Giro 2019: Kijkcijfers Eurosport dalen in Nederland

maandag 3 juni 2019 om 16:42
Giro 2019: Kijkcijfers Eurosport dalen in Nederland

foto: Cor Vos

De voorbije Giro d’Italia heeft in Nederland minder kijkers getrokken dan vorig jaar. Het gaat om een kijkcijferdaling van vijftien procent voor Eurosport. Dat blijkt uit de data van de Belgische sporteconomie-onderzoeker Daam van Reeth.

Dit jaar stemden dagelijks gemiddeld 228 duizend mensen in Nederland de televisie af op de Giro d’Italia, tegenover een gemiddelde van 269 duizend kijkers vorig jaar. De drie meest bekeken etappes waren die over de Mortirolo (366 duizend), de laatste bergrit (352 duizend) en de openingstijdrit (299 duizend). De minst bekeken etappe was de sprintersrit van woensdag 22 mei, toen Caleb Ewan de sprint won. Naar die etappe keken 127 duizend mensen.

In 2018 lag het gemiddelde aantal kijkers op 269 duizend per etappe. Toen was de strijd in het algemeen klassement tussen Chris Froome, Tom Dumoulin en Simon Yates tot in het slotweekend spannend. In hoeverre de vroege opgave van Dumoulin deze Giro invloed heeft op de kijkcijfers van Eurosport, is niet bekend.

Dit artikel delen:

116 Reacties

LB108 3 juni 2019 om 18:45

Logisch met de commentatoren

0
Gilberto 3 juni 2019 om 19:56

Zo, dat heb jij ze toch maar eens ff goed gezegd! Grote jongen..

0
girardengo 3 juni 2019 om 21:02

Wat heeft dat met de commentatoren te maken? Voor hetzelfde geld (of meer) kun je stellen dat de commentatoren verdere daling hebben voorkomen. De koers zelf is veel bepalender. Dat is al te zien aan het verschil in kijkcijfers tussen verschillende typen ritten, terwijl de spanning dit jaar geringer was dan voorgaande jaren.

0
Gilberto 3 juni 2019 om 21:21

Commentaar was ook meer dan prima, word over het algemeen goed gewaardeerd als ik hier zo lees. LB heeft gewoon zit om te galbakken.
Ik vind het wel redelijke cijfers overigens. Los daarvan, al genoeg gezegd, veel mensen afgehaakt na uitvallen Dumoulin, en eens een minder spannende Giro vergeleken met andere jaren, ken gebeuren.
Geen reden tot paniek, al zullen dit soort ‘studies’ wel gebruikt worden als propaganda om dat virtuele gedoe erdoor te drukken, dan heb je er zo ineens 80 miljoen jeugdige kijkers bij, als je ‘ze’ moet geloven…

0
coolietje 3 juni 2019 om 18:46

En worden in die cijfers ook de vlaamse kijkers meegenomen? Zoniet, hoe zit het daar dan mee? Marketing-technisch / commercieel moet je deze er bijtellen!

0
$kedel 3 juni 2019 om 19:02

Marketing-technisch hebben ze bij deze cijfers echt wel alles eruit geperst hoor… Je denkt toch niet dat er echt dagelijks gemiddeld 228 duizend mensen hebben zitten kijken?
Ik durf zelfs te betwijfelen of er op enig moment ooit 228 duizend toevallig langs eurosport zijn gezapt bij welke etappe dan ook

0
Kruisberg 3 juni 2019 om 19:27

Ik vind het hoge kijkcijfers eigenlijk. Wielrennen is niet de grootste sport in nederland. Daarnaast zijn de etappes overdag, als veel mensen aan het werk zijn etc.
Prima score!

0
Jean Dumas 3 juni 2019 om 19:32

Eurosport is de Ryanair van de sporttelevisie.

0
Greg4ever 3 juni 2019 om 20:37

Pfff dat mocht Ryanair willen

0
Ardoisier 3 juni 2019 om 19:45

Heb deze drie weken genoten van Eurosport. Dat ik dat nog eens zou opschrijven had ik ook niet verwacht. Maar als je ziet wat voor werk ze er van hebben gemaakt dit jaar, prima. Een voorbeschouwing in de buurt van de finish door Sander en Bobbie. Met een aantal keer goede informatie (kan me een sprintetappe herinneren, stonden ze op een brug vlak voor een scherpe bocht naar de finish). Leuk om vast zo te zien.

En dan Jeroen en Karsten. Ach ja, die Jeroen is inderdaad nogal van de lijstjes en een precieze gast. Karsten is de filosoof. Die af en toe nogal afdwaald. Maar goed, ik geef het je te doen, 160 kilometer in een sprintersetappe volpraten. Dan is zijn verhaal over het voetbal ergens in de Amazone best te doen. Bovendien maakt hij het ook persoonlijk (we weten nu precies met welke renners hij wel eens aan de BBQ zit, wie er welkom is in zijn men cave, en dat hij ze op verzoek kan bouwen). Ook vind ik de ervaringen die hij met renners heeft bij de diverse ploegen (“ hoe ze in het echt zijn”) goed te doen. De onderlinge “strijd” af en toe maakt het ook wat spannender.

En na afloop dan vrijwel direct naar Sander en Bobbie. Die gewoon tussen de renners staan als ze over de streep komen. En ze ook gelijk interviewen. Zelfs in de “uitrij-tent”, waar ze dan opeens worden weggestuurd. Hieraan zie je dat het ook gewoon liefhebbers zijn, die ons meenemen in hun enthousiasme. Een toegevoegde waarde om dit zo te laten zien.

Zeker, Sporza heeft mijn voorkeur (zeker als daar José de Cauwer zit, Wuijts is over zijn hoogtepunt heen). Maar Sporza heeft het geld er niet voor over. En zou nooit zo uitpakken als Eurosport heeft gedaan met de finish rapportages. Sporza is wat dat betreft net iets te braaf (en wellicht dus saai). Over de NOS hebben we het maar niet, die heeft het wielrennen al lang geleden bij het vuilnis gezet.

0
DonQ. 3 juni 2019 om 20:46

Geen etappe gemist, mede dankzij Jeroen en Karsten en blijkbaar ben ik niet de enige die de quasi onenigheid tussen de twee en de oude doos verhalen weet te waarderen. Van de reclame ook geen last dankzij de Humax met bijkomend voordeel dat de cruciale momenten, valpartijen, prachtige beelden van het landschap en ezels vertraagd kunnen worden herbekeken.

Sander en Bobby daarentegen, ik noem ze vanaf nu de Jut en Jul van Eurosport. Voor en na de etappe een paar open deuren intrappen en de interviews na de finish waren veelal gênant te noemen. Uitgeputte renners een mike onder de neus houden, die daar duidelijk geen zin in hebben, enkel om wat voorspelbare reacties te krijgen op de geijkte vragen: Was het zwaar? Hoe voel je je nu? Etc. Niet meer doen volgend jaar.

0
Gilberto 3 juni 2019 om 21:27

Ja, mee eens. Luister graag naar Jeroen en vooral Karsten, maar die andere 2 hoeven van mij ook niet. 0,0 uitstraling

0
Ardoisier 3 juni 2019 om 22:02

Klopt wel een beetje, de inhoud van de interviews na afloop was niet altijd van een hoog niveau. Vond vooral de sfeer proeven het leukste. Heb veel koersen bezocht, vooral in Vlaanderen. De beelden na afloop tonen de chaos die er dan heerst. Ik vind dat een toegevoegde waarde. En de soms wat mindere vragen neem ik dan wel voor lief.

0
Sebas 4 juni 2019 om 06:59

“Karsten is de filosoof. Die af en toe nogal afdwaald. Maar goed, ik geef het je te doen, 160 kilometer in een sprintersetappe volpraten. Dan is zijn verhaal over het voetbal ergens in de Amazone best te doen. Bovendien maakt hij het ook persoonlijk (we weten nu precies met welke renners hij wel eens aan de BBQ zit, wie er welkom is in zijn men cave, en dat hij ze op verzoek kan bouwen). Ook vind ik de ervaringen die hij met renners heeft bij de diverse ploegen (“ hoe ze in het echt zijn”) goed te doen.”

Kijk, hier ben ik het wel mee eens. Wat ik dan echter wel weer jammer vind (ik kan het gemist hebben), is dat ik geen ENKELE anekdote uit de dopingpot heb horen komen. Als ik Kroon dan hoor praten over een renner of over zijn eigen ervaring denk ik toch: “vergeet je niet nog wat” of “hypocriet”.

Af en toe komt er een dooddoener als: tjah dat waren andere tijden. Dan denk ik: jij REED in die tijd. Vertel ons erover.

0
Covadonga 3 juni 2019 om 19:48

Ik zit niet in de telling, vermoed ik. Ik heb echter wel heel vaak op Eurosport gekeken, een paar uur later zonder dat ik de uitslag wist.

0
Johnny7 3 juni 2019 om 19:59

Even complimenten voor de commentatoren, zowel het duo als in Italië als hier in NL, vond het leuk om naar ze te luisteren. Hopelijk blijft dat zo bij de komende wedstrijden.

Heeft verder vooral te maken met uitvallen van Dumoulin. Zelfs ik vond het geen geweldige Giro verder. Ook wel eens betere rondes gezien zonder NL’er.

0
Gina Dietters 3 juni 2019 om 20:32

edit wf: niet doen

0
DonQ. 3 juni 2019 om 20:49

@Greg4ever +10

0
Sajarano 3 juni 2019 om 20:55

Huh? Heb je een keer een vrouw(?) op WF en dan krijg je zo’n verhaal te horen. Triest dit :-(

0
Gilberto 3 juni 2019 om 21:25

Ken je het ook nog normaal verwoorden? Je ken het wel, of in jouw geval, niet waarderen, maar waarom er gesmeten moet worden met termen als oppermongool en irritante idioot… Wat mij betreft gaat je reactie de prullenbak in..

0
Samlambeej 3 juni 2019 om 22:39

Is dat ooit iets geweest tussen Gina en Karsten?

0
leegloper 3 juni 2019 om 23:00

Kroon steekt voor sommigen de BBQ aan, terwijl hij van anderen nog ruzies herinnert. Maar Kroon zou ze niet herkennen als ze in levende lijve voor hem staan?

0
Fish-180 3 juni 2019 om 20:34

Ik denk dat de vele lange etappes ook geen goed doen voor de kijkers. Verder was het deelnemersveld ook niet erg aansprekend. Zelf heb ik wel bijna alle etappes gezien. Blijf het een geweldige sport vinden.

0
Spurter 4 juni 2019 om 01:37

Ritten van meer dan 200 km, daar bewijs je niemand een dienst mee. De renners niet en de kijker al helemaal niet.

Natuurlijk wil je wat van de omgeving laten zien, maar doe dan ’n rit van 120 km. Je weet toch wel dat het eindigt op ’n sprint.

0
FDJ 4 juni 2019 om 06:33

Die lange ritten zijn ook een kwestie van vraag en aanbod. Je zit als start- of finishplaats met met een behoorlijk kostenplaatje opgescheept.

0
Mystery Rider 4 juni 2019 om 14:21

De lange ritten zijn er om de uitputtingslag te bevorderen in een grote ronde.

Als je allemaal ritten van 110-120 km doet kunnen de betere junioren ook deelnemen en het is niet de bedoeling dat Remco Evenepoel op 19-jarige leeftijd een grote ronde wint.

Het doel is om het kaf van het koren te scheiden en na 3 weken een winnaar op het podium te krijgen die zijn krachten het best heeft kunnen indelen.

Vandaar combinatie van super lange ritten (+230km) en korte ritten met veel hoogtemeters. Uiteindelijk maken de renners het mooie weer, indien ze ervoor kiezen om 230km aan 44 gemiddeld te rijden, dat kruipt alvast in de kleren!

0
Magikdatzeggen 3 juni 2019 om 20:48

Ik denk dat het vooral komt door de vroege opgave van Dumoulin en de afwezigheid van Gesink. Nederlanders kijken toch graag naar goed presterende Nederlanders. En heb toch een lichte heimwee naar het commentaar van José Been…

0
Kingstown 3 juni 2019 om 21:19

Ik ben 1 van de mensen die principieel weigert om Eurosport te kijken. Zelfs als dat betekent dat ik mijn geliefde wielersport niet kan zien.

Of Nederlanders wel/niet goed presteren staat daar volledig los van.

0
Gilberto 3 juni 2019 om 21:23

Uit welk principe?

0
Sebas 4 juni 2019 om 07:07

Dat is het klote aan principes he ..

Volgend jaar per ongeluk langs Eurosport zappen tijdens de Giro en het is geen principe meer. Lastige dingen, beter blijf ik ervan weg.

0
Polleke 3 juni 2019 om 21:20

Eurosport, en alle andere zenders krijgen een versleten, ouwbollig format aangeboden en moeten het daar mee doen…3 weken is echt te lang om de spanningsboog, euh, op spanning te houden…inkorten die GT en vooral de ‘sprintetappes’ zijn te voorspelbaar, te talrijk en te slaapverwekkend om te verdedigen….die 8 sprints kunnen ze evengoed dezelfde dag organiseren in een criteriumformule…dat zou pas een kijkcijferkanon zijn en ons verlossen van anderhalve week semi-coma die, zoals blijkt, steeds minder mensen willen zien….

0
Peter Pieterse 3 juni 2019 om 21:44

Saaie vertoning deze giro.
Geen wonder.

0
west 3 juni 2019 om 23:09

Wat zijn die twee sunny cities waar iedereen het steeds over heeft?

0
iLLan 4 juni 2019 om 07:41

Abcoude en Heerhugowaard

0
Mystery Rider 4 juni 2019 om 14:24

Zoutelande en Amsterdam, elk om twee verschillende redenen :)

0
Jan Blokland 3 juni 2019 om 23:13

Waar is José Been eigenlijk gebleven?

0
chasse patat 3 juni 2019 om 23:29

José geeft Engels commentaar. Deed Tour of Norway en gaat nu Ronde van Luxemburg verslaan. Ze mag van mij weer terug naast Karsten Kroon. Duo Jip en Janneke uit Dalen. Het verveelde mij in ieder geval nooit!
Wat zeggen deze cijfers tov het totale aantal TV kijkers? Er wordt immers steeds meer online gekeken.

0
Djoop 3 juni 2019 om 23:16

Dit jaar ontbraken de zware punch etappes en dat was duidelijk een gemis. Het uitvallen van TD hielp ook niet, evenmin het opzichtige spel om Nibali te bevoordelen. Uitgezonden door Euroreclame met commentaar waar je niet heel vrolijk van wordt, maar evengoed een aangename verassing voor degenen die de NOS gewend zijn.

0
Rob_in_de_hekken 3 juni 2019 om 23:22

Het uitvallen van Tdm was natuurlijk een aderlating. Afwezigheid Bernal. Het parcours was vreselijk, met als dieptepunt een te korte, niet selectieve sprintetappe na de rustdag met een trechter in de finale: met valpartij van Ackermann, Moschetti e.a. tot gevolg. Bizar lange etappes om de dag.
De motoren die zich niet aan de regels hielden waaraan renners zich stoorden. Slechte reclame.

Het commentaar was wel leuk vond ik. Soms flauw, maar vaak grappig en soms zelfs in een deuk gelegen om de dierenkennis van Karsten, de Nederlandse uitspraken/ gezegden die Jeroen niet kent (oa piepzak) en natuurlijk de hamvraag: Karsten, 1 naam? Karsten antwoordt, maar stelt de vraag niet aan Jeroen. Heerlijk.
Of dan gaat het elke keer over bbqen en dan blijkt Karsten vegetarisch, je verzint het niet..

0
Sebas 4 juni 2019 om 07:10

Haha inderdaad. Ook hardop gelachen om de ongemakkelijke stiltes die er af en toe vielen. “Dat vind ik niet” , “Ja ik toch wel” ……….. Gelukkig ziet Karsten dan wel weer ergens een hertje.

0
Magikdatzeggen 4 juni 2019 om 08:24

Het misverstand rond de piepzak was inderdaad hilarisch.

0
Wheely 3 juni 2019 om 23:25

@redactie
Ben benieuwd, kwamen er meer bezoekers op wielerflits? En de volgtopics werden die beter bezocht? Kwam dat dan door de nieuwe vorm of omdat Tom is gesneuveld?

0
Spurter 3 juni 2019 om 23:30

Eurosport had de pech dat Dumoulin al snel wegviel. Dan is voor veel Nederlanders de lol er vanaf. De Belgen hadden sowieso al geen favoriet voor deze Giro.

Verder zat ook de planning wat tegen. Een hele lange, vlakke aanloop waarin voor de gemiddelde kijker te weinig gebeurde. Op vrije dagen, soms geen interessante ritten. Al die lange, vlakke ritten, dat schiet ook niet op. Als iets toch een sprint wordt, rijdt dan snel even langs de toeristische dingen die in beeld moeten en knal dan naar de streep. Voor mij part een ritje van 120 km.

Ook zit je met Eurosport natuurlijk met ontzettend veel reclame. Dat wordt al snel irritant.

Los van dat, hebben ze het prima voor elkaar bij Eurosport. Jeroen en Karsten, dat was wel even winnen, maar ik vind dat het nu wel werkt. Jeroen heeft aardig wat feitenkennis paraat en Karsten praat alsof hij 12 keer de Giro heeft gewonnen met 'n kwartier voorsprong.

De analyse vooraf en achteraf van Kleikers en Traksel is ook leuk gedaan. Geen hogere wiskunde, maar dat hoeft voor de gemiddelde kijker helemaal niet.

Ook de Podcasts heb ik allemaal geluisterd.

Tripje naar Tel Aviv/Jeruzalem is ook weer geboekt. :)

0
Bollentrui 4 juni 2019 om 01:22

De Belg zendt het ook niet meer uit. Dus 0 keuze. Vanaf dag 1 al klaar met José en Jeroen. Je hebt een “radiostem” of niet maar deze 2 duidelijk niet. Ik mis de tijden met het duo Berkhout (deed standaard ToC) & Zonneveld. Lekker vlot maar ook passie en kennis. Iemand riep het al maar desnoods Nelissen idd. Vanbelleghem out!

0
bartje 4 juni 2019 om 02:11

Deze Giro had maar een zeer beperkte amusementswaarde. Kwam door het parcours, door het weer, EN de renners.

Het commentaar is heus niet zo slecht, maar reflecteerde ook gewoon de wedstrijd zelf, en dan heb je ditmaal een wel zeer bedreven commentator nodig om daar nog wat van te maken.

Ik vond die in Carlton Kirby, die a la Theo Koomen koersverloop spannend wist te maken met brullende commentaren, als het peloton zich met schildpaddenhaast door een volledig platte Po vlakte spoedde. En met zijn verschrikkelijk grappige meligheid de meest dodelijk saaie momenten wist op te fleuren.

Dat ging dus via de stream, die illegaal of niet, ook geproduceerd werden door ES, en dat toont zich niet in de kijkcijfers.

0
Willem Tuijtel 4 juni 2019 om 07:28

In de 1ste plaats jammer van onze Tom en wat Bauke betreft ik had hem beter in geschat en het commentaar op Eurosport is werkelijk een drama een K Kroon die zichzelf leuk vindt blijf bij de les en dan die Jeroen had gehoopt dat hij kramp in zijn kaken kreeg maar helaas volgende keer hopelijk weer op de BRT SPORTZA dat is genieten met goed commentaar en vakkundig gezien top

0
Napoleon 4 juni 2019 om 10:07

Worden de leestekens nog nageleverd?

0
Hoebele 4 juni 2019 om 09:02

De absolute cijfers zijn eigenlijk ook erg interessant. Zo’n 250.000 kijkers in NL is nog best veel in vergelijking tot 24.000 in DK/ZW en slechts 2 miljoen in Italië, een land met 60 miljoen inwoners en dat voor de ronde van hun eigen (wielergekke) land!

0
Jean Dumas 4 juni 2019 om 10:09

We zijn natuurlijk erg verwend. In de jaren tachtig was er in NL alleen de Tour, en dan alleen het laatste uur van de etappe. Op vakantie had je alleen de radiouitzending van de wereldomroep, met om 6 of 7 uur een nabeschouwing. Van de beruchte Gavia etappe met Breukink in 1988 alleen karige beelden van de finish in Bormio, ’s avonds in Studio Sport.

0
Zjoske 4 juni 2019 om 10:17

Als Van Bellgehem eens zou stoppen met zijn Italiaanse woordjes (40x maglia ciclamino in 1 etappe bijvoorbeeld), zou het al een stuk aangenamer zijn.
Kroon gewoon prima, droge humor daar houd ik wel van.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone