Giro 2018: Derde ritzege Viviani in Nervesa della Battaglia, Van Poppel derde

Giro 2018: Derde ritzege Viviani in Nervesa della Battaglia, Van Poppel derde

Foto: Marco Alpozzi - LaPresse

vrijdag 18 mei 2018 om 16:59

De dertiende etappe van de Giro d’Italia is gewonnen door Elia Viviani. Het is voor de Italiaanse sprintkopman van Quick-Step Floors zijn derde ritzege van deze rittenkoers. Sam Bennett eindigde als tweede in de massasprint, vlak voor Danny van Poppel. De roze trui blijft om de schouders hangen van Simon Yates.

Kopgroep kleurt de openingsfase
Andrea Vendrame (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates) en Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) kleurden de eerste uren van de koers. In het peloton hielden Quick-Step Floors en BORA-hansgrohe de vijf binnen handbereik. Het verschil werd nooit groter dan vier minuten.

Klimmetje zorgt voor opschudding
Op het enige klimmetje van de dag van Montello (vierde categorie) was het gat verkleind tot een minuut. Tony Martin was de aanstichter van een spervuur aan aanvallen. Krists Neilands, Eros Capecchi en Davide Ballerini volgden de Duitser, maar zij werden nog voor de top teruggepakt. Het verschil met de vroege vluchters bleef echter hangen op vijftig seconden. Op de klim ging het lichtjes regenen, maar veel hinder hadden de renners er niet van.

Katusha-Alpecin rekent kopgroep in
Met ruim twintig seconden voorsprong gingen de vijf koplopers de afdaling richting Nervesa Della Battaglin in. Katusha-Alpecin haalde vervolgens op zes kilometer van de meet de vluchters terug. De sprinters en de klassementsmannen wilden goed van voren blijven, wat voor nervositeit zorgde in het pak.

LottoNL-Jumbo beste lead-out, Viviani snelste sprint
Twee kilometer voor de streep stoomde LottoNL-Jumbo met vier man naar voren. Marco Coledan (Wilier Triestina-Selle Italia) probeerde nog een sprint te ontregelen, maar hij strandde in het zicht van de haven. Sacha Modolo ging als eerste de sprint aan. Danny van Poppel had niet de versnelling om over de Italiaan te gaan, waarna Viviani door een gat dook. Hij stond alleen op de fotofinish. Sam Bennett wist daarachter nog de tweede plek op te eisen, Van Poppel werd derde.

Dit artikel delen:

36 Reacties

wilco zolderman 18 mei 2018 om 17:01

Van Poppel leuke renner maar natuurlijk gewoon een sprinter van tweede plan.

jessevdalen 18 mei 2018 om 17:01

Perfecte lead-out van lotto-jumbo! Alleen is viviani te snel. Van hoecke zsm verlengen trouwens! Wat een lead-out weer. Van poppel is alleen niet de snelste hier

JosebaBeloki 18 mei 2018 om 17:02

Als je dit soort kansen niet afmaakt na zo een perfecte leadout van TLJ dan ben je niet goed genoeg. Van Poppel mist snelheid, kan zich beter omscholen tot renner voor het voorjaar.

Viviani wel sterk hoor.

tdola 18 mei 2018 om 17:03

Hij is nog jong, sprint nu meerdere keren te 5 of beter in giro. Heeft aantal jaar wat stilgestaan in ontwikkeling. Laten we hem aub de kans geven om te groeien en niet afbranden

nickdt 18 mei 2018 om 17:04

Op waarde geklopt. Meer kan je hier niet over zeggen.

ChefSpijker 18 mei 2018 om 17:05

Viviani en Bennett zijn gewoon té snel deze Giro. Da’s toch ook weer geen schande? Moet een Modolo zich dan ook maar meteen gaan omscholen bijvoorbeeld?

Koffiemolen 18 mei 2018 om 17:05

Die lead-out hebben ze goed voor elkaar bij Lotto-Jumbo.
Viviano echter veel sneller.

wilco zolderman 18 mei 2018 om 17:06

Hoeveel etappes zou Groenewegen hier al gewonnen hebben?

Zjoske 18 mei 2018 om 17:06

Van Poppel had het gat dicht kunnen gooien toen Viviani voorbij kwam.

vlek 18 mei 2018 om 17:07

Waar zijn we beland dat we ons neus ophalen voor een 24-jarige sprinter die hier zijn vierde topvijf notering in deze ronde haalt?

Jean Dumas 18 mei 2018 om 17:07

Van Poppel verdient wel een leadout, want er komt een keer dat de snellere jongens te laat zijn.

alvaro mejia 18 mei 2018 om 17:08

Haha oh oh wat een reacties weer. Wees toch eens blij dat er een Nederlander netjes mee doet in de sprint. Is nog jong, kan nog zeker groeien! Omscholen tot renner in het voorjaar? Want dan gaat hij opeens alles winnen, zoals men nu klaarblijkelijk verwacht?

ditisdavid 18 mei 2018 om 17:08

Als je op je 24e in vijf sprintetappes vier keer topvijf rijdt in de Giro ben je echt geen slechte sprinter, daarnaast zie ik hem niet beter doen in de klassiekers dan dat.

Bennett extreem slecht gepositioneerd, op die manier maak je het Viviani wel heel makkelijk gezien de rest echt minder is.

rahimns 18 mei 2018 om 17:09

Danny is pas 24 volgens mij vergeten sommige dat wel eens. Viviani in de Giro op die leeftijd won er ook geen 4… geef hem nog even de tijd. Hij is pas begonnen bij TLJ. Om hem nu al sprinter af te schrijven vind ik wel heel makkelijk.

Manuel Beltran 18 mei 2018 om 17:10

Top gedaan van Jumbo en van Poppel! Er waren er twee sneller, geen schande. Ik snap dan ook niets van mensen die zeggen dat hij zich maar om moet scholen. Een 2e en derde plek, netjes toch? Dan word je vanzelf een keer eerste.

ah-ja 18 mei 2018 om 17:11

Laatste saaie rit zit erop

ghostwriter 18 mei 2018 om 17:11

Van Poppel heeft bij Sky (doordat ze hem verkeerd op zijn fiets hadden gezet) weinig wedstrijdkilometers gereden. Die hardheid mist hij momenteel nog maar als het hem lukt om de Giro uit te rijden zal hij een grote stap kunnen zetten.

Leendert82 18 mei 2018 om 17:12

Omscholen van van Poppel is natuurlijk onzin.. Ik zie progressie in de hele sprint trein hier (incl. Van Poppel zelf). Viviani was 2 jaar geleden ook geen veel winnaar. Van Poppel is gewoon de 3e sterkste sprinter van dit peleton. Met deze Giro achter de rug zal van Poppel ook weer sterker worden.

horsm 18 mei 2018 om 17:13

Wat een schitterende lead-out van TLJ. Dit zag er niet uit als een B-sprinttrein

tendam 18 mei 2018 om 17:13

Mensen projecteren hun te hoge verwachtingen en daaropvolgende teleurstelling op die renner, in plaats van op zichzelf. Niks nieuws onder de zon. Prima gedaan van Van Poppel, die deze Giro aan het groeien is, en nu de kansen grijpt als ze er liggen. Dat er dan iemand sneller is moet je accepteren. Viviani was volgens mij op die leeftijd minder dan Van Poppel nu.

Wielrennertje 18 mei 2018 om 17:16

Tuurlijk, van Poppel is jong, maar dat neemt toch niet weg dat hij tekort komt tegenover Viviani en Bennett? Hij kreeg een perfecte lead-out, en wordt overklast, dus komt hij tekort. Niemand zegt toch ook dat het een schande is?

wilco zolderman 18 mei 2018 om 17:16

Viviani is hier de enige sprinter (sub) top niveau. Zo eerlijk moeten we zijn ook tegenover de prestaties van Van Poppel

Koffiemolen 18 mei 2018 om 17:17

Afschrijven is onzin. Hij is hier (nog) niet snel genoeg om echt mee te doen als de rest goed zit. Maar dat riepen velen ook over Groenewegen in de TdF en dat liep nog niet zo slecht af in de laatste rit.
We zullen zien hoe hij zich blijft ontwikkelen.

tendam 18 mei 2018 om 17:18

@wilco zolderman
Prima jongen. Twee jaar terug had je datt van Viviani ook niet gezegd. M.a.w. je moet ergens beginnen, niemand is meteen een topsprinter… behalve Marcel Kittel, die begon met sprinten en was meteen de snelste van het pak.

lemmens 18 mei 2018 om 17:21

Van Emden is toch kritisch voor Van Poppel.

Headlines

Materiaalzone

Populair