Giro 2018: Vrijbuitersteam van Lotto Soudal jaagt op eerste roze trui

Giro 2018: Vrijbuitersteam van Lotto Soudal jaagt op eerste roze trui

Tim Wellens won twee jaar geleden een etappe in Roccarasso - foto: foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

donderdag 26 april 2018 om 15:23

Lotto Soudal wil met Victor Campenaerts een gooi doen naar de eerste leiderstrui van de Giro d’Italia. “De kans dat hij het roze pakt is realistisch, maar ik kan er geen percentage op kleven”, vertelt ploegleider Bart Leysen in een persbericht. Jens Debusschere is de sprintkopman, terwijl mannen als Tim Wellens en Sander Armée op jacht gaan naar ritzeges.

“Victor heeft zich minutieus voorbereid op de openingstijdrit in Jeruzalem”, legt Leysen uit. “Hij reed deze week nog een goede proloog in Romandië (Victor werd vijfde op vijf seconden van winnaar Michael Matthews, red.), op een type parcours dat niet helemaal aansluit bij zijn kwaliteiten. Met hem willen we volgende week vrijdag een gooi doen naar de roze trui. De zestiende etappe is er ook eentje waarin de renners tegen de klok rijden, in een tijdrit van om en nabij de 34 kilometer. Ook daar kan hij voor de ritzege strijden.” Adam Hansen begint in Italië aan zijn twintigste grote ronde op een rij.

Debusschere krijgt het vertrouwen
Oud-Belgisch kampioen Debusschere moet het voor de roodhemden gaan doen in de sprints. “We gaan met één kopman voor de sprints naar de Giro en dat is Jens. Er zijn vijf tot zes sprintetappes, waaronder de tweede en derde rit in Israël. We hebben vertrouwen in Jens. In de sprintetappes zullen we resoluut zijn kaart trekken en met het team alles op alles zetten om die sprint tot een goed einde te brengen. Tosh Van der Sande zal de taak van lead-out op zich nemen. Hij is heel goed in het naar voor piloteren van iemand in de hectiek die aan een sprint voorafgaat.”

Wellens gaat voor ritzeges
“Tim is heel gemotiveerd om na de Ardennenklassiekers naar de Giro te trekken”, stelt Leysen vast. “Hij wil er graag een tweede ritzege aan zijn palmares toevoegen. Voor hem zijn er veel kansen, want heel wat etappes lenen zich tot een ontsnapping. Welke ritten hij zal uitpikken, zullen we nog bepalen. Hetzelfde geldt voor Sander. Zijn conditie ging de afgelopen tijd in stijgende lijn, ook hij is klaar voor de Giro. Hij is een echte overlever en in de Vuelta a España leverde hem dat vorig jaar een mooie overwinning op. Uiteraard is dat geen garantie dat het ook in de Giro zal lukken, maar het toont aan dat hij het in zich heeft.”

Aanvallen is het credo
Lotto Soudal wil net als in de voorbije Vuelta veel gaan aanvallen. In Spanje leverde het de ploeg van Leysen liefst vier etappezeges op. “Aangezien wij geen klassementsambities koesteren, geven we elke renner de kans om in de ontsnapping te gaan in de niet-sprintetappes. We gaan resoluut voor ritzeges. We rijden nu voor het eerst met ploegen van acht in plaats van negen renners in een Grote Ronde. Voor teams met een sprinter én een klassementsrenner in de rangen, kan dat de druk verhogen. Ontsnappingen zullen daardoor meer kansen krijgen om tot de finish voorop te blijven. In sprintetappes zal het er voor ons op aankomen bondgenoten te vinden.”

Selectie flag-be Lotto Soudal voor de flag-it Giro d’Italia 2018
flag-be Sander Armée
flag-dk Lars Bak
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jens Debusschere
flag-be Frederik Frison
flag-au Adam Hansen
flag-be Tosh Van der Sande
flag-be Tim Wellens

Dit artikel delen:

18 Reacties

Chasse_patate 26 april 2018 om 15:24

Hij pakt die eerste roze trui echt nooit!

jvh93 26 april 2018 om 15:28

Nee die kans acht ik ook klein inderdaad. Benieuwd of Jos van Emden er een gooi naar kan doen

Jean Dumas 26 april 2018 om 15:29

De Giro heeft een nog leuker deelnemersveld dan vorig jaar met al die young guns.

JosebaBeloki 26 april 2018 om 15:35

Wellens zal met veel aanvallen wel de koers gaan kleuren deze weken.

ghostwriter 26 april 2018 om 15:43

Met de aanwezigheid van onder andere Van Emden, Dennis en Dumoulin lijkt de kans dat Campenaerts de proloog wint erg klein.

ikbenprocycling 26 april 2018 om 15:43

De Gendt verbergt zijn snode plannen voor de Tour niet.

Rhohan 26 april 2018 om 15:55

Eigenlijk is Wellens dus kopman vrijbuiters. Die is de enige die heeft bewezen dat ie het op WT-niveau kan afmaken. Volgens mij heeft Debuschere nog nooit iets gewonnen, buiten België en doet Adam Hansen zoals gewoonlijk mee om het peloton op te vullen en grapjes te maken achterin.

Neilstrung 26 april 2018 om 16:01

Debusschere heeft wel al een Tirreno etappe gewonnen.

allieballie 26 april 2018 om 16:11

@Rhohan: Vuelta vorig jaar gezien?

dacosta 26 april 2018 om 16:29

vorig jaar werd er voor de vuelta ook minachtend over Lotto gesproken… met als gevolg 4 ritzeges… 4 zeges in deze Giro lijkt me overdreven als ze er 2 halen is het al een overwinning. Zie Tosh VDS wel eens verrassen …

Zjoske 26 april 2018 om 16:40

De twintigste en tevens de laatste in de opeenvolgende reeks voor Hansen toch? Dit heeft hij zelf volgens mij aangekondigd.

Kirsipuu 26 april 2018 om 16:40

Voor Tim Wellens zijn er kansen genoeg deze Giro, hem zie ik wel een etappe pakken. Voor de anderen moet het mee zitten.

Campenaerts zal echt boven zichzelf uit moeten stijgen als hij het roze wil pakken.

west 26 april 2018 om 16:57

Emden, Dumoulin, Dennis… En daar komen dan nog een Bewley, Froome, Martin?, Kyrienka?, Mullen?, Dowsett? (Pedersen?, Soler?, Schachmann?)… Eigenlijks iedereen behalve Castroviejo en Roglic. :P

ChefSpijker 26 april 2018 om 18:18

Neilstrung >>> Dat was toen de helft van het sprintveld onderuit ging in de slotkilometer.

Jungle Man 26 april 2018 om 21:42

Ik blijf het vertrek van campenaerts bij tlj een aderlating vinden. Bij lotto soudal zullen ze onherroepelijk blij met hem zijn. Ik geef hem als Europees kampioen ook nog wel kans op het roze

Covadonga 26 april 2018 om 22:53

Vijf, zes sprintetappes biedt dit jaar zeker kansen op een ereplaats. Veel toppers zijn er niet, maar Debusschere die een massasprint in de Giro wint zie ik niet gebeuren. In de vlakke etappes meegaan in de vlucht, lijkt me wat meer kans geven op ritwinst voor dit team.

JdeWal 27 april 2018 om 01:37

Rohan Dennis kan hij echt niet verslaan. Daar geloof ik niets van

marehoek 27 april 2018 om 10:38

Zoals Martin bij Katuscha is Tim bij Soudal
die vaker in de aanval zal trekken. Dat
zal de etappes leuker maken

Headlines

Materiaalzone

Populair