Giro 2020: Het jongerenklassement

vrijdag 3 januari 2020 om 21:00
Giro 2020: Het jongerenklassement

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia begint in 2020 voor het eerst in Hongarije. Hoofdstad Boedapest is de startlocatie voor de openingstijdrit. Drie weken later eindigt de Ronde van Italië, ook met een individuele tijdrit in Milaan. Wie volgt Miguel Ángel López op als winnaar van het jongerenklassement?

De eerste keer dat het jongerenklassement deel uitmaakte van deze grote ronde, was in 1976. Uiteindelijk duurde het achttien jaar voordat de witte trui zou verdwijnen uit het peloton. Na 1994 duurde het tot 2007 voordat het jongerenklassement terugkeerde. Andy Schleck werd toen dankzij een tweede plek in het eindklassement de winnaar van de witte trui.

De regels die gelden voor het jongerenklassement in de Giro d’Italia zijn sinds de herinvoering in 2007 hetzelfde als voor de witte trui in de Tour de France. Iedere renner die aan het begin van het jaar jonger is dan 25 jaar, strijdt mee om de maglia bianca. Voor de witte trui van dit seizoen doen dus alle renners mee die na 1 januari 1995 zijn geboren.

In 2019 ging de zege in het jongerenklassement van de Giro d’Italia naar Miguel Ángel López uit Colombia. Hij versloeg Pavel Sivakov en Hugh Carthy.

Bekijk hier welke kopmannen starten in de Giro d’Italia 2020

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair