Giro 2018: Simon Yates houdt Tom Dumoulin af na bloedstollende finale
foto: Sirotti
woensdag 16 mei 2018 om 16:47

Giro 2018: Simon Yates houdt Tom Dumoulin af na bloedstollende finale

Simon Yates heeft zijn roze trui extra kleur gegeven in de elfde rit van de Giro d’Italia. De Brit van Mitchelton-Scott hield op de pittige slotmuur van Osimo Tom Dumoulin af na een bloedstollende finale. Davide Formolo eindigde op de derde plaats. Yates liep in het klassement weer iets uit op zijn Nederlandse tegenstrever, die nu volgt op 47 seconden.

De elfde etappe van de Giro was een eerbetoon aan Michele Scarponi. Het peloton zou onder andere de plaats passeren waar hij woonde en begraven ligt, nadat hij vorig jaar het leven liet. Het regende demarrages nadat het startsein was gegeven in bedevaartsoord Assisi, maar niemand kreeg echt de ruimte. Pas na dertig kilometer slaagden Luis León Sánchez en Alessandro De Marchi erin een gat te slaan op de eerste klim van de dag, de Passo Cornello van derde categorie.

Drie Italianen sluiten aan
De Spanjaard van Astana en de Italiaan BMC pakten gauw een minuut voorsprong, waarna ook de Italiaanse ploegen zich gingen bemoeien met de lange ontsnapping. Androni-Sidermec-Bottecchia (Fausto Masnada), Bardiani-CSF (Mirco Maestri) en Wilier Triestina-Selle Italia (Alex Turrin) stuurden een renner vooruit en Masnada was de eerste die aansloot. De Italiaan passeerde tevens als eerste de top van de eerste klim.

Even later volgden Maestri en Turrin zijn voorbeeld, waardoor de kopgroep ineens vijf man sterk was. De voorsprong van de vluchters bedroeg maximaal vier minuten en schommelde vervolgens lange tijd tussen de twee en drie minuten. Masnada, vijfde in het bergklassement, kwam ook op de tweede klim als eerste boven. Het tempo lag ontzettend hoog toen de renners op weg waren naar Filottrano, waar Scarponi vorig jaar noodlottig om het leven kwam.

Op de Muur van Filottrano hingen spandoeken en blauw-gele ballonnen ter nagedachtenis aan de Italiaan. Langs teksten als ‘Michele, altijd in ons hart’ en ‘Immenso Michele’ bereikte Sánchez als eerste de top en eerde hij daarmee zijn overleden ploegmaat. Na de klim waren er nog drie vluchters over, want Maestri en Turrin moesten hun plekje vooraan prijsgeven. Het trio had nog zo’n anderhalve minuut marge op het peloton bij het ingaan van de laatste twintig kilometer.

Kopgroep weer zich kranig
LottoNL-Jumbo, Lotto Fix ALL en Trek-Segafredo bepaalden intussen het tempo in het peloton op weg naar de finale in het middeleeuws ogende Osimo. Ook FDJ kwam naar voren toen het klimmen geblazen was op de klim naar San Paterniano op twaalf kilometer van de aankomst. De voorsprong van de kopgroep was toen al geslonken tot onder de minuut, maar de overgebleven Spanjaard en de twee Italianen hielden dapper stand tot diep in de finale.

Op vijf kilometer voor de streep strandde echter hun poging en maakte het peloton zich klaar voor een spectaculaire finale. Zdenek Stybar demarreerde op de kasseien van de steile Via Costa del Borgo en zag Tim Wellens aansluiten in zijn wiel. Het Tsjechisch-Belgische duo dook op hoge snelheid de afzink in naar de 1,7 kilometer lange slotmuur van vierde categorie. Wellens schudde op de slotklim Stybar af, maar zag rozetruidrager Simon Yates de tegenaanval inzetten.

Yates liet Wellens ter plaatse op het lastigste deel, terwijl Tom Dumoulin in de achtergrond ook demarreerde. De titelverdediger vocht voor wat hij waard was, maar de Brit was gevlogen. Voor de kopman van Mitchelton-Scott was het zijn tweede ritzege deze Giro, want ook in de negende etappe naar Gran Sasso d’Italia was hij de beste. Hij verdedigt na vandaag een voorsprong van 47” op Dumoulin en 1’04” op Thibaut Pinot.

Froome uit top 10
De spannende slotfase eiste ook zijn slachtoffers. Zo verdween Chris Froome uit de top 10 van het klassement nadat hij de aansluiting verloor. De viervoudig Tour-winnaar kwam op veertig tellen achterstand over de streep en staat nu op de twaalfde plaats. Ook Michael Woods zakte – de Canadees van EF Education First-Drapac passeerde door een val pas 1’05” na ritwinnaar Yates de finish en is nu zestiende. Patrick Konrad en Fabio Aru zijn de nieuwkomers in de top 10.

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2018 16:51
Die Yates smijt te veel met z'n krachten. Mark my words: deze Giro is voor Tom.
16 mei 2018 16:51
@ the student: het idee van de Giro is dat de winnaar in Rome bekend is. Dat is over anderhalve week...
16 mei 2018 16:51
Zo'n steile klim en dan pakt Yates welgeteld twee seconden op Tom. Die nadert zijn topvorm wat mij betreft. Op naar nummer twee. En Yates maar achterom kijken. Kan niet anders of hij wordt vanaf nu alleen maar minder. Prachtig wielrennen zo.
16 mei 2018 16:51
Episch slot. Jammer dat TD niet kon aanhaken.
16 mei 2018 16:51
Ik denk dat Dumoulin qua vorm wel goed zit en niet veel meer gaat verliezen op Yates.
16 mei 2018 16:52
Rome is nog ver.
16 mei 2018 16:52
Zonde voor TLJ. Bennett is eigenlijk nooit sterk op dit soort aankomsten, dus dat verbaast me niet.
16 mei 2018 16:52
Zoals ik gisteren zei moest Tom hier maximaal de laatste hellingen opknallen, en hij deed het ! (de meesten hier maakten zich druk om Battaglin, Wellens, Carapaz, enz. Who cares ?!)

Geweldig gedaan door Big T.
Maar waar kan hij steil omhoog ooit S. Yates aftroeven, temeer als hij steeds pas NA Yates aangaat ?
16 mei 2018 16:52
Prachtig slot! Lijkt me wel onwaarschijnlijk dat Yates dit vast kan houden tot het eind. Dumoulin staat er wat mij betreft perfect voor.
16 mei 2018 16:52
Dumoulin wordt steeds beter, en er komt nog een lange tijdrit. Dumoulin lijkt mij op schema te zitten voor een 2de giro overwinning. Yates was weer erg sterk, maar die motard zat wel erg dicht.
16 mei 2018 16:53
Froome op 3 minuten...
16 mei 2018 16:53
was Maurits Lammertink ook geen renner die op zulke soort aankomsten vorig jaar goed was?
16 mei 2018 16:53
Froome zakt door het ijs nooit gezien...
16 mei 2018 16:54
Als dit zich zo doorzet gaat yates er gewoon af op de zoncolan bij tom
16 mei 2018 16:54
Hoewel de prestatie van Dumoulin alleszins hoopgevend is is hij al vaker heel sterk gebleken op dit soort korte klimaankomsten, zie bijv zijn etappezege in de Vuelta en vorig jaar op Oropa in de Giro.
16 mei 2018 16:54
En dat na gisteren. Zegt veel. Oomen voor froome :)
16 mei 2018 16:55
Vandaag gezien dat Dumoulin de Giro gaat winnen. Op deze aankomst die meer bij Yates past dan bij Dumoulin, gezien dat Yates heel diep moest gaan en zijn demarrage-voorsprong op Dumoulin niet kon vergroten. Dumoulin zit nog in een stijgende lijn, waar Yates zijn topniveau verhoudingsgewijs heeft bereikt. Juist deze finish geeft hoop. Er is wel tijdsverlies, maar de krachtenverhouding is nu gelijk en zal de balans zal doorslaan richting Tom. Froome afschrijven is nog steeds te vroeg. Dat kan pas na de Zoncolan.
16 mei 2018 16:55
Tering wat was het spannend
16 mei 2018 16:57
Wat ging dat loeisnel zeg. Wow. Mooi gevecht Yates-Tom gaat er komen.
16 mei 2018 16:57
De kans dat Froome nog steeds de Giro gaat winnen acht ik zo´n 60-70%. Die gaat de laatste week echt ver boven de rest uitsteken. We zullen zien.
16 mei 2018 16:57
Volgensmij wint Yates hier gewoon weer, dus om nou te zeggen dat hij minder wordt lijkt mij een beetje vergezocht. Dumoulin lijkt in ieder geval wel beter te worden dus spannend wordt het zeker!
16 mei 2018 16:57
en toch schrijf ik froome nog niet af. De 3e week wordt loodzwaar, verhoudingen kunnen morgen helemaal anders zijn
16 mei 2018 16:57
Oomen ook lekker in de buurt gebleven. En sterk van Dumoulin, die de meeste sprinkhanen achter zich weet te laten en slechts 2 seconden verliest maar zelf meer wint op de anderen.
16 mei 2018 16:58
Mooi klimmetje, maar het echte werk moet nog beginnen.
16 mei 2018 16:58
Dumoulin sterke finish maar yates heeft simpelweg steeds de beste finish van alle toppers en pakt zo weer boni's. Zijn voorsprong is zo'n beetje helft Boni's. Dumoulin moet dit proces van uitlopen wel een keer stoppen maar hoe? Dat kan in Rome nog wel eens het verschil maken. Wat ik hier wel durf te stellen is dat als Yates in orde blijft hij niet heel veel gaat verliezen in de tijdrit op Dumoulin of hij gaat ten onder aan de stress. Dat kan ook nog.

Reacties zijn gesloten.