Giro 2020: Het bergklassement

vrijdag 3 januari 2020 om 21:00
Giro 2020: Het bergklassement

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia begint in 2020 voor het eerst in Hongarije. Hoofdstad Boedapest is de startlocatie voor de openingstijdrit. Drie weken later eindigt de Ronde van Italië, ook met een individuele tijdrit in Milaan. Wie volgt Giulio Ciccone op als winnaar van het bergklassement?

Het bergklassement van de Giro d’Italia deed zijn intrede 21 jaar na de eerste editie. De eerste Gran Premio della Montagna was een prooi voor Alfredo Binda. Een Nederlandse winnaar van het bergklassement was er nog nooit: Johan van der Velde (1987) en Steven Kruijswijk (2015) kwamen nog het dichtst met derde plaatsen.

De bergtrui die tegenwoordig uitgereikt wordt, heeft pas sinds de recentste jaren de blauwe kleur. Sterker, pas sinds de editie van 1974 is de leider herkenbaar door een bijbehorende trui. Tot 2012 was dit tricot groen van kleur. Sindsdien rijdt de leider in het blauw rond.

In 2019 ging de zege in het bergklassement van de Giro d’Italia naar thuisrijder Giulio Ciccone. Hij had ruim meer punten dan Fausto Masnada en Damiano Caruso.

Bekijk hier welke kopmannen starten in de Giro d’Italia 2020

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair