen nog altijd hoge ogen gooien; een droge etappe over hoge passen is toch weer heel wat anders dan dit.

Michelangelo 11 mei 2021 om 18:22

Sluit me aan bij Veluberto.

Het is pas de eerste serieuze test, in zware weersomstandigheden maar niet een etappe met echte reuzenbergen.

Beste nieuws is wat mij betreft dat Evenepoel een beetje is gekraakt. Ik schrijf hem zeker nog niet af, maar hopelijk damt het de oneindige stroom aan artikelen over de “geweldige beentjes en billetjes van Evenepoel” in. Net als de oneinidige stroom aan reacties die hem zalig verklaren. Kijk even naar de Sporza site van vanochtend, en je weet wat ik bedoel. Daar was de vraag niet OF hij vandaag roze zou pakken, maar met hoeveel.

Hij staat er nog steeds prima voor, maar de euforie is hopelijk gaan liggen en ingeruild voor iets meer realisme.

Limal 11 mei 2021 om 18:35

@Michelangelo, besef jij dat je van alle Wielerflitsers het met afstand het vaakst en uitgebreidst over Evenepoel hebt? :p

Aart van Woud 11 mei 2021 om 19:07

Zo negatief is Michelangelo hier niet Limal. Ik denk ook dan iets minder blinde aanbidding Evenepoel ten goede komt. Het is een ongelooflijk getalenteerde renner, maar hij zal niet de eerste zijn die bezwijkt onder de druk van media en fans die blind adoreren.

Stevo1 11 mei 2021 om 23:25

Precies dat Limal
@Michelangelo: Ik lees heel wat artikelen op deze site en eigenlijk vooral de reacties. Ik zie je maar doorgaan over hoe men moet stoppen over Evenepoel. En zeker zijn benen en billen? Die heb ik al minstens 3x van jouw hand langs zien komen en nog nooit ergens anders.
Als men op de Belgische sites te veel over hem praat en je ze dat kwalijk neemt, verkondig dat dan daar.
Tof om te zien dat Evenepoel hier meekomt, als zo’n jonge vent en na zo’n tijd eruit te liggen. Ben zelf nog geen fanboy, maar hoop dat hij nog wat mooie dingen gaat laten zien. Van die acties die dwars door de ouderwetse ideeen van wielrennen heen fietsen.
Leuke plek voor Evenepoel, bevestiging dat hij goed is, sterk gefietst, maar ook niets enorm bijzonders. Laten we het dan gewoon niet over hem hebben, begin er zelf dan ook niet telkens over.
Maar… wat vind ik het een genot dat De Marchi morgen in de roze trui start. Die renner heeft me al zoveel uurtjes tv-genot gegeven. Hoezee De Marchi, het zij je gegund.

fietsvriend 11 mei 2021 om 17:28

Het weer grote invloed op de resultaten? Zakken er toch een aantal flink doorheen.

Aart van Woud 11 mei 2021 om 17:32

Dat weet ik wel zeker, maar ook dat is wielrennen natuurlijk.

S. Morgenstern 11 mei 2021 om 17:29

Mooie winnaar, mooie roze trui drager, balen voor Rein en een mooie eerste indicatie bij de favorieten. Lekkere inkomen deze kletsnatte rit.

Sven.99 11 mei 2021 om 17:30

Wat een prachtige rit. Dombrowski bordjes van anderen leeggegeten. DeMarchi het roze na een geweldig taai optreden.
Zoals verwacht spatte het peloton uit elkaar. 4 km a 10% heel erg lastige etappe.
Bernal Landa Carthy de eerste slag gewonnen die waren de sterkste. Almeida de verrassende verliezer. Die is klaar voor het AK. Jumbo ook, maar dat is misschien wel gunstig. Lekker voor etappes gaan en niet een 10e plek in het AK.

CechRepublic 11 mei 2021 om 17:34

De Giro etappes zijn altijd weer genieten. Blijft mijn favoriete GT.

S'mon 11 mei 2021 om 18:04

@Cech
Inderdaad, altijd verrassingen in positieve en negatieve zin. Én ook (bijna) altijd mooie parcoursen.

ProfrondeZevenbergen 11 mei 2021 om 22:10

Prachtige rit? Ik heb het net terug zitten kijken op Eurosport. Met heel veel doorspoelen. Ik vond het niet echt boeiend tot een kilometer of 10 voor de finish.

Aart van Woud 11 mei 2021 om 17:31

De Marchi in tranen.. Gun het deze ouwe krijger wel!

LDV 11 mei 2021 om 17:34

Evenepoel, mijn hoed af. Na zo een blessure op dit niveau terugkeren is heel knap en er is sowieso groeimarge de komende 2 weken.

nickdt 11 mei 2021 om 17:36

Dit was maar 4 kilometer. Donderdag gaat ie er sowieso eerder af, zat al op zijn limiet in deze klim.

Aart van Woud 11 mei 2021 om 17:36

Ja, maar ik begreep juist dat hij vandaag met grote voorsprong zou winnen en het roze zou pakken? Nu kon hij niet eens met Bernal mee.. Verder wel met je eens dat hij na zo’n lange afwezigheid sterk terug is gekomen.

Deel Koeper 11 mei 2021 om 17:37

Vraag me daar af of die gaat kraken na X aantal dagen of dat hij eerder gewoon kilometers/ritme nodig heeft en of ze hem vooral in de eerste week moeten gaan afmaken.

LDV 11 mei 2021 om 17:38

Ik heb nergens uit de mond van Evenepoel gehoord dat hij vandaag ging winnen. Dat is wat de pers er van maakt, dat is wat doorgedraaide supporters er van maken.

Wat hij vandaag doet is gewoon knap.

blix 11 mei 2021 om 17:42

Dat sprintje om de boni’s van zondag brak hem zuur op ;-)

SoloSlim 11 mei 2021 om 18:01

Nog 4 van die sprintjes en de tijd die Bernal/Landa pakken vandaag is weer verdwenen :)

@koeper
Zit met dezelfde twijfel.. Ofwel wordt hij sterker van de kilometers en gaan we nog iets meemaken ofwel geraakt hij niet herstelt en moet hij misschien de bus opzoeken.

antilek 11 mei 2021 om 17:34

die Evp volslagen kansloos.

Dikke vrouw 11 mei 2021 om 17:37

Trol…….

Michelangelo 11 mei 2021 om 17:35

DeMarchi is typisch zo’n taaie renner. Mooi dat die roze pakt. Dit zijn omstandigheden voor “echte mannen”.

VespavanBern 11 mei 2021 om 18:07

laat het de verafgoders van der remco niet horen ;)

Kannibaal van Schepdaal 11 mei 2021 om 17:37

Staat de fiets van Almeida al in de camion?

CechRepublic 11 mei 2021 om 17:44

Hoezo? Hij heeft zich keurig gespaard om RE de rest van de Giro op sleeptouw te kunnen nemen.

Timothy12 11 mei 2021 om 17:37

Helaas voor Bennett… Geeft natuurlijk wel weer kansen. Ik schrijf in ieder geval Bouwman op voor de kopgroep in etappes 8, 12 & 18.

Tripodboom 11 mei 2021 om 18:08

Leuk dat Bouwman in een kopgroep mag gaan zitten maar ik zie hem niet een rit als winnaar afmaken. Geldt ook voor de rest van JV. Een zwakke ploeg aan de start.

Timothy12 11 mei 2021 om 18:23

Oh dat denk ik wel. In klein groepje sprinten na een heuvelachtige/berg etappe moet Bouwman wel kunnen. Is toch wel redelijk snel in vergelijking met de meeste klimmers.

Jacco van Stierop 11 mei 2021 om 17:38

Leuke prijzen voor Dombrowski en De Marchi, moet zeggen dat ze een beetje uit mijn zicht waren verdwenen. Bernal zag er heel soepel uit, dat belooft wel wat.

Genieten de komende dagen: een roze trui met daarboven zo’n mijnwerkershoofd.

Romāns Vainšteins 11 mei 2021 om 19:32

Heel mooi inderdaad voor Dombrowski die bij SKY zo ongelukkig de vernieling uitgehongerd en gelabbraakt is dat hij amper meer wist dat hij een van origine Poolse achternaam heeft. Die was net zo blij als Henny en Herman van der Hoorn gisteren.

antilek 11 mei 2021 om 17:39

Aart roert zijn staart

IlPirata 11 mei 2021 om 17:40

CEPEDA Jefferson Alexander onder de druk bezweken. maar goed, hij is nog jong.

Aart van Woud 11 mei 2021 om 17:44

Roze trui voor DeMarchi is eigenlijk een ouvreprijs..

Murcia 11 mei 2021 om 17:44

Nette ritzege voor Dombrowski, een zege op dit niveau had ik eigenlijk al eerder verwacht maar deze in dit weer maakt het extra speciaal. De Marchi krijgt na al zijn werk ook de verdiende beloning in de vorm van de roze trui. Daarachter blijken bij de favorieten Landa, Bernal, Vlasov en Carthy een tikkie beter dan Yates en Evenepoel en verliezen Bennet en Almeida hier al de top van het AK uit het oog.
Ik hoop echt dat TJV nu meer ruimte gaat geven aan iemand als Koen om ook eens in de vlucht mee te zitten.

josi 11 mei 2021 om 17:52

Mooie koers en al wat afscheiding tussen de klassementsrenners, maar er komt natuurlijk nog heel veel meer aan.

antilek 11 mei 2021 om 17:52

Wat een shitzooi voor Jumbo

Bayliner 11 mei 2021 om 17:56

Al vaker gezegd die Bennet is een hele middelmatige renner en dan zeggen top 5 moet er in zitten

Gebruikersnaam 11 mei 2021 om 18:00

Bennett is niet middelmatig, gewoon wisselvallig. Altijd interessant om mee te nemen, maar je maakt er geen kopman van. Zoals Kuss dus.

Joaquim Agostinho 11 mei 2021 om 18:01

Meer dan middelmatig wat mij betreft, vorig jaar prima gepresteerd! Schijnt slecht tegen regen en kou te kunnen, wie weet komt hij er nog door.

João Bicicleta 11 mei 2021 om 17:56

Ik had Almeida zowieso geen goed klassement toegedicht. Laat hem maar lekker aanvallen met Masnada deze Giro.

WernerFranke 11 mei 2021 om 18:01

Aanvallen? In de Remcotrein of fiets in de camion.

VespavanBern 11 mei 2021 om 18:04

Bernal zag er heel soepel uit…. landa ook erg goed. Yates en Evenepoel nu (nog) niet op podium niveau, maar kan nog veel veranderen. Te vroeg om conclusies te trekken lijkt me. Verder kan JV iets anders gaan verzinnen, bijna sneu om te zien hoe hun kopman op de eerste klimkilometer van deze giro geparkeerd staat….

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Materiaalzone