Giro 2019: Gaviria krijgt zege toegewezen na deklassering Viviani

maandag 13 mei 2019 om 17:40
Giro 2019: Gaviria krijgt zege toegewezen na deklassering Viviani

foto: Cor Vos

De winst in de derde etappe van de Giro d’Italia 2019 is gegaan naar Fernando Gaviria. De Colombiaan kwam als tweede over de streep, maar kreeg de zege toegewezen nadat ritwinnaar Elia Viviani werd gedeklasseerd wegens foutief sprinten in Orbetello. De voorspelde waaiers bleven uit. Primoz Roglic blijft in het bezit van de roze trui.

Hoe sterk is de eenzame Hatsuyama
Voor de start waren twee worden dominant, dat waren wind en waaiers. Geen enkele ploeg wilde risico nemen vanuit Vinci, want iedereen bleef in het peloton. Behalve één dappere strijder genaamd Sho Hatsuyama. De Japanner van Nippo-Vini Fantini-Faizainè was op de eerste dag al zijn landgenoot Hiroki Nishimura verloren en moest nu de hele dag alleen voorop rijden.

Het was een eenzame dag voor Hatsuyama – foto: Cor Vos

Hij pakte na 63 kilometer de meeste punten bij de tussensprint voor de puntentrui, waarna Arnaud Démare daarachter zijn ambitie voor het paars kenbaar maakte door de sprint voor de tweede plek te winnen. Het peloton liet Hatsuyama spartelen en gaf hem even zeven minuten. Halverwege ging even het tempo de hoogte in en werd de Japanner gegrepen.

Anticlimax voor waaierfans
Dat was op 75 kilometer van de finish, met in de wetenschap dat vlak daarna de open stukken kwamen waar de harde wind een rol kon gaan spelen. Het spektakel bleef echter compleet uit. BORA-hansgrohe hield de controle in dienst van Pascal Ackermann en ook Jumbo-Visma was met rozetruidrager Primoz Roglic niet weg te slaan van de voorposten.

Jumbo-Visma controleerde het peloton – foto: Cor Vos

Op de enige klim van de dag, de Poggio l’Apparita van vierde categorie, reed het peloton en masse naar boven. Hierdoor kon bergtruidrager Giulio Ciccone eenvoudig de drie punten pakken op de top. Daarna ging het in gestrekte draf richting de westkust van Toscane, waar Orbetello gelegen is.

Chaotische slotfase
Negen kilometer voor de finish was er paniek bij Movistar toen Richard Carapaz (dertiende in het algemeen klassement) van fiets moest wisselen. De Ecuadoriaan moest hard in de achtervolging, maar verloor 46 seconden. Vijf kilometer voor de meet was een valpartij bij een wegversmalling. Het peloton werd daardoor gehalveerd en Tao Geoghegan Hart (zevende in het klassement) verloor 1.28 op het peloton.

De overgebleven renners gingen op volle snelheid richting de slotkilometer, waar Groupama-FDJ als eerste aan begon voor Arnaud Démare. Door een rare chicane op vijfhonderd meter ging de snelheid volledig uit het peloton. Van de toppers ging Ackermann als eerste de sprint aan, maar door de tegenwind werd hij teruggeslagen. Elia Viviani zat goed gepositioneerd en kwam er nog overheen om zijn ritzege te vieren. Fernando Gaviria kwam nog sterk opzetten en werd tweede in de daguitslag, voor Démare.

Twintig minuten na de finish greep de jury van de UCI alsnog in: Viviani werd de zege afgenomen nadat hij tijdens zijn sprint van de lijn afweek en Matteo Moschetti hinderde. Hierdoor werd Gaviria aangewezen als winnaar van de derde etappe.

Dit artikel delen:

85 Reacties

Wheely 13 mei 2019 om 21:09

Roglič heeft nu opeens deze rit gewonnen? Zie ook PCS.

0
Wildebert 13 mei 2019 om 21:16

Primoz gaat lekker. 2 op 3

0
Brummel 14 mei 2019 om 09:48

was toch al een waardeloze etappe, dus dan ook maar een onbevredigende uitslag. Daar kun je overigens maar één man de schuld van geven en dat is Elia himself, hoe graag ik de tricolore ook zie winnen.

0
Schollekop 14 mei 2019 om 11:13

Als sprinter weet je toch dat je zoveel mogelijk in een rechte lijn moet sprinten? Viviani heeft boter op zijn hoofd. Weet heel goed dat hij fout zat.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone