Giro 2018: Schachmann beste vluchter op Prato Nevoso, Dumoulin pakt 28 seconden
foto: Sirotti
donderdag 24 mei 2018 om 17:08

Giro 2018: Schachmann beste vluchter op Prato Nevoso, Dumoulin pakt 28 seconden

De bergrit naar Prato Nevoso in de Giro d’Italia 2018 is bijgeschreven op het palmares van Maximillian Schachmann. De 24-jarige Duitser van Quick-Step Floors bezorgt zijn werkgever al de vijfde ritzege in deze ronde. Rubén Plaza eindigde op de tweede plaats, terwijl Mattia Cattaneo derde werd. Simon Yates blijft leider, maar ziet Tom Dumoulin naderen tot op 28 seconden.

Twaalf man krijgen zegen van peloton
Al vrij snel na de start wisten tien renners een gat te creëren, waarna nog eens twee renners de oversteek maakten. Davide Ballerini, Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec-Bottecchia), Christopher Pfingsten (BORA-hansgrohe), Plaza (Israel Cycling Academy), Viatcheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Schachmann, Michael Mørkøv (Quick-Step Floors), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates) Guiseppe Fonzi en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) sloegen de handen ineen. Het peloton liet begaan en al snel liep de voorsprong op naar meer dan tien minuten.

Toen de bonus meer dan vijftien minuten betrof, werd al snel duidelijk dat de kopgroep ging strijden om de dagzege. Het was Van Poppel die als eerste aan de slotklim begon, maar hij werd snel ingelopen en achtergelaten. Ballerini zette zich op kop voor ploegmaat Cattaneo. Na een versnelling van Plaza, konden alleen Cattaneo, Pfingsten en Schachmann mee. De Spanjaard en Pfingsten speelden daarna voor jojo, door het ene moment aan te vallen om vervolgens te lossen. Schachmann en Cattaneo bleken uiteindelijk de sterksten, maar Plaza keerde in de slotkilometer toch terug. Toen de jonge Duitser vervolgens zijn eindsprint inzette, was het verzet van zijn vluchtmakkers gebroken.

Dumoulin maakt helft van achterstand goed
In de achtergrond opende Richard Carapaz de aanval op de jongerentrui van Miguel Ángel López. De Astana-kopman ging niet veel later in de tegenaanval op de Movistar-klimmer. Ook Wout Poels mengde zich in de debatten. Hij reed weg op een moment van staakt-het-vuren in de elitegroep, waardoor al snel duidelijk werd dat Chris Froome snode plannen had. Ondertussen loste López zijn Zuid-Amerikaanse concurrent voor de maglia bianca. Aan kop van de achtervolgers probeerden achtereenvolgens Patrick Konrad en George Bennett weg te rijden.

Sebastien Reichenbach verrichtte daarna berewerk voor kopman Thibaut Pinot. Het was vervolgens Dumoulin die ten aanval trok in de slotkilometers. Aanvankelijk kon rozetruidrager Yates volgen. Hij moest echter passen toen Froome korte tijd later demarreerde. Dumoulin en ook Domenico Pozzovivo wisten die versnelling wel te beantwoorden. Al snel fietste het trio naar Poels toe, die zich op kop nestelde voor Froome. Ondertussen moest Yates ook de achtervolgende groep laten gaan en had hij zelfs moeite om ploeggenoot Mikel Nieve bij te houden. Op de streep won Dumoulin 28 seconden, waardoor hij zijn achterstand op de Brit heeft gehalveerd.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2018 17:30
Dumoulin perfect gepiekt. Bennett te vroeg gepiekt lijkt me.
24 mei 2018 17:30
Als morgen iemand het in z'n hoofd haalt om aan te vallen op de Finestre, dan zullen alle tijdsverschillen tot nu toe aan het einde van de rit volstrekt futiel blijken.
24 mei 2018 17:30
Laatste 2km waren wel amper nog bergop natuurlijk.
24 mei 2018 17:30
Ik opteer voor een ban voor Leidsejonguhhh
24 mei 2018 17:31
@rioolpijp als hij nu nog niets probeerde op een klim die hem op het lijf geschreven is tja...
Zal een mooiere overwinning worden dan vorig jaar in ieder geval
Dit maakt hem nog geen aantrekkelijk renner sorry
24 mei 2018 17:31
Als wout de bewegwijzering goed had gelezen stond Tom nu weer op 1 haha!
Zonder grappen, mooie uitslag voor 2 hele spannende etappes.
24 mei 2018 17:31
@ParijsTours2004

Omdat ze waarschijnlijk allemaal op hun limiet zaten.
24 mei 2018 17:31
Chris Froome looking at stems.
24 mei 2018 17:31
Eindelijk een mooie eindstrijd van een vluchtgroep, sterke vent die Schachman, prima zege.
En dan het tweede front, eerste tekenen van zwakte bij Yates, half minuutje nog voor Tom. Wordt het toch nog billen samenknijpen.
Merkwaardig trouwens hoe Gesink zijn overtollige energie zo opzichtig de huiskamer inslingert.
24 mei 2018 17:32
Leidûh, Leidûh, Leidûh!
24 mei 2018 17:33
Pinot is overigens echt slecht.
24 mei 2018 17:33
@Javier
Op de aanval van Dumoulin reageerde hij nog heel kloek, maar enkele seconden later moet de hongerklop hebben toegeslagen. Dat is typisch voor een Fringale. Het feit dat hij daarna Formolo en co zelfs niet meer kan volgen, dat zegt toch genoeg. Hij zakte er niet geleidelijk door, hij viel helemaal weg. Zo'n wandeletappe is natuurlijk gevaarlijk voor een fringale. Omdat je geen inspanning moet leveren denk je dat je nog voldoende energie hebt, maar eigenlijk ben je gewoon vergeten eten.
24 mei 2018 17:34
Mooi Interview met van Emden. " Ik had er liever niet bijgezeten"
24 mei 2018 17:36
Heel nice. Tom en froome volledig uitgeknepen. Pozzovivo zag eruit of de etappe nog moest beginnen
24 mei 2018 17:37
Schachmann laten meegaan in zo'n groep is min of meer een overwinning cadeau doen vind ik. Dus niets mis met QS, eerder met de rest...
24 mei 2018 17:38
@Sagan=hulk

Hoeft niet hongerklop te zijn. Kan zijn dat hij een slechte dag heeft, en dat hij zo'n hoog wattage heeft moeten trappen om Dumoulin te pareren dat hij daarna vrijwel leeg was en/of geen tijd had om de herstellen door de directe aanval van Froome daarna. Als je te lang hoog boven je omslagpunt trapt dan val je vanzelf stil en ben je genoodzaakt om langzamer te fietsen om te herstellen.
24 mei 2018 17:38
Haha, zowel van Emden als B van Poppel geven beide aan dat ze niet in deze kopgroep hadden willen zitten. Vind het wel humoristisch
24 mei 2018 17:39
Ik mis Michael Woods in de uitslag, heb ik iets gemist?
24 mei 2018 17:39
Yup pozzo looking good. Moest ik van hem zijn ik rij weg met superman de volgende etappes
24 mei 2018 17:39
Mooi om te zien trouwens dat zowel Dumoulin als Froome hier aanvallen. Die reden volgens sommige alleen om de schade te beperken? Misschien toch ook een fijn effect van die redelijk vroege laatste tijdrit. Anders zouden zij misschien de schade blijven beperken voor die tijdrit, maar die is nu al geweest.

Yates heel nerveus voor de camera. Liep m dun door de broek volgens mij.
24 mei 2018 17:39
@Nibs Smaken verschillen, no hard feelings. Dat TD nu de Giro gaat winnen (als je dat bedoelt) lijkt me verre van uitgemaakt, maar als, dan ja.

Onzin modus on:
Gelukkig rijdt Yates morgen iedereen weer op een hoop en kunnen we weer lekker verder met de verdachtmakingen.
Onzin modus off:
Dat Yates nu een slechte dag heeft zegt niks meer over eventuele substanties dan dat het niet de toverdrank van Panoramix is. Net zomin als dat een paar toffe versnellingen bergop iets bewijzen. Uiteraard kun je overal een gevoel bij hebben.
24 mei 2018 17:40
Saaiste rit van de Giro. Tv niet eens aangezet toen ik zag dat een vlucht zonder grote namen/renners om voor te supporteren veel voorsprong kreeg en toen ik de laatste 15km begon te kijken viel ik vrij snel in slaap. Wakker geworden op zo'n 600m van de finish en Schachmann dus nog zien winnen.

Maar dan!!!

Alsnog heerlijke climax, die me nog meer doet uitkijken naar de ritten van morgen en overmorgen.
24 mei 2018 17:41
Mooie ontknoping, ben benieuwd hoe Yates herstelt, het wordt nog spannend. Tom heeft in ieder geval ballen getoond, mooi dat het loont!
24 mei 2018 17:42
@Timocycling, inderdaad strontziek van die overwinningen van Terpstra en Fabio Jakobsen. Bah! :-p
24 mei 2018 17:43
Bergetappe en geen Yates met zijn boni's. Dus dat was eindelijk weer eens een wedstrijd waarvan je de uitkomst niet kon raden. Hij zal idd wel een hongerklop gehad hebben ofzo. Mooi voor Tom, maar ik hoop vooral dat hij zijn 2e plek niet verliest in het geweld van de komende 2 dagen.

Reacties zijn gesloten.