Giro 2019: Zakarin wint eerste bergrit naar Ceresole Reale

vrijdag 24 mei 2019 om 17:13
Giro 2019: Zakarin wint eerste bergrit naar Ceresole Reale

foto: LaPresse

Ilnur Zakarin heeft de eerste grote bergrit van de Giro d’Italia op zijn naam gezet. Op de loodzware slotklim naar Ceresole Reale schudde hij Bauke Mollema en uiteindelijk ook Mikel Nieve af, met wie hij de hele dag in de aanval reed. Jan Polanc behield de roze leiderstrui.


Bijltjesdag, daarop zou het toch wel uitdraaien in de dertiende etappe, de eerste rit met aankomst bergop. Vanuit startplaats Pinerolo liep de route noordwaarts, waarna de Colle del Lys na amper 55 kilometer koers de eerste test vormde. Tachtig kilometer verderop wachtte de veeleisende Pian del Lupo, die voor het eerst was opgenomen in het parcours. Tot slot was het 44 kilometer lang klimmen naar Ceresole Reale, naar het meer Lago Serrù, waarbij de aankomstlijn was getrokken.

Drie renners verschenen niet meer aan de start: James Know, Roger Kluge en Giacomo Nizzolo waren de volgende afvallers, maar de verwachting was dat de lastige rit van vandaag nog meer slachtoffers zou eisen. Onder bewolkte weersomstandigheden, maar aan 19 °C werd kort voor het middaguur het startsein gegeven. De leiderstrui rustte sinds gisteren op de schouders van Jan Polanc, die de koppositie overnam van ploegmaat Valerio Conti.

Mollema en Zakarin in de vroege vlucht
In de heuvelachtige aanloop naar de Colle del Lys regende het aanvallen: veel renners wilden graag meezijn in de lange ontsnapping. Pas op deze eerste klim werd de kopgroep gevormd: een omvangrijke groep scheidde zich af van het peloton en vooraan was Bauke Mollema de best geklasseerde renner. De Nederlander van Trek-Segafredo stond na twaalf etappes zesde op 6:02 van leider Polanc. Met Ilnur Zakarin had ook Katusha-Alpecin haar kopman van voren.

Antwan Tolhoek maakte deel uit van de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Ook de andere ploegen met klassementsambities zaten niet stil: Movistar (met Amador, Rojas en Carretero), Astana (Cataldo, Zeits en Izagirre) en Bahrain Merida (Pozzovivo en Nibali) hadden elk meerdere pionnen van voren. Jumbo-Visma was eveneens van voren vertegenwoordigd met Antwan Tolhoek. Tevens lagen er veel punten voor de bergtrui voor het oprapen: uit de top-5 van het bergklassement zaten Gianluca Brambilla, Giulio Ciccone en Fausto Masnada mee.

Ciccone rondde als eerste de top, waar de kopgroep zo’n drie minuten voorsprong had op het peloton. Met Mollema op twee minuten van Primož Roglič was er Jumbo-Visma veel aan gelegen om de vluchters niet te veel ruimte te geven. De Nederlandse formatie zette zich dan ook op kop in de achtervolging. In de afzink van de eerste klim viel Tao Geoghegan Hart letterlijk weg uit de kopgroep: de renner van Team Ineos smakte tegen het asfalt en moest opgeven.

Peloton spat uiteen op de klim naar Pian del Lupo
Halfkoers was de voorsprong van de kopgroep al teruggebracht tot amper twee minuten en met 1:45 begonnen de vluchters even later aan Pian del Lupo (9,4 km aan 8,7%), de tweede klim. Ciccone en Brambilla sprokkelden vandaag niet alleen punten voor de bergtrui; ook konden zij vooraan hun kopman Mollema goed van dienst zijn. Zij bepaalden dan ook het tempo vooraan. In het peloton kleurde het geel van Jumbo-Visma nog altijd de voorposten.

Bauke Mollema reed vrijwel de hele dag vooraan – foto: Cor Vos

Op het steile gedeelte van de klim naar Pian del Lupo zette Pello Bilbao zich op kop van het peloton, waardoor de groep uiteenspatte. Onder anderen roze trui Polanc en ook Bob Jungels gingen overboord. Vanuit de kopgroep had Cataldo zich intussen laten terugzakken, waardoor hij ploegmaat Bilbao en kopman Miguel Ángel López nog van dienst kon zijn. Door het strakke tempo van Astana was de voorsprong van de kopgroep op de top nog slechts een minuut.

Wat restte waren de smalle en lastige afdaling van de Pian del Lupo en de 44 kilometer lange klim naar de finish in Ceresole Reale. Het peloton was intussen uitgedund tot elf renners: Mikel Landa, Richard Carapaz, Miguel Ángel López, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali, Rafał Majka, Hugh Carthy, Simon Yates, Lucas Hamilton, Pavel Sivakov en Primož Roglič. De Sloveense troef van Jumbo-Visma had met Antwan Tolhoek nog altijd een pionnetje van voren.

Veel verwachtingen voor de slotklim
In het dal sloot de omvangrijke groep renners (met daarbij rozetruidrager Jan Polanc) die achterop was geraakt weer aan bij de favorieten: onder impuls van Jungels hadden zij in de afzink hun achterstand goedgemaakt. Ook de vluchters met daarbij nog altijd Mollema, Zakarin en Tolhoek waren niet ver meer. In het dal bedroeg het tijdsverschil nog slechts 0:30. Dat beloofde wat voor de slotklim, waar op papier vuurwerk werd verwacht.

Jan Polanc had voldoende marge om de roze trui te behouden – foto: Cor Vos

Na het samentroepen van de achtervolgers groeide de marge van de vroege vluchters weer ietwat. De favorieten spaarden duidelijk hun kruit op voor de laatste klim. Bij het opdraaien van de laatste 25 kilometer viel dan de kopgroep uiteen: Fausto Masnada viel aan en kreeg Ion Izagirre, Giulio Ciccone, Hector Carretero en ook Joe Dombrowski met zich mee. Daarmee verdween de Nederlandse tandem Mollema-Tolhoek van het front.

Mollema en ook Zakarin lieten zich echter niet zomaar uit het veld slaan en bleven achtervolgen. Hun inspanningen werden beloond, want op zeventien kilometer van de meet konden zij opnieuw aansluiten. In het peloton zette Nibali intussen zijn ploegmaat Damiano Caruso aan het werk. Het verschil tussen de kopgroep en de groep met favorieten was namelijk weer opgelopen tot meer dan twee minuten en met Mollema reed er nog altijd een belangrijke klassementsman vooruit.

Landa valt aan bij de favorieten
Mikel Landa was de eerste die een speldenprik uitdeelde in de groep favorieten. De Spanjaard keek om en zag dat Roglič en ook Yates in moeilijkheden verkeerden. Daarop versnelde hij nog eens. Slalommend baande hij zich een weg omhoog door de haarspeldbochten van de klim naar Ceresole Reale. Even later sloot hij aan bij ploegmaat Carretero, die zich had laten terugzakken uit de kopgroep. Met Amador waaide er nog een teamgenoot terug.

Primož Roglič kon rekenen op de hulp van zijn ploegmaats – foto: Cor Vos

Daarachter kon Roglič zijn plekje opnieuw innemen bij de favorieten, maar Yates moest terrein prijsgeven. Ook Miguel Ángel López was aangewezen op achtervolgen: de Colombiaan van Astana kampte op tien kilometer van de meet met materiaalpech en moest van de fiets. Deze fietswissel kostte hem flink wat tijd en daardoor werd hij teruggeslagen tot bij…Simon Yates en ook rozetruidrager Jan Polanc, die koppositie wel leek te kunnen behouden.

Intussen deden Mollema, Ciccone, Zakarin en daarbij ook Mikel Nieve goede zaken in de strijd om de ritwinst. Dit viertal had intussen ruim anderhalve minuut voorsprong bij elkaar gefietst op de eerste achtervolgers. Ciccone, Zakarin en Nieve wonnen al eens een etappe in de Giro d’Italia, voor Mollema zou het zijn eerste ritzege zijn. Ze waren er echter nog niet, want in de laatste acht kilometer ging het nog eens stevig omhoog aan 8,9%.

Nibali en Roglič weigeren voor elkaar te werken
Landa rookte zijn ploegmaats volledig op om op zeven kilometer van de meet in zijn eentje verder te gaan. Hij had ondertussen twintig tellen te pakken op het groepje favorieten. Van onderuit de beugel breidde de Spanjaard met het rugnummer 1 zijn voorsprong gestaag uit. Vooraan reed Zakarin weg bij Mollema en Nieve bij het ingaan van de laatste vijf kilometer – Ciccone moest al eerder lossen.

Terwijl er volop strijd was om de ritzege en Landa goede zaken leek te doen voor het klassement, versnelde Nibali daarachter. Alleen Majka, Carapaz, Roglič en Sivakov hadden daarop een antwoord. Majka en Carapaz en even later ook Sivakov reden dan weg bij Roglič en Nibali, die weigerden voor elkaar te werken. Daardoor kon Landa behoorlijk uitlopen: op drie kilometer van de streep had hij al ruim een minuut te pakken.

Vooraan kon Nieve opnieuw aansluiten bij Zakarin. Tussen de sneeuwmuren van Ceresole Reale mochten zij uitmaken wie de ritzege zou pakken. Op minder dan twee kilometer moest de Spanjaard terrein prijsgeven op de Rus, die in 2015 al eens een etappe won in de Giro. Nieve kon nooit meer terugkeren bij Zakarin, die aan de oevers van het Lago Serrù nog eens zegevierde in La Corsa Rosa. Op een halve minuut kwam Nieve als tweede over de streep.

Mollema eindigt uiteindelijk vijfde
Mikel Landa eindigde op 1:19 op de derde plek; hij ging in de slotfase nog voorbij aan Bauke Mollema. Ook Richard Carapaz ging nog voorbij aan de Nederlander, die wel naar een mooie vijfde plek reed. Roglič en Nibali kwamen zij aan zij over de finish, op een kleine drie minuten van ritwinnaar Zakarin. Daarmee kropen de verschillen in het algemeen klassement dichtbij elkaar in de eerste échte grote bergproef van de ronde.

Voor López en Yates waren de problemen groter: de Colombiaan verloor ruim vier minuten op Zakarin, de Brit nog eens een minuutje extra.

Dit artikel delen:

132 Reacties

speedline 24 mei 2019 om 17:15

Dit is toch wel één van mooiste bergritten van de afgelopen jaren. Wat een strijd op alle vlakken

Jean Dumas 24 mei 2019 om 17:53

Alleen de eerste dertig binnen het kwartier.

josemanuelfuente 24 mei 2019 om 17:15

Zakarin, vind het helemaal niks

speedline 24 mei 2019 om 17:16

Want? Beetje uitleg zou wel op zn plaats zijn

Elvs 24 mei 2019 om 17:31

Gaat morgen toch weer veel tijd verliezen met die lange afdaling. Wees gerust

Gilberto 24 mei 2019 om 20:13

Omdat het een Rus is natuurlijk..
Ik vind het een prima renner

mattje123 24 mei 2019 om 21:13

Omdat het een bewezen dopeur is met doping die op de lange termijn ook effect heeft…

west 24 mei 2019 om 21:19

Doe dan effe een linkje naar die bewijzen, flapdrol.

Romāns Vainšteins 24 mei 2019 om 21:32

Zakarin. Vind het geweldig.

Mooi dat ie weer terug is en al helemaal wanneer je beseft dat even hard als de favorieten omhoog hengst, podiumkanidaat nu.

lander luypaert 24 mei 2019 om 17:17

Uhm,.. wie waren hier de mensen die zijden dat Polanc een vogel voor de kat zou zijn??

Baukema Tomoulin 24 mei 2019 om 17:36

*zeiden. Tenzij je je shirt of nachtjapon bedoelt

Rhohan 24 mei 2019 om 17:18

Nibali heeft wel dom gekoerst hoor..

de nieuweMerckx 24 mei 2019 om 17:25

Oerdom, had z’n spelletje lager op de berg moeten spelen ipv. z’n ploegmaat te laten rijden.

Hollow Knight 24 mei 2019 om 17:27

Het is juist goed vior Nibali dat er meerdere renners dichter bij Roglic staan nu. Nibali geeft niets om een een tweede of derde plaats. Nu moet Roglic wel reageren op aanvallen van Zakarin, Mollema, Carapaz & Landa.

Jungle Man 24 mei 2019 om 17:31

Ik kan nibali geen ongelijk geven. Roglic heeft alleen maar als profiteur meegeglibberd.

Angedelamontagne 24 mei 2019 om 17:44

Roglic heeft amper ervaring in deze situatie op dit niveau, zonder ploeg. Zoalng je 1 iemand in de gaten moet houden lukt dat wel. Als je heel de dag lang tactische keuzes moet maken omdat er 4 concurrenten binnen de 2 minuten staan, dan zal de schansspringende wielrenner het moeilijk krijgen. Dus heeft Nibali die situatie vandaag even netjes gecreëerd. Zondag mini ronde van Lombardije… daar gaat Vincenzo Roglic door de gehaktmolen proberen te draaien. Spannend!

Gilberto 24 mei 2019 om 20:14

Laat dit nou maar aan Vincenzo over. Die weet echt wel wat hij doet..

Romāns Vainšteins 24 mei 2019 om 21:34

Nibali heeft Roglic voor het blok gezet waardoor er 3 gevaarlijke rijders naderbij gekomen zijn en Roglic nog veel meer in zijn eentje alles uit moet denken in de finales.

AlfredoBinda 24 mei 2019 om 17:20

Roglic is met open ogen in de val van de Haai getrapt vandaag. Dom dom dom..

Polleke 24 mei 2019 om 17:23

Vooral dom van Nibali…

Maenhout 24 mei 2019 om 17:23

Nou, neen. Nibali moet veel tijd goedmaken op Roglic, met het oog op de tijdritkilometers die nog gaan komen. En hij kon nu al niet van hem wegrijden.

Laatste man 24 mei 2019 om 17:24

Wat ben je toch voorspelbaar..

Polleke 24 mei 2019 om 17:29

Dus domme Nibali, in het geval hij beter kon natuurlijk…

ChefSpijker 24 mei 2019 om 17:33

Kroon had het ook maar continu over spel spelen. Maar volgens mij was Roglic ook gewoon niet goed genoeg om met Carapaz en zo mee te gaan. Dit wordt nog echt een hele leuke open Giro.

Romāns Vainšteins 24 mei 2019 om 21:37

Roglic gaat op de Gavia zeker weer aangevallen worden want de kans dat hij niet supergoed tegen de ijzige laatste 100en meters van reuzeklimmen kan is op zijn minst niet geheel weggenomen.

tvm 24 mei 2019 om 17:21

Movistar imposant!

Ik denk dat ze de GIro gaan winnen (Landa of Carapaz). Deze renners maakten de meeste indruk bergop. Zakarin ook, maar die gaat het in zijn eentje niet redden.

Ik denk dat het van niet beter kunnen is bij Nibali en Roglic. Anders geef je niet zoveel tijd weg aan Carapaz, Landa, Mollema en Majka. Ze konden immers Lopez en Yates definitief de vernieling in rijden. Blijkbaar konden ze niet veel harder, denk ik.
Of zou het sparen zijn van deze heren? Sparen voor de derde week?

DonQuichote 24 mei 2019 om 17:35

Ik denk dat ze allebei best mee hadden gekund. Je zag het goed aan die Sivakov die ze af en toe voorbij ging, maar weer werd ingehaald toen ze een beetje aanzetten. Waren uiteindelijk teveel met elkaar bezig. Of dat een goede zet was, moet nog blijken. Alles komt nu behoorlijk dicht bij elkaar.

DonQuijote 24 mei 2019 om 20:04

Hela er is maar één DonQuijote hè!

Gilberto 24 mei 2019 om 20:15

Zag er weer indrukwekkend uit van Movistar idd. En in tegenstelling tot Astana, lukte het bij hun wel. Waar was Astana ineens joh, wat een teleurstelling

west 24 mei 2019 om 21:27

@Don quichots

Quote:
Hela er is maar één DonQuijote hè!

Is dat een hele literaire grap of heb je het boek nooit gelezen?

borg 24 mei 2019 om 17:22

Mooi! Knap van Landa, 2 dagen na elkaar in de aanval. Movistar sterkste team. Ik vind het wel raar dat Roglic niet rijdt. Hij leek harder te kunnen.

NCK17 24 mei 2019 om 17:22

Nibali verliest nog maar eens eenpaar minuten. Zakarin reed fantastisch. Landa ook goed.

Roglic verspeelt zijn enorme voorsprong, Zakarin en Mollema binnen de minuut van Roglic.

FDJ 24 mei 2019 om 17:22

Roglic z’n gewacht gaat m duur komen te staan. Wat een domme actie.

Yates bevestigt zijn voorjaar eigenlijk. Niet goed genoeg.

nickdt 24 mei 2019 om 17:26

Juist niet dom. Hij voert nu juist de druk op voor Nibali, want die moet, hij niet.

Ami 24 mei 2019 om 17:30

Idd!

Jowinho 24 mei 2019 om 17:38

@nickdt: Juist wel dom. Nu komen er echt wel veel dichter en dat zorgt ervoor dat er meer renners moeten gecontroleerd worden. Of denk je dat het voor Nibali uitmaakt of hij 2de of 10de wordt in de Giro? Landa heeft zo al twee minuten gratis gekregen. Carapaz nu vandaag ook meer dan één minuut.

FDJ 24 mei 2019 om 18:08

Precies Jowinho!

west 24 mei 2019 om 21:57

Als dit dom is wat is dan slim? 8 bergetappes lang èn Nibali èn Landa èn Carapaz èn Lopez èn Majka èn voor de zekerheid ook Yates controleren? Lekker overal op springen en op kop sleuren?

Laatste man 24 mei 2019 om 17:23

Zakarin is leuk voor hem, vaak aangevallen.

Nibali gokt volledig op Roglic, Roglic blijft er rustig onder. Movistar duo is gevaarlijk, voor de rest nog geen paniek.

krypton 24 mei 2019 om 17:25

Bij Movistar kunnen ze het beste de kaart Carapaz gaan spelen, die is zo goed. Landa is ook goed, maar toch wat minder indrukwekkend dan Carapaz.

el_jafar 24 mei 2019 om 17:25

roglic kan gewoon niet beter… gaat elke begrit serieus wat tijd verliezen

Jacco van Stierop 24 mei 2019 om 17:25

Wat een prachtige finale! Zakarin uitgekookt zich op de bagagedrager van Trek laten brengen en vakkundig afgemaakt. Dappere strijd van Mollema, sterk staaltje van Landa, mooi gepoker tussen Roglic en Nibali en het portie drama komt van Lopez. Yates de grote verliezer. Al die tijdsverschillen goed voor de wedstrijd.

Ami 24 mei 2019 om 17:29

Wat dom van roglic hoop dat Movistar de giro wint. Hij vergeet dat iedereen al wat is tegen gekomen hij nog niet en dan geef je zo onnodig je voorsprong weg.. de gene die zegt dom van Nibali hij heeft de Giro al 2x gewonnen die denkt dan win ik hem maar niet maar ga zo n laffe rijder als Roglic niet een de zege helpen en groot gelijk!

Laatste man 24 mei 2019 om 17:31

Tsja…

Elvs 24 mei 2019 om 17:38

Ja, denk ook dat Nibali zomaar Giro winst opgeeft om Roglic te naaien. Zucht.

dikkechaap 24 mei 2019 om 17:45

Mijn god wat trekken die grote rondes toch altijd een raar publiek aan in de panelen. En dan moet de tour nog komen.

mus van de maasstad 24 mei 2019 om 17:52

Volgens mij heeft roglic nog steeds een voorsprong op ALLE klassementmannen itt Nibali

debarreman 24 mei 2019 om 17:31

Heerlijke koers. Zo mooi als er geen dominante robots de wedstrijd verpesten.

horsm 24 mei 2019 om 17:32

Opvallend dat de helft van de toptien AK Oost-Europees is.

DemPolS 24 mei 2019 om 17:40

Opvallend in de Tour juist niet…

Dolfy 24 mei 2019 om 17:32

Benieuwd of Yates dit jaar gaat vliegen in de laatste week, omgekeerde van vorig jaar dan…

Henk 24 mei 2019 om 17:32

We kunnen de prachtige term “wieltjeszuiger” weer eens uit de kast halen. Vroeger voor Joop nu voor Primoz.

Laatste man 24 mei 2019 om 17:44

Pardon?

de nieuweMerckx 24 mei 2019 om 18:23

Tja, Nederlandse ploeg, wat had je anders verwacht?

horsm 24 mei 2019 om 18:41

Gotgot ‘wieltjeszuiger’ – echt zo’n term van veertig jaar geleden.

marcinho11 24 mei 2019 om 17:33

Mooie move van Mollema maar ben bang dat hij de komende bergetappes veel gaat verliezen. Bergop ziet hij er niet sterk uit.

Simonvb 24 mei 2019 om 17:52

Vandaag was Bauke idd niet sterk. Erg teleurstellend deze 5e plek en de 4e plaats in het AK.

Jean Dumas 24 mei 2019 om 21:09

Van dag tot dag bekijken. Op Majka heeft hij nog 1.22 voorsprong, en met wat aanklampen en nog die tijdrit maakt hij best een kans op het podium.

horsm 24 mei 2019 om 17:33

Ik vind het niet zo dom van Roglic. Nibali is al een paar dagen psychologisch oorlog met hem aan het voeren, en hij moet tonen dat hij daar niet bang voor is.

Jungle Man 24 mei 2019 om 17:34

Zakarin begin ik toch wel fan van te worden. Beetje cultheld type.

Romāns Vainšteins 24 mei 2019 om 21:46

Lekker op tijd

Vrienten en Brood bewijzen hier elke dag hun gelijk

Henk 24 mei 2019 om 17:34

Nibali speelt het gewoon hard. Zoals altijd. Daar gaat Roglic het nog heel lastig mee krijgen. Nibali is namelijk meer bereid om de Giro te verliezen.

Elvs 24 mei 2019 om 17:39

Maar waar gaat Nibali tijd op Roglic pakken dan? Daar moet hij dan ook maar eens aan beginnen met de tijdrit nog te gaan.

Maenhout 24 mei 2019 om 17:47

Nibali is vooral zichzelf aan het opnaaien. Roglic wíl die roze trui helemaal niet, want zijn ploeg kan die trui toch niet verdedigen. Wie er ook na de bergetappes in het roze rijdt, twee, drie minuten achterstand houden hem niet wakker: hij is veruit de snelste tijdrijder. Het devies is dus schade beperken zonder overbodige grote inspanningen. Het is aan Nibali c.s. om afstand te nemen.

Baukema Tomoulin 24 mei 2019 om 17:35

Wauw, mooie rit. Enkel Nibali en Roglic reden berekenend, de rest leek zich te smijten. We gaan de komende 10 dagen (net als vorig jaar) nog veel renners er finaal doorheen zien zakken. Nominaties daarvoor: Landa, Zakarin, Mollema. Wellicht zijn er vandaag nog anderen hard boven hun theewater gegaan. Leuk :)

NDI22 24 mei 2019 om 17:47

Yep, veel reacties hier lijken te vergeten dat er nog 6(!) bergritten en een TT moeten komen.

horsm 24 mei 2019 om 17:35

Jungels op 13 minuten.

Dolfy 24 mei 2019 om 17:39

Polanc zal hem dankbaar zijn dat wel..

horsm 24 mei 2019 om 18:43

Maffe actie van Jungels, zich zelf helemaal op te blazen om terug te komen. Why??

bartp25 24 mei 2019 om 17:43

Ik denk dat Roglic niet bang is voor Mollema en Zakarin, en dat zij tijd terugpakken hem niet interesseert. Carapaz Landa en Majka vindt ik persoonlijk niet heel slim, en dan voornamelijk Carapaz die wel heel erg sterk lijkt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.