Giro 2018: Mohorič wint na spectaculaire etappe, Chaves ten onder

Door Koen Middendorp, dinsdag 15 mei 2018 om 17:11
Matej Mohoric

foto: La Presse

Matej Mohorič heeft een spectaculaire tiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Sloveense rasaanvaller reed op goed veertig kilometer van de finish weg uit een gereduceerd peloton, en wist in miezerige weersomstandigheden medevluchter Nico Denz te vloeren in Gualdo Tadino. Tijdens de 239 kilometer lange etappe vond Esteban Chaves zijn Waterloo. De Colombiaan moest al in het begin van de etappe lossen, en verloor maar liefst 25(!) minuten.


Na een tweede en dit keer welgekomen rustdag, werden de corridori omstreeks 11:00 in gang geschoten voor de langste etappe in deze Giro d’Italia. Vanuit startplaats Penne kregen de renners maar liefst 239 kilometer voor de wielen geschoven naar finishstad Gualdo Tadino, de geboorteplaats van de legendarische sprinter Adolfo Leoni, die in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw maar liefst zeventien keer zegevierde in La Corsa Rosa.

Fonte Della Creta zet koers in vlam 
Voordat een coureur zich in de voetsporen kon fietsen van Leoni, moesten eerst flink wat hoogtemeters worden overwonnen. Al direct vanuit de start ging het omhoog naar de top van de Fonte Della Creta (15,7 km aan 6%). Dit resulteerde in een vlammende openingsfase; al vrij vroeg fladderden dertien avonturiers weg. Zij kregen uiteindelijk het gezelschap van vier tegenaanvallers, waardoor zich een sterke kopgroep van zeventien renners formeerde.

Sky met een putsch, Chaves in de problemen
Enkele belangrijke namen? Italianen Giulio Ciccone en Valerio Conti, Ben Hermans, Luis León Sánchez, Matej Mohorič, Jarlinson Pantano en landgenoot Koen Bouwman. Het peloton gaf al snel zijn zegen aan de kopgroep, waardoor de voorsprong steeg naar bijna drie minuten. De kruitdampen leken halverwege de Fonte Delle Creta te zijn opgetrokken, maar dat bleek buiten Sky gerekend. De Britse formatie was erop gebrand om nog wat van deze Giro te maken, na het tijdverlies van kopman Chris Froome op Gran Sasso D’Italia.

Door het tempo van de sterrenformatie ontstond er battaglia; verschillende renners – inclusief sprinter Elia Viviani – moesten de rol lossen. Ook vooraan werd het kaf van het koren gescheiden: op de top van de klim bleek de kopgroep nog dertien renners sterk, van waaruit Ciccone naar de bergpunten wist te sprinten. Het door Sky aangevoerde peloton kwam boven met een achterstand van slechts 1:45. Niet veel later ontstond er consternatie: Esteban Chaves – de nummer twee in de stand – bleek de slag te hebben gemist. Hij volgde op de top al op ruim één minuut.

Concurrerende ploegen lijken ‘Chavito’ doodsteek toe te dienen
De Colombiaanse klimgeit verloor in de daaropvolgende kilometers nog meer terrein, waardoor hij moest vrezen voor zijn Girokansen. Het gezegde ‘De koning is dood, leve de koning’ bleek vooraan op te gaan, want in de kopgroep besloot Mohorič om er vanonder te muizen. De Sloveense allrounder reed al gauw een voorgift bijeen van een halve minuut op zijn elf achtervolgers. In het peloton ging de storm ook niet liggen, want Rémi Cavagna en vooral Peio Bilbao – de nummer negen in de stand – probeerden de sprong naar voren te maken.

Even leek de rust terug te keren in de gereduceerde favorietengroep, toen Mitchelton-Scott het tempo probeerde te drukken met het oog op de terugkeer van Chaves. Hier bleek Tom Dumoulin echter geen oren naar te hebben, en hij zette zijn ploeg Sunweb dan ook aan het werk om de Colombiaan te elimineren. Zij kregen al snel weer de steun van Sky, dat eveneens een kans rook om een rechtstreekse concurrent uit te schakelen. Later besloten ook UAE Emirates en Groupama-FDJ een handje toe te steken. Chaves daarentegen had lange tijd slechts de steun van ploegmaat Sam Bewley, waardoor de achterstand opliep naar bijna drie minuten.

Kopgroep opgeslokt door favorietengroep, Chaves met de moed der waanhoop
De koplopers – die ondertussen Mohoric weer bij de lurven hadden gegrepen – hielden ondanks de oorlog in de achtergrond hun voorsprong van ruim een minuut vast. Op de tweede klim van de dag – de Bruzzolana – was het opnieuw Ciccone die als eerste bovenkwam. Dit was ook meteen het laatste wapenfeit van de Italiaan, want hij werd met negen andere vluchters ingerekend door de favorietengroep. Alleen Tony Martin en Krists Neilands – die zich even later liet inlopen – wisten het moment van opslokking nog even uit te stellen.

Alsof de etappe nog niet zwaar genoeg was, besloten de weergoden bij momenten de hemelsluizen open te zetten. De dappere Martin wilde aanvankelijk van geen wijken weten, maar hij liet zich met nog ruim 130 kilometer te gaan inlopen door de eerste groep. Chaves – die drie renners in steun had – keek nog altijd tegen een fikse achterstand aan. Toch wierp het werk van zijn ploegmaten – die steun kregen van Quick-Step Floors in dienst van Viviani – vruchten af, want het verschil daalde naar één minuut. Het bleek slechts een korte opflakkering, want eenmaal Quick-Step Floors de pijp aan Maarten gaf groeide de achterstand weer naar drie minuten.

Duivelse daler Mohorič zorgt voor spektakel, Dumoulin valt
Dit bleek de definitieve doodsteek voor Chaves, die stelselmatig meer terrein verloor. Bij de tussensprint van de dag – op 90 kilometer van de streep – was het vervolgens Yates die Pinot wist af te troeven voor de drie bonificatieseconden. Met een Chaves in verslagen positie, keerde de rust wat terug in het eerste peloton. Hier profiteerde Marco Frapporti van door alleen weg te rijden. De dappere Italiaan wist ruim twee minuten te pakken, maar werd op de beklimming van Annifo ingerekend én achtergelaten door Mohorič en Davide Villella, die uit het peloton waren gesprongen.

Dit bleek het sein voor andere renners – waaronder Henao – om het ook te proberen. Hierdoor daalde de voorgift van de twee koplopers naar een halve minuut, wat het sein voor Mohorič was om zijn daalkunsten te tonen. De Sloveense waaghals zette Villella in de natte afdaling onder druk, maar de Astana-coureur wist weer aan te sluiten, vlak daarna gevolgd door een eveneens als een bezetene dalende Nico Denz. Ondertussen was het bij Movistar alle hens aan dek: revelatie Richard Carapaz reed lek, maar de Ecuadoriaan wist weer terug te keren. Vlak daarna kende ook Dumoulin pech. De titelverdediger viel, maar wist op uiterst serene wijze weer aan te sluiten.

Mohorič vloert Denz in sprint-à-deux
Vooraan reden Mohorič, Denz en Villella in gestrekte draf door, waardoor ze met nog dertien kilometer te gaan meer dan één minuut voorsprong hadden. Het was echter Mohorič die zijn benen niet voelde, en nogmaals versnelde. Denz kon op hangen en wurgen zijn wagonnetje aanhaken, Villela moest de twee echter definitief laten gaan. In de achtergrond bleven Henao en Alessandro De Marchi hangen, terwijl er in de favorietengroep maar geen georganiseerde jacht op gang kwam.

Hierdoor bleven Mohorič en Denz buiten schot. Een sprint moest uiteindelijk de beslissing brengen. De Sloveen ging al vroeg aan, waarna de Duitser op gelijke hoogte kwam. Het vet bleek bij die laatste echter van de soep, waardoor de renner van Bahrain Merida naar een niet onverdiende ritzege wist te snellen.

foto: Sirotti

53 Reacties

Pédaleur de charme 15 mei 2018 om 22:10

Ten Dam en Vervaeke waren goed in de etappe van zondag. Als ze in het hooggebergte op dat niveau blijven presteren, doen ze het goed.

HF2013 15 mei 2018 om 22:17

Hele dag in auto. Zag tussendoor dat Mohoric had gewonnen. Goed voorspeld door WF en leek niet super bijzonder. Maar uiteindelijk toch een hele mooie etappe gemist. Niet zo maar een overgangsetappe die voor de vluchters was, maar veel en veel meer dan dat. Zelfs de afstand was geen belemmering, want bij voorbaat leek het wat lang voor zo’n scenario.

En daarom is wielrennen zo leuk. Blijft onvoorspelbaar ook als het vaak voorspelbaar lijkt. Behalve Mohoric als winnaar. ;-)

Fort 15 mei 2018 om 23:01

Wat een prachtig interview ook weer met Robert. Die zit heerlijk in zijn vel, geniet met volle teugen, is super positief en straalt zoveel kracht uit ook. Ik kan daar echt uren naar luisteren. Genieten!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.