Giro 2020: ‘Geen nieuwe coronagevallen na testronde op donderdag’

vrijdag 16 oktober 2020 om 12:21
Giro 2020: ‘Geen nieuwe coronagevallen na testronde op donderdag’

foto: Cor Vos

De UCI liet gisteren weten nog strenger te zullen testen in de Giro d’Italia, na de diverse positieve tests op de eerste rustdag. Donderdag wees een eerste testronde uit dat er geen nieuwe positieve gevallen zijn, zo meldt de NOS.

“Iedereen bij ons is negatief en volgens mij is ook iedereen in de Giro negatief”, zo vertelt Etienne van Empel. “Ik ben vóór de Giro getest, toen op de eerste rustdag en gisteren ook nog een keer. De volgende test is op de tweede rustdag op maandag en dan waarschijnlijk weer op donderdag”, aldus de renner van Vini Zabù-Brado-KTM.

Van Empel is een voorstander van de nieuwe richtlijnen. “Het is goed om de positieve gevallen gelijk te kunnen isoleren.” Volgens UCI-voorzitter David Lappartient is het nu belangrijk om niet te verslappen, zo liet hij donderdag weten na alle corona-ontwikkelingen.

“Ik wil heel graag dat de Giro op 25 oktober aankomt in Milaan, maar de positieve coronatesten van dinsdagmorgen hebben ons er nog eens op gewezen dat we in de strijd tegen COVID-19 niet mogen verslappen. We willen op deze manier positieve gevallen snel uit het peloton halen, voor een grote besmetting kan plaatsvinden.”


Lees hier alles over de Giro d’Italia en de laatste corona-ontwikkelingen 

Dit artikel delen:

27 Reacties

Sagan=hulk 16 oktober 2020 om 12:24

Benieuwd wat de heren Thijs Zonneveld, Thomas De Gendt, Jonathan Vaughters en vele andere paniekzaaiers nu zullen zeggen. We rijden naar Milaan! Wat een heerlijke derde week zullen we nog krijgen.

0
S. Morgenstern 16 oktober 2020 om 12:30

Alsof die op positieve gevallen zitten te wachten. Wanneer je dat denkt zit je er zelf wel heel raar in.

0
Michelangelo 16 oktober 2020 om 12:35

Ik denk dat IEDERE wielerliefhebber wil dat de Giro daadwerkelijk Milaan gaat halen.

Maar niet ten koste van alles. En ik neem aan dat jij toch ook je wenkbrauwen fronste bij de berichten over de positieve testen, de besmette agenten, de slecht gesloten bubbels, etc. Of stond jij ook nog even in de partytent in Den Haag de dag voor de sluiting van de horeca?

Hopelijk gaat de Giro tot Milaan omdat dit veilig kan, en niet vanwege egostrelerij van wat bobo’s en organisatoren.

0
Nils96 16 oktober 2020 om 12:51

Hoe durven renners, ploegbazen en andere direct betrokkenen zich hier inderdaad over uit te spreken! Ze moeten niet vergeten dat wij vermaakt willen worden!

0
horsm 16 oktober 2020 om 13:04

@Hulk, om je vraag te beantwoorden, ik ben een paniekzaaier, en toch blij dat er geen positieve gevallen zijn.

Wat betreft de afloop van de Giro zie ik drie mogelijkheden:

1) We halen Milaan.
2) We kiezen een moment waarop we stoppen en geven dat duidelijk aan, zodat er toch een 'eindstrijd' kan zijn. (De Vaughters / Zonneveld optie)
3) We stoppen halsoverkop en roepen de persoon die op dat moment roze heeft uit tot winnaar.

Voor iedereen is situatie 1 de favoriet. Maar als je daar voor kiest kan je wel eens eindigen met situatie 3. Dat is het dilemma.

0
SjorsPatate 16 oktober 2020 om 13:11

Als je logischerwijs de lijn volgt van de afgelopen weken voorspelt dat weinig goeds. Dan ben je een realist, geen paniekzaaier.

0
Michelangelo 16 oktober 2020 om 13:19

@Horsm,
Ik zie nog een vierde optie, namelijk de “Giro van de 10 kleine negertjes”, waarin we met een heel beperkt aantal ploegen aankomen in Milaan, omdat stelselmatig meer ploegen zich terug moeten of willen trekken.
En zowel optie 3 als optie 4 zijn in mijn ogen veel schadeljker voor de wielersport en de wedstrijd zelf dan optie 2.

0
Arie den Blanken 16 oktober 2020 om 13:39

Inderdaad Michelangelo die optie 2 is veruit de beste.
En voor wie vindt dat het kost wat kost door zou moeten gaan omdat wij vermaakt willen worden is het aan te raden zolang de crisis duurt tijdelijk iets anders te zoeken om je te vermaken. Dat lijkt me niets te veel gevraagd maar blijkbaar voor veel erg moeilijk van wege de overvloedige luxe waarin we zijn beland. Gewoon knop even omzetten tussen de oren.

0
Panache 16 oktober 2020 om 14:09

Overbelasting van de zorg moet voorkomen worden. Terecht en met zekere marge. Maar sommigen denken dat dit virus met stip in de top10 staat van ergste zaken die de mens deze eeuw overkomen zijn. Het leed van CO2, fijnstof, tabak, alcohol, maar ook influenza, kanker, of malaria en uitdroging zijn vele malen groter en doen ook een beroep op o.a. de zorg. Een wielrenwedstijd stoppen zou op het totaal niets meer dan symboliek zijn.

0
Michelangelo 16 oktober 2020 om 15:02

Klopt, maar soms is symboliek nodig om andere maatregelen verdedigbaar te houden.

De bruiloft van Grapperhaus gaat an sich ook niet maken dat de ziekenhuizen vollopen. Maar door zijn bruiloft was het wel onmogelijk om handhaving van regels fatsoenlijk uit te voeren.

0
AnderJ 16 oktober 2020 om 15:02

@Panache:

– zoals je ten eerste zelf zegt: “Overbelasting van de zorg moet voorkomen worden”. Alleen al daarom kan er een goede reden zijn om de Giro te staken. Je wil namelijk niet alleen voorkomen dat renners, staf en/of mensen van de organisatie in het ziekenhuis terecht komen, Je wil met name dat mensen rondom de koers niet worden besmet en dat die mensen niet op hun beurt mensen besmetten. Dat kan namelijk een flink beslag op de zorg leggen.
– ten tweede, is het voorkomen van overbelasting van de zorg een wel erg beperkte blik. Ook mensen die niet in het ziekenhuis terecht komen, kunnen behoorlijk last hebben van het virus. Dat heeft een impact op het leven van mensen.
– ten derde, lijkt het me niet onredelijk dat mensen geen zin hebben om nodeloos de ziekte op te lopen voor het vermaak van de wielerliefhebben
– ten vierde zijn alle dingen die je noemt inderdaad problemen. Maar waarom maakt dat we Corona niet moeten bestrijden? Sowieso zie ik geen link tussen wielrennen en een van de problemen die je signaleert, behalve dan misschien uitstoot van CO2 en fijnstop. Daarvoor lijkt me de voornaamste link dat je met minder auto’s zou kunnen rijden en elektische auto’s zou kunnen inzetten.

0
rogierb 16 oktober 2020 om 12:24

Lekker doorfietsen dan maar.

0
xistnc 16 oktober 2020 om 12:37

Grappig, dat Etienne van Empel een lijntje heeft met de UCI-baas.

0
SnellePelle 16 oktober 2020 om 12:44

Dat lijkt er bijna te staan. De alinea indeling kan beter.

0
horsm 16 oktober 2020 om 12:45

Haha… die Van Empel zit op de fast lane!

0
doorak 16 oktober 2020 om 12:52

Amaai, daar gaat de voorbarige wens van een aantal volgers alhier, de usual suspects, dat de Giro dit weekend of z.s.m. moet eindigen.
Dat men streng moet zijn met de bubbels is evident, echter paniek is een slechte raadgever zo blijkt maar weer.

0
Ajvenema 16 oktober 2020 om 12:56

Dan kan iedereen weer terug in z’n mand, mooi.

0
Tuubke 16 oktober 2020 om 13:04

Hoe is het eigenlijk met Kruijswijk en andere renners die de Giro uit moesten? Hebben die klachten ontwikkeld? Is bij hertesten bevestigd dat ze besmet waren? Het zal je maar gebeuren dat je moet stoppen en later blijkt dat je tot die paar procent vals-positieve gevallen behoort….
@ redactie: misschien aardig voor een follow-up artikeltje?

0
horsm 16 oktober 2020 om 13:07

In een interview met Koen Bouwman stond dat Kruijswijk symptomen heeft ontwikkeld. En hier op de site stond later dat Matthews bij een hertest idd negatief testte.

M.a.w. Matthews de lul & Kruijswijk de sjaak.

0
Sven.99 16 oktober 2020 om 13:16

Als we het corona-protocol van de tour volgen, dan valt het allemaal nog reuze mee. Ook daar waren coronagevallen.
Volgens dat protocol moet alleen Mitchelton eruit en dat hebben ze ook gedaan. Met 1 geval hoefden ploegen ook niet uit de tour en het zou raar zijn als ze dat hier wel doen. Daarom volledig terecht dat sunweb ineos en anderen erin blijven.
Dat jumbo visma zelf ermee stopt is hun goed recht,maar ik vind het een tikkeltje overdreven en denk dat ze het niet gedaan hadden als pak en beet Pfingsten positief was getest.

0
jooprioolpijp 16 oktober 2020 om 13:20

Goed voor de gemoedsrust van de renners, fijn. Doet ook vermoeden dat de bubbels nu ook wat dichter zijn dan aan het begin vd Giro.
Heeft iemand nog iets gehoord over de her-hertest van Matthews? Die eerste hertest was een zgn sneltest die niet zo betrouwbaar is als de normale…

0
ChefSpijker 16 oktober 2020 om 14:37

PCR-test was ook negatief nu.

0
Cyclinglife 16 oktober 2020 om 13:27

Er staat nergens in het artikel dat iederewn negatief getest is op covid19/corona.
Er staat dat iemand denkt/het vermoeden heeft dat iedereen negatief is. (Ja er staat een quote van de NOS website maar ook daar blijft het in het verdere artikel bij een vermoeden.)
Dat is een essentieel verschil.

Nu wordt er in de titel geclaimd dat er geen nieuwe positieve corona is aangetroffen in het peloton. En iemand die het artikel niet zorgvuldig leest wordt zo bewust bespeeld door de media. Terwijl het enkel een vermoeden is. De media heeft al genoeg schade aangericht omtrent incorrecte berichtgeving rond corona. Moet dat nu ook hier op wielerflits.nl/be? Welk belang kan een wielrenwebsite hebben om hieraan mee te doen.

0
ChefSpijker 16 oktober 2020 om 13:44

Stel je niet zo aan. Als niet iedereen negatief was, was er wel een DNS vandaag. En Van Empel zit in koers, die zal via-via vast wel te horen krijgen wat er allemaal speelt in het peloton. Net als het altijd van tevoren al uitlekt wanneer er wel positieve gevallen zijn.

0
harryjohan71 16 oktober 2020 om 14:11

Het is ook op het NOS journaal. Dit is voor jou waarschijnlijk nog niet betrouwbaar genoeg. Alleen De Gendt is zeker betrouwbaar? Hier wordt in ieder geval geen paniek gezaaid, integendeel. Tot op heden lees ik overal alleen maar overdreven negatieve berichtgeving over Corona. Dit stemt ook niet overeen met de werkelijkheid.

0
Cannontop 16 oktober 2020 om 14:44

@cyclinglife Er staat nergens dat niemand negatief is? Snap je het zelf nog wel, want dat zou heel bijzonder zijn…

0
Cyclinglife 16 oktober 2020 om 15:53

@cannon er moest staan iedereen ipv niemand.
Heb het aangepast.

Wat maakt het uit dat er geen DNS is vandaag ivm corona? Het geeft aan dat het vermoedelijk toevallig juist is. Maar ten tijde dat het artikel geschreven was bij de NOS was daar nog geen sprake van. Op dat moment was het van horen zeggen. En om het dan te schrijven als een vast staand feit is niet correct.
Journalisten behoren feiten te verkondigen en zodra dit niet het geval is maar bijvoorbeeld sterke vermoedens zijn dit duidelijk vermelden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone