Giro 2019: Cataldo wint vanuit vroege vlucht, Roglic verliest tijd na pech en val

zondag 26 mei 2019 om 17:16
Giro 2019: Cataldo wint vanuit vroege vlucht, Roglic verliest tijd na pech en val

foto: LaPresse

De winst in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia is gegaan naar vroege vluchter Dario Cataldo. De Italiaan van Astana was na een aanval van meer dan tweehonderd kilometer de beste na de Lombardije-etappe. Hij versloeg landgenoot Mattia Cattaneo. Bij de favorieten waren Richard Carapaz en Vincenzo Nibali de grote winnaars, Primoz Roglic verloor ongeveer veertig seconden door pech en een late val.

Cattaneo en Cataldo
Het duurde even voor een kopgroep ontstond. Waar een grote groep in de lijn der verwachting lag, werd het een tweetal. Thuisrijders Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli-Sidermec) en Dario Cataldo (Astana) sloegen de handen ineen. Zij kregen al snel een grote voorsprong van het peloton in deze lange zondagrit.

Het Movistar van roze trui Richard Carapaz liet de voorsprong van de twee oplopen naar meer dan een kwartier. Dat vond Mitchelton-Scott te veel worden. Simon Yates zette zijn ploeggenoten op kop om de twee een niet te grote voorsprong te geven voor de finale. De voorsprong zakte daardoor naar minder dan tien minuten, met de Lombardije-finale voor de boeg.

foto: Cor Vos

Verrassingsaanval Yates
De finale begon eigenlijk met een afdaling nabij Onno, zeventig kilometer voor de meet. Tijdens bochtige afzink brak het peloton in meerdere stukken. Niet lang daarna bereikten de renners de voet van de Madonna del Ghisallo. Alle favorieten meldden zich aan het front, met Movistar dat het tempo bepaalde en het peloton uitdunde.

De koplopers hielden prima stand, al hielp een fietswissel van Cattaneo niet erg mee om de voorsprong te behouden. Met een voorsprong van zeven minuten kwamen de Italianen boven op de Ghisallo. Daarna volgde de Colma di Sormano, waar Simon Yates een verrassingsaanval plaatste op 45 kilometer van de meet.

Roze trui Carapaz reageerde direct op de Brit, met Mikel Landa en Vincenzo Nibali in zijn wiel. Primoz Roglic zag die aanval niet aankomen en moest het gat snel dicht rijden. Een nieuwe aanval van Yates werd gecontroleerd door Movistar. Vlak voor de top van de Sormano ging Miguel Ángel López op en over Yates, met de hoop om met een voorsprong de snelle afdaling in te gaan.

Pech voor Roglic
López kwam alleen niet los en zo gingen de favorieten in een lang lint de afdaling in, overigens nog altijd vier minuten achter de twee koplopers. In het vlakke deel na de afzink viel het stil in het ‘peloton’. Hierdoor kregen de aanvallers loon naar werken en mochten zij strijden om de ritzege. Daar achter was het wachten tot de Civiglio voor de favorieten uit hun kot kwamen.

Opeens reed Primoz Roglic in de achtergrond, een halve minuut achter de favorietengroep. Door mechanische pech moest de Sloveen verder op de fiets van Antwan Tolhoek, maar nog voor de klim van de Civiglio (4,2 km aan 9,6%) sloot hij weer aan bij de concurrentie. Met een achterstand van 3.20 minuut begonnen de favorieten aan de beklimming van derde categorie. 

Nibali bereidt zijn aanval voor – foto: LaPresse

Civiglio
Movistar hield het tempo hoog op de eerste meters. Hugh Carthy plaatste vervolgens de eerste versnelling, waar niet op gereageerd werd. Daarna was het zijn landgenoot Yates die het probeerde. Ook daarop werd niet gereageerd. De eerstvolgende demarrage was van Vincenzo Nibali. De Haai versnelde met Carapaz in zijn wiel, terwijl Roglic niet kon reageren. De Sloveen moest achtervolgen en leek niet de power te hebben om bij Nibali te komen.

Nibali en Carapaz sloten aan bij Yates. Daarachter was het man-tegen-man, al oogde Roglic niet heel sterk. Nibali plaatste onder de top nóg een versnelling, die alleen door Carapaz gevolgd kon worden. Roglic probeerde – vanuit het zadel – de schade op de klim beperkt te houden. Op de top was het gat twaalf seconden.

Strijd om de ritzege
De twee aanvallers gingen met een kleine minuut voorsprong de afdaling in. Cataldo nam het voortouw, maar na de afdaling was er wat onenigheid. Cattaneo nam namelijk niet over van Cataldo. Ondertussen was Nibali als een baksteen naar beneden gegaan in ‘zijn’ afdaling. De Italiaan gooide daarmee Carapaz overboord, al kwamen die in de straten van Como wel terug bij Nibali. Het ging niet hard genoeg om de koplopers nog in te rekenen, want in een sprint met twee bleek Cataldo de sterkste.

Vincenzo Nibali in de afdaling – foto: Cor Vos

In de afdaling van de Civilgio moest Roglic achtervolgen. De risico’s die hij nam werden hem te veel, want in een bocht naar rechts kwam hij in aanraking met de vangrail. De kopman van Jumbo-Visma bleef rustig, stond weer op en vervolgde zijn weg. Wel verloor Roglic veel tijd, vooral op Nibali en Carapaz. Het verschil was ongeveer veertig seconden aan de streep. Tussen beide groepen in zat nog een groepje met onder meer López en Landa.

Algemeen klassement
Richard Carapaz verstevigt door zijn voorsprong op Roglic de roze trui die hij om zijn schouders heeft. Zijn voorsprong is nu 47 seconden. Nibali staat derde op 1.47 minuut van de Ecuadoriaan. Morgen is de tweede en laatste rustdag in de Giro d’Italia.

Dit artikel delen:

121 Reacties

Doordrijver 26 mei 2019 om 17:19

Wat gisteren al bleek…Roglic is over zijn top heen. Yates wordt beter. Carapaz en Nibali worden de mannen van deze Giro.

De ploegleiding zei dat Roglic nog niet op zijn absolute top was. Wel, imo was hij in Romandië en ik de eerste week op zijn top.

Ik ben absoluut niet anti Roglic maar ik vrees gewoon dat dit de realiteit is.

bartp25 26 mei 2019 om 17:24

Ik ben er ook bang voor ja, hij lijkt minder te worden. Dinsdag zal het duidelijk worden

oscarito1908 26 mei 2019 om 17:25

Lijkt me ook. Gewoon te vroeg in vorm. Die gaat er volgende week een keer doorheen zakken. Wel een interessante wending.

horsm 26 mei 2019 om 17:47

Zonder die dubbele pech zat hij gewoon bij Nbali in het wiel.

debarreman 26 mei 2019 om 17:19

Waarom kon Roglic niet bij Majka blijven?

Gilberto 26 mei 2019 om 17:25

Toch ff schrik in je benen natuurlijk

Merlinappa 26 mei 2019 om 17:25

Pijn, vermoed ik

horsm 26 mei 2019 om 17:27

Hij reed op het babyfietsje van Tolhoek.

Wheely 26 mei 2019 om 17:28

Volgens mij is hij nooit bij Majka terug gekomen na die val.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:30

@Wheely,
Dat wel. Zat in groepje Majka, maar moest daar vlak voor het vlakke uit lossen. Daarna met Mollema gereden.

Wheely 26 mei 2019 om 17:47

Waren dat niet herhalingsbeelden. Kroon beweerde dat hij terug was maar lijkt me niet logisch

Patrickvanv 26 mei 2019 om 18:08

@horsm
Tolhoek en roglic hebben dezelfde framemaat, het zadel van tolhoek staat zelfs iets hoger. Dus zeker geen babyfietsje

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 18:19

Zat niet bij Majka.

Roglic raakte hen kwijt door de gemiste bocht. Hij lag al achter op Nibali en Carapaz.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:19

Mooie Giro-rit. Pech en val voor Roglic zuur, maar nog niks verloren. Carapaz bergop de sterkste. Nibali leuk geprobeerd, maar reed ook niet echt weg. Landa en MAL normaal. Yates wordt sterker. Mollema weer lekker mee.

Gilberto 26 mei 2019 om 17:26

Landa had zijn jump toch eerder af moeten breken, zag al snel genoeg dat het niet haalbaar was

Emergo 26 mei 2019 om 17:26

Nog niks verloren voor Roglic bij de constatering dat Carapaz bergop de sterkste is ??
Roglic wordt geen Giro winnaar, we zullen ermee moeten leven.

montventoux 26 mei 2019 om 17:19

Schitterende koers gezien! De haai doet z'n naam eer aan.

Je zou denken dat ze bij TLJ hebben geleerd van het Kruijswijkdrama (waarbij Tankink al sprak over rondewinst voor de beer geschoten was), nu het nieuws over een overdreven roze bus voor na de finish. Hoogmoed voor de val. Bewaar dat soort berichten lekker voor als het zover is.

Kan nog alle kanten op maar de haai wordt vast nog beter. Of Yates die het dit jaar andersom doet; van kansloos naar wieweetvoorietsidioots? Carapas profiteert vandaag. Benieuwd of hij het volhoudt.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:21

Hoogmoed? Ze hebben een speciale bus voor extra rust na de etappes toen hij in het roze reed. Heeft helemaal niks met hoogmoed te maken.

montventoux 26 mei 2019 om 17:28

Lees: 'Een speciale bus'. Voor als hij het roze weer pakt. Ja hoogmoed. Begrijp best dat ze partner Mercedes willen pleasen. Geef dan trouwens iedereen een bus. Ook de buschauffeur een eigen bus, mechaniekers een bus. Een Mercedesbus om de Mercedesbus in te doen. Mercedes. Dan wel met whirlpool.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:20

Jaja.

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 17:21

Omkadering van Roglic maakt natuurlijk een grandioze schuiver door geen nieuwe fiets op te dwingen met 1 vd linkste afdalingen in Italie voor de boeg. Dan weet je wel zeker dat Nibali gaat aanvallen, Carapaz wist dat ook want toen ie van kop ging zocht hij meteen het achterwiel van Nibali op.

Random wielerliefhebber. 26 mei 2019 om 17:24

lekker nog een keer van fiets wisselen… die naaiballen van Movistar waren vol gas aan het geven om dat te voorkomen hoor

Laatste man 26 mei 2019 om 17:25

Movistar reed gewoon tempo, deden niks verkeerd. Echter was de tijd erg kort voor een fietswissel (5 km.).

Gilberto 26 mei 2019 om 17:27

Bullshit beschuldiging aan het adres van Movistar

Samlambeej 26 mei 2019 om 17:29

Effe heel de caravaan halt doen houden op die wegen is ook uiterst linke boel met achterop geraakte renners in aankomst.

Random wielerliefhebber. 26 mei 2019 om 17:36

Amador reed in die 5 kilometer zo hard dat hij bergop gelijk moest afgeven, opzich is het hun goed recht hoor maar erg aardig is het niet

Gilberto 26 mei 2019 om 17:40

Die waren al aan het rijden hoor, niet ineens als reactie op Roglic

Kosmonaut 26 mei 2019 om 17:21

Maar goed dat Roglic gisteren met een tactische meesterzet 2 minuten heeft weggegeven toch?

AndyFan 26 mei 2019 om 17:22

Heel blij dat Roglic tijd heeft verloren vandaag (niet met de manier waarop overigens), want had geen zin om de laatste week naar een soort Wiggins te kijken die alleen zorgt dat hij geen tijd verliest zodat hij het af kan maken in de tijdrit.

Emergo 26 mei 2019 om 17:28

Een kinderhand is snel gevuld.

AndyFan 26 mei 2019 om 17:37

Denk dat je het tijdsverlies van Roglic daarmee toch wel een beetje bagateliseert. Het gaat namelijk een flinke invloed hebben op het koersverloop de komende week en ik denk dat deze invloed positief zal zijn.

Emergo 26 mei 2019 om 17:43

Ik bagatelliseer niets, de feiten geven de trend voldoende aan. Maar “heel blij zijn dat Roglic tijd verliest” leidt mij tot die kinderhand.

Tuubke 26 mei 2019 om 17:22

Prachtige rit. Deze Giro kan nog veel kanten op. Leve de aanvallers!

NDI22 26 mei 2019 om 17:22

Je gunt niemand een valpartij maar bent blij dat iemand gevallen is. Ga aub weg.

Polleke 26 mei 2019 om 17:22

Hold your horses ….Nibali heeft helemaal niks goedgemaakt….

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 17:23

Winnaar van vandaag natuurlijk ook geweldig, kan me nauwelijks een giro zonder Cataldo voor de geest halen en die man is altijd goed .

Gilberto 26 mei 2019 om 17:33

Ken er prima mee leven, als ben ik toch meer een Androni fan

AlfredoBinda 26 mei 2019 om 17:24

Alle tactische genieën hier die het een meesterzet vonden om minuten prijs te geven aan Carapaz, denken jullie er nog steeds zo over? Carapaz gaat met 2 vingers in de neus de Giro winnen.

Giro is wel over voor Roglic, zal zelfs nog lastig worden om de top10 te halen. Te vroeg gepiekt en ook mentaal gebroken door Nibali nu. Die gaat minuten aan zijn broek krijgen dinsdag.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:24

edit wf: niet doen

AlfredoBinda 26 mei 2019 om 17:26

edit wf: gebruik in het vervolg svp de functie 'reactie melden'

bartp25 26 mei 2019 om 17:27

Nee denk inderdaad niet meer dat het van weelde was. Maar de top 10 niet meer halen? Nou niet overdrijven he, er waren vandaag bergop 3 man echt sterker, yates nibali en carapaz

Laatste man 26 mei 2019 om 17:28

Je doet niet anders dan trollen dit jaar over LottoNL. Zowel in volgtopic, chat als op het forum.

Geniet toch gewoon eens van het fietsen op top niveau.

oscarito1908 26 mei 2019 om 17:28

Dat is geen getroll gewoon een prima analyse.

Mensen die voor de Giro beweerden dat er geen concurrentie voor Roglic zou zijn. Dat is trollen.

Laatste man 26 mei 2019 om 17:32

@oscarito. Kijk het hele jaar eens terug, trollen.

Kosmonaut 26 mei 2019 om 17:32

Heeft niks met trollen te maken. Hij slingert gewoon de woorden van velen gisteren hier terug.

rennerske 26 mei 2019 om 17:33

Het meesterstuk van Roglic krijgt inderdaad steeds meer allure. Met zoveel pech nog immer de grote favoriet. En uit het roze blijven wordt nu wat makkelijker. Zaterdag of zondag gaat het meesterstuk uitgepakt worden.

Gilberto 26 mei 2019 om 17:37

@kosmonaut,
Zijn toch vaak enge mensen die woorden terugslingeren en zichzelf op de borst slaan en hun gelijk komen halen. Deze flippo komt nogal claimend over met zijn stellige orakels, niet gek dat dit irritaties veroorzaakt…

Laatste man 26 mei 2019 om 17:37

@Kosmonaut. Kijk de chat en het forum van dit jaar maar eens terug. Als er iets even niet loopt een paar opmerkingen, dan weer roepen dat je hier weer vertrekt.

Ik heb genoten van een mooie Giro rit, ondanks de pech voor een topfavoriet.

AlfredoBinda 26 mei 2019 om 17:39

Ik heb de afgelopen dagen echt behoorlijk veel mensen gezien die elke actie van Roglic/Jumbo zo verdraaiden dat het een tactische meesterzet leek.

Knechten die heel vroeg lossen? Slim krachten sparen!
Minuten prijsgeven aan concurrenten? Geniaal,niet in het roze

Vrij vermoeiend..

montventoux 26 mei 2019 om 17:56

@Binda Suggestie: Een praatprogramma (Het Evangelie van Alfredo) waarbij je de commentaren van commentaar voorziet, analyses deelt en stellige voorspellingen doet. Zou dan ook een live chat bij kunnen.

Quote:
Nou doei
debarreman 26 mei 2019 om 18:00

@AlfredoBinda, of je nu wel of niet gelijk krijgt, maar tjonge wat heb ik een bloedhekel aan mensen zoals jij die alleen maar hun gelijk willen halen. Bekijk de koers, geniet er van, analyseer, geef je voorkeur aan en dergelijke. Maar net doen alsof de koers nu al gereden is en jij het verste kunt plassen …

de nieuweMerckx 26 mei 2019 om 18:05

Als Roglic niks meer verliest dinsdag maakt hij nog een goede kans. De daarop volgende ritten zijn namelijk erg tegenvallend qua parcours. Jammer dat de enige échte bergrit niet door kan gaan vanwege sneeuw op de Gavia. Dat is toch iets dat steeds vaker ontbreekt in grote rondes: echte bergritten.

limburgia 26 mei 2019 om 18:30

Even nog een weekje genieten en dan kunnen we allen de mooie winnaar op het schild hijsen en commentaar op de volgenden geven .

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 18:30

Binda is absoluut een hysterische gillende keukenmeid van een Jumbobashertroll maar dat moet je los zien van de vaststelling an sich. Dat Roglic + ploeg er de afgelopen dagen er een potje van heeft gemaakt lijkt me vrij evident, dat dit Roglic totaal buitenspel heeft gezet ben ik het niet mee eens. Ik geef hem altijd nog een goede kans om de giro te gaan winnen.

Joromy 26 mei 2019 om 18:59

Nou ik stoor mij behoorlijk door al dat supporteren van Roglic, vraag 1 is waarom? Hij is geen Nederlander.
Ik ben overigens gewoon 10 jaar al fan van Nibali En dat komt vooral door het doorzettingsvermogen :-)

oscarito1908 26 mei 2019 om 19:51

Heb het enkel over deze reactie laatste man.

kleomantre 26 mei 2019 om 20:37

Inderdaad net een evangelist die blijft hangen in een riedeltje. Als je dan niet zegt dat Carapaz met 2 vingers in de neus de Giro wint dan lijkt het nog ergens op. Nu zijn het vooral loze kreten. Of je straks gelijk hebt of niet is niet relevant. De woordkeuze toont teveel geloof in eigen waarheid.

Emergo 26 mei 2019 om 17:24

Je hebt je zo te lezen leedvermaakt. Ook een hobby.

Merlinappa 26 mei 2019 om 17:24

trieste reactie.

horsm 26 mei 2019 om 17:25

Wat een onzin

Marveloke 26 mei 2019 om 17:29

Het geluk stond niet aan Rogla’s zijde vandaag. Laten we hopen dat dit geen voorteken is voor de derde week.

Cap 26 mei 2019 om 17:45

Hoezo moeten ‘we’ dat hopen? Ik ben niet meer voor Roglic dan voor de andere kopmannen (noch tegen). Ik ben op zich blij dat het van de kopmannen Roglic is die wat verliest, want die kan in principe het meest goedmaken in de tijdrit. Spanning.

Lennimator 26 mei 2019 om 17:29

In de laatste of voorlaatste etappe – volgens Bauke misschien wel de zwaarste – wordt het beslist. Vai Vincenzo!

Merlinappa 26 mei 2019 om 17:29

Roglic tweemaal pech; eerst met de fietswissel, en vervolgens (vermoedelijk) door de fietswissel vallen in de afdaling. Hoop dat het meevalt met de verwondingen en dat ie de komende dagen nog aan kan vallen.

Wel dom van Nibali om met Carapaz door te rijden, dat is vermoedelijk een lastigere klant voor hem dan dat Roglic is.

Wildebert 26 mei 2019 om 17:42

Nibali lijkt mij eerder uitgekookt (helaas). Zijn psychologische oorlog weerstaan kost ook energie.

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 18:36

Roglic en Carapaz hadden gewoon als gezamelijk doel de betere tijdrijder Roglic op achterstand zetten.

Gilberto 26 mei 2019 om 17:30

Bakelants hup hup hup!

FDJ 26 mei 2019 om 17:30

Het gepoker gaat dus niet Nibali zoals hier gesteld werd gisteren, maar vooral Roglic schaden. Hij staat nu op kritische achterstand en mag eigenlijk niet meer verliezen tov Carapaz. Nibali zal alle risico’s gaan nemen want voor hem telt alleen plek 1.

Polleke 26 mei 2019 om 17:37

Waar en wanneer gaat Nibali van Carapaz wegrijden ? Hij heeft zich van tegenstander vergist, dagenlang….dus dom….

Gilberto 26 mei 2019 om 17:32

Alleen maar leuk dit, nu gaan we zien hoe sterk Roglic echt is, of niet :) Gewoon weer een hele leuke Giro zo :)

Cap 26 mei 2019 om 17:46

Helemaal mee eens.

Jacco van Stierop 26 mei 2019 om 17:32

Heerlijke finale! Cataldo was wel aan zijn stand verplicht het af te maken. De pantser van Roglic begint wel scheurtjes te vertonen. Zal moeten blijken hoe sterk hij mentaal is. De demarrage van Nibali zag je aankomen, met mooie schijnbeweging van Pozzovivo. Dat wordt nog een mooie week.

YogiBear 26 mei 2019 om 17:32

Disclaimer: Ik ben TJV fan en hoop dat Roglic wint. Verder; ik hoop niet dat Nibali valt. Ik ben niet blij als Lopez pech heeft en sta niet te juichen als wie dan ook van van fiets moet wisselen. Er is hier een groep die alleen maar zit te trollen of te anti supporteren. Is dat nu echt leuker dan gewoon supporteren (ook voor bv Nibali).

Gilberto 26 mei 2019 om 17:35

Ken je veel voorbeelden noemen van reacties waarin jij vind dat men loopt te juichen als anderen pech hebben? Ik lees wel dat het leuker is nu het toch weer spannender is, maar men meld er dan toch ook bij dat het natuurlijk niet leuk is op welke manier dit tot stand komt.

hansiehansie 26 mei 2019 om 17:35

Volledig mee eens.

YogiBear 26 mei 2019 om 17:56

In de Live chat en ook hier een aantal te vinden, maar gelukkig niet de meerderheid. Had ook gehoopt op een top in vormpiek bij Roglic die een week later ligt en knechten die tot het eind mee konden (ondanks dat de twee belangrijkste er niet zijn). Ben dus nu ook best chagrijnig, maar ga niet allerlei dingen roeptoeteren of mijn gelijk proberen te halen. Objectief gezien staat Carapaz er het beste voor, heeft Roglic nog steeds een minuut op Nibali en begint Yates een bedreiging te vormen (denk ik). Daarnaast hoop ik dat het een dipje is bij Roglic en geen afdaling van de vormpiek.

Romāns Vainšteins 26 mei 2019 om 18:39

Ik sta wel te juichen wanneer iemand toeslaat als ie bloed ruikt, ik denk dat toen Nibali kaderplaatje 177 bij Roglic ontwaarde het vlies voor de ogen schoof. En ongeregeldheden horen bij en maken de koers, ijsmuren rij je in of niet, ploegleiders gaan schijten in de finale of niet, je pakt een portier op het juiste moment of niet, motoren en koersdirecteur helpen je of niet, groene banden zet je erop of niet.

Het allermooiste aan wegwielrennen 1000 x beter dan welke andere sport dan ook is dat je resultaat in chaos behaald dient te worden.

YogiBear 26 mei 2019 om 19:13

@Romans En daar ben ik het dus volledig helemaal mee eens. Resultaat moet worden behaald in een chaos waar je maar beperkt controle op hebt. Na die tijd goed, kritisch en keihard evalueren om de volgende keer te verbeteren en niet meteen bij elke fout iedereen willen ontslaan.

Joachim Agostinho 26 mei 2019 om 17:33

Mooie move van Nibali, maar Carapaz ook heel sterk.
Pech voor Roglic, de eerste keer rook de concurrentie nog geen bloed, maar even later was het raak. Geluk bij een ongeluk voor Roglic dat hij na de val nog snel op zijn fiets kon stappen, maar hij verliest toch kostbare tijd.

vanSpringel 26 mei 2019 om 17:35

Zoals gezegd. Nibali wint alleen door pech van anderen.

Gilberto 26 mei 2019 om 17:38

Dat zijn nog eens uitspraken

Sonsbach Allstars 26 mei 2019 om 18:35

Heb je werkelijk alle overwinningen van Nibali geanalyseerd en kom je vervolgens tot deze conclusie?

Headlines

Materiaalzone

Populair