Giro 2018: Mohorič wint na spectaculaire etappe, Chaves ten onder

Giro 2018: Mohorič wint na spectaculaire etappe, Chaves ten onder

foto: La Presse

dinsdag 15 mei 2018 om 17:11

Matej Mohorič heeft een spectaculaire tiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Sloveense rasaanvaller reed op goed veertig kilometer van de finish weg uit een gereduceerd peloton, en wist in miezerige weersomstandigheden medevluchter Nico Denz te vloeren in Gualdo Tadino. Tijdens de 239 kilometer lange etappe vond Esteban Chaves zijn Waterloo. De Colombiaan moest al in het begin van de etappe lossen, en verloor maar liefst 25(!) minuten.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na een tweede en dit keer welgekomen rustdag, werden de corridori omstreeks 11:00 in gang geschoten voor de langste etappe in deze Giro d’Italia. Vanuit startplaats Penne kregen de renners maar liefst 239 kilometer voor de wielen geschoven naar finishstad Gualdo Tadino, de geboorteplaats van de legendarische sprinter Adolfo Leoni, die in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw maar liefst zeventien keer zegevierde in La Corsa Rosa.

Fonte Della Creta zet koers in vlam 
Voordat een coureur zich in de voetsporen kon fietsen van Leoni, moesten eerst flink wat hoogtemeters worden overwonnen. Al direct vanuit de start ging het omhoog naar de top van de Fonte Della Creta (15,7 km aan 6%). Dit resulteerde in een vlammende openingsfase; al vrij vroeg fladderden dertien avonturiers weg. Zij kregen uiteindelijk het gezelschap van vier tegenaanvallers, waardoor zich een sterke kopgroep van zeventien renners formeerde.

Sky met een putsch, Chaves in de problemen
Enkele belangrijke namen? Italianen Giulio Ciccone en Valerio Conti, Ben Hermans, Luis León Sánchez, Matej Mohorič, Jarlinson Pantano en landgenoot Koen Bouwman. Het peloton gaf al snel zijn zegen aan de kopgroep, waardoor de voorsprong steeg naar bijna drie minuten. De kruitdampen leken halverwege de Fonte Delle Creta te zijn opgetrokken, maar dat bleek buiten Sky gerekend. De Britse formatie was erop gebrand om nog wat van deze Giro te maken, na het tijdverlies van kopman Chris Froome op Gran Sasso D’Italia.

Door het tempo van de sterrenformatie ontstond er battaglia; verschillende renners – inclusief sprinter Elia Viviani – moesten de rol lossen. Ook vooraan werd het kaf van het koren gescheiden: op de top van de klim bleek de kopgroep nog dertien renners sterk, van waaruit Ciccone naar de bergpunten wist te sprinten. Het door Sky aangevoerde peloton kwam boven met een achterstand van slechts 1:45. Niet veel later ontstond er consternatie: Esteban Chaves – de nummer twee in de stand – bleek de slag te hebben gemist. Hij volgde op de top al op ruim één minuut.

Concurrerende ploegen lijken ‘Chavito’ doodsteek toe te dienen
De Colombiaanse klimgeit verloor in de daaropvolgende kilometers nog meer terrein, waardoor hij moest vrezen voor zijn Girokansen. Het gezegde ‘De koning is dood, leve de koning’ bleek vooraan op te gaan, want in de kopgroep besloot Mohorič om er vanonder te muizen. De Sloveense allrounder reed al gauw een voorgift bijeen van een halve minuut op zijn elf achtervolgers. In het peloton ging de storm ook niet liggen, want Rémi Cavagna en vooral Peio Bilbao – de nummer negen in de stand – probeerden de sprong naar voren te maken.

Even leek de rust terug te keren in de gereduceerde favorietengroep, toen Mitchelton-Scott het tempo probeerde te drukken met het oog op de terugkeer van Chaves. Hier bleek Tom Dumoulin echter geen oren naar te hebben, en hij zette zijn ploeg Sunweb dan ook aan het werk om de Colombiaan te elimineren. Zij kregen al snel weer de steun van Sky, dat eveneens een kans rook om een rechtstreekse concurrent uit te schakelen. Later besloten ook UAE Emirates en Groupama-FDJ een handje toe te steken. Chaves daarentegen had lange tijd slechts de steun van ploegmaat Sam Bewley, waardoor de achterstand opliep naar bijna drie minuten.

Kopgroep opgeslokt door favorietengroep, Chaves met de moed der waanhoop
De koplopers – die ondertussen Mohoric weer bij de lurven hadden gegrepen – hielden ondanks de oorlog in de achtergrond hun voorsprong van ruim een minuut vast. Op de tweede klim van de dag – de Bruzzolana – was het opnieuw Ciccone die als eerste bovenkwam. Dit was ook meteen het laatste wapenfeit van de Italiaan, want hij werd met negen andere vluchters ingerekend door de favorietengroep. Alleen Tony Martin en Krists Neilands – die zich even later liet inlopen – wisten het moment van opslokking nog even uit te stellen.

Alsof de etappe nog niet zwaar genoeg was, besloten de weergoden bij momenten de hemelsluizen open te zetten. De dappere Martin wilde aanvankelijk van geen wijken weten, maar hij liet zich met nog ruim 130 kilometer te gaan inlopen door de eerste groep. Chaves – die drie renners in steun had – keek nog altijd tegen een fikse achterstand aan. Toch wierp het werk van zijn ploegmaten – die steun kregen van Quick-Step Floors in dienst van Viviani – vruchten af, want het verschil daalde naar één minuut. Het bleek slechts een korte opflakkering, want eenmaal Quick-Step Floors de pijp aan Maarten gaf groeide de achterstand weer naar drie minuten.

Duivelse daler Mohorič zorgt voor spektakel, Dumoulin valt
Dit bleek de definitieve doodsteek voor Chaves, die stelselmatig meer terrein verloor. Bij de tussensprint van de dag – op 90 kilometer van de streep – was het vervolgens Yates die Pinot wist af te troeven voor de drie bonificatieseconden. Met een Chaves in verslagen positie, keerde de rust wat terug in het eerste peloton. Hier profiteerde Marco Frapporti van door alleen weg te rijden. De dappere Italiaan wist ruim twee minuten te pakken, maar werd op de beklimming van Annifo ingerekend én achtergelaten door Mohorič en Davide Villella, die uit het peloton waren gesprongen.

Dit bleek het sein voor andere renners – waaronder Henao – om het ook te proberen. Hierdoor daalde de voorgift van de twee koplopers naar een halve minuut, wat het sein voor Mohorič was om zijn daalkunsten te tonen. De Sloveense waaghals zette Villella in de natte afdaling onder druk, maar de Astana-coureur wist weer aan te sluiten, vlak daarna gevolgd door een eveneens als een bezetene dalende Nico Denz. Ondertussen was het bij Movistar alle hens aan dek: revelatie Richard Carapaz reed lek, maar de Ecuadoriaan wist weer terug te keren. Vlak daarna kende ook Dumoulin pech. De titelverdediger viel, maar wist op uiterst serene wijze weer aan te sluiten.

Mohorič vloert Denz in sprint-à-deux
Vooraan reden Mohorič, Denz en Villella in gestrekte draf door, waardoor ze met nog dertien kilometer te gaan meer dan één minuut voorsprong hadden. Het was echter Mohorič die zijn benen niet voelde, en nogmaals versnelde. Denz kon op hangen en wurgen zijn wagonnetje aanhaken, Villela moest de twee echter definitief laten gaan. In de achtergrond bleven Henao en Alessandro De Marchi hangen, terwijl er in de favorietengroep maar geen georganiseerde jacht op gang kwam.

Hierdoor bleven Mohorič en Denz buiten schot. Een sprint moest uiteindelijk de beslissing brengen. De Sloveen ging al vroeg aan, waarna de Duitser op gelijke hoogte kwam. Het vet bleek bij die laatste echter van de soep, waardoor de renner van Bahrain Merida naar een niet onverdiende ritzege wist te snellen.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

53 Reacties

Maenhout 15 mei 2018 om 17:13

Goede winnaar, heerste in de finale. Verdiend gewonnen!

0
LutsenkoFan 15 mei 2018 om 17:13

Jullie hebben de winnaar goed voorspeld! Maar de chaos eromtrent kon niemand van te voren aan zien komen.

0
BoomHoogerland 15 mei 2018 om 17:13

WAT EEN RIT

0
Davide_Formolo 15 mei 2018 om 17:14

Klasse renner! Ik heb een mooie etappe gezien met een mooie en terechte winnaar. Lekker voor Dumoulin dat Chaves zijn klassement kan vergeten. Scheelt toch weer een concurrent.

0
Chaba 15 mei 2018 om 17:15

Wat was het reden van het lossen van Chaves? Heb niks kunnen zien helaas.

0
Random wielerliefhebber. 15 mei 2018 om 17:16

leuke etappe!

In de finale rijd katusha weer op kop voor niemand, wie heeft die ploeg in elkaar gezet?

0
RGESINKNR1 15 mei 2018 om 17:16

Waren nog gaatjes bij de finish, ben benieuwd of ze er iets mee doen.

0
HoofdIsVrij 15 mei 2018 om 17:16

Wat een etappe!

0
oscarito1908 15 mei 2018 om 17:16

Dumoulin gevallen of niet? Het zag er niet zo uit. Maar hij was wel vies. Iemand die het Weet?

0
JosebaBeloki 15 mei 2018 om 17:17

Echt onbegrijpelijk hoe Bora en Lotto Jumbo die aanvallers hebben laten rijden. Is gewoon een grote kans op een ritzege weggooien. Mohoric en die Denz, ik kende m niet, waren wel ster, maar dat had nooit mogen gebeuren natuurlijk.

Wel goed voor Bennet dat Chaves weg is voor t klassement maar ze hadden Dumoulin en Carapaz ook meer pijn kunnen doen. Veel kansen gemist vandaag helaas.

0
oscarito1908 15 mei 2018 om 17:18

@Chaba Chavez schijnt last te hebben van een pollenalergie.

0
Jeromb 15 mei 2018 om 17:18

Geweldige etappe, misschien had het middenstuk 20-40 km korter kunnen zijn, maar verder was het echt smullen. Chaves lost schijnbaar door pollenallergie (is dat niet een goed excuus om lekker aan de puffer te gaan?). Fijn voor de rest van de klassementsmannen, het wordt wel erg lastig als je moet verdedigen tegen afwisselende aanvallen van Yates en Chaves. In de finale lijkt Dumoulin te vallen, maar het ziet eruit alsof het zonder erg was gelukkig. Verder een verdiende winnaar, die Mohoric was de beste in de finale.

0
reusjen 15 mei 2018 om 17:18

Er zat wat bloed op zijn knie, en zijn linkerkant was vies terwijl hij rechts uit de bocht ging. Zou kunnen dat hij omgevallen is ofzo.

0
reusjen 15 mei 2018 om 17:20

@Josebabeloki
Lees eerst ff de reacties op je onzinbericht in het volgtopic voor je hier weer quatsch komt verkopen.

0
horsm 15 mei 2018 om 17:21

josaBeloki, Tlj zat alleen met hun klimmers (en Bataglin) in het peloton.

0
xistnc 15 mei 2018 om 17:21

Hij reed rechtdoor de berm in en viel toen om. Het was door de bomen niet erg goed te zien, maar daar leek het wel op.

0
Bulcke 15 mei 2018 om 17:21

@joseba: het is Maar hoe jen naar de etappe kijkt. De bijdrage van gesink en bouwman bij hennep achterstand rijden van Chavez kon wel eens beslissen zijn geweest. Dat batta zo kort op Bennett eindigde had ik van te voren niet verwacht

0
52voor11achter 15 mei 2018 om 17:22

@Beloki
Je zit een beetje te zwammen. Wielrennen is geen computerspel. Je moet keuzes maken en TLJ gokte juist op Battaglin. Bouwman was al opgebrand (en eraf wellicht) dus die kon niet meespringen. Ze hebben Chaves uitgeschakeld en dat is voor vandaag genoeg.
Wie had op welke manier tijd op Dumoulin moeten pakken, leg dat eerst eens uit.

0
Bertvd 15 mei 2018 om 17:22

MAL en Formolo zitten nog achter het breukje: + 7 seconden

0
Fietsman 15 mei 2018 om 17:23

Geweldige etappe. Mooi de laatste 120 kilometer meegekregen en keihard genoten. Mooi ploegen spel, teams met verschillende belangen die de handen in een slaan en veel twijfelachtige tactieken om over na te babbelen. Morgen wil ik weer zo’n rit!

0
Samlambeej 15 mei 2018 om 17:26

Als guitigheid een gezicht kon hebben dan was het wel deze Mohoric.

Zo’n kerel (zonder topspecialisatie) hopen we nog vaak te zien in dit soort ritten, klassiekers en WK’s.

0
Jacco van Stierop 15 mei 2018 om 17:27

Schitterende etappe! Tot nu was er spanning vanwege de geringe tijdsverschillen tussen de klassementsmannen maar vond ik de koers vrij mat. Maar vandaag maakt veel goed.
Jammer voor Chaves maar voor het verdere koersverloop is het wel goed. Uitermate wreed hoe hij en Viviani enige tijd hoop mochten koesteren om terug aan te sluiten voordat het peloton de definitieve genadeslag gaf.
Mooie ontknoping als in een klassieker, het viezige weer een goede omkadering. Mohoric prima winnaar, Denz had van mij ook mogen winnen.
Dumoulin goed bij de les en niet in paniek geraakt bij de fietswissel, dat geeft vertrouwen.

0
Tour 15 mei 2018 om 17:30

Tom wel echt gevallen. Dikke lip en geschaafde knie.
De interviewer van es stelt de domste vraag die iemand op dat moment kan stellen.
” het laat zich wel raden wat er gebeurt is, wat is er gebeurt? “

0
Djoop 15 mei 2018 om 17:30

Ik vind dit voor Chavez toch wel heel erg sneu.

0
Gilberto 15 mei 2018 om 17:32

Helaas niet kennen zien. Is het echt zo dat de ploeg van Dumoulin het voortouw nam om Chaves definitief uit te schakelen? Prachtig!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone