Giro 2019: Vroege vluchter Cima wint na ware thriller, Ackermann pakt puntentrui
foto: LaPresse
donderdag 30 mei 2019 om 17:09

Giro 2019: Vroege vluchter Cima wint na ware thriller, Ackermann pakt puntentrui

De achttiende etappe van de Giro d’Italia leek een niet al te spannende overgangsetappe te worden, maar het werd een ware thriller. Damiano Cima wist namelijk nipt uit de greep te blijven van de opkomende sprinters. Pascal Ackermann finishte als tweede, maar de Duitser is wel de nieuwe leider in het puntenklasement.

De Giro d’Italia zal de komende dagen worden beslist, maar vandaag was het nog één keer sprinten geblazen. De (nog aanwezige) spurters kregen in finishplaats Santa Maria di Sala nog een ultieme kans op de ritzege, maar welke ploegen waren eigenlijk nog bereid om de kastanjes uit het vuur te halen? Voor Paarsetruidrager Arnaud Démare en zijn ploeg Groupama-FDJ hoefde het niet uit te draaien op een massasprint.

Cima, Denz en Maestri kleuren de etappe 
En dus roken de vluchters hun kans, waardoor we een razendsnelle start kregen: in het eerste uur werd er ruim vijftig kilometer afgelegd. Hierdoor duurde het lang vooraleer er een kopgroep wegreed. Pas na zestig kilometer kregen Nico Denz, de onvermoeibare Mirco Maestri (gisteren ook al mee in de vroege vlucht) en Damiano Cima (eveneens een oude bekende) de zegen van het peloton, waar Israel Cycling Academy op kop reed.

De drie koplopers: Denz, Cima en Maestri – foto: Cor Vos

Waarom? Aangezien Davide Cimolai en Kristian Sbaragli – de twee rappe mannen binnen de ploeg – wel wilden sprinten in finishplaats Santa Maria di Sala. En dus kregen we een saaie en voorspelbare etappe, waarschijnlijk eindigend in een sprint. Of toch niet? Voor Cima stond er overigens nog wat op het spel, aangezien de Italiaan zijn landgenoot Marco Frapporti voorbij kon in de Fuga Pinarello, een prijs voor de renner met de meeste aanvalskilometers.

Komen de sprintersploegen te laat? 
Het verschil tussen de twee coureurs voor de start van de achttiende etappe was slechts 56 kilometer, waardoor Cima uitstekende zaken deed richting Santa Maria di Sala. De drie koplopers reden een maximale voorsprong bijeen van zes minuten, maar Israel Cycling Academy en BORA-hansgrohe wisten wat van de achterstand af te knabbelen. Het was duidelijk, Pascal Ackermann wilde nog een ultieme gooi doen naar de puntentrui.

Een probleem voor de Duitser: de voorsprong liep niet hard genoeg terug. Zo hadden de drie koplopers met nog twintig kilometer te gaan ruim twee minuten voorsprong. Kwamen de sprintersploegen te laat? Denz, Cima en Maestri gingen meer en meer geloven in hun kansen, terwijl Israel Cycling Academy en BORA-hansgrohe steeds nerveuzer werden. De voorsprong was onder de boog van de tien kilometer nog altijd één minuut.

Cima wint na nagelbijtende finale 
Denz, Cima of Maestri: een van deze drie renners leek de achttiende etappe te winnen. De ijverige Maestri bleef maar op kop beuken, de dappere Cima hing tussen zijn kader, maar de sluwe en sterke Denz leek over de beste papieren te beschikken. De Duitser probeerde op drie kilometer van de streep zijn medevluchters te lossen, maar Maestri wist – met enige moeite – weer aan te sluiten.

Denz leek zijn eigen glazen te hebben ingegooid, want de drie koplopers begonnen naar elkaar te kijken. Niet veel later gingen Cima en Maestri toch weer op kop rijden, waardoor ze nog altijd een kans maakten. Het peloton kwam echter steeds dichter, mede door het werk van klassementsman Davide Formolo. BORA-hansgrohe wilde zijn sprintkopman Ackermann hoe dan ook naar de zege piloteren.

Pascal Ackermann baalt van zijn tweede plaats – foto: LaPresse

Ackermann baalt, maar doet goede zaken
Hierdoor werd de voorsprong kleiner en kleiner. Zo klein, dat Cima, Maestri en Denz niet meer mochten twijfelen. Toch wist Cima zijn hoofd koel te houden; de Italiaan ging aan op het juiste moment. Hierdoor wist de renner van Nippo Vini Fantini Faizanè nipt uit de greep te blijven van een aanstormende Ackermann.

De Duitser klopte op zijn stuur, maar de renner van BORA-hansgrohe deed wel uitstekend zaken in het puntenklassement. Zijn grote concurrent Démare kwam in de eindsprint niet verder dan plaats acht, waardoor hij de puntentrui moet afstaan. Richard Carapaz wist zonder problemen zijn leiderstrui te behouden.

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2019 17:11
Prachtige sprintrit. Hulde aan Cima! Denz en Maestri waanzinnig gereden, maar hij brak niet. Ackermann 2e, maar toch puntentrui. FDJ heel dom gekoerst op het einde. Demare ook niet sterk genoeg.
    30 mei 2019 17:14
    Is het niet deels achteraf gepraat om het dom te noemen van FDJ? Ze moesten voorin het peloton ook de sprint aantrekken, of ze nou wel of niet de kopgroep gingen terugpakken.
    30 mei 2019 17:24
    Volgens mij pakt FDJ zelf de kopgroep terug door te gaan rijden met nog een anderhalve kilometer te gaan. Geen Bora rijder meer te zien.
30 mei 2019 17:11
Als Viviani werd gedeclasseerd, mag je dat hier ook doen met Démare... reed bijna twee man van de fiets.
30 mei 2019 17:12
Ha ha, Ackermann is de lul. Geweldig!
    30 mei 2019 17:14
    Pakt toch mooi het paars nog. Als ie Verona haalt.

    Geniale finale zeg. Mooiste van de hele Giro.
30 mei 2019 17:12
Haha, geniale finish. Het is Cima gegund na al die kansloze vluchten.
30 mei 2019 17:12
Ongelofelijk, hoe dom gereden door FDJ.
30 mei 2019 17:12
En Belletti knalt nog ff zijn ketting kaput
30 mei 2019 17:12
Denz en Demare zullen erg balen. Maar wat een fantastische etappe van Denz.
30 mei 2019 17:16
Haha ik heb echt helemaal NIKS met vluchters die ritten winnen, maar dit was natuurlijk prachtig!

En wat schitterend dat FDJ zichzelf totaal te kakken heeft gezet! Wat een onvoorstelbaar stel laffe hazen, en hoe terecht dat die arrogante Demare die trui zo verliest. Heerlijk! Hup Ackermann, nu alleen nog Zondagavond halen!
    30 mei 2019 17:20
    Beetje overtrokken. Laffe hazen? Ze wilden gewoon de drie man vooruit en lieten de rest zich oproken. Best slim. Alleen op het laatst gingen ze te vroeg op kop (met een relatief fitte ploeg), dat was niet slim.
    30 mei 2019 17:24
    Voor de manier waarop Demare zich uitsprak over Ackermann nadat ie van een val profiteerde en de manier waarop Sinkeldam stellig zei dat Demare sowieso de snelste zou zijn.... Vond ik dit niet-rijden voor een etappezege onvoorstelbaar zwak in dit deelnemersveld ja.

    En dan is dit je verdiende loon wat mij betreft. Sowieso altijd mooi als Demare niet profiteert van iets, die overwinning in Sanremo is wat mij betreft nog altijd één van de lelijkste ooit.
    30 mei 2019 17:32
    Er is geen enkel bewijs. En een beetje sneu dat jij geniet van het falen van anderen.....
    30 mei 2019 17:49
    Ik geniet best van het falen van één als de sympathie voor de ander groter is. Vooral in sport.
    30 mei 2019 19:35
    De taktiek van FDJ klopte perfect. Tot 3 km voor de finish. Dag puntentrui.
30 mei 2019 17:16
Kan iemand Bobby Traksel eens een avond de renners hun namen voorlezen? Verkacht zowat iedere naam. "Potsofifow" "Sjimaa" "Krek Van Avermaet"…
    30 mei 2019 17:25
    Je ken je er maar druk om maken..
    30 mei 2019 17:48
    Dat doet Bobbie Traksol prima !
    Dan moeten die gasten hun naam maar schrijven zoals je het uitspreekt. Foneties wel te verstaan.
30 mei 2019 17:17
Wat een spannende finale! Prachtig, en wat een linkmiegel, die Cima, geweldig. Denz de grote motor maar geen controle over de zenuwen. Het paars knullig verspeeld door Démare.
30 mei 2019 17:22
De finale maakt alles goed natuurlijk, maar wat een miskleun van de organisatie om in het hart van de Dolomieten een .... jawel, vlakke etappe te vinden... faut le faire...
    30 mei 2019 19:38
    ??? Juist prima dat er een vlakke rit tussen zit.

    Ik vind het raar dat er zoveel mogelijk bergen in een ronde moeten. Wat mij betreft geeft een ronde het profiel van het land weer. En Italie heeft vlakke wegen zat. Niet in iedere rit moeten wat mij betreft zoveel mogelijk bergen.
30 mei 2019 17:31
Comme le Tour.
30 mei 2019 17:33
Demare rijdt van rechts naar links en kegelt bijna 2 man onderuit? Waar is de jury nu?
30 mei 2019 17:53
Van rechts naar links kegelen en nog maar achtste eindigen, rechtdoor spurten had hem mss een zesde plaats opgeleverd :), je de snelste van het overgebleven pakket noemen en dan zo'n mal figuur slaan. Declasseren die handel!
30 mei 2019 18:12
Het is nog geen Androni, maar toch leuk voor Nippo!
30 mei 2019 18:18
Demare heeft altijd iets waardoor hij geen regelmatigheidsklassementen wint. Tussensprint met bravoure winnen, en dan een onbegrijpelijke sprint rijden met relatief weinig tegenstand.
30 mei 2019 18:46
Top dat de vluchters het hebben gered!
30 mei 2019 18:47
Haha dit vind ik wel leuk hoor! Ook prachtig dat het een renner als Cima is, die al heel de ronde in de aanval gaat voor zo’n onopvallend nevenklassement en niet iemand die zeg maar pardoes mee is.

Jammer voor Ackermann maar ik denk dat hij er niet lang om zal malen na 2 etappes en de puntentrui in zijn 1e grote ronde
30 mei 2019 18:52
Grappig dat Damiano Cima wint. Rijdt voor de rest geen deuk in een pak boter.
30 mei 2019 19:39
Blijkbaar klopte het tijdsverschil tussen de kopgroep en het peloton niet wat de organisatie aan de ploegleiders gaf. Dat vind ik toch wel een serieuze blamage van de organisatie. Als Bora het eigenlijke verschil had geweten dan wint Ackermann waarschijnlijk gewoon deze rit.

Had dan ook liever Denz als winnaar gehad. Hij was toch de oorzaak dat het peloton het zo lastig had.
    30 mei 2019 20:48
    Bora was toch gewoon ook op op het eind? Anders had 't nog makkelijk dicht gekund in de laatste 10 km. Als ze daar nou tot het eind volle bak hadden gereden en ze waren tekort gekomen, had men wellicht een punt. Ze hebben gewoon dat trio onderschat door ze na de laatste tussensprint even 2/3 minuten cadeau te geven.
    30 mei 2019 21:03
    Hoe meer computers, tablets, telefoons, radio's, Velon apparaten er in de koers opduiken hoe dommer de renners en de entourage worden...
    30 mei 2019 22:25
    Wanneer was het fout dan? Want zover je kon zien rijdt FDJ het de laatste anderhalve kilometer dicht. Alle Bora renners waren op. Ze hebben zelfs Formolo gebruikt, die 10e staat in het klassement. Sterker nog, enkel Majka, Formolo en Selig waren nog over om Ackermann bij te staan. De rest was er al even af en komt op ruimte achterstand binnen.
30 mei 2019 20:33
Kan Roglic zich herpakken?

Reacties zijn gesloten.