Giro 2019: Benedetti verrast met ritzege in Pinerolo, favorieten roeren zich

donderdag 23 mei 2019 om 17:00
Giro 2019: Benedetti verrast met ritzege in Pinerolo, favorieten roeren zich

foto: Cor Vos

Spektakel in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia! De ritzege is gegaan naar Cesare Benedetti. De Italiaan van BORA-hansgrohe spurtte in de straten van Pinerolo naar zijn eerste profzege. Jan Polanc wist dan weer de roze trui te veroveren. De favorieten lieten zich onderweg ook voor een eerste keer zien in deze Giro.

Eindelijk zijn ze daar, de bergen! In de eerste anderhalve week van deze Giro d’Italia waren het vooral de sprinters die aan zet waren, maar vandaag koerste het peloton van Cuneo naar Pinerolo. Mensen met enige topografische kennis, weten dan dat de Alpen lonken. De renners reden in de twaalfde etappe overigens nog niet over de hoogste bergtoppen, maar het was in de finale wel klimmen geblazen met de steile Montoso.

Exact zeventig jaar geleden wist de legendarische Fausto Coppi een fameuze solo uit zijn benen schudden tussen Cuneo en Pinerolo. Een groot deel van het peloton hoopte ongetwijfeld in de voetsporen te treden van de Italiaanse kampioen, al leek een dergelijke solozege wat te hoog gegrepen. Alhoewel: Thomas De Gendt mag je nooit onderschatten. De aanvalslustige Belg was de afgelopen dagen vooral in de weer voor sprinter Caleb Ewan, maar zag vandaag zijn moment gekomen.

De koplopers werken goed samen – foto: Cor Vos

Aanvallers ruiken hun kans 
Het startschot had nog nauwelijks geklonken, of De Gendt ging al in de aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg het gezelschap van Eddie Dunbar, maar dit tweetal werd al snel bijgehaald door een grote achtervolgende groep. En het peloton? Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma – de ploegen van Simon Yates en Primož Roglič – vonden het welletjes, waardoor we organisatie al snel de namen kon achterhalen van de kopgroep.

Alle namen op een rijtje: Manuele Boaro, Dario Cataldo, Luca Covili, Manuel Senni, Cesare Bennedetti, Josef Cerny, Tobias Ludvigsson, Connor Dunne, De Gendt, Roger Kluge, Enrico Gasparotto, Dunbar, Christian Knees, Louis Vervaeke, Gianluca Brambilla, Jan Polanc, Jasha Sütterlin, Matteo Montaguti, Francesco Gavazzi, Danilo Wyss, Jenthe Biermans, Jan Bakelants, Marco Haller, Sean Bennett en Damiano Caruso.

Monstervlucht pakt monstervoorsprong 
Deze 25 koplopers werkten in de daaropvolgende kilometers voorbeeldig samen. De klassementsploegen zagen het allemaal graag gebeuren, waardoor de voorsprong alsmaar opliep. De monstervlucht kreeg zelfs een kwartier voorsprong, waardoor Polanc (23e op 5:24 van zijn ploeggenoot Valerio Conti) mocht dromen van de roze trui. We kregen dan ook een strijd op twee fronten.

UAE Emirates op kop van het peloton – foto: Cor Vos

De koplopers begonnen op 66 kilometer van de streep aan de bijzonder steile Via Principi d’Acaja (500 meter aan 13,2%), een met klinkers bezaaid klimmetje dat ook nog zou opdoemen in volle finale. Maar eerst namen de avonturiers een omweg richting de Montoso (8,8 km aan 9,5%), de eerste échte beklimming van deze Giro. De koplopers hadden een geruststellende voorsprong, maar toch ging het nog niet hard genoeg voor Bennett en Haller.

Spektakel op de Montoso, Brambilla nieuwe bergkoning 
De twee rappe mannen moesten wel anticiperen, gezien de lastigheidsgraad van de naderende Montoso. De nervositeit steeg, ook in het peloton. Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma wilden Polanc – als goede klimmer – namelijk niet teveel ruimte geven. Het verschil werd dan ook teruggebracht tot goed dertien minuten op Bennett en Haller, die als eerste begonnen aan de Montoso. De 24 achtervolgers zaten echter niet ver.

Het duurde een tijdje voordat de twee ‘sprinters’ werden ingerekend, aangezien de achtervolgers vooral naar elkaar keken. Op de steilste stroken begonnen de klimmers plots te versnellen. Brambilla, Capecchi, Dunbar, Caruso en virtuele leider Polanc wisten de twee koplopers bij te halen én achter te laten. En wat met De Gendt? Die kon niet volgen, net als zijn landgenoten Bakelants en Vervaeke. Het was Brambilla die als eerste de top van de Montoso wist te ronden, gevolgd door Capecchi, Dunbar, Caruso en Polanc.

foto: Cor Vos

López en Landa vinden elkaar 
De vijf koplopers begonnen al aan de afdaling van de Montoso, maar de favorieten waren nog volop aan het klimmen. En we kregen voor het eerst spektakel tussen de klassementsrenners, aangezien Miguel Ángel López en Mikel Landa versnelden! De twee klimmers wisten op souplesse weg te rijden, terwijl Primož Roglič, Vincenzo Nibali en Simon Yates bleven zitten. Hierdoor wisten López en Landa alsmaar verder uit te lopen.

Maar langzaam ging het zeker niet in de achtervolgende groep, die bestond uit goed vijftien renners. Bob Jungels, Davide Formolo, Sam Oomen, roze trui Conti… Stuk voor stuk goede klimmers die het tempo niet konden volgen. Ze kwamen ook niet meer terug, aangezien Rafal Majka en Nibali vlak voor de top demarreerden. Toch wisten de overige favorieten weer aan te sluiten, waardoor we met een elitegroepje de top bereikten.

Favorieten moeten aan de bak 
Maar López en Landa, die reden nog altijd voor de overige klassementsrenners uit. Ze kregen in de afdaling zelfs steun van hun ploegmaten Boaro en Sütterlin, die zich tactisch hadden laten uitzakken. Hierdoor moesten de negen achtervolgers – Roglič, Yates, Esteban Chaves, Nibali, Majka, Pavel Sivakov, Carapaz, Tanel Kangert en Lucas Hamilton – vol aan de bak om de schade enigszins te beperken.

Deze negen toppers kregen in de laatste tien kilometer nog wat extra steun, aangezien een achtervolgende groep, met daarbij onder meer Bauke Mollema en Ilnur Zakarin, weer wist terug te keren. De teruggekeerde knechten zetten zich meteen op kop, waardoor de voorsprong van Landa en López langzaam maar zeker smolt. Maar hoe zat het eigenlijk met de kopgroep, die inmiddels bestond uit acht renners?

De favorieten finishen na een felbetwiste etappe – foto: Cor Vos

Benedetti bekroont superdag met eerste profzege 
Cataldo, Benedetti en Montaguti wisten namelijk weer terug te keren, waardoor nog acht renners de etappe konden winnen. Het moest allemaal gebeuren op de loeisteile Principi d’Acaja. Het was Brambilla die zich niet kon bedwingen. De renner van Trek-Segafredo probeerde zijn medevluchters uit het wiel te kletsen, maar zijn landgenoot Capecchi plakte als een stukje kauwgom aan zijn achterwiel.

Net na de top wist ook Dunbar nog aan te sluiten, waardoor we een sprint-à-trois kregen voor de ritzege. Of toch niet, aangezien Benedetti en Caruso in extremis nog wisten aan te sluiten. Die eerste had nog geen profkoers gewonnen, maar wist als een volleerd spurter de rest op te vangen. Hij bleek duidelijk de snelste. Ook Polanc – de nummer zes in de daguitslag – kon juichen, aangezien de Sloveen het roze veroverde.

Winnaars en verliezers 
Minuten na de binnenkomst van Benedetti konden ook Landa en López elkaar de hand schudden, aangezien beide klimmers tijd wisten te pakken op de concurrentie. Roglič, Yates en Nibali kwamen 29 seconden later binnen, waarmee ze de schade wisten te beperken. Dit gold niet voor renners als Jungels en Formolo, die veel tijd verloren.

Een stralende Jan Polanc – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

60 Reacties

rennerske 23 mei 2019 om 17:06

Strijd om de tweede plaats nu al losgebarsten. En Roglic? Hij zag dat het goed was.

0
Peterh14 23 mei 2019 om 17:17

Ergens denk ik dat ook ja: Roglic weet dat zijn ploeg niet ideaal is en houdt zich dus rustig en laat anderen met elkaar strijden. Maar op de klim zag ie er niet bepaald goed uit. Shirtje open, gaatjes laten en wat ver naar achteren. Onzichtbaar blijven of minder goed dan we denken?

0
tvm 23 mei 2019 om 17:09

Majka maakt op een hele sterke indruk vandaag. Yates, Roglic en Nibali zijn slim: niet op kop komen, de Giro is nog lang.

0
Jowinho 23 mei 2019 om 17:16

Nibali heeft anders wel op kop gereden.

0
F4L 23 mei 2019 om 17:18

Ik vond Nibali juist erg nerveus rijden.

0
Olly 23 mei 2019 om 18:09

Ik denk dat Nibali zag dat er 1 heel grote concurrent (MAL) wegreed en dat hij daar niet veel tijd aan wil doneren.

0
sven241 23 mei 2019 om 17:09

Leuke rit, knappe overwinning voor Benedetti.

0
sven241 23 mei 2019 om 17:10

Chaotische rit is wel een understatement inderdaad.

0
Tuubke 23 mei 2019 om 17:15

Nou werd dat beeld ook wel behoorlijk versterkt door de regie. Zeldzaam knullig.

0
HennieK 23 mei 2019 om 18:18

Eens, die regie was een aanfluiting.

0
Sebas 24 mei 2019 om 06:50

Niet alleen de Italiaanse regie, maar ook die van Eurosport. Bloedje irritant ook dat je anderhalve week op “bergen” zit te wachten en dat ze dan OP de klim nog een interview klaar hebben staan. Of dat het laatste steile knikje eraan komt voor de klassementsrenners en ze juist dan Thomas de Gendt (8e) voor de camera trekken… Zucht.

0
rennerske 23 mei 2019 om 17:12

Grappig. Roglic had vandaag meer hulp van zijn “concurrenten” dan van zijn ploegmaats.

0
tvm 23 mei 2019 om 17:22

Dat was vooraf al voorzien. Als zijn teammaats afwezig blijven in de bergen zal hij de Giro niet winnen.

0
Elvs 23 mei 2019 om 17:15

Foutje van Jumbo om niet iemand mee te sturen?

0
Tuubke 23 mei 2019 om 17:16

Het kan de komende dagen inderdaad wel handig zijn om iemand vooruit te hebben, ja.

0
F4L 23 mei 2019 om 17:17

Alsof ze dat zomaar kunnen bepalen? In de rit waar Kruijswijk tegen de sneeuwwand aanreed wilden ze ook een mannetje mee hebben, maar dat stonden de andere ploegen niet toe.

0
jooprioolpijp 23 mei 2019 om 17:18

Gezien het koersverloop niet. Roglic heeft geen trap teveel gedaan.

0
Elvs 23 mei 2019 om 17:21

@F4L, er was vandaag niet extreem veel strijd om weg te komen. En ze hebben het ook niet geprobeerd. Maar goed, nu is alles goed gekomen. Ben benieuwd hoe ze het de komende dagen gaan oplossen.

0
Koen35 23 mei 2019 om 17:22

Ik denk dat ze hoopte dat kuss of tolhoek sterk genoeg zou zijn om bij de beste 20 te blijven.
Maar ik denk dat in de volgende etappes kuss of bouwman meegestuurd zal worden in de vlucht om miss te kunnen helpen. Maar ze moeten bij eurosport een beetje rustig doen over de sterkte van de ploeg van jumbo visma want er is nu geen ploeg meer met twee kopmannen die goed in het klassement staan op landa en carapaz na en die staan al op minimaal 3 min. Dat is het enige gevaar als een van de twee aanvalt. Want andere ploegen hebben alleen maar knechten die op kop kunnen rijden en zolang roglic de sterkste is, is dat alleen maar handig zoals mitchelton scott vandaag. Maar de verschillen op dit moment zijn groot genoeg voor roglic dat hij zolang hij sterkste is er geen probleem is behalve als hij pech heeft.

0
Bertvd 23 mei 2019 om 17:18

Bij TJV zijn ze wel blij met deze move van Polanc. Met een beetje mazzel rijdt hij zondag nog in het roze. Scheelt allemaal weer.

0
Romāns Vainšteins 23 mei 2019 om 17:20

Echt weer een rit die ik aan het begrip ‘giro’ kan verbinden. Genoten.

0
Tinus1984 23 mei 2019 om 17:24

Mooie winnaar toch wel. Had het niet verwacht toen brambilla weg trok.

Tjv vandaag niet op sterkte of met oog op morgen afgesproken werk? Hoop morgen op een antwan en sepp die toch wel iets langer mee gaan. Ook al is het morgen een heel andere etappe.

Vandaag roglic slim gereden vind ik. Niks teveel gedaan andere laten werken

0
Jean Dumas 23 mei 2019 om 17:27

Ik mis Bilbao, is die gecrasht?

0
debarreman 23 mei 2019 om 18:39

Op dikke achterstand inderdaad, geen top 10 kandidaat meer. Maar wel weer zo’n type dat nu vooruit gestuurd kan worden.

0
Sebas 24 mei 2019 om 06:53

Ik zag em een fietswissel doen, maar of ie gevallen is.

0
sven241 23 mei 2019 om 17:28

Roglic zal zijn Sloveense landgenoot het roze nog wel even gunnen.
Ondanks het lastige profiel heeft die met 4 minuten wel een mooie voorsprong.

0
bartje 23 mei 2019 om 17:36

Hahahaha, het hele Sloveense wielrennen controversieel en wie staan op plaats 1 en 2 van het AK?
Mooie rit, dat wel!

0
Emergo 23 mei 2019 om 17:45

Laat in het vervolg dat domme hahahaha achterwege svp.

0
52voor11achter 23 mei 2019 om 17:52

@Emergo

Waar stijg jij precies bovenuit met dit soort vermaningen?

0
LB108 23 mei 2019 om 18:57

Emergo hahaha waarom

0
Brabander 23 mei 2019 om 19:08

Er mag niet meer gelachen worden klaarblijkelijk:)

0
Romāns Vainšteins 23 mei 2019 om 21:46

Totaal eens met emergo. hahaha s*cks big time en is daarnaast stom.

0
Titaantje 23 mei 2019 om 17:37

Zo, die Polanc kan best redelijk klimmen, dus een top 10 plek is een reele mogelijkheid.

0
skylimit 23 mei 2019 om 17:37

Schijnbaar voelt geen ploeg van de “favorieten” zich geroepen de koers te controleren.
Het lijkt erop dat het ieder voor zich gaat worden, waarbij Roglic zeker niet op zijn
ploeggenoten hoeft te rekenen.
Ik lach mij straks helemaal suf als er zich toch een aantal renners zich verschrikkelijk hebben misrekend om Polanc zoveel voorsprong te geven.

0
Jean Dumas 23 mei 2019 om 17:40

Waaronder Mollema, die zuinig rijdt, maar al wat concurrenten minuten heeft zien pakken.

0
Random wielerliefhebber. 23 mei 2019 om 17:40

Toch schattig, dat vertrouwen in een renner die er op een pukkeltje is afgereden door Benedetti

0
west 23 mei 2019 om 19:14

Zo zuinig heeft Mollema toch niet gereden? Achter de groep Roglic aangeharkt en daarna dat muurtje op kop voor je rekening nemen?

0
Jack Buijnsters 23 mei 2019 om 17:42

Kan Polanc de Giro winnen?

0
xistnc 23 mei 2019 om 17:45

Nee.

0
lander luypaert 23 mei 2019 om 17:50

Winnen nee. Top 10 ja!

0
Wheely 23 mei 2019 om 17:50

De vader van Jan Polanc is jarenlang de trainer van Roglič geweest. Kan geen toeval zijn.

0
Bertvd 23 mei 2019 om 18:01

Kan Polanc de Giro winnen? Nee! Die is vanaf morgen prooi. Dat is een iets andere rol.

0
Monsalve 23 mei 2019 om 18:19

Edit: Dank! Aangepast

0
ChefSpijker 23 mei 2019 om 18:24

En wat was Sivakov goed. Zoals hij op dat laatste kasseiklimmetje ook nog met speels gemak op schoof. Ben heel benieuwd waar hij gaat uitkomen in Verona. Komt nog veel klimwerk aan en kans is groot dat hij ergens een mindere dag gaat hebben, maar met de benen van vandaag is ie gewoon een serieuze top 5-kandidaat.

0
nummer3 23 mei 2019 om 18:21

Polanc werd in de kopgroep uit het wiel gereden bergop. Die wordt door de favorieten fluitend uit het roze gereden. Zelfs top 10 lijkt me hoogst onwaarschijnlijk.

0
lander luypaert 23 mei 2019 om 18:51

Hij heeft hard gereden om de voorsprong uit te diepen. Veel krachten verloren.

0
marehoek 23 mei 2019 om 18:24

Na Vervaeke is Bakelands de volgende teleurstelling.
Wat had Tom Dumoulin toch een slechte ploeg mee gekregen naar de Giro.
En de ploegleiding moet maar eens bij zichzelf te rade.gaan.
Ze zullen dan tot de conclusie komen we zijn heel slecht bezig en de aanwervingen die we gedaan hebben in deze twee zijn is een totale mislukking.
Ik ben benieuwd wie ze met Tom meesturen naar de Tour.
Maar ja.Roglic zat vandaag ook alleen.laten we ons daar maar aan vasthouden.

0
ChefSpijker 23 mei 2019 om 18:27

Op welke manier is Vervaeke een teleurstelling dan? Ik had vandaag ook wel meer verwacht van Bakelants uit de vlucht (niet zo zeer een zege maar toch ook niet moeten lossen bij een Montaguti en Gavazzi), maar hij was in principe sowieso al niet meer dan de wegkapitein in de ploeg. Een upgrade tov Stamsnijder toen Tom de Giro won. Oomen en het trio Aussies hadden Dumoulin bergop moeten bijstaan.

0
Floris 23 mei 2019 om 18:32

TJV viel me vandaag toch tegen. Oké, het waren grote jongens die gas gaven, maar geen knecht mee met de eerste dertig van het peloton op de allereerste berg is geen goed voorteken. Ik hoop dat ze nog verbeteren (of dat dit afgesproken werk was), anders gaat Roglic wel heel goed moeten zijn om deze Giro te winnen.

0
S. Morgenstern 23 mei 2019 om 18:42

Tolhoek zat toch bij de eerste dertig uit het peloton? Bouwman volgens mij zelfs ook.

0
Floris 23 mei 2019 om 18:46

Ze zaten niet meer bij Roglic na de versnelling van, naar ik meen, Nibali. Toen waren er wel nog zo’n dertig bijeen.

0
S. Morgenstern 23 mei 2019 om 18:49

Volgens mij was er een afscheiding van een man of achttien op dat moment, waar later nog geschift werd tot een man of tien. Tolhoek zat toen ergens rond plek vijfentwintig. Bouwman zat in eerste instantie een tijdje vlak achter dat tweede groepje maar sloot nog aan. Ik denk niet dat hij daarmee ver van de ‘dertigste plek’ zat.

0
Floris 23 mei 2019 om 18:56

Ik had de indruk dat het er meer dan achttien waren, maar soit. Punt is dat daar geen knechten van Roglic zaten. Dat viel me tegen.

0
jorisverkerk 23 mei 2019 om 18:34

“Het was een prima dag voor ons. Primoz is geen enkel moment in de problemen geweest”, beaamt Addy Engels. “Hij kon zich gemakkelijk handhaven op de beklimming en eindigde in een select elitegroepje. Je weet dat Lopez en Landa gaan aanvallen. Hij heeft er goed aangedaan om zich daar niet druk om te maken. Uiteindelijk was het verschil maar een halve minuut. De ploeg nam het initiatief naar de klim toe en Antwan, Koen en Sepp waren ook niet heel ver achter na de beklimming. Dat zijn goede signalen richting de komende etappes.”

0
VerstandOpNul 23 mei 2019 om 18:57

En Addy Engels stond erbij en keek ernaar.. net als met Tom in de Vuelta, net als met Steven in de Giro.. Sommige mensen leren het nooit….

0
Sebas 24 mei 2019 om 07:01

#BlameItOnAddy

0
CeRo 23 mei 2019 om 19:16

Zakarin zag er goed uit bergop maar wat een drama is hij in de afdalingen.
Edit: blijkbaar had hij een lekke band.

0
west 23 mei 2019 om 19:19

Uitstekende dag om ook als knecht vooral niet in het rood te gaan, zo na 11 en een halve dag vlak. Alles op een zakdoek zoals te verwachten viel.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone