Giro 2018: Indrukwekkende dubbelslag Froome, strijdende Dumoulin blijft tweede
foto: LaPresse
vrijdag 25 mei 2018 om 17:02

Giro 2018: Indrukwekkende dubbelslag Froome, strijdende Dumoulin blijft tweede

Chris Froome heeft de negentiende etappe van de Giro d’Italia, ook wel de koninginnenrit, op indrukwekkende wijze op zijn naam geschreven. De Britse kopman van Sky perste een solo van maar liefst tachtig kilometer uit de benen. Hij profiteerde daarmee optimaal van een totale offday van roze trui Simon Yates, die op de Colle Delle Finestre geparkeerd stond en compleet wegzakte in het klassement. Froome slaat ook direct een dubbelslag; het verschil met nummer twee Tom Dumoulin is 40 seconden.

Vluchters kansloos, Sky jaagt tempo omhoog vanaf voet Finestre
Na de eerste klim van de dag (Colle Del Lys, 2e cat.) ontstond de verwachte sterke kopgroep van de dag met daarin 22 renners. Mitchelton-Scott gaf deze kopgroep niet meer dan vijftig seconden en haalde in de vallei naar de voet van de Colle Delle Finestre de vluchters terug. Nieuwe renners roken hun kans: sprinter(!) Danny van Poppel en Koen Bouwman waagden de sprong en kregen Matteo Montaguti, Krists Neilands, Nathan Brown, Jhon Darwin Atapuma, Valerio Conti, LL Sánchez en Rodolfo Torres mee. Zij begonnen met een minuut voorsprong aan de Finestre. Sky nam direct het initiatief aan de voet en trok het peloton in stukken.

Roze trui Simon Yates breekt en verliest mi-nu-ten
Van de vluchters bleef alleen Sánchez voor het peloton uitrijden. Maar het opvallendste beeld kwam uit de favorietengroep: Simon Yates moest al op 86 kilometer van de finish lossen en zat stikkapot. Binnen enkele kilometers verloor hij veel tijd, waardoor Tom Dumoulin virtueel in het roze kwam te rijden. Het lossen van Yates was voor Sky het teken om een extra tandje bij te schakelen in de kopgroep. Dat zorgde voor problemen bij witte trui Miguel Ángel López, waardoor Sánchez zich uit liet zakken. Uit de top-10 waren ook Rohan Dennis en Patrick Konrad nergens meer te bekennen.

Froome demarreert op onverharde stroken
Op de eerste onverharde stroken van de Finestre demarreerde Sky andermaal. Kenny Elissonde versnelde met Froome in zijn wiel. Domenico Pozzovivo en Tom Dumoulin schoven mee in zijn wiel, maar de Italiaan had het lastig en moest lossen. Dumoulin moest daardoor het gat dichten op zijn Britse concurrent. Enkel Pinot, Reichenbach en Carapaz konden de voorste drie nog volgen. Froome was zelfverzekerd en demarreerde op 80 kilometer van de meet. Dumoulin had niet direct een reactie, maar koos ervoor om op zijn eigen tempo te achtervolgen. 

Cima Coppi voor Froome, Dumoulin volgt op minuut
Aanvankelijk hielden Dumoulin, Pinot, Carapaz en López het verschil klein, maar op de top was Froome weggelopen tot 40 seconden. Daarmee pikte de kopman van Sky wel de titel van de Cima Coppi op, door als eerste renner het dak van de Giro te passeren. In de afzink werd de voorsprong iets groter door de risico’s die Froome durfde te nemen, maar in de groep-Dumoulin keerde Pinots meesterknecht Sébastien Reichenbach terug. De groep-Pozzovivo (met Oomen en Poels) volgde op 2.30, terwijl Yates op meer dan een kwartier achterstand reed.

Voorsprong Froome groeit op Sestrière
In de vallei naar de Sestrière ging het niet hard genoeg in bij Dumoulin en co. Daar liep Froome uit naar twee minuten. Voor wat het nog waard is: Froome pakte drie bonificaties bij een tussensprint, Dumoulin greep er twee. Op Sestrière bleek het tempo van Froome hoger te liggen; zijn voorsprong groeide tot 2.43 op de top. In het tussenstuk richting de slotklim naar de Jafferau pakte Froome andermaal tijd, waarmee hij virtueel het roze overnam van Dumoulin. Het werd een man-tegen-man-gevecht, die in de daguitslag hoe dan ook in het voordeel van Froome beslist werd.

Status quo op Jafferau, Froome naar roze
Met een voorgift van ongeveer 3.30 begon de eenzame koploper aan de slotklim naar Jafferau. Dumoulin koos direct voor zijn eigen tempo, in tegenstelling tot Pinot, Carapaz en López, die allemaal onderlinge vetes uit te vechten hadden om een podiumplek, dan wel het jongerenklassement. Ten opzichte van Froome liep Dumoulin iets in, maar de Brit veroverde wel de roze trui.

Dumoulin vijfde in rit, op 40 seconden in klassement
De tweede en derde plek – en dus ook de bonificaties voor die plekken – gingen naar respectievelijk Carapaz en Pinot. Dumoulin kwam als vijfde over de finish op 3.23 van Froome. Daarmee is de nieuwe situatie dat Froome met 40 seconden leidt op Dumoulin in het algemeen klassement, met morgen nog één serieuze bergetappe op het programma, alvorens de Giro zondag afgesloten wordt in Rome. Een nieuwe naam in de top-10: Sam Oomen.

Yates kwam uitgemergeld over de meet, als 79e op meer dan 38 (!) minuten achterstand.

RIDE Magazine
268 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 11
25 mei 2018 17:03
Hallucinant
25 mei 2018 17:04
Buitenaards
25 mei 2018 17:04
Ding dong!
25 mei 2018 17:04
Deze etappe is er een voor de geschiedenisboekjes. Froome die uitzonderlijk goed rijdt. Dat hij in de afdaling zoveel tijd pakte is helemaal bijzonder met zo'n grote cojones. Een alles of niets poging en daar gaat in sport om. Om te winnen moet je risico nemen om te verliezen.

En Dumoulin. Wat een kerel. Leeuwenhart. Nooit opgeven. En steeds die linkeballers in je wiel en toch rustig blijven. Morgen moet zijn dag worden. Froome was na Zoncolan ook niet goed. Giro is zeker niet over!!!

En hopelijk blijven al die puffertjes berichtjes achterwege en wordt het geen zure boel hier. Redactie gaat druk krijgen.
25 mei 2018 17:05
Leve de aanvaller! Wat een karakter wat een lef dat je zo.durft te koersen. Dit was een prachtige ettape en wat ontzettend mooi dat aanvallend koersen beloond wordt deze Giro. Iemand die drie grote rondes achter elkaar kan winnen, ontzettend knap.
25 mei 2018 17:06
Tot het moment dat Froome 2 minuten pakte was dit een epische koers. Froome in het roze is geen gezicht. Dumoulin schaduwwinnaar.
25 mei 2018 17:06
@redactie kunnen jullie a.u.b. weer gaan modereren? Ik begin alle insinuaties moe te worden, kijk dan gewoon niet.

Prachtige etappe van een geweldige giro. Froome geweldig gereden en Dumoulin heeft nog kansen morgen. Zie het eerlijk gezegd niet meer gebeuren maar hoop doet leven!

Jammer van Pozzovivo en O'Conner en sneu voor Yates.
25 mei 2018 17:06
38 seconden!
25 mei 2018 17:06
Ik vertrouw het niet.
25 mei 2018 17:07
Heel knap en sterk, Maar veel te verdacht in mijn ogen!
25 mei 2018 17:07
Wat een etappe. Prachtige solo van Froome. Dumoulin ook wel sterk, maar Froome was meesterlijk.
25 mei 2018 17:07
40 seconden is het
25 mei 2018 17:07
Tja, wat kunnen we hier van zeggen

Dan werk je de hele dag voor de seconden en dan is het wel enorm zonde dat Tom in de laatste 150 meter nog 23 (!) seconden verliest op Carapaz
25 mei 2018 17:07
Tijdslimiet rond 53 minuten.
25 mei 2018 17:07
Mooie koers en goede aanval maar ja....

Edit redactie: Niet insinueren
25 mei 2018 17:08
Haha carapaz en lopez zijn ook een stelletje lafbekken tom. Sterk gereden. Maar alien froome reed sterk. Heel sterk
25 mei 2018 17:08
Knap hoor jongens... Niet uit het wiel van Tom Dumoulin komen, en in de laatste 100m de bonificatieseconden wegkapen..
25 mei 2018 17:08
Vorige keer na de zoncolan had die de dag erna ook een inzinking.. wishfull thinking
25 mei 2018 17:08
Wow, niet te geloven dit. Stukje geschiedenis. Contador is ook begonnen met een valse start als analist met "Yates verliest alleen als die valt" en "froome is kansloos". Maar ook sterk gereden van Tom. Jammer dat carapaz en Lopez er aan bleven hangen
25 mei 2018 17:08
4 keer de tour gewonnen ja, maar dit staat er nog boven. What a ride!
25 mei 2018 17:08
Merckxiaans! Schitterend, woorden tekort!
25 mei 2018 17:08
Hoppa Dumoulin in het roze, die gaat gewoon zijn tweede giro op rij winnen!
25 mei 2018 17:08
Klotezooi. Prachtige etappe gezien, maar hier baal ik van dat Tom niet wint
25 mei 2018 17:08
Wat een respect voor froome . De beste renner sinds jaren wat een topper . Wie weet pakt die dit jaar ook de tour kan die bij de beste renners uit de geschiedenis . Dumoulin wat een respect zo goed gereden alleen ja froome wat doe je er aan niks dumoulin hulde
25 mei 2018 17:08
@thijsb, stel je niet zo aan of zeg anders gewoon niets.
1 2 3 11

Reacties zijn gesloten.