Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 12

Door Niels Kok, donderdag 18 mei 2017 om 07:00

Na al het klassementsgeweld en klimwerk is het nu weer aan de mannen met snelle benen. In de twaalfde rit naar Reggio Emilia liggen twee obstakels, maar die zijn zo ver van de eindstreep dat ze een massasprint niet zullen voorkomen. Wie drukt zijn wiel als eerste over de finish? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
De startplaats is geen onbekende in de Giro. De eerste keer dat het roze circus Forlì aandeed was al in 1925. De stad zag er toen een stuk anders uit dan nu het geval is. Tijdens de machtsperiode van Benito Mussolini werden de oude stadsmuren afgebroken om plaats te maken voor grote doorgangen. Ook diverse andere gebouwen in Forlì zijn naar fascistisch model gebouwd. Daarnaast heeft het stadscentrum erg geleden onder bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om die reden is de uitstraling van de binnenstad vandaag de dag een stuk minder aantrekkelijk. Net buiten Forlì is ook een militaire begraafplaats te vinden met onder andere de lichamen van 738 geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in de omgeving.

Forlì is ook de geboorteplaats van Ercole Baldini. De Italiaan won in 1958 niet alleen de Giro d’Italia, maar mocht zich dat jaar ook in de regenboogtrui hijsen. Twee jaar eerder wist Baldini ook nog het werelduurrecord aan te scherpen. In zestig minuten reed hij 46,393 kilometer. Dat was 243 meter meer dan Jacques Anquetil, wiens tijd hij daarmee uit de boeken reed. De inmiddels 84-jarige Baldini is tegenwoordig de oudste nog levende Girowinnaar.

Het is de tiende keer in de geschiedenis dat een Giro-rit in Forlì zal starten. De laatste keer dat de koers in gang geschoten werd op de Piazza Saffi was in 2015. Uiteindelijk wist Nicola Boem die etappe te winnen, nadat het peloton zich misrekend had.

Boem wint de tiende rit in de Giro 2015 – foto: Sirotti

Op de twaalfde koersdag in de Giro voert de route het peloton vanuit Forli naar Reggio Emilia. Met 234 kilometer is deze etappe de langste van deze Giro. Het eerste deel van de rit is lastig, het peloton moet twee keer een heuvel bedwingen. Na 63 kilometer bereiken de coureurs de eerste top. De Colla di Casaglia is een klim van de tweede categorie en de lastigste van de dag. Tussen de twee klimmen in zit nog een tussensprint. Kort daarna beginnen de renners aan het laatste obstakel van de dag, de Valico Appenninico.

Na deze klim van de derde categorie rest de coureurs een lange afdaling en na ruim veertig kilometer weer een tussensprint. Na de laatste Traguardo Volante rest de coureurs nog 81 kilometer aan vlakke wegen. Het moet raar lopen wil het in Reggio Emilia geen massasprint worden. De laatste kilometers zijn ideaal voor een massasprint. De aanloop gaat over de Via Emilia, een lange rechte weg. In de laatste 2 kilometer is zijn er drie flauwe bochten, de laatste op ongeveer 400 meter van de streep.

Favorieten
Tot nu toe waren er in deze Giro vijf mogelijkheden voor een massasprint. De eerste werd door Lukas Pöstlberger ontregeld, de tweede werd door André Greipel benut, de derde werd een waaierrit waarin Fernando Gaviria een dubbelslag sloeg. In de vijfde etappe was de Colombiaan wederom succesvol door Jakub Mareczko te snel af te zijn. De eindsprint van etappe zeven was de spannendste tot nu toe, in een chaotische sprint wist Caleb Ewan Sam Bennett en Gaviria nipt voor te blijven.

Fernando Gaviria is op zoek naar ritzege nummer drie – foto: Sirotti

In deze sprintersetappe lijkt Fernando Gaviria de te kloppen man. Hij won al twee etappes en met name de waaierrit was een staaltje machtsvertoon van Quick-Step Floors. In de laatste kilometers die vooral rechtdoor gaan kunnen de hardrijders van de vloerfabrikant naar hartenlust tekeergaan. De Colombiaan kan goede zaken doen in de strijd om de Maglia Ciclamino als hij een derde ritzege aan zijn palmares weet toe te voegen.

Kan Greipel een nieuwe ritzege boeken? – Foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

De andere spurters met al een ritzege op zak zijn Caleb Ewan en André Greipel. In etappe zeven wist de razendsnelle Aussie af te rekenen met de pech die hem in de eerdere sprints had achtervolgd. De jonge sprinter van Orica-Scott zal de stijgende lijn willen voortzetten en in Reggio Emilia met de bloemen willen zwaaien. Bij de sprinter in dienst van Lotto Soudal liep het net iets anders. Greipel begon goed met een overwinning en de roze trui na de tweede etappe. De laatste twee sprints bleef hij steeds steken op de vierde plaats steken. Er zijn nog twee kansen voor de Duitse sprintbom om een zege te behalen. Na de veertiende rit stapt Greipel naar alle waarschijnlijkheid af.

Kan Mareczko de toppers verslaan? – foto: Marcel Koch (archief)

Een andere gegadigde voor de ritzege is de Ier Sam Bennett, die er al erg dichtbij was in de zevende rit. Op een goede dag kan hij de wereldtoppers achter zich laten en Bora-Hansgrohe een nieuwe zege schenken. Dat geldt ook voor de jonge Jakub Mareczko. In Messina sprintte de jonge Italian van Wilier Triestina – Selle Italia nog knap naar een tweede plaats achter Gaviria. Kan hij het donderdag een stapje beter doen?

Zet Gibbons de stijgende lijn voort? – foto: Dimension Data / Nick Muzik

Dimension Data zal de kaart van Kristian Sbaragli trekken. De Italiaan reed al drie keer bij de beste tien. Een andere kanshebber binnen die ploeg is de jonge Ryan Gibbons. In zijn uitslagen zit progressie, Gibbons begon met een mooie achtste plaats in de eerste rit. In etappes twee en vijf werd hij zevende. De laatste massasprint won hij weer een plaatsje en werd hij zesde.  Kan de 22-jarige Zuid-Afrikaan andermaal voor een mooie ereplaats gaan of zit er misschien wel meer in?

Slaat Modolo toe? – foto: Sirotti

Voor UAE Team Emirates moet het sprintsucces komen van Sacha Modolo. De 29-jarige Italiaan weerlegt wisselvallige resultaten in de sprints. Zijn meest succesvolle dag was de eerste, waar hij vijfde werd. Kan hij nu wel toeslaan? Hetzelfde geldt voor Jasper Stuyven. Nu Italiaans kampioen Giacomo Nizzolo uit koers is, zal het sprintsucces bij Trek-Segafredo van de Belg moeten komen. In een sprint als deze zal hij niet zo snel winnen maar met zijn snelle benen is een ereplaats goed mogelijk, getuige de eerste dag. De kleuren van LottoNL-Jumbo worden verdedigd door Enrico Battaglin. De Italiaan reed al vier keer bij de beste tien in deze ronde en dat is knap voor een renner die geen echte sprinter is. Wat kan Battaglin in deze vlakke rit?

Battaglin presteert goed in de sprints, zit er meer in? – Foto: Sirotti

Outsiders
Mocht Modolo het niet kunnen waarmaken, moet voor UAE-Emirates het succes komen van Roberto Ferrari. De 34-jarige Italiaan kende op de tweede dag zijn meest succesvolle resultaat, toen hij achter Greipel naar de tweede plaats sprintte. Bij BORA-hansgrohe kan Rüdiger Selig wellicht verrassen als Bennett niet mee kan sprinten, in de derde etappe reed hij al knap naar een tweede plaats. Bij Gazprom-RusVelo mogen we uitkijken naar Ivan Savitskiy en Alexei Tsatevich, terwijl Katusha-Alpecin rekent op Viacheslav Kuznetsov. Bij Sunweb is Phil Bauhaus de aangewezen man. Kan de jonge Duitser iets extra’s dankzij de roze impuls van Tom Dumoulin?

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Fernando Gaviria
*** Caleb Ewan en André Greipel
** Kristian Sbaragli, Sam Bennett en Jakub Mareczko
* Ryan Gibbons, Sacha Modolo, Jasper Stuyven en Enrico Battaglin

Weer en TV
Donderdag krijgen de renners een zonnige dag voorgeschoteld. Veel zon en hoge temperaturen rond de 25 graden celsius in Forli. In de aankomstplaats kan er hier en daar een wolkje voor de zon hangen maar ook daar hoeven de renners niet bang te zijn voor natte wegen.

Donderdag is de koers te vinden op Eurosport 1. Vanaf 13:15 kun je de TV aanzetten voor livebeelden van de Giro. De beelden worden van commentaar voorzien door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon. Op WielerFlits kun je terecht voor een Volg Hier

37 Reacties

Gelegevaar 17 mei 2017 om 19:12

ik herhaal mijn reactie op de voorbeschouwing van de vorige sprintetappe maar:
Geen sterretje voor Bauhaus?

Nickoz 17 mei 2017 om 19:13

Verwacht Mareczko hier heel kort.

TeamNL 17 mei 2017 om 19:15

Nog twee etappes en dan vliegen alle sprinters naar huis.

229 km is totaal onnodig. Ik gok op een winnaar uit de vroege vlucht.

UrbanSteel 17 mei 2017 om 19:17

Rustdag voor Sunweb , de sprintersploegen mogen aan de bak.

Birillo 17 mei 2017 om 19:43

Ik ben benieuwd wie er in zo’n lange etappe voor de vlucht wil gaan.

KissMyAce 17 mei 2017 om 19:53

@Birillo
Degenen die gevangen zitten! hahahahahahhaha
Snap je m? hhahahahhaha

El-Imbattide 17 mei 2017 om 20:20

Bedankt voor de leuke voorbeschouwingen! Één puntje: De kans dat een vluchter wint is toch veel groter dan dat Gibbons of Battaglin hier Greipel, Gaviria en Ewan er op leggen in de sprint? Ik begrijp dat het leuk is om een overzicht van de sprinters te geven maar als het gaat om de sterren zou ik toch eerder een potentiele aanvaller kiezen op de laatste rij.

superbove 17 mei 2017 om 20:33

typische LLS rit!

Pecman 17 mei 2017 om 20:33

@TeamNL
Denk je dat je heel Italië kan door kruisen met ritjes van 150 km dan ? Het is natuurlijk ook voor het Italiaanse publiek live daar aanwezig.

jp.vanoosterhout 17 mei 2017 om 20:37

jaja en wie is dan een potentiele aanvaller in een rit van 230 km !!!!???

Rondo 17 mei 2017 om 20:53

De jongens die het meeste duurvermogen hebben. Stel dat je wel wint, ..?

nederbelg 17 mei 2017 om 20:59

Vroege vlucht der lage landen met Van Emden, Campenaerts, Ten Dam, Stuyven, De Plus en Montfort. De Plus voor de bergtrui, Stuyven voor de tussensprint. Nadat zij zich laten uitzakken stoomt het viertal door, en in een mini-koppeltijdrit wappert het TLJ duo de anderen eraf. Dan komen er helaas ploegorders dat ze in spaarmodus verder moeten. uiteindelijk stoomt Maxime Montfort hen voorbij, maar omdat hij te lang aarzelt om een zegegebaar te bedenken, geraakt hij verlamd door keuzestress en staat hij geparkeerd. Ten Dam heeft het niet gemerkt, en overschrijdt met gebogen hoofd de finish, ontroostbaar. Als blijkt dat hij toch de winnaar is, geraakt hij helemaal het Noorden kwijt. In een persmededeling van TLJ heet het dat de jongens zich goed hebben kunnen sparen voor de volgende dagen. Dat belooft!

mooiman 17 mei 2017 om 21:11

@nederbelg
…. En dat Campenaerts een date heeft tijdens de slot tijdrit, dus…..

Titaantje 17 mei 2017 om 21:14

Ik sluit me aan bij El-Imbattide, het lijkt buitengewoon onwaarschijnlijk dat Battaglin hier de massasprint wint. Dan nog eerder Ferrari, of een vluchter.

elrio 17 mei 2017 om 21:30

Ik verwacht morgen Telkehaimanot en Zhupa in de vlucht in de strijd om de Fuga Pinarello

denistel 17 mei 2017 om 21:34

1e 55 km is behoorlijk pittig en als ze net als vandaag weer zo stevig
er tegen aan gaan zullen aardig wat sprinters toch op achterstand komen
en dan nog een bergje er achter aan ook. daarna is het nog meer dan 100 km
maar een kopgroep zal dan ook niet stil staan en dus moeten die sprinters
eerst maar zien of ze weer bij het peleton komen. ik ga er van uit dat er toch
wel weer een paar ploegen een top 20 man voor uit zullen sturen.

IverBon 17 mei 2017 om 21:39

haha, ik snap hem @KissMyAce

want je gaat vluchten als je ergens opgesloten zit!! Dus vandaar: renners die vluchten zitten gevangen haha. Vind het vooral komisch omdat ze eigenlijk helemaal niet opgesloten zitten. Het peloton is natuurlijk geen gevangenis haha! Is comfortabel rijden, véél prettiger dan alleen in de wind, al is alleen rijden meestal wel veiliger, als je een beetje oplet. Toch stel je het peloton bijna voor als eenzelfde ding als achter slot en grendel zitten haha. In het echt is dat overigens helemaal niet prettig. Heb zelf ooit een maat gehad die een nacht moest zitten omdat hij een politieagent met zijn jongeheer had gemept. Vond ik ook grappig haha, maar de agent iets minder. Me maat is er gelukkig alleen met dat nachtje gevangenis en een boete afgekomen, dus heeft nooit hoeven vluchten haha!

Baukema Tomoulin 17 mei 2017 om 21:47

Ja die teklahaimanot zit morgen in de kopgroep, daar durf ik een kop koffie om te verwedden. Verder zullen ccc, Willier, bardiani en Gazprom zich ook ook weer eens moeten laten zien. Wordt een heerlijke rustdag voor Tom en Bauke

robotour 17 mei 2017 om 21:53

Dit wordt een lange zit en vermoedelijk maakt het peleton er een wandeletappe van, dus zeker kans voor vluchters met een lange adem om voor de overwinning te strijden. Er zal een Bardiani man, een Willier, een CCC, een Gaz-prom met natuurlijk een Bora-man meezitten in de vlucht.

tram24 17 mei 2017 om 22:09

Zou een mooie etappe zijn geweest voor Jens Voigt.

Jowinho 17 mei 2017 om 22:17

Quick-Step, Lotto en Orica zullen gewoon alles controleren.

Noud89 17 mei 2017 om 22:20

Dit is de zoveelste zuivere sprintetappe waar ik weer een flinke groep mensen zie hopen/denken dat het geen sprint wordt.

En morgen weer zeuren dat het saai was haha. Mannen als Greipel en Ewan hebben nog twee kansen en gaan dan naar huis, die gaan dat echt niet laten liggen hier.

nederbelg 17 mei 2017 om 22:21

@tram24
Ook eentje voor Thomas Degendt (zodat QS en Orica de kolen uit het vuur moeten halen, en Greipel kan toeslaan)

TykkeThor 17 mei 2017 om 22:50

Deze twee dagen even op de tanden bijten voor de liefhebber. Krijgen we weer zo’n flopetappe als vrijdag?

Timlee117 17 mei 2017 om 23:02

word een saaie etappe geen bergen of heuvels jammer..

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.