Giro 2020: Het algemeen klassement

vrijdag 3 januari 2020 om 21:00
Giro 2020: Het algemeen klassement

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia begint in 2020 voor het eerst in Hongarije. Hoofdstad Boedapest is de startlocatie voor de openingstijdrit. Drie weken later eindigt de Ronde van Italië, ook met een individuele tijdrit in Milaan. Wie volgt Richard Carapaz als winnaar van het eindklassement?

De kleur roze is al sinds mensenheugenis verbonden aan de Giro. Dat de leiderstrui roze kleurt wegens het gegeven dat de organiserende krant La Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt, is bij menig wielerkenner bekend. Het duurde na de eerste editie in 1909 nog tot 1931 voordat de leider in het algemeen klassement een roze trui uitgereikt kreeg.

Dat de erelijst gedomineerd wordt door Italianen, mag geen verrassing heten. Maar liefst 69 van de 102 verreden edities kenden een Italiaanse eindwinnaar. De Zwitser Hugo Koblet was in 1950 de eerste winnaar die niet uit Italië kwam. Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx wonnen de Giro ieder vijf keer en zijn daarmee gedeeld recordhouder.

In 2019 ging de zege in het eindklassement naar Richard Carapaz uit Ecuador. Hij bleef in het eindklassement Vincenzo Nibali en Primoz Roglic voor.

Bekijk hier welke kopmannen starten in de Giro d’Italia 2020

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair