Giro 2021: Bettiol beste vluchter in Stradella, Bernal behoudt roze

donderdag 27 mei 2021 om 17:00
Giro 2021: Bettiol beste vluchter in Stradella, Bernal behoudt roze

foto: Cor Vos

Alberto Bettiol heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia, met aankomst in Stradella, achter zijn naam gezet. De Italiaan van EF Education-Nippo maakte deel uit van een vroege vlucht, wist in de finale de eerder ontsnapte Rémi Cavagna bij te halen en soleerde vervolgens naar ritwinst.

Daags na de bergetappe richting Sega di Ala, waarin leider Egan Bernal voor het eerst een teken van zwakte liet zien, kregen de klassementsrenners een relatief rustige dag voorgeschoteld. Met 231 kilometer was de rit naar Stradella echter wel de langste in deze Giro. Na een vrijwel volledig vlakke aanloopfase van tweehonderd kilometer kregen de renners in de laatste dertig kilometer plots vier korte klimmetjes voor de wielen geschoven.

Peter Sagan en Egan Bernal voor de start van rit achttien – foto: Cor Vos

Sterke kopgroep krijgt de ruimte 
Het leek op voorhand een ideale etappe voor de aanvallers en dus toonden veel renners interesse in de vlucht van de dag. Na ruim dertig kilometer koers ontstond een omvangrijke kopgroep, maar aanvankelijk reden de 23 avonturiers niet heel ver weg. In het peloton probeerden verschillende tegenaanvallers nog de sprong te wagen naar de kopgroep, maar de mannen van BORA-hansgrohe (voor Peter Sagan) staken hier een stokje voor.

Met nog iets meer dan 170 kilometer te gaan viel het dan eindelijk stil in het peloton, waardoor de kopgroep een vrijgeleide kreeg. Na verloop van tijd besloten de ploeggenoten van Egan Bernal het tempo te reguleren in het peloton en zo bleef de voorsprong van de koplopers enige tijd schommelen rond de zeven minuten. De Spanjaard Gorka Izagirre was op de 24ste plaats in het algemeen klassement de best geplaatste renner in de vroege vlucht.

Samenstelling kopgroep

flag-de Nikias Arndt, flag-de Nico Denz en flag-ie Nicolas Roche (DSM), flag-nl Wesley Kreder (IWG), flag-fr Rémi Cavagna (DQS), flag-it Alberto Bettiol (EF1), flag-it Samuele Rivi en flag-it Francesco Gavazzi (EOK), flag-it Jacopo Mosca (TFS), flag-ua Andrii Ponomar, flag-er Natnael Tesfatsion en flag-ch Simon Pellaud (ANS), flag-it Samuele Battistella en flag-es Gorka Izagirre (AST), flag-it Simone Consonni (COF), flag-it Dario Cataldo (MOV), flag-it Alessandro Covi en Diego Ulissi (UAE), flag-it Stefano Oldani (LTS), flag-it Filippo Zana (BAR), flag-be Gianni Vermeersch (ALF), flag-it Andrea Vendrame (ACT) en flag-nz Patrick Bevin (ISN)

De koplopers – foto: Cor Vos

De renner van Astana-Premier Tech keek echter al wel tegen een achterstand aan van bijna een uur en was dus helemaal geen bedreiging meer voor de roze trui van Egan Bernal. Er was dan ook geen enkele reden voor INEOS Grenadiers om de vroege vlucht bij te halen. De Britse formatie liet na verloop van tijd de teugels helemaal vieren en zo begonnen de koplopers met goed vijftien minuten voorsprong aan de laatste zestig kilometer.

Koers ontploft op de flanken van Montù Beccaria 
Met nog 35 kilometer op de teller kregen de koplopers met de Montù Beccaria (3,4 km à 4,1%) de eerste helling van de dag in het vizier. Samuele Battistella kon zich niet bedwingen en besloot als eerste vluchter de knuppel in het hoenderhok te gooien. Filippo Zana sprong mee en zo hadden we plots twee Italianen aan kop van de koers. Nico Denz rook het gevaar en wist in z’n eentje de oversteek te maken, al waren de verschillen nog speelbaar.

De eerste aanvalspogingen van Battisella, Zana en Denz werden in de kiem gesmoord en dus was het wachten op een volgende demarrage. Die kwam er van Patrick Bevin en de snelle hardrijder van Israel Start-Up Nation was samen met Alberto Bettiol, Stefano Oldani, Jacopo Mosca, Nicolas Roche en Gorka Izagirre de aanstichter van een nieuwe vlucht. Een opvallende afwezige vooraan was dagfavoriet Diego Ulissi, die plots op achtervolgen was aangewezen.

Cavagna gaat er alleen vandoor 
Op de beklimming naar Castana (5,3 km à 3,9%) reed Bettiol een strak tempo en de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2019 wist zijn vluchtkompanen op het rooster te leggen. In de achtervolgende groep zagen we Ulissi op kop sleuren en de achtvoudige ritwinnaar in de Giro wist de scheve situatie recht te zetten en zo naar het groepje-Bettiol te springen. Een moment van windstilte volgde en dit was hét moment voor Rémi Cavagna om te versnellen.

De Franse tijdrijder van Deceuninck-Quick-Step sloeg een gat en in de tweede groep was niemand bereid om de kastanjes uit het vuur te halen, waardoor Cavagna alsmaar verder kon uitlopen. Vijf, tien, twintig seconden… De voorsprong van Cavagna werd alsmaar groter en dus moest Bettiol wel iets ondernemen. De sterke Italiaan probeerde samen met Roche naar de koploper te rijden, maar bleef hangen op een twintigtal seconden.

Bettiol opent de jacht op Cavagna 
Cavagna reed ook na de technische afdaling van Castana nog alleen voorop en wist in de daaropvolgende kilometers zijn voorsprong nog verder uit te breiden. In tijdrithouding reed hij een voorgift van meer dan dertig seconden bijeen, maar de Fransman moest nog wel twee korte klimmetjes overleven richting de finish. Dat wist ook Bettiol en dus opende de renner van EF Education-Nippo op de voorlaatste klim de jacht op Cavagna.

Bettiol wist de voorsprong van Cavagna te halveren (van dertig naar vijftien seconden), maar die laatste weigerde te plooien en tastte nog eens dieper in zijn onuitputtelijke krachtenarsenaal. Bettiol moest dan weer even op adem komen, kreeg opnieuw het gezelschap van Roche en zo begon Cavagna alsnog met een, zij het beperkte, voorsprong aan het laatste klimmetje van deze etappe. Deze helling eindigde op ongeveer 5,5 kilometer van de meet.

Italiaanse zege in Stradella 
Op de flanken van Caneto Pavese (2,6 km aan 5,7%) moest Roche andermaal lossen bij Bettiol en de Italiaan wist op dit klimmetje alsnog de kloof te overbruggen met Cavagna. De coureur van Deceuninck-Quick-Step wist vervolgens nog even zijn wagonnetje aan te haken, maar moest passen bij een tweede versnelling van Bettiol. Cavagna stond helemaal stil en de Italiaanse vogel was definitief gaan vliegen.

foto: Cor Vos

De laatste kilometers hadden wat weg van een triomftocht en in de laatste honderden meters kon Bettiol uitgebreid zijn eerste ritzege in de Giro d’Italia vieren. Na de binnenkomst van de uitzinnige Italiaan zagen we Simone Consonni naar de tweede plaats sprinten, voor Roche. De favorieten voor de eindzege reden twintig minuten later rustig en in groep over de streep. Egan Bernal wist zo zonder problemen de roze trui te behouden.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Monsieur vdS 27 mei 2021 om 17:04

Mooi overwinning. Bettiol kreeg vast nog meer energie van zijn haat tegen Quickstep

xistnc 27 mei 2021 om 17:23

Het parkeren van Cavagna is redelijk representatief voor de Giro van DQS tot dusver.

Jacco van Stierop 27 mei 2021 om 18:16

En de chasse patate van Bouwman, wat representeert die?

harryjohan71 27 mei 2021 om 18:53

@Jacco van Stierop Wat heeft Bouwman hier mee te maken?

Aart van Woud 27 mei 2021 om 17:07

Goede overwinning, veel Italianen in de top 10 vandaag!

Murcia 27 mei 2021 om 17:07

Bettiol is de beste vandaag en laat zien dat het vele trainen bergop voor hem profijt heeft gehad. Jammer van Cavagna die een geweldig moment koos om weg te rijden maar het laatste klimmetje was er één te veel voor hem. Roche nog net op het podium en het peloton wat op dit moment van schrijven een wielervariant van een slaapliedje ten tonele voert. Op naar morgen.

tvm 27 mei 2021 om 17:13

Schitterend om de lach van Bettiol te zien. Sterkste man in koers, zeker ook als je weet dat hij gister in dienst van Hugh Carthy bergop top 20 reed.

Had Vanbelleghem overigens nog vermeld dat deze regio ook wel “het Toscane van Noord-Italië” wordt genoemd?

Basementman 27 mei 2021 om 18:50

Haha dat krijg je als je 6 uur lang vol moet praten in een etappe waar in totaal een uur iets gebeurt. Aan de andere kant zorgt dit soms ook voor de meest vermakelijke anekdotes

Krakowic 27 mei 2021 om 17:14

Mooie overwinning, wat een sterke beer is dit! Hopelijk volgend jaar ook weer aanwezig in de klassiekers. Of is die echt van plan om zich meer op het klimwerk te gaan richten?

Ook een mooi beeld hoe Cavagna parkeerde, zo herkenbaar.

Romāns Vainšteins 27 mei 2021 om 17:17

Ook Cavagna zal eens op deze manier een rit pakken, gave coureur met durf.

Krakowic 27 mei 2021 om 17:28

Heeft al een etappe in de Vuelta. Maar vind het toch ook een renner die het gevaar loopt een type Sénéchal te worden. Iemand die ongelofelijk sterk is, maar toch te weinig wapens om echt (veel) te winnen. Desalniettemin, mooie coureurs!

Michelangelo 27 mei 2021 om 18:01

@Krakowic,
Ik denk dat er een verschil zit tussen Senechal en types als Cavagna / Bettiol. Senechal zie ik eerder als iemand die redelijk rap is in een groepje, maar niet sterk genoeg om er nummertjes uit te schudden zoals Cavagna of Bettiol. Maar als Senechal in een groepje zit is er ook vaak weer iemand bij die nog wat sneller is aan de meet.

Neemt niet weg dat het resultaat voor de erelijst hetzelfde gaat zijn, namelijk dat ze niet wekelijks een dikke vis pakken.

Hoe dan ook hebben Bettiol en Cavagna voor het nodige vermaak gezorgd in het laatste half uurtje van deze koers.

Jacco van Stierop 27 mei 2021 om 18:06

Cavagna is een prachtige stilist, die laat de toeschouwers altijd winnen.

Romāns Vainšteins 27 mei 2021 om 18:24

Cavagna en Senechal hebben gemeen dat ze Fransman zijn en bij QS rijden, voor de rest erg verschillende renners.

Westfalen 27 mei 2021 om 19:35

Cavagna moet leren zijn krachten wat beter te verdelen. Gaat vaak als een komeet weg, maar valt dan na een tijd stil.

RLM 27 mei 2021 om 17:15

Bettiol die zijn beresterke Giro beloond met een etappezege, en Roche die toch toont dat hij een echte taaie krijger is. Voorts was het ook wel jammer van Cavagna. Almeida zijn voorspelling dat Quickstep nog wel een rit ging winnen kwam bijna uit, en Cavagna is voor mij een van de sympatiekste Quicksteppers.

Laten we hopen dat het peloton een snipperdag nam om ons allemaal te verwennen in de etappes die volgen dan maar?

AdZ 27 mei 2021 om 17:28

Inderdaad morgen dan maar…

Joaquim Agostinho 27 mei 2021 om 17:45

Mooie winnaar hoor, leuke finale gezien.

josi 27 mei 2021 om 17:53

Verdiende zege, Bettiol was duidelijk de beste van de vluchtgroep.

Maenhout 27 mei 2021 om 17:55

Team DSM plotsklaps leider in het ploegenklassement. Zullen ze helaas vast niet vast kunnen houden.

Jacco van Stierop 27 mei 2021 om 17:58

Heerlijke finale, Bettiol heel sterk en verdiende winnaar.

de adelaar 27 mei 2021 om 18:03

@ Monsieur vdS : we herinneren allemaal de kreet ‘who the F is DQS in de bus na zijn overwinning in de ronde. Vervolgens was er ene Remco die tweette dat Bettiol nooit meer een koers zou winnen als het aan hem en DQS ligt . Hier het antwoord!

Miko1983 27 mei 2021 om 18:57

Remco heeft waarschijnlijk 1 van zn twee krukken doormiddel gebeten….
Dat kleine boze wolfje….

monsieur soixante pourcent 27 mei 2021 om 20:32

Haha klopt…

Bettiol doet echter zelf ook wel vaker arrogante/ignorante uitspraken. Als commentaar op zijn overwinning gaf hij mee dat hij net als Cavagna een van de beste tijdrijders ter wereld is en dit dus eigenlijk wel te verwachten was.

Welnu, Alberto heeft voor deze giro duidelijk wat minder aan de pancetta gezeten dan anders maar 1 van de beste tijdrijders? Nuja.

Mooie overwinning, de rest is uiteindelijk irrelevant.

horsm 27 mei 2021 om 22:12

Hahaha… die REV heeft er in zij korte carrière wel echt alles aan gedaan om de gunfactor zo snel mogelijk kwijt te spelen!

xistnc 27 mei 2021 om 22:16

Zelfs de 90-jarige vader van Michel Wuyts is zwaar ontgoocheld.

lo squalo dello Stretto 28 mei 2021 om 08:55

Hij bedoelde misschien hardrijder ipv tijdrijder? Geen idee; won wel vorig jaar een tijdrit in Bessèges dacht ik.

koos1 27 mei 2021 om 18:08

Bettiol met afstand de sterkste vandaag. Cavagna had een sterke demarrage en leek even te gaan winnen maar kwam bergop een veel sterkere Bettiol tegen.

Joaquim Agostinho 27 mei 2021 om 19:56

Overigens: wat een vreselijke irritante figuur is die Sagan. Hindert renners die nog naar de kopgroep willen, opmerkelijk dat daar niets tegen ondernomen wordt!
Nep patron!

monsieur soixante pourcent 27 mei 2021 om 20:33

Dat krijg je natuurlijk met integrale uitzendingen. Lijkt mij business as usual.

Alleen gebeurt dit normaal door de domestiques.

WernerFranke 27 mei 2021 om 20:51

Blijkbaar toch wat erger dan wat knechten normaal doen, want kreeg vandaag een boete van 1.000 Zwitsere frank voor “intimideren van renners”.

xistnc 27 mei 2021 om 22:19

En 50 strafpunten. Voor de wereldranglijst weliswaar. Juist nu zou hij punten in mindering moeten krijgen in het puntenklassement, dat was immers het motief.

monsieur soixante pourcent 28 mei 2021 om 05:36

Zeker wel erger dan wat er dagelijks gebeurt.
Voor het veiligstellen van de trui was dit echter D-day. Al met al een lage prijs voor (zekerheid van) het paars.

Ik denk aan Rowe, Martin, in de Tour zag ik Lampaert ook al zeer brutaal en meermaals de deur dichtdoen in km 5. Ook in amateurrondjes wordt er gescholden en geïntimideerd dat het een lieve lust is.

El Matador 27 mei 2021 om 22:20

Het is Bettiol ontzettend gegund. Één van de meest vermakelijke renners deze Giro en misschien ook wel één van de beste. De sterrati-etappe was hij mijns inziens na Bernal ook de sterkste man in koers. Toch jammer dat hij zoveel heeft moeten knechten voor een toch ietwat tegenvallende Carthy.

Headlines

Materiaalzone

Populair